Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Απόφαση υπέρ των εργαζομένων

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας η εισήγηση για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας. Η απόφαση αυτή αφορά εργαζόμενους στον δήμο οι οποίοι διεκδικούν δικαστικά μισθούς που έχουν καταργηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Καλούμε τους εργαζόμενους να μην στέκονται στα τρικ της κυβέρνησης, να μην αρκεστούν στις δικαστικές διεκδικήσεις και να κάνουν υπόθεση της πάλης τους τον 13ο και 14ο μισθό και όλες τις απώλειες του εισοδήματός τους. Η δημοτική αρχή με αποφάσεις στην οικονομική επιτροπή, από τον Γενάρη του 2017 όπου βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση, δεν έχει ασκήσει εφέσεις για εργατικές υποθέσεις, που αφορούν τον 13ο και 14ο μισθό.

Μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει:

  • 35.337 ευρώ (από ίδιους πόρους) σε δώδεκα εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού.
  • 170.000 ευρώ (ένταξη στα ληξιπρόθεσμα) σε 63 εργαζόμενους της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
  • 600.000 ευρώ (από ίδιους πόρους) σε 146 εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού.
  • 52.000 ευρώ για 24 εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

Προχωρήσαμε στην έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ τα δώρα τους, που όμως ακυρώθηκαν από τις Υπηρεσίες Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επειδή δεν συμβαδίζουν με την ισχύουσα νομοθεσία, των μνημονίων, της ΕΕ.

Είναι σε εξέλιξη δικαστική διεκδίκηση με αγωγή των υπόψη εργαζομένων, την οποία και στηρίζουμε. Προϋπολογίζουμε ήδη την αντίστοιχη δαπάνη των 930.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΠ.

(...) Διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

  • Τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού της κάθε δικαστικής απόφασης από τον πρώτο βαθμό (Ειρηνοδικεία ή Πρωτοδικεία), προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι χωρίς την αίρεση της οικονομικής δυνατότητας των δήμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δαπάνη για το σύνολο των εργαζομένων του δήμου που αφορά τον 13ο και τον 14ο μισθό είναι 3.500.000 ευρώ ετησίως.
  • Τη με νομοθετική ρύθμιση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι σε προγράμματα, εργαζόμενοι μέσω κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ)».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org