Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Πομπέο σε Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποδέχτηκε χτες στο Πεκίνο τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ακολουθήσουν το σωστό μονοπάτι της συνεργασίας για αμοιβαίο όφελος («win-win cooperation») αντί να βαδίσουν προς τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κινεζικού κρατικού πρακτορείου «Σινχουά», ο Γι μετέφερε την προθυμία της κυβέρνησής του να γίνουν μια σειρά από συναντήσεις με την άλλη πλευρά, προσθέτοντας πάντως ότι τον τελευταίο καιρό ενέργειες των ΗΠΑ σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της Ταϊβάν (πρόσφατα η Ουάσιγκτον έκλεισε συμφωνία να της πουλήσει όπλα, ενώ έχει αναβαθμίσει και το επίπεδο των αξιωματούχων με τους οποίους κάνει διμερείς συναντήσεις) είχαν αρνητικό αντίκτυπο «στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και έριξαν σκιές στις σχέσεις των δύο πλευρών».

Η συνάντηση που θα ακολουθούσε αναμενόταν να ασχοληθεί και με το Κορεατικό, που όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσει ειδικό βάρος για τις εξελίξεις γενικά στην περιφέρεια του Ειρηνικού. Να σημειωθεί πάντως ότι η επίσκεψη γίνεται ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει ολόπλευρα (στρατιωτικά, οικονομικά κ.τ.λ.) την παρουσία της στην περιοχή, με περιπολίες του Πολεμικού της Ναυτικού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενισχύοντας τις επαφές με την Ταϊβάν, επιδιώκοντας να διασφαλίσει προβάδισμα σε αναδιατάξεις στη Χερσόνησο, κι όλα αυτά ενώ η κλιμάκωση του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου» διεθνώς είναι μία ακόμα χαρακτηριστική πλευρά της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αντανακλάται και στις κόντρες ΗΠΑ - Κίνας, όπως βεβαίως και στο διμερές παζάρι, που συνεχίζεται.

Πριν από το Πεκίνο, ο Πομπέο είχε πρώτα προσγειωθεί σε Τόκιο, Πιονγιάνγκ και Σεούλ, όπου είχε επίσης μια σειρά από επίσημες επαφές. Εκτός από τις εξελίξεις στη Χερσόνησο (βλέπε σχετικό θέμα), αυτές συνδέονται και με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν όρους εμπορικής συνεργασίας πιο ευνοϊκούς για το αμερικανικό κεφάλαιο, την «επικαιροποίηση» των αμυντικών συνεργασιών της Ουάσιγκτον κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ