Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αμείωτες οι αντιθέσεις για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Σύνοδο της ΕΕ

Copyright 2018 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Σύνοδο της ΕΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο των άλλων 27 ηγετών στις Βρυξέλλες την Κυριακή και τη συμβιβαστική φόρμουλα για «ρύθμιση» της εκκρεμότητας θεμάτων σε σχέση με το Γιβραλτάρ μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι στις 11 Δεκέμβρη οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί του σχεδίου συμφωνίας και της πολιτικής διακήρυξης των μελλοντικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια, όμως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», γιατί η απόρριψή της «θα ισοδυναμεί με επιστροφή στο σημείο εκκίνησης (...) και θα άνοιγε τον δρόμο σε μεγαλύτερες διαιρέσεις και αβεβαιότητα». Εκανε έκκληση στο λαό και τους βουλευτές (όλων των κομμάτων) για «εθνική ενότητα», ξεκαθαρίζοντας ότι μέσα στις επόμενες περίπου δύο βδομάδες θα μεταβεί σε Ουαλία, Σκοτία και Β. Ιρλανδία, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη απέναντι στη συμφωνία για το Brexit. Επίσης φάνηκε να εξετάζει πρόταση για πιθανή τηλεοπτική αναμέτρησή της (debate) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων εκτιμούν ότι είναι τουλάχιστον 89 οι Συντηρητικοί βουλευτές που λένε πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο συμφωνίας, πέρα από τους 10 βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP (που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι).

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, την οποία ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του Τζέρεμι Κόρμπιν αποδοκίμασε χτες για πολλοστή φορά, αποκαλώντας την «πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μήνυμά του στο «Τουίτερ», ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «είναι ισορροπημένη, αποτελεί δε, μια δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την ΕΕ. Οφείλουμε να εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα της και στη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου». Προσθέτει επίσης με νόημα, παίρνοντας υπόψιν τα υπαρκτά προβλήματα συνοχής της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου που στηρίζει, ότι «η νέα συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχέσης με το πρώην μέλος και να μην αποτελεί προηγούμενο για τρίτες χώρες. Να διασφαλίζει το σημερινό επίπεδο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στα προϊόντα και να περιλαμβάνει την υφιστάμενη συμφωνία για τον τουρισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ