Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συνεχίζεται η παρέλαση αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, για την άσκηση πίεσης στο λαό της ΠΓΔΜ ώστε να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη, ζήτημα - κρίκος για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή. Την προώθηση αυτού του στόχου εξυπηρέτησε η χτεσινή εμφάνιση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, που μετά τη συνάντηση με την Σκοπιανή ομόλογό της Ραντμίλα Σεκέρινσκα, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να δώσουν επί της ουσίας «λευκή επιταγή» στα σχέδια της αστικής τάξης της χώρας τους για συμμετοχή στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. «Αρπάξτε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία. Θέλουμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη μαζί σας. Είμαι πεπεισμένη πως το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές», είπε.

Η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ρ. Σεκέρινσκα, ερωτηθείσα στην κοινή συνέντευξη Τύπου τι θα γίνει σε περίπτωση που «αποτύχει το δημοψήφισμα», απάντησε πως θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση εντείνει τις προετοιμασίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ, από την πρώτη στιγμή που πήρε την επίσημη πρόσκληση από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Πρόσθεσε πως έχουν ήδη μεταβεί στα Σκόπια ομάδες ΝΑΤΟικών αξιωματούχων και θα γίνουν συναντήσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες την επόμενη βδομάδα.

Επίσης, χτες το βράδυ αναμενόταν συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον, με βασικό θέμα το δημοψήφισμα και τις προετοιμασίες για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό πάνελ σταθμού των Σκοπίων ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Κριστιάν Μίτσοσκι δήλωσε ότι εάν επιτύχει το δημοψήφισμα και η πλειονότητα του κόσμου ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε το κόμμα του θα την ψηφίσει στο Κοινοβούλιο όταν έρθει προς έγκριση. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι υποστηρίζει απόλυτα την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και πως διαφωνεί μόνο με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιδράσεις από τη σερβική κυβέρνηση

Το ίδιο διάστημα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία η «σιγή ιχθύος» που τηρούν οι κυβερνήσεις χωρών ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε σχέση με τις εμπρηστικές δηλώσεις και προβλέψεις για πόλεμο, που κάνει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι, που εμφανίζεται να αντιτίθεται στις «διορθώσεις συνόρων». Ο Χαραντινάι είπε στον αλβανικό ραδιοσταθμό «KLAN» ότι «ακόμη και η κουβέντα για το θέμα των συνόρων του Κοσσόβου είναι επικίνδυνη για τη σταθερότητα της περιοχής», πως τα «σύνορα» (σ.σ. επισήμως πρόκειται για διοικητικά όρια με τη Σερβία) του προτεκτοράτου δημιουργήθηκαν «με τις μπότες των στρατιωτών και όχι σε τραπέζια ή με συζήτηση...». «Επομένως, εάν μετακινηθούν, τότε θα χρειαστούν ξανά οι μπότες πολλών στρατιωτών και από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, ανακοίνωσε ότι τελικά ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ