Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθέσεις και δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου

Χαρακτικό του Γιάννη Κεφαλληνού με τη λευκή λήκυθο Α1818, του λεγόμενου Ζωγράφου του Αχιλλέα (περ. 450 π.Χ.). Εικονίζεται αναχώρηση πολεμιστή
Χαρακτικό του Γιάννη Κεφαλληνού με τη λευκή λήκυθο Α1818, του λεγόμενου Ζωγράφου του Αχιλλέα (περ. 450 π.Χ.). Εικονίζεται αναχώρηση πολεμιστή
Εως τις 13 Γενάρη 2019, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιάζει στο Καφέ του Μουσείου το σπάνιο λεύκωμα «Δέκα Λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών» (1956), του πρωτοπόρου θεμελιωτή της ελληνικής χαρακτικής και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Κεφαλληνού.

Το 1953, ο καθηγητής στην ΑΣΚΤ Γιάννης Κεφαλληνός και οι εκλεκτοί μαθητές του Λουίζα Μοντεσάντου, Γιώργης Βαρλάμος και Νίκος Δαμιανάκης αφιέρωσαν μήνες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επέλεξαν τις ωραιότερες από τις πολυάριθμες ληκύθους (αγγεία που περιείχαν μυρωμένο λάδι και είχαν αποκλειστικά ταφική χρήση) που βρίσκονταν εκτεθειμένες στο Μουσείο και άλλες που ήταν «θαμμένες» ακόμα στα κιβώτια, προκειμένου να προστατευτούν από τον πόλεμο, και πραγματοποίησαν ένα ιστορικής σημασίας εικαστικό και εκδοτικό κατόρθωμα. Αποτύπωσαν πιστά, με τη μεικτή μέθοδο της ξυλογραφίας και της χαλκογραφίας, τις δέκα ωραιότερες λευκές αττικές ληκύθους του 5ου π.Χ. αιώνα και εξέδωσαν την εργασία τους το 1956, σε ένα μοναδικής ομορφιάς λεύκωμα. Η καλλιτεχνική εργασία τυπώθηκε για το εργαστήριο χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το βιβλίο εκδόθηκε σε 400 αριθμημένα αντίτυπα.

Τα πρωτότυπα έργα που παρουσιάζονται ανήκουν στη συλλογή του εργαστηρίου χαρακτικής Ηλία Κουβέλη, και την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.


Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Ακόμα, η δράση «Αθέατο Μουσείο», που αναδεικνύει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, προβάλλει τα ευρήματα και το αρχείο της γερμανικής ανασκαφής στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη στη Θεσσαλία. Πρόκειται για πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα, καθώς και έγγραφα, ζωγραφικές αναπαραστάσεις και συσκευασίες ευρημάτων που ήλθαν στο φως τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 1941 στη μαγούλα Βισβίκη, κοντά στο Βελεστίνο. Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής μεταφέρθηκαν το 1942 στη Γερμανία και επέστρεψαν τμηματικά το 1946, το 1949 και το 2014 στην Ελλάδα.

Στις 25 και 30 Νοέμβρη καθώς και στις 14, 16 και 23 Δεκέμβρη, ώρα 1 μ.μ., αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το χρονικό και τους πρωταγωνιστές της ανασκαφής, καθώς και για την οδύσσεια των ευρημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ