Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ορισμένα συμπεράσματα από την πείρα των αγωνιστικών διεργασιών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών στη Λάρισα
Από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών στη Λάρισα
Οι αγωνιστικές διεργασίες και κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ΤΕΙ της Θεσσαλίας με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων σπουδαστών, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Από τον Απρίλη του 2018, που έγιναν γνωστές οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε νομοσχέδιο ανάλογο με αυτό για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής και να συγχωνεύσει το ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι δυνάμεις της ΚΝΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, βγήκαν μπροστά και:

  • Διαμόρφωσαν γραμμή αντιπαράθεσης τόσο με τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, που παζαρεύουν μόνο τις καρέκλες τους και τα κονδύλια που θα διαχειρίζονται.
  • Πρόβαλαν τα αιτήματα - αιχμές: «Τώρα αναβάθμιση των σπουδών μας και των δικαιωμάτων μας, ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, όχι στο νέο σχέδιο που δυναμώνει την κατηγοριοποίηση τμημάτων - πτυχίων - δικαιωμάτων των αποφοίτων».
  • Προσπάθησαν να κάνουν δουλειά πλατιάς διαφώτισης και οργάνωσης της πάλης των σπουδαστών.
Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις μας

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε τελικά το υπουργείο δεν δίνει λύση στα τεράστια προβλήματα των ΤΕΙ, δεν δίνει απάντηση στις ανάγκες των σπουδαστών για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά με δικαιώματα. Το σχέδιο αυτό, όπως και άλλα που ετοιμάζονται (σε Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη), εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει τον λεγόμενο «Ενιαίο Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας», δηλαδή να υλοποιήσει τη στρατηγική της ΕΕ για ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή των Ιδρυμάτων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει προσαρμογή των δικαιωμάτων των αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ στη σημερινή ζούγκλα των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, των μισθών πείνας, των part time, της δουλειάς με το «μπλοκάκι» κ.λπ. Θέλουν συνολικά να φέρουν τις σχολές στα μέτρα των μνημονίων που υλοποίησαν τόσο η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η ικανοποίηση των αναγκών των σπουδαστών και των αποφοίτων, οι ανάγκες του κάθε επιστημονικού αντικειμένου, αλλά αντίθετα βάζουν κριτήρια «δημοσιονομικά», δηλαδή θέλουν να «μαζέψουν» σχολές και Ιδρύματα, ώστε να περικόψουν ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς και τη χρηματοδότηση για τις σχολές στη Θεσσαλία και αλλού. Γι' αυτό και το νομοσχέδιο:

  • Τη στιγμή που προβλέπει ίδρυση 2 νέων σχολών και 16 τμημάτων και ενώ ταυτόχρονα προβλέπει πως τα σημερινά τμήματα των ΤΕΙ θα λειτουργούν για έξι χρόνια ακόμη, δεν λέει κουβέντα για αύξηση της χρηματοδότησης, για φοιτητικές εστίες, σίτιση, εργαστηριακό εξοπλισμό, κάλυψη των τεράστιων κενών σε καθηγητές. Με λίγα λόγια, οι όροι σπουδών θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
  • Δεν καταργεί την κατηγοριοποίηση των σχολών, αντίθετα εντείνει τις διαφορετικές ταχύτητες ανά επιστημονικό αντικείμενο, πιέζοντας τα δικαιώματα όλων των αποφοίτων προς τα κάτω.
  • Φτιάχνει τμήματα «Φρανκενστάιν», όπως το λεγόμενο «Ενέργειας και Περιβάλλοντος», όπου θα συνενώσει Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους και Πολιτικούς Μηχανικούς των ΤΕΙ σε ένα ασαφές αντικείμενο, με ασαφή δικαιώματα για τους αποφοίτους.
  • Δεν δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών και στους αποφοίτους, να μπουν στις νέες πανεπιστημιακές σχολές κατοχυρώνοντας και αναγνωρίζοντας μαθήματα που έχουν περάσει και που παραμένουν ίδια στα νέα προγράμματα σπουδών. Ασάφειες για αναγνωρίσεις και κατοχυρώσεις μαθημάτων υπάρχουν και για αυτούς που τους αναγνωρίζει να μεταπηδήσουν στα νέα τμήματα.
  • Δεν προβλέπει καμία εξασφάλιση για τους σπουδαστές των οποίων τα τμήματα θα αλλάξουν πόλη...

Το πού οδηγεί αυτή η πολιτική γίνεται φανερό από την εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου προχωρούν σε μαζικές απολύσεις του έκτακτου διδακτικού προσωπικού, μειώνοντας τις ώρες από 7.000 σε 3.360, μέσα στις οποίες καλούνται να κάνουν εργαστηριακά μαθήματα με 60 άτομα, ενώ κάνουν μάθημα 200 σπουδαστές σε αίθουσες των 100 κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ξεκινήσει να κόβουν και να ράβουν ξανά τα προγράμματα σπουδών, με σκοπό να μειώσουν κι άλλο το κόστος.

Η επίμονη και επεξεργασμένη δράση της ΚΝΕ μπορεί να επιδράσει σε πολλούς, να δώσει πνοή στον αγώνα

Από την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους, οι δυνάμεις της ΚΝΕ κλιμάκωσαν τη δράση τους στους συλλόγους των ΤΕΙ. Με μπροστάρη τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας, που συσπειρώνεται στο ΜΑΣ, πραγματοποιήθηκε πανθεσσαλική σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων, όπου διαμορφώθηκε κοινό πλαίσιο πάλης για τους συλλόγους των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων στην περιοχή, διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα σε κάθε σχολή και τμήμα, αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων για κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Ρόλο καταλύτη στις εξελίξεις έπαιξε για τη μεγάλη μάζα των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας η καρικατούρα κατάληψης που επιχείρησε η ΔΑΠ, υπό την καθοδήγηση της διοίκησης του ΤΕΙ, έξω και πέρα από κάθε συλλογική διαδικασία των σπουδαστών. Επί της ουσίας, για μια ακόμη φορά επιχειρήθηκε να χρησιμοποιήσουν τους σπουδαστές σαν μαριονέτες των διοικήσεων, στην προσπάθεια να διαπραγματευτούν με το υπουργείο τις καρέκλες τους και τα κονδύλια που θα διαχειρίζονται σε επόμενη φάση. Την ίδια ώρα, στους συλλόγους των σπουδαστών στο ΤΕΙ της Λάρισας, στους οποίους πλειοψηφεί απόλυτα η ΔΑΠ, επικρατούν η απόλυτη διάλυση και ο εκφυλισμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν να γίνουν συνεδριάσεις των ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις από το 2013! Η ΔΑΠ παρουσίασε ένα πλαίσιο αιτημάτων φαινομενικά ενάντια στο νομοσχέδιο, που ταυτιζόταν με αυτό της διοίκησης του Ιδρύματος και το υπέγραφαν - υποτίθεται - οι 4 σπουδαστικοί σύλλογοι όπου πλειοψηφεί. Ουσιαστικά αναπαρήγαγε τη θέση τους για «Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο», δηλαδή αλλαγή ονόματος και όχι ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών.

Η κατάσταση αυτή ανέδειξε την ανάγκη οι σπουδαστές να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, την ανάγκη να ξεπεράσουν τη διάλυση και τον εκφυλισμό των οργάνων του σπουδαστικού κινήματος και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΔΑΠ. Φανερώθηκε πως όλο αυτό το διάστημα, παρόλο που δεν υπήρχε μαζική κίνηση των σπουδαστών, κάτω και από την επίδραση της παρέμβασης της ΚΝΕ, γίνονταν «βουβές» διεργασίες στη σκέψη των σπουδαστών, υπήρχε έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις, καλλιεργήθηκαν αγωνιστικές διαθέσεις. Από την πρώτη μέρα της κατάληψης ήταν άμεση η κινητοποίηση του Συλλόγου Εστιακών, του μοναδικού συγκροτημένου συλλόγου που λειτουργεί στο ΤΕΙ, των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των συλλόγων του ΤΕΙ, παιδιών που συμπορεύονται και στηρίζουν το πλαίσιο του ΜΑΣ, αλλά και άλλων σπουδαστών. Εγινε προσπάθεια να υπάρξει πλατιά ενημέρωση και να αποκαλυφθεί η τακτική της ΔΑΠ σε συνεννόηση με τη διοίκηση, οι σπουδαστές έπρεπε να πουν γνώμη, να συζητήσουν συλλογικά μέσα από τις συνελεύσεις. Ταυτόχρονα μοιραζόταν η ανακοίνωση της πανθεσσαλικής σύσκεψης φοιτητικών συλλόγων. Επεσε στο κενό η προσπάθεια της ΔΑΠ να προβοκάρει κάθε προσπάθεια για συνέλευση. Με ντουντούκες, καλέσματα, προφορικές ανακοινώσεις, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, όπου αποφασίστηκε η συνέχεια της κατάληψης και ξανά πανΤΕΙκή συνέλευση την επόμενη μέρα. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση σπουδαστών στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώσει το υπουργείο για τα αιτήματα, ενώ δεσμεύτηκε και για τη χρηματοδότηση νέων εστιών. Την Τρίτη 16/10 πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση όπου συζητήθηκαν πλευρές του νομοσχεδίου, αναδείχθηκαν αιτήματα, υπήρχε αρκετή οργή για τη διάλυση που επικρατούσε τόσα χρόνια στους συλλόγους με ευθύνη της ΔΑΠ, για ανυπαρξία συλλογικών διαδικασιών και ενημέρωσης. Η πίεση αυτή οδήγησε την ίδια μέρα το βράδυ να συγκροτηθούν τα ΔΣ των τριών από τους τέσσερις συλλόγους και να προγραμματιστούν συνελεύσεις σε όλες τις σχολές για την επόμενη μέρα, με κατειλημμένο το ΤΕΙ.

Με αυτόν τον τρόπο και με την καθοριστική παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ και του ΜΑΣ, ξεκίνησε διαδικασία μαζικών Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές του ΤΕΙ Λάρισας (ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΓ) μετά από πολλά χρόνια, με τους ίδιους τους σπουδαστές να μπαίνουν μπροστά προκειμένου να διεξαχθούν οι συνελεύσεις, προσπερνώντας τα ΔΣ που έχει απαξιώσει η ΔΑΠ. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνέλευση του Συλλόγου Εστιακών σε αυτήν την κατεύθυνση. Αποφασίστηκε για την Πέμπτη 18/10 πορεία στο κέντρο της Λάρισας με κλείσιμο δρόμων, επίδοση ψηφίσματος στην Περιφέρεια και στο δημαρχείο. Ο σύλλογος σπουδαστών της ΣΕΥΠ πραγματοποίησε συμβολική κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο σύλλογος Εστιακών κινητοποίηση στη Λέσχη Σίτισης, ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με φορείς της πόλης. Οι σύλλογοι τεχνικού και διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών, όπως κάνουν και άλλα σωματεία και σύλλογοι. Σταθμό, επίσης, αποτέλεσε η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 23/10, μαζί με άλλους συλλόγους της Θεσσαλίας και της Αθήνας. Την ίδια ώρα, είναι αποκαλυπτική η στάση διοικήσεων τοπικών αρχών της Θεσσαλίας, που ουσιαστικά, παρά τη φαινομενική αντίδραση που είχαν αρχικά, συμφώνησαν επί της αρχής στην ουσία του νομοσχεδίου ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις δυνάμεις του ΜΑΣ, που όλο το προηγούμενο διάστημα αποκάλυπταν ότι είναι ψεύτικη η αντιπαράθεσή τους και μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών.

Σε όλες αυτές τις διαδικασίες εκφράστηκε πλατιά η εναντίωση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι σπουδαστές ανέδειξαν νέα όργανα στους συλλόγους τους οποίους τα προηγούμενα ΔΣ είχαν χρεοκοπήσει, κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους, πήραν πάνω τους την οργάνωση της κατάληψης, ενώ το κλίμα αυτό αγκάλιασε τελικά και τους άλλους συλλόγους ΤΕΙ, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Στο ΤΕΙ Τρικάλων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τρεις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, όπου επικράτησε προβληματισμός για το κλείσιμο του τμήματος, και μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. Στο ΤΕΙ Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε η πιο μαζική Γενική Συνέλευση της δεκαετίας, ανοίγοντας το δρόμο για αγωνιστικές πρωτοβουλίες από κοινού με τους άλλους συλλόγους της Θεσσαλίας. Σε αυτές τις συνθήκες τα μέλη της ΚΝΕ αντικειμενικά αναδεικνύονται σε πρωτεργάτες και μπροστάρηδες του αγώνα, αναγνωρίζονται και κερδίζουν την εμπιστοσύνη ευρύτερων μαζών σπουδαστών.

Το «στοίχημα» από εδώ και πέρα

Η υπόσταση και η δυναμική των σπουδαστικών συλλόγων στα ΤΕΙ της Θεσσαλίας έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να αφήσει υποδομή με μόνιμα χαρακτηριστικά στο σπουδαστικό κίνημα, να ανεβάσει τη μαζικότητα και την οργάνωσή του, να ανοίξει πιο βαθιά συζήτηση μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των σπουδαστών για τον προσανατολισμό του αγώνα, να προετοιμάζει από καλύτερες θέσεις τις επόμενες μάχες των σπουδαστών, γιατί ακόμα και να μην περάσει το νομοσχέδιο οι σπουδαστές έχουν πολλά να αντιπαλέψουν στη σημερινή άθλια κατάσταση των σπουδών και των δικαιωμάτων τους. Εγγύηση και προϋπόθεση για τα παραπάνω, για να έχουν τα θετικά βήματα στους συλλόγους συνέχεια και σταθερότητα, είναι η ισχυροποίηση της ΚΝΕ.


Αχιλλέας ΣΙΜΟΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της Οργάνωσης


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ