Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Οι «δωρεές» δεν κρύβουν την τσακισμένη δημόσια Υγεία

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ιδρύματος «Κοινωφελές Ιδρυμα Σ. Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας». Η συζήτηση έδωσε μια ακόμη πρώτης τάξεως αφορμή σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ να αποθεώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και να κρύψουν τις ευθύνες τους για το χάλι στη δημόσια Υγεία, λόγω της υποχρηματοδότησης.

Η συμφωνία που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη διάθεση από την πλευρά του ιδρύματος περίπου 200 - 250 εκατ. ευρώ για έργα, όπως κατασκευή και εξοπλισμός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, ανέγερση κτιρίου στην Αθήνα (έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ), προμήθεια εξοπλισμού και συντήρηση του υπάρχοντος στόλου του ΕΚΑΒ κ.λπ.

Οπως ακριβώς έγινε στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, έτσι και χτες οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων εκθείασαν τον εφοπλιστικό όμιλο ως «μεγάλο ευεργέτη».

«Δωρεές» για να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ψηφίζοντας παρών, επισήμανε ότι η ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως τόνισε, το χρήμα που θα διαθέσει ο εφοπλιστικός όμιλος είναι σταγόνα στον ωκεανό από τα κέρδη που προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των οποίων ο πλούτος που παράγουν φτάνει και περισσεύει για δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, κάτι που δεν γίνεται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Σημείωσε ότι με τις δωρεές αυτές κυβέρνηση και κεφάλαιο πετυχαίνουν πολλά «τρυγόνια», όπως η ιδεολογική επίδραση, «να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι με την αντίληψη ότι οι σύγχρονες δομές Υγείας είναι θέμα φιλανθρωπίας και όχι δικαίωμα». Με άλλα λόγια, «στήνουν εμπόδια στη χειραφέτηση των εργαζομένων», θέλουν να εξασφαλίσουν την ενσωμάτωση και την «κοινωνική ειρήνη», που θα προσφέρουν πολλαπλάσια οφέλη στο σύστημα, αποτρέποντας την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

«Οσο θα εμπορευματοποιείται η Υγεία, τόνισε, θα εμφανίζονται και διάφορες τέτοιες δωρεές για να καλύπτεται αυτό το αίσχος» και οι αστικές κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα λειτουργούν ως σύγχρονο «πλυντήριο» του κεφαλαίου και του κράτους του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ