Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σενάρια για πρόωρες εκλογές και αλλαγή καγκελαρίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η έντονη ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για το μέλλον και τον χαρακτήρα της ΕΕ και της Ευρωζώνης και για τους όρους συμμετοχής της Γερμανίας (και των άλλων κρατών - μελών), αλλά και για τη στάση απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) αποτυπώνεται στη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει στη χώρα η απόφαση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, να μη θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο συνέδριο του κόμματος (6-8 Δεκέμβρη), αλλά να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της θητείας της το 2021.

Θυμίζουμε ότι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την ηγεσία της CDU είναι ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και νυν σύμβουλος επιχειρηματικών ομίλων, Φρίντριχ Μερτς, η γενική γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Σε προχτεσινή παρέμβασή του, ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σημείωσε πως η καγκελάριος παραμένει μεν στο αξίωμά της, «αλλά δεν την εμπιστεύομαι πλέον στη μεταρρύθμιση της Ευρώπης». Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει «πόσο καιρό ακόμα θα παραμείνει η Μέρκελ καγκελάριος», πρόσθεσε.

Ο Σρέντερ εκτίμησε ότι ο Φρίντριχ Μερτς είναι πολύ πιθανός διάδοχος της Αγκ. Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που «θα ήταν ένα πισωγύρισμα στην παλιά CDU με οπισθοδρομικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις». Ο ίδιος εκτιμά πως η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» έχει γίνει και αναμένει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέχρι τα μέσα του 2019.

Ενδιαφέρον έχει και κεντρικό άρθρο γνώμης της εφημερίδας «Die Welt», όπου σημειώνεται: «Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι αποφασισμένος υποστηρικτής της Δύσης. Εναν μεταβατικό καγκελάριο, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρειάζονται τώρα η Γερμανία και ο κόσμος, για να ξεκινήσει η μετά Μέρκελ εποχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ