Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Υπηρετεί τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς με κρίσιμους ρόλους στα διάφορα μέτωπα

Μια αποκαλυπτική ομιλία συμβούλου του στρατιωτικού διοικητή των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο περίπτερο των ΗΠΑ στη ΔΕΘ

INTIME NEWS

Από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο περίπτερο των ΗΠΑ στη ΔΕΘ
«Θα ήθελα πραγματικά να επαναλάβω μια δήλωση που κάνει συχνά ο συνάδελφός μου και φίλος, πρέσβης Πάιατ. Πάντα λέει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Μπορώ να σας πω από την εμπειρία μου ότι η στρατιωτική ηγεσία μας είναι ευθυγραμμισμένη με αυτό το συναίσθημα για πολλούς λόγους».

Τάδε έφη, πριν μερικές μέρες, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Φίλιπ Τ. Ρίκερ, σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων του διοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (EUCOM), στρατηγού Κ. Σκαπαρότι, που ταυτόχρονα είναι αρχηγός των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (SACEUR).

Ο Ρίκερ, που - ας σημειωθεί - έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ το διάστημα 2008 - 2011, ήταν μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της ΔΕΘ και συνόδευε επίσης τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρος Τζόνσον (μέλος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη ΔΕΘ και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη στην αμερικανική Γερουσία) στην επίσκεψή του, το Σάββατο 8/9, στο στρατηγείο του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, που έχει λάβει την ιδιότητα και του Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ. Επίσης, στις 13/9 επισκέφτηκε και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη στην Αθήνα, για απευθείας διμερείς συνομιλίες.

Από τις πρώτες κιόλας αράδες της ομιλίας του, ο Ρίκερ εκθείασε το πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και πρόβαλε ως απόδειξη του αυξημένου αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα τις αλλεπάλληλες και συχνές επισκέψεις αξιωματούχων και στρατιωτικών των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Ξεχώρισε μάλιστα αυτές του ναύαρχου Φόγκο, διοικητή της ΝΑΤΟικής Διοίκησης στη Νάπολη, των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη και του 6ου αμερικανικού στόλου, και βέβαια του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Ντάνφορντ.

Οπως διαβεβαίωσε, «μπορώ να σας πω από την εμπειρία ότι (...) είναι απασχολημένοι τύποι που έχουν παγκόσμιες ευθύνες. Γίνεται πραγματικά εδώ κάτι το ...διαφορετικό, και θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα. Η συνεπής συνεργασία υψηλού επιπέδου έχει φέρει το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας στο υψηλότερο σημείο της στη σύγχρονη εποχή. Μέσω της συμμαχίας, αλλά και διμερώς, και μέσω της δουλειάς που κάνουμε μαζί σε άλλους σχηματισμούς με άλλες χώρες.

Χάρη σε αυτές τις δεσμεύσεις, η συνεργασία μας επεκτείνεται. Στην πραγματικότητα, εκτός από την παρουσία εδώ του Ναυτικού μας, οι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και των χερσαίων δυνάμεών μας που εδρεύουν στην Ευρώπη επιδιώκουν με ανυπομονησία διάφορες ευκαιρίες εκπαίδευσης και συνεργασίας με την Ελλάδα».

Ταυτόχρονοι ρόλοι σε πολλαπλά μέτωπα

Δίνοντας το περίγραμμα του ρόλου που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, ο Ρίκερ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, και μοιάζει (...) ως χώρα που γεφυρώνει με πολλούς τρόπους την Ανατολή και τη Δύση. Ιστορικά και γεωγραφικά (...)».

Εξηγώντας παραπέρα, πρόσθεσε ότι «σε περιφερειακό πλαίσιο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα να αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει γέφυρες» και να χτίσει «μια ολοένα διευρυνόμενη ομάδα περιφερειακών εταίρων με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Για παράδειγμα, οι ελληνικές διμερείς προσπάθειες με το Ισραήλ και την Κύπρο. Η τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, και άλλες αναδυόμενες στρατηγικές γεωγραφικές περιοχές, δείχνουν τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Αθήνα σε αυτήν τη γειτονιά».

Ακόμα πιο πέρα, σημείωσε με έμφαση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών ξεχωριστών στρατηγικών συνόλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε το 2018 και συνεχίζονται παραπέρα. Επομένως, η θέση της είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νότια πλευρά της Ευρώπης.

Από τη μία πλευρά είναι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία (...) Η απειλή του Ιράν και οι ασύμμετρες απειλές από την Ανατολική Μεσόγειο είναι παρούσες. Στα νότια, η αστάθεια και το Προσφυγικό, και άλλα προβλήματα που προέκυψαν από τη μέχρι σήμερα ενωμένη Λιβύη. Και στα βόρεια, η κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας, όπως ασκήθηκε με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπιση και των τριών αυτών προβληματικών περιοχών».

Ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκρυψε λόγια για τις προσδοκίες που θρέφει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός από το ρόλο της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονο τον ευρωΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οπως είπε στην ομιλία του, τα Βαλκάνια «είναι μια κρίσιμη περιοχή, όπου εκτιμούμε πάρα πολύ την ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της ενσωμάτωσης ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (...) Πρέπει να τελειώσουμε ορισμένες από τις μη ολοκληρωμένες επιχειρήσεις, και αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτούς τους θεσμούς». Σε αυτό το φόντο, χαιρέτισε «τα βήματα που έκαναν οι γενναίοι ηγέτες» Τσίπρας - Ζάεφ.

Συνεισφορά σε μέσα και υποδομές

Εκτενή αναφορά έκανε ο Ρίκερ στα μέσα και τις υποδομές με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει στον δολοφονικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, μπλέκοντας το λαό βαθύτερα σε ανταγωνισμούς και μεγάλους κινδύνους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ρόλο της Σούδας, που αποτελεί «κάτι σαν την κορωνίδα της στρατιωτικής μας σχέσης, τόσο διμερώς όσο και εντός της συμμαχίας. Ο κόλπος της Σούδας, φυσικά, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο, στο οποίο ελλιμενίζονται περίπου 240 πλοία του ΝΑΤΟ ετησίως. Πραγματικά πολλές επισκέψεις πλοίων! Και χρησιμεύει τόσο ως αεροπορικός όσο και ως θαλάσσιος κόμβος logistics».

«Η Σούδα είναι "κλειδί" όχι μόνο για την υποστήριξη της κρίσιμης δραστηριότητας των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και πέρα από αυτήν», συμπλήρωσε, και συνέχισε με αναφορές σε άλλες υποδομές όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις βάσεις τους, ξεχωρίζοντας τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης:

«Φέτος η Ελλάδα συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της "Atlantic Resolve", επιτρέποντας σε ένα σημαντικό μέρος της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της να εισέλθει στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, και πάλι χρησιμοποιώντας αυτό το καταπληκτικό λιμάνι και την υποστήριξη των Ελλήνων συμμάχων μας. Αποχώρησαν μετά από την άσκηση μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ η Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι, υπάρχουν και άλλα σημαντικά λιμάνια και θέματα γεωγραφίας».

Στη Θεσσαλονίκη βέβαια εδρεύει και το Γ' Σώμα Στρατού, το «NATO Rapid Deployable Corps - Greece», για το οποίο σημείωσε ότι είναι ένα από τα μόλις εννέα αντίστοιχα πολυεθνικά στρατηγεία ετοιμότητας στη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα οποία, όπως είπε, «είναι έτοιμα και ικανά να υποστηρίξουν αποστολές στο πλαίσιο του "άρθρου 5" της Συμμαχίας» περί συλλογικής άμυνας.

Από την ανάλυση του Ρίκερ για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν έλειψε βέβαια η αναφορά στη συνέπεια που δείχνει ως «μία από τις λίγες χώρες - μία από τις οκτώ για την ακρίβεια - που ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, ακόμα και εν μέσω μακροχρόνιων οικονομικών δυσκολιών».

Και όχι μόνο αυτό: «Ενώ η επίτευξη των αριθμητικών στόχων για τις αμυντικές δαπάνες αποτελεί από μόνη της μια επιτυχημένη πορεία, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί επίσης να επενδύσει σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, εκτός από την υποστήριξη και τη φιλοξενία ενός αυξανόμενου δικτύου ΝΑΤΟικών και διμερών στρατιωτικών ασκήσεων».

Ολοκλήρωσε και αυτό το κεφάλαιο της ομιλίας του εκτιμώντας με ικανοποίηση ότι «η Ελλάδα έχει αποδειχθεί όχι μόνο πρόθυμος αλλά και πολύ ικανός εταίρος του ΝΑΤΟ, όπως αντικατοπτρίζεται περαιτέρω στην πρόσφατη δέσμευσή της να αναβαθμίσει το στόλο των αεροσκαφών "F-16", και πραγματικά στο ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα από τότε που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 1952».

Συνεργασία με λαμπρό μέλλον

Εκτός από την ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που έχουν «απογειωθεί» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ περιέγραψε και τους βασικούς άξονες για παραπέρα ανάπτυξη της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας, στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται στην περιοχή και των όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα.

Οπως είπε, «σε τελική ανάλυση, η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθιστά τις χώρες μας πιο ασφαλείς. Οι αποστολές των ΗΠΑ και η δραστηριότητα εναντίον ριζοσπαστικών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του ISIS, καθίστανται δυνατές - από την άποψη των logistics - χάρη στη συνεργασία μας με την Ελλάδα (...)

Οι εκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις μας δημιουργούν μια πιο ικανή και τρομερή γραμμή του ΝΑΤΟ (...) Οι κοινές μας προσπάθειες για την ασφάλεια και η κοινή μας προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια παράγουν σταθεροποιητικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την περιοχή αυτή, μια περιοχή που έχει το μερίδιό της στις συγκρούσεις».

Και κατέληξε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή όχι μόνο για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας και τους κοινούς στόχους, αλλά και για αυτό το τμήμα της Ελλάδας (σ.σ. τη Βόρεια Ελλάδα), αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε από κοινού...».


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ