Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις στη Γερμανία αποτυπώνονται και με αφορμή τις προσεχείς εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας την Κυριακή 14 Οκτώβρη. Η Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, που παραδοσιακά είχε είτε απόλυτη πλειοψηφία, είτε υψηλά ποσοστά (άνω του 43%) και βασικά εξασφάλιζε κυβερνητική αυτοδυναμία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Infratest dimap» - για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD - συγκεντρώνει μόλις 33% (από 47,7% στις εκλογές του 2013).

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 18% (από 8,6%) και ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» με 11% (από 20,6% και 9% αντίστοιχα). Η ευρωσκεπτικιστική - αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εμφανίζεται με 10% (δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες), οι φιλελεύθεροι του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) με 6% (από 3,3%) και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (Die Linke) με 4,5% (από 2,1%). Αλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 6,5% των ερωτηθέντων (από 8,7%).

Ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, αποστασιοποιήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων) διαμορφώνονται από την πολιτική του Βερολίνου», ενώ επιτέθηκε έμμεσα στον ηγέτη της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, που είναι υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για τους χειρισμούς στο θέμα της διαχείρισης των προσφύγων.

Στήριξη Σόιμπλε στην Μέρκελ

Την πεποίθηση ότι η Αγκ. Μέρκελ θα επανεκλεγεί πρόεδρος της CDU στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβρη εξέφρασε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild». Επανέλαβε δε για πολλοστή φορά τη θέση του ότι η Γερμανία θα μπορούσε πλέον να ανεχτεί και μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Με αφορμή τις συχνές ενδοκυβερνητικές κρίσεις και το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Σόιμπλε είπε: «Αν το SPD κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο, δεν θα καταρρεύσει ο κόσμος. Εχουμε σταθερές δημοκρατικές συνθήκες», τονίζει και δηλώνει βέβαιος ότι και ως μειοψηφία η κυβέρνηση θα είναι σταθερή. Εξάλλου, θύμισε, το φθινόπωρο του 2019 θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση του συνασπισμού.

Στο μεταξύ, χτεσινή δημοσκόπηση («Forsa») σε ομοσπονδιακό επίπεδο δείχνει τους Πράσινους στη δεύτερη θέση με 18%. Πρώτη εμφανίζεται η Χριστιανική Ενωση με 28%, στην τρίτη θέση το SPD με 16%, ενώ ακολουθούν η AfD με 16%, η «Αριστερά» με 10% και το FDP με 9%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν φτάνει το 29%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ