Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Το σχέδιο με επίκεντρο την ΟΒ είναι όρος για το δυνάμωμα της ΚΝΕ, για το άπλωμα της δράσης σε περισσότερους χώρους νεολαίας

Χιλιάδες μέλη και στελέχη της ΚΝΕ υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 12ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας. Στις Οργανώσεις της ΚΝΕ μελετάμε την πείρα που έχουμε αποκτήσει από την εξέλιξη της ταξικής πάλης, από την καθημερινή και ασίγαστη προσπάθεια να αναμετριόμαστε με δυσκολίες και εμπόδια, να βάζουμε φιλόδοξους στόχους ώστε να κάνουμε πράξη το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου: «Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον Σοσιαλισμό».

Οπως αναφέρουμε στις Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο: «Κάθε μέλος της ΚΝΕ καθοδηγείται όχι γενικά, αλλά για να γίνεται πιο ικανός καθοδηγητής των νέων γύρω του, να προβληματίζει και να συσπειρώνει με τις πρωτοπόρες ιδέες». Η Οργάνωσή μας είναι σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών, με βασικό καθήκον να προετοιμάζει τα μέλη της να γίνουν μέλη του ΚΚΕ, να έχουν σταθερή πορεία στη μακρά διαδρομή της ταξικής πάλης. Με βάση αυτά κρίνεται η αποτελεσματικότητα της βοήθειας στις ΟΒ, στη λειτουργία της, στη δράση της και τον σχεδιασμό της.

Σχέδιο με επίκεντρο την ΟΒ σημαίνει βελτίωση της εσωοργανωτικής μας ζωής, να γίνονται βήματα στην αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος, να καταρτίζουμε σχέδιο ιδεολογικής και πολιτικής αντεπίθεσης στον κάθε χώρο. Σε κάθε χώρο ο σχεδιασμός για να αποσπάσουμε όλο και περισσότερους νέους από τα «νύχια» του συστήματος έρχεται αντικειμενικά σε σύγκρουση με τον σχεδιασμό του αντιπάλου, των μηχανισμών του, των επιχειρημάτων του. Η συζήτηση λοιπόν που κάνουμε στις συνελεύσεις των ΟΒ χρειάζεται να βοηθά τις δυνάμεις μας να κατανοούν σε βάθος τις εξελίξεις, τις εκτιμήσεις του Κόμματος. Η κάθε συνεδρίαση να είναι παρακαταθήκη ώστε να αναμετριόμαστε πιο αποτελεσματικά με τον ανορθολογισμό και το ψέμα της αστικής ιδεολογίας, όπως αυτά εκφράζονται στον κάθε χώρο. Χρειάζεται να μελετάμε καλύτερα τον αντίκτυπο της προπαγάνδας μας, πώς η νεολαία αντιλαμβάνεται τις αιχμές μας, αν δημιουργούμε κριτήριο και στάση απέναντι σε ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Κόμματος. Αν δηλαδή βάζουμε στο επίκεντρο τη στάση απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις, τις ιμπεριαλιστικές διακρατικές συμμαχίες και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ότι οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας έρχονται αντικειμενικά σε σύγκρουση με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ο σπόρος των ανατρεπτικών ιδεών πρέπει να φυτεύεται παντού, να δημιουργούμε ρήγματα στη λογική της αιωνιότητας του καπιταλισμού, να προβληματίζουμε ώστε περισσότεροι νέοι να σκέπτονται έξω από τα όρια του συστήματος. Η συζήτηση για τον σχεδιασμό στις Οργανώσεις χρειάζεται να μελετά με ποιον τρόπο θα ανέβουν ο βαθμός οργάνωσης, η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και στην οργάνωση της πάλης, να κερδίζει έδαφος ο προσανατολισμός για συνολική σύγκρουση και ανατροπή. Να απασχολεί δηλαδή το πλαίσιο πάλης στον κάθε χώρο, τα κύρια ζητήματα για τη συσπείρωση δυνάμεων, το πώς δοκιμάζουμε και νέες μορφές επικοινωνίας και δράσης, το επεξεργασμένο σχέδιο κλιμακούμενων ενεργειών με σταθμούς, που βοηθά στο να ενοποιούνται αντιδράσεις και αιτήματα σε κόντρα με την κυρίαρχη πολιτική.

Κανένας δεν περισσεύει σε αυτήν την αναμέτρηση

Σχέδιο με επίκεντρο την ΟΒ σημαίνει ότι παίρνουμε υπόψη τις δυνατότητες όλων των μελών της, προκειμένου όλοι να προσφέρουν το μέγιστο με βάση τις δυνατότητές τους. Το Κόμμα μας και το κομμουνιστικό κίνημα έχουν τεράστια οργανωτική και πολιτική πείρα για το πώς έγινε πράξη στην καθημερινή πάλη το ότι η κλίση και το ταλέντο του καθενός εξυψώνονται μέσα στη συλλογική δράση, στη μάχη για τον κοινό μας σκοπό. Κανένας δεν «περισσεύει» σε αυτήν την αναμέτρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οργανωμένος αγώνας διαμόρφωσε πολύπλευρες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε το κάθε μέλος της ΚΝΕ να αποκτά «αποστολές» που θα βοηθούν στην υλοποίηση των αποφάσεων, των γενικών μας κατευθύνσεων. Να παίρνει ευθύνες στην επεξεργασία της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις, να προσπαθεί να γράψει μια ανακοίνωση ή ένα πλαίσιο, να επεξεργαστεί και να αναβαθμίσει τις μορφές της προπαγάνδας μας, να διαβάσει και να παρουσιάσει ένα άρθρο, να χρεωθεί να βρει επαφές σε έναν χώρο που δεν έχουμε δυνάμεις, να προετοιμάσει την απάντηση σε ένα μάθημα όπου γίνεται αντικομμουνισμός, να παρέμβει δραστήρια σε αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς μιας περιοχής.

Σχέδιο με επίκεντρο την ΟΒ σημαίνει φροντίδα για την αφομοίωση του κάθε μέλους της ΚΝΕ, να δίνουμε σημασία στα πρώτα του βήματα στην Οργάνωση. Κάθε νέος που γίνεται μέλος της ΚΝΕ πολλαπλασιάζει τη δύναμη του αγώνα μας, κάνει ακόμα πιο δυνατή την Οργάνωση. Η αφετηρία όμως που ο κάθε νέος μας σύντροφος ξεκινά τη «διαδρομή» του δεν είναι για όλους ίδια και αυτό χρειάζεται να το παίρνουμε υπόψη μας. Τα καθοδηγητικά όργανα, το κάθε στέλεχος χρειάζεται να εξετάζει με μεγάλη φροντίδα τη στήριξη που θα δώσει. Πρέπει να υπάρχει εξατομικευμένη βοήθεια για τον κάθε σύντροφο. Να υπάρχουν καλά μελετημένες ενέργειες για να ενισχύει και να διευρύνει τους δεσμούς του με τη νεολαία στο χώρο που δρα, για το καθετί που μπορεί ο σύντροφος να συναντήσει στα πρώτα βήματα της οργανωμένης του ζωής αλλά και συνολικά. Τι χρειάζεται να διαβάσει για να του απαντηθούν πιθανοί προβληματισμοί που μπορεί να έχει, ζητήματα που συναντά στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στο άνοιγμα με την πολιτική του Κόμματος. Τι θα του «αφήσει» η πρώτη συνεδρίαση της ΟΒ που συμμετέχει. Να κερδίζεται ως συστατικό της καθημερινής δράσης του μέλους της ΚΝΕ η μελέτη του «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», των υλικών της ΚΝΕ, η διάδοσή τους σε ακόμα περισσότερους νέους και νέες. Να εκτιμά τη συμμετοχή του σε μια κινητοποίηση, ποια είναι η πρώτη «αποστολή» που θα αναλάβει.

Θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί

Σχέδιο με επίκεντρο την ΟΒ σημαίνει να ενισχύονται η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη, η πίστη ότι είμαστε εθελοντές επαναστάτες που έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον κόσμο. Οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της ΚΝΕ χτίζονται στην κοινή τους προσπάθεια να γνωρίσουν την πραγματικότητα γύρω τους, ώστε μαζί να την αλλάξουν. Δημιουργούνται στην επαφή με την Ιστορία του Κόμματος, στο να γνωρίζουμε πώς γράφτηκε το «κείνες τις ώρες σφίγγεις το χέρι του συντρόφου σου», να αποκτάμε αντοχή, πείσμα, να αντλούμε έμπνευση από τη γνώση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς και από τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ' τη μελέτη της. Δημιουργούνται στο έδαφος που την κάθε αδικία που γίνεται απέναντι στους ανθρώπους του μόχθου τη συναισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Δημιουργούνται στην κοινή μας προσπάθεια να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας, να κάνουμε ουσιαστική αυτοκριτική. Θα δημιουργούνται στη μάχη για την υλοποίηση των αποφάσεών μας, για την αλλαγή του συσχετισμού στον κάθε χώρο.

Είμαστε σίγουροι ότι από το 12ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί. Στη βάση της κοινής μας αντίληψης για το χαρακτήρα της εποχής που ζούμε, της πεποίθησης ότι αυτό που σήμερα μοιάζει ακίνητο αύριο θα κινηθεί, καλλιεργούμε ενιαία θέληση και δράση.

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ! Ζήτω το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ!


Σωκράτης ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ