Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καταλύτης διεργασιών οι εκλογές στη Βαυαρία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) χάνουν την κυβερνητική αυτοδυναμία τους

Συνολικότερες ενδοαστικές διεργασίες αναμένεται να σηματοδοτήσουν οι κρατιδιακές εκλογές της Κυριακής

Copyright 2018 The Associated

Συνολικότερες ενδοαστικές διεργασίες αναμένεται να σηματοδοτήσουν οι κρατιδιακές εκλογές της Κυριακής
ΜΟΝΑΧΟ.--

Οι τοπικές εκλογές για ανάδειξη κυβέρνησης στο κρατίδιο της Βαυαρίας την Κυριακή είναι πολύ πιθανό ότι θα πυροδοτήσουν νέες διεργασίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, μια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από τις περασμένες εθνικές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2017.

Η Βαυαρία αποτελεί την οικονομική «ατμομηχανή» της Γερμανίας και το «πλουσιότερο» γερμανικό κρατίδιο, αφού εκεί εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται μεγάλα γερμανικά μονοπώλια όπως οι BMW, «Audi», MAN, «Knorr - Bremse», «Siemens», «Media Markt - Saturn Retail Group», «Continental», «Bayerische Chemiedreieck», «Schaeffler», «Knauf», «Adidas» κ.λπ., οι πολεμικές βιομηχανίες «Airbus» και «Krauss - Maffei».

Ταυτόχρονα, στη Βαυαρία ο κίνδυνος φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων είναι στο 15%, πάνω από τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Το 63,5% των συνταξιούχων της Βαυαρίας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και 80% των γυναικών συνταξιούχων παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, ενώ το όριο της φτώχειας είναι γύρω στα 950 ευρώ.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική του μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες) που οδηγεί σε φτωχοποίηση και εργασιακή ανασφάλεια εργαζόμενους και συνταξιούχους και εντείνει την καταστολή, αλλά και η ανάδειξη «εναλλακτικών» αστικών κομμάτων, φαίνεται ότι θα είναι παράγοντες για την απώλεια της αυτοδυναμίας της Ενωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) - το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκ. Μέρκελ - που σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία ήταν το ισχυρότερο κόμμα και σχεδόν πάντα κυβερνούσε με αυτοδυναμία.

«Κάλπικη» αντιπαράθεση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «πολιτικού βαρομέτρου» του ZDF την Πέμπτη το βράδυ, η CSU εμφανίζεται στο 34% (από 47,7% το 2013) και στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο στο 19%. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 12%, οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» και η αντιμεταναστευτική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10% έκαστος, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5,5% και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» με 4%.

Ετσι, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η CSU θα πρέπει να αναζητήσει τουλάχιστον έναν εταίρο για κυβερνητικό συνασπισμό (π.χ. με τους Πράσινους), ωστόσο και άλλοι κυβερνητικοί συνδυασμοί είναι πιθανοί, με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά του κεφαλαίου συμφωνούν σε βασικές, στρατηγικές του κατευθύνσεις, στα Εργασιακά, στο Μεταναστευτικό με ενίσχυση της εισαγωγής εξειδικευμένων εργαζομένων, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην ψηφιοποίηση και τις «νέες» εργασιακές σχέσεις (δηλαδή πιο ελαστικές), στην Ενέργεια κ.ά.

Οι κάλπικοι διαχωρισμοί και το υποκριτικό «αντί-CSU» μέτωπο των άλλων πολιτικών δυνάμεων αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι το SPD συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και την CSU σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι τελευταίοι βρέθηκαν «στο παρά 5» για να σχηματίσουν ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP μετά τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτέμβρη. Αλλά και η εθνικιστική AfD εμφανίζεται στη Βαυαρία ως μια σοβαρή και αξιόπιστη για το κεφάλαιο πολιτική δύναμη και δηλώνει ότι θέλει να αναλάβει ρόλο και με κυβερνητικά πόστα. Οπως δείχνει το όλο κλίμα, τμήματα του κεφαλαίου στη Βαυαρία επιζητούν να υπάρξει αλλαγή στη μέχρι σήμερα κατάσταση απόλυτης κυριαρχίας της CSU, με κυβερνήσεις συνεργασίας που θα καλλιεργήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά την ταξική συναίνεση. Η ανυπαρξία ισχυρής δύναμης με επαναστατική ταξική στρατηγική είναι ο βασικός λόγος που η χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων γίνεται ουσιαστικά χωρίς πραγματικό αντίπαλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ