Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για την κατάσταση στο κέντρο της πόλης

Η τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου, χτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα διάταξη που θα καθιστά δυνατή τη λειτουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών», ήταν το θέμα που έφερε προ ημερήσιας διάταξης χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην τοποθέτησή του ο Ν. Σοφιανός σημείωσε:

«Ηρθε στα χέρια μας η καταγγελία και του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών που ενημερώνει για την άθλια κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην περιοχή του κέντρου "λόγω της πληθώρας εξαρτημένων από ναρκωτικά και των γυναικών που εκδίδονται στην πορνεία κι έχουν μετατρέψει το δρόμο και τα πεζοδρόμια σε μόνιμες πλέον κατοικίες τους".

Αυτή η καταγγελία τους παρουσιάζει ένα μέρος της εικόνας που επικρατεί στο κέντρο της πόλης, φανερώνοντας έναν συνδυασμό ευθυνών της κυβέρνησης και του δήμου για τη δραματική υποβάθμιση της ζωής κατοίκων - επαγγελματιών - εργαζομένων που ζουν και δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Κι αυτή η εικόνα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες, από το γεγονός ότι μεταφέρθηκε ένας "κρυμμένος κόσμος" από το Πεδίον του Αρεως στους δρόμους του κέντρου. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σας, που τροφοδοτεί και δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις κοινωνικές αιτίες που το γεννούν.

Ναρκωτικά (έμποροι, διακινητές, χρήστες), πορνεία, λαθρεμπόριο, εθνικές μαφίες που μοιράζουν πιάτσες και χώρους ευθύνης και από κοντά να προχωρά και να εξυπηρετείται σχεδιασμός με ζώνες αγοράς, με υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις περιοχών σε γειτονιές και δρόμους του ευρύτερου κέντρου. Δείτε την αγορά στις ενοικιάσεις σπιτιών και τις επενδύσεις σε ακίνητα για ξενοδοχεία στο κέντρο.

Την ίδια ώρα ένας περιθωριοποιημένος κόσμος βρίσκεται στη σκιά της πόλης, που τον διαχειρίζεστε με στόχο να μειώνεται η όχληση όταν συμβαίνουν γεγονότα όπως ο αποτρόπαιος ξυλοδαρμός στην Κάνιγγος και ο θάνατος ενός νέου συνανθρώπου μας οροθετικού - χρήστη. Εχει ευθύνη και η δημοτική αρχή γιατί αυτήν την πολιτική διαχειρίζεστε.

Ακούμε, για άλλη μια φορά, υποκριτικά λόγια "συμπόνοιας" για τους χρήστες και τα θύματα της τοξικοεξάρτησης, βλέποντας ταυτόχρονα την απάθεια στην αντιμετώπιση των εμπόρων και των ντίλερς στις πιάτσες.

Επιχειρηματικά σχέδια σε εξέλιξη

Η κυβέρνηση προχωρά στη συζήτηση για τους περίφημους χώρους "ελεγχόμενης χρήσης". Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας καλεί το δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια για τους συγκεκριμένους χώρους. Μάλιστα, ο δήμαρχος, από το εξωτερικό, καταγγέλλει για καθυστέρηση και ότι προχωράει με συζητήσεις κι όχι άμεση δράση. Αυτό ήταν το μήνυμά του "μας ενοχλεί η εικόνα με τους χρήστες, κάνει ζημιά στα νούμερα και τον τζίρο του τουρισμού, να τους μαντρώσουμε σε κάποια κτίρια".

Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι:

  • Το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης είναι πρόβλημα πολυπαραγοντικό.
  • Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και στα ναρκωτικά (που επικεντρώνεται στην πολιτική "μείωσης της βλάβης") και δυστυχώς δεν ακολουθείται αυτό που θέτουν ως προτεραιότητα οι θεραπευτικές κοινότητες, δηλαδή η πολιτική μείωσης της ζήτησης.
  • Κύριος στόχος είναι η μείωση της ενόχλησης και όχι η αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης. Είναι οι καθαροί δρόμοι από χρήστες για ευνοϊκό περιβάλλον προς επενδύσεις, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Μόνο για τον περίγυρο της Ομόνοιας εξελίσσονται 10 επιχειρηματικά σχέδια για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.
  • Μιλάτε για χώρους "υγιούς" ή "εποπτευόμενης χρήσης". Αυτοί οι χώροι νομιμοποιούν τη χρήση, περιμετρικά είναι οι χώροι που μετατρέπονται σε πιάτσες. Η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει τη μετατροπή σε χώρους εμπορίας ναρκωτικών, όπως έγινε στην Ολλανδία, στην Ελβετία... Ηδη υπάρχουν ενστάσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο σε ό,τι αφορά την παρουσία γιατρών στους συγκεκριμένους χώρους, καθώς δεν είναι δουλειά του η εποπτεία του δρόμου προς το θάνατο.
  • Εφαρμόζετε την πολιτική νομιμοποίησης της κάνναβης που ναρκοθετεί την πρόληψη. Από τους πρωταγωνιστές της και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Αρα είναι υποκριτικό το όποιο ενδιαφέρον για τους χρήστες.

Η λύση δεν μπορεί να είναι η καταστολή και η διαπόμπευση του χρήστη, αλλά ένα πλαίσιο που θα ωθεί τον χρήστη στη θεραπεία και θα αυστηροποιεί τις ποινές σε εμπόρους ναρκωτικών.

Ιδια «επιχειρήματα»

Τα ερωτήματα πολλά:

  • Πόσα προγράμματα στο δρόμο (street work) υπάρχουν σήμερα; Γιατί δεν εναρμονίζεται ο αριθμός και η συχνότητα αυτών των δράσεων με τον αριθμό των ενέσιμων χρηστών που φτάνει τους 8.500 συνανθρώπους μας; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2017, η παροχή υπηρεσιών στο πεδίο της μείωσης της βλάβης, μέσω των street work, εμφανίζεται συγκριτικά μειωμένη και περιορίστηκε στην περιοχή της πρωτεύουσας.
  • Ποια είναι τα αποτελέσματα του περίφημου προγράμματος που θα αντιμετώπιζε τις πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας μέσω της χορήγησης μεθαδόνης και βουπρενορφίνης στα νοσοκομεία; Πιάτσες γύρω απ' τα νοσοκομεία και κυριολεκτικά μοίρασμα της δόσης χωρίς καμία εξατομικευμένη προσέγγιση, χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τα "επιχειρήματα" που λέει ο δήμαρχος Αθηναίων για τους χώρους "εποπτευόμενης χρήσης" τα έλεγε και για τη χορήγηση υποκατάστατων στα νοσοκομεία και να τα αποτελέσματα.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα (σ.σ. χτες) στο Ζάππειο. Αφορούν το πρόγραμμα "Αριστοτέλης" του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: Οι υπηρεσίες πρόληψης για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας είναι ανεπαρκείς. Το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση και τη στέγη επιδεινώνεται διαρκώς. Από το 2012 μέχρι σήμερα - περίοδος όπου κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ - στους ενέσιμους χρήστες: Η αστεγία από το 23% αυξήθηκε στο 29%. Οι ανασφάλιστοι από το 64% εκτοξεύτηκαν στο 76%. Η ανεργία από το 84% πήγε στο 93%.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν την ουσία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του δημάρχου της Αθήνας που διαφημίζουν την πολιτική "κρύψτε τις πιάτσες σε κτίρια, μεταφέρετε τους εμπόρους και διακινητές ναρκωτικών γύρω απ' τα κτίρια για να βρίσκουν οι εξαρτημένοι τη δόση τους"».

Βήμα επικίνδυνο που νομιμοποιεί τον προδιαγεγραμμένο θάνατο

Τέλος, ο Νίκος Σοφιανός κάλεσε τους κατοίκους της πόλης «σε ετοιμότητα απέναντι στην πιθανή χωροθέτηση τέτοιων χώρων, για να αποτραπεί ένα βήμα επικίνδυνο που εθίζει και νομιμοποιεί τον προδιαγεγραμμένο θάνατο».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα είναι:

  • Πολλαπλασιασμός των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ με άμεση κρατική χρηματοδότηση.
  • Καταστολή στους εμπόρους και στις μαφίες που δρουν ανενόχλητα.
  • Στήριξη των Κέντρων Πρόληψης του δήμου και να δημοσιοποιηθεί ο απολογισμός έργου καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Αλεξίου «Ανοιχτή Πόλη») υπεραμύνθηκε της δημιουργίας τέτοιων χώρων, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «τα προβλήματα της χρηματοδότησης, η ανεπάρκεια δομών και νομοθετικές εκκρεμότητες τώρα λύνονται(!)». Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής (Μ. Στρατηγάκη, «Δικαίωμα στην Πόλη») αναλώθηκε σε μια βολική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια και το υπουργείο περί «κωλυσιεργίας», ενώ για το θέμα των επίμαχων χώρων ισχυρίστηκε ότι «θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες», επικαλούμενη μάλιστα «την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων». Στο όνομα της «ασφάλειας των χρηστών» υπερθεμάτισε για τους χώρους και ο Αθ. Πλεύρης (από τους «ανεξάρτητους»), ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Π. Κωσταντίνου) παρέπεμψε το θέμα στους ...ειδικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβουν κορδέλες σε χώρους «ελεγχόμενου θανάτου»(2022-04-19 00:00:00.0)
Πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι χώρους εποπτευόμενου θανάτου(2019-03-01 00:00:00.0)
Αντιδραστικό και αντιεπιστημονικό(2019-02-22 00:00:00.0)
Πολιτική ανακύκλωσης του προβλήματος με μέτρα «διαχείρισης της βλάβης»(2018-11-03 00:00:00.0)
Χωροθέτηση(2018-05-25 00:00:00.0)
Αντιδρά στη δημιουργία χώρων «εποπτευόμενης χρήσης»(2017-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ