Συζήτηση με τον Θ. Παναγιωτόπουλο, πρόεδρο των ηλεκτρολόγων πλοίων
Από την τελευταία κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά |
- Πέντε συνάδελφοί σας έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σάββατο, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το δυσεύρετο πλέον μεροκάματο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Με αφορμή αυτό το νέο έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζετε, μπορείτε να μας περιγράψετε τι έχει να αντιμετωπίσει ο εργάτης, όταν ξεκινάει για το μεροκάματο;
- «Αυτό που σκεφτόμαστε, κατ' αρχήν, είναι αν θα βρούμε μεροκάματο και, στη συνέχεια, αν θα γυρίσουμε σώοι στο σπίτι μας. Οταν ένας εργαζόμενος είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργος και, ταυτόχρονα, οι πιέσεις που δέχεται από την πλευρά της εργοδοσίας και των εφοπλιστών είναι μεγάλες, βάζει στη ζυγαριά τη στιγμή εκείνη που πάει για δουλιά, αν θα πρέπει να ζήσει την οικογένειά του με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Μπροστά σ' αυτό το δίλημμα, κάνει πέρα κάθε φόβο και πηγαίνει για το μεροκάματο. Τα εγκλήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οφείλονται κατ' αρχήν στο ασύδοτο εφοπλιστικό και εργοδοτικό κέρδος. Θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει περισσότερους δολοφονημένους εργάτες και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω, αν τα σωματεία του χώρου δεν είχαν πιέσει να ιδρυθούν οι μεικτές επιτροπές ελέγχου, έστω και μ' αυτές τις λειψές αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος. Μάλιστα, ο νόμος, για να ξέρετε, δε δίνει δικαίωμα καθοριστικού ψήφου, παρά μόνο συμβουλευτικού χαρακτήρα στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις επιτροπές».
Να 'ναι οι τελευταίοι τάφοι αυτοί που ανοίχτηκαν για τους πέντε νεκρούς της Ζώνης |
- «Η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα. Βάζει σε δεύτερη μοίρα την προστασία των εργαζομένων και σε πρώτη την εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού και εργοδοτικού κεφαλαίου. Από την άλλη, οι πλοιοκτήτες και εργοδότες δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, γιατί πολύ απλά κοστίζουν, σε αντίθεση με το κόστος της ζωής του εργαζόμενου. Εμείς λέμε ότι γι' αυτό το έγκλημα που γίνεται στο χώρο της Ζώνης ευθύνεται η κυβέρνηση, με το να μην προχωρεί σε μια κλαδική πολιτική συνολικά για τη ναυπηγική βιομηχανία και, από την άλλη, πιστεύουμε ότι οι θάνατοι και τα ατυχήματα των εργαζομένων, τελικά, εξυπηρετούν την πολιτική συρρίκνωσης για το χώρο».
- Ποιος είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης;
- «Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιες υποθέσεις, μετά από πιέσεις των σωματείων της Ζώνης, είτε των 5μελών επιτροπών, έχουν φτάσει στα δικαστήρια, οι αποφάσεις που έχουν βγει, στην πλειοψηφία τους, είναι αθωωτικές, ενώ υποθέσεις οι οποίες έχουν φτάσει στα δικαστήρια και αφορούν εργαζόμενους που αντιστέκονται σ' αυτήν την πολιτική και σ' αυτήν την ασυδοσία, κινδυνεύουν να γίνουν καταδικαστικές. Εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι τη γλιτώνουν με κάποια πρόστιμα».
- Τα σωματεία του χώρου τι κάνουν γι' αυτήν την κατάσταση;
- «Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι μέσα από τους αγώνες μας θα επιβάλουμε - όσο είναι δυνατόν αυτό - να μην ανοίγει ούτε ρουθούνι εργάτη την ώρα που δουλεύει. Χρόνια, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους δίνουν τη μάχη γι' αυτά τα ζητήματα, αλλά και συνολικά για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης. Από το 1995 έχουμε δώσει στην κυβέρνηση τα αιτήματά μας για το χώρο. Το πρώτο και κύριο είναι ότι θα πρέπει η κυβέρνηση με ευθύνη της να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή. Δεύτερον, όσο υπάρχει ανεργία, εμείς λέμε ότι θα υπάρχουν και ατυχήματα και ασύδοτοι που θα λυμαίνονται το χώρο και τις ζωές των εργαζομένων. Εχουμε απαιτήσει επανειλημμένα ότι οι χημικοί Ναυτιλίας και οι τεχνικοί Ασφαλείας δε θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από την ιδιωτική σκέπη, αλλά τη σκέπη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Εχουμε απαιτήσει εδώ και ένα χρόνο συνάντηση με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης για να μας δώσει απαντήσεις στα χρόνια προβλήματά μας και να μην παίζει η κυβέρνηση μπαλάκι στην πλάτη των εργαζομένων, αποδίδοντας ευθύνες ο ένας υπουργός στον άλλο.
Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας απέναντι σ' αυτήν την κυβερνητική πολιτική. Συνεχίζουμε την ερχόμενη Τρίτη με την 4ωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Θα θέσουμε εκ νέου τα αιτήματά μας και το αίτημά μας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, στον καινούριο πλέον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά παλαιό γνώριμο των σωματείων και εργαζομένων κ. Ανωμερίτη, του οποίου η υπογραφή υπάρχει στα γνωστά "26 σημεία" του διυπουργικού οργάνου. Ξεκαθαρίζουμε, επίσης, ότι περίοδο χάριτος για το νέο υπουργό δεν υπάρχει, με το πρόσχημα της ενημέρωσης. Θα απαιτήσουμε μαχητικά συγκεκριμένες λύσεις».