Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέες δολοφονίες από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους παρά την απροκάλυπτη βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών και των ελεύθερων σκοπευτών του στρατού που πυροβολούν εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, εφήβους, ακόμη και γέροντες.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τουλάχιστον 6 νεαρούς Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν πολλές δεκάδες άλλους, ανάμεσά τους και έφηβους.

Νωρίτερα, η οργάνωση «Υπεράσπιση των Παιδιών της Παλαιστίνης» (DCIP) σε ανακοίνωσή της επισήμανε πως από την αρχή του έτους, το Ισραήλ σκότωσε το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών - διαδηλωτών εδώ και χρόνια. «Σκοτώνουν πάνω από ένα παιδί τη βδομάδα, τα περισσότερα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, τονίζοντας πως από την αρχή του χρόνου έως τις 11 Οκτώβρη οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 44 παιδιά, αριθμός σημαντικά πολλαπλάσιος σε σχέση με τα 15 που σκότωσαν το 2017 και τα 32 που σκότωσαν το 2016. Εκατοντάδες είναι το ίδιο διάστημα τα παιδιά που τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά ή τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ιδιαίτερα κατά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από τις 30 Μάρτη στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Πάνω από 400 είναι και τα παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1991.

Ανεπιθύμητος ο Μλαντένοφ

Την αναστολή της συνεργασίας με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Βούλγαρο διπλωμάτη Νικολάι Μλαντένοφ, γνωστοποίησε την Παρασκευή με ανακοίνωσή του ο Αχμεντ Μαζνταλάνι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), καθώς κρίθηκε πως κινήθηκε έξω από τα όρια του ρόλου του με την απόφασή του να επιδιώξει τη σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη «Χαμάς» αλλά και ανάμεσα στη «Χαμάς» και το Κατάρ για την τροφοδοσία της Λωρίδας της Γάζας με καύσιμα.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται πως οι ενέργειες του Μλαντένοφ, που χαρακτηρίζεται πλέον «ανεπιθύμητο πρόσωπο», έχουν σοβαρές συνέπειες για «την παλαιστινιακή εθνική ασφάλεια και την ενότητα του λαού μας». Ο Μλαντένοφ δεν σχολίασε την ανακοίνωση.

Διεθνή πρακτορεία επισημαίνουν πως ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό επιδιώκει εδώ και μήνες σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Α. Φ. Σίσι, τη σύναψη «μακροχρόνιας εκεχειρίας» ανάμεσα στις διοικητικές δομές της ισλαμικής «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, παρακάμπτοντας την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Την περασμένη Τρίτη, το ποτήρι φάνηκε να ξεχειλίζει όταν ανακοινώθηκε συμφωνία ανάμεσα στο Κατάρ και τη «Χαμάς» για την τροφοδοσία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας με καύσιμα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο με έξοδα της καταριανής κυβέρνησης σε συνεννόηση με το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ