ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωθυπουργός ο Κορέι με επιφυλάξεις εκατέρωθεν

Σε κατάσταση συναγερμού, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία, που αναμένουν την «απάντηση» της «Χαμάς» στην απόπειρα δολοφονία του πνευματικού της ηγέτη

Συντρίμμια από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Συντρίμμια από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αποδέχτηκε τον πρωθυπουργικό θώκο ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Αχμέντ Κορέι, τονίζοντας, όμως, ότι «δεν υπάρχει λόγος σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αν δεν αλλάξει η ισραηλινή πολιτική επιθετικότητας απέναντι στους Παλαιστινίους και περιθωριοποίησης απέναντι στον ηγέτη τους, Γιάσερ Αραφάτ». Την υποστήριξή του στον Κορέι έσπευσε να εκφράσει ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ενώ η Ιταλική Ευρωπαϊκή Προεδρία, όπως και η Ουάσιγκτον, τόνισαν ότι «θα τον κρίνουν από τις πράξεις», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται «για εσωτερικό θέμα των Παλαιστινίων» και ότι στόχος είναι «η προσήλωση στην ειρηνευτική διαδικασία».

Σχετικά αρνητική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, που, αν και υποστήριζε ότι κριτήριο θα είναι οι πράξεις, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά «τρομοκρατών», μέχρις ότου «εμφανιστεί ένας Παλαιστίνιος ηγέτης που θα αναλάβει αυτό το καθήκον». Μάλιστα, Ισραηλινός ανώνυμος αξιωματούχος δήλωνε ότι η επιχείρηση εξολόθρευσης της «Χαμάς» θα συνεχιστεί, ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επανέφερε το θέμα της «αναγκαίας εξορίας του Αραφάτ, διότι είναι εμπόδιο».

Την ίδια στιγμή, υπό τον τρόμο της απάντησης του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» στην απόπειρα δολοφονίας του πνευματικού της ηγέτη, Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, ζει το Ισραήλ. Στα παλαιστινιακά εδάφη έχει επιβληθεί ασφυκτικός εξωτερικός και εσωτερικός αποκλεισμός, ενώ σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας έχουν τεθεί ο ισραηλινός στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία, με αυξημένες και διαρκείς περιπολίες σε όλους τους πιθανούς στόχους μιας επίθεσης αυτοκτονίας. Ο Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, που τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο από την πυραυλική επίθεση σε διαμέρισμα στην πόλη της Γάζας όπου βρισκόταν το βράδυ του Σαββάτου, μίλησε για «αξέχαστο μάθημα», που θα δώσουν οι μαχητές της οργάνωσης «όπου και όποτε αποφασίσουν». Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 15 πολίτες.

Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση απειλεί το Ισραήλ με εκδίκηση, ακόμη και με επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων και κατηγορεί την ΕΕ ότι θέτοντας και το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» (το Σάββατο το απόγευμα), «έδωσε το πράσινο φως στο Ισραήλ να δολοφονεί Παλαιστινίους». Ο Χαβιέ Σολάνα, πάντως, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όταν η Χαμάς γίνει αποκλειστικά πολιτικό κόμμα, θα γίνει αποδεκτή». Η οργάνωση εμφανίστηκε επιφυλακτική και απέναντι στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αχμέντ Κορέι, εκτιμώντας ότι θα «κριθεί από το κατά πόσο θα προσπαθήσει να πατάξει την παλαιστινιακή αντίσταση».

Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, χθες το πρωί, όταν άνοιξε πυρ φορώντας ισραηλινή στολή κατά του μεθοριακού φυλακίου Ερετζ. Νωρίτερα, όλμοι έπληξαν, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στην Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης κατεδαφίστηκε το σπίτι ενός στελέχους της «Χαμάς». Την Κυριακή το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά αποθήκης πυρομαχικών, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, και κατά ενός σπιτιού στην ομώνυμη πόλη, στη συνοικία αλ Ναμσάου, όπου τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι.

Η παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς και η επιλογή του Αχμέντ Κορέι από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ για τον πρωθυπουργικό θώκο κυριαρχούσαν, χθες, και στο αραβικό Τύπο, ο οποίος εξέφραζε βαθιά ανησυχία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγόρησε το Ισραήλ για πρόκληση κλιμάκωσης, μετά την απόπειρα κατά του Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, την οποία καταδίκασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και δολιοφθορές αναμένοντας την πολυεθνική «αρωγή»

Ολο και πληθαίνουν οι απώλειες στον κατοχικό στρατό από τις επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ολο και πληθαίνουν οι απώλειες στον κατοχικό στρατό από τις επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε με την απελευθέρωση του Ιράκ», δήλωνε ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, σχολιάζοντας την έκτακτη οικονομική βοήθεια που ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ενώ στην κατεχόμενη χώρα συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας προσπαθούσε να απαντήσει στις διογκούμενες επικρίσεις που δέχεται η αμερικανική κατοχή και ο ΓΓ του ΟΗΕ συγκαλούσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε έκτακτη συνεδρίαση σε επίπεδο ΥΠΕΞ για να εξετάσουν τη «στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράκ».

Η «αποφασιστικότητα» του Μπρέμερ, πάντως, δε φαίνεται να πείθει επαρκώς και έτσι λίγες μόλις ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι άλλη μια δολιοφθορά είχε γίνει σε πετρελαιαγωγό που συνδέει δύο πετρελαιοπηγές στην περιοχή του Κιρκούκ, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες μεγάλο μέρος του. Δεν έγινε γνωστό αν το νέο αυτό σαμποτάζ θα καθυστερήσει περαιτέρω την επαναλειτουργία του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν, που διεκόπη πριν από ημέρες, εξαιτίας, πάλι, μιας δολιοφθοράς. Σύμφωνα με εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, κατά μέσο όρο, τον Αύγουστο κυμάνθηκαν στα 700.000 βαρέλια ημερησίως και η εκτίμηση είναι ότι θα φθάσουν το 1,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πολύ χαμηλότερα ακόμη από τις ημερήσιες εξαγωγές πριν από την εισβολή.

Στο μεταξύ, άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, στη Βαγδάτη, όταν το όχημά τους προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό στη γέφυρα Τζαμχουριγία. Παράλληλα, χτες τα ξημερώματα, κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο γύρο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Τικρίτ, όπου εισέβαλαν σε σπίτια, ακινητοποίησαν γυναικόπαιδα και συνέλαβαν άγνωστο αριθμό ανδρών.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Νότιο και Κεντρικό Ιράκ, μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Νατζάφ, οι εκεί διοικητές των κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι δίνουν διορία μέχρι το Σάββατο στους Σιίτες να καταθέσουν τα όπλα τους, με τα οποία, πλέον, φρουρούν τις πόλεις τους. Αν αυτό δε γίνει, τότε «θα ακολουθήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και συλλήψεις» προειδοποίησαν.

Ελιγμοί, ενισχύσεις και πιέσεις

«Εχει γίνει μια καλή αρχή στο Ιράκ», επέμενε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, απαντώντας στις επικρίσεις, και υποστήριζε ότι «είναι θέμα χρόνου πότε θα παταχτούν οι νοσταλγοί του καθεστώτος και τα τρομοκρατικά στοιχεία». Ο Ράμσφελντ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Βαγδάτη, 2 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού μεταγωγικού που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, αναγνωρίζοντας «αυξημένες ανάγκες ασφαλείας και αντιμετώπισης των προκλήσεων της ανοικοδόμησης», ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 1.200 ανδρών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι συγκάλεσε, εκτάκτως, το Σάββατο στη Γενεύη τους ΥΠΕΞ των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουν το αμερικανικό σχέδιο απόφασης και το ρόλο του ΟΗΕ. Προς το παρόν, οι περισσότερες χώρες επιμένουν σε κεντρικό ρόλο του Οργανισμού για να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη που ζητούν οι ΗΠΑ. Ανάλογου περιεχομένου ήταν η απόφαση που εξέδωσαν οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου του Κόλπου.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση των μελών του Αραβικού Συνδέσμου, τα οποία επρόκειτο να συζητήσουν κατά πόσο θα αποδεχτούν εκπροσώπους του διορισμένου ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο νέος Ιρακινός ΥΠΕΞ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, τόνισε ότι είναι «νόμιμο δικαίωμα η εκπροσώπηση», αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθεί «προηγούμενο» νομικής αναγνώρισης μιας διορισμένης, από κατοχικές δυνάμεις, κυβέρνησης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Παρέμβαση» ΗΠΑ με αφορμή το δημοψήφισμα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα προκαλεί, και, μάλιστα, ρίχνει για μία ακόμη φορά λάδι στη φωτιά. Συναντήθηκε με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας με αφορμή το ενδεχόμενο δημοψήφισμα που επιχειρεί να οργανώσει η αντιπολίτευση και, μάλιστα, προσέφερε «τεχνική βοήθεια» για τη διεξαγωγή του.

Σε αυτή την κατάφωρη παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διά του Τσαρλς Σαπίρο, απάντησε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Ούγο Τσάβες, κατά το κυριακάτικο διάγγελμά του, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ «να μην αναμειχθούν».

«Κύριοι της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, σας συνιστώ να ξεχάσετε ότι θα αναμειχθείτε στις εδώ υποθέσεις, επειδή αυτός ο λαός δε θα το δεχτεί και ούτε κι αυτή η κυβέρνηση, ούτε σ' αυτή τη ζωή ούτε στην άλλη», δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής του και χαρακτήρισε «πασιφανή ανάμειξη» των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας τη συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή με τη νέα διεύθυνση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Το όργανο αυτό, η νέα διεύθυνση του οποίου ανέλαβε καθήκοντα στις 27 του Αυγούστου, πρόκειται να αποφασίσει αν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ούγο Τσάβες στην Προεδρία. Το δημοψήφισμα ζητεί η «αντιπολίτευση», η οποία συγκέντρωσε για το σκοπό αυτό τρία εκατομμύρια υπογραφές και κατέθεσε το αίτημά της για το δημοψήφισμα στις 20 του Αυγούστου. Η διεξαγωγή του είναι δυνατή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μετά το μισό της προεδρικής θητείας, στην προκειμένη περίπτωση μετά τις 19 του Αυγούστου. Πρέπει να ζητηθεί τουλάχιστον από το 20% των, περισσότερων από 11 εκατομμύρια, ψηφοφόρων, δηλαδή από 2,6 εκατομμύρια άτομα.

Το Εκλογικό Συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί αν οι 3 εκατομμύρια υπογραφές που συγκέντρωσε η «αντιπολίτευση» είναι έγκυρες, αφού η κυβέρνηση έχει καταγγείλει παρατυπίες. Τέλος, ακόμη και εάν η «αντιπολίτευση» επιτύχει τη διεξαγωγή του, ο αντίπαλος υποψήφιος του Τσάβες θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από 60,2% που είχε συγκεντρώσει ο Τσάβες κατά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα προκειμένου να εκλεγεί. Φυσικά, στόχος της «αντιπολίτευσης» δεν είναι η εκλογή νέου Προέδρου αλλά η δημιουργία κλίματος χάους και η εκδήλωση αυτή τη φορά κοινωνικού πραξικοπήματος, όπως έχει καταγγείλει πολλάκις το Επαναστατικό Συμβούλιο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην ιστορία στην Ινδία -που έχει από καιρό εγκαταλείψει την πολιτική υποστήριξης της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης- άρχισε χτες ο Αριέλ Σαρόν, διαπραγματευόμενος και νέα συμβόλαια πώλησης όπλων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Φονική ενέδρα σε βάρος του 27χρονου Κοσσοβάρου Αλβανού Χαϊντάρ Αχμέτι που υπηρετούσε στα «Σώματα Προστασίας» έστησαν χτες ένοπλοι που διαφεύγουν τη σύλληψη. Το θύμα πυροβολήθηκε αρκετές φορές ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στο χωριό Πονόσεβατς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Προεκλογικό «αρραβώνα» φέρονταν να διαπραγματεύονται χτες τα στελέχη των αντιπολιτευόμενων σερβικών παρατάξεων Ομάδα-17, οικονομολόγων υπό τον Μίρολιουμπ Λάμπους, και Δημοκρατική Ενωση Σερβίας, του (πρώην προέδρου ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικού νοσοκομείου, την 1η Αυγούστου, στο Μαζντόκ της Βορείου Οσετίας, στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cavkazcenter.org.uk.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κεραυνούς και κατολισθήσεις σε δύο απομακρυσμένα χωριά του Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Ξεπέρασαν χτες τους 100 οι νεκροί στο Νεπάλ μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, καθώς ένα αγόρι σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας. Την ίδια ώρα οι εκατοντάδες συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης συνεχίζονται. Ο μονάρχης της χώρας, Γκιανέντρα, επισκέπτεται το Λονδίνο.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΟΥΣ
Στο ίδιο έργο θεατές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιράκ, Αφγανιστάν, ο ρόλος του ΟΗΕ και φυσικά ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ήταν τα κύρια σημεία του διαγγέλματος του Αμερικανού Προέδρου τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση ενός πακέτου - μαμούθ ύψους 87 δισ. δολαρίων για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, στο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό που μεταδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί σταθερή η γραμμή της αμερικανικής πολιτικής για το μεταπολεμικό Ιράκ. «Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη» τόνισε και σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να επιτρέψουν τη στρατιωτική συμμετοχή και άλλων χωρών στην επιχείρηση σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης του Ιράκ.

«Αναγνωρίζω πως δεν ήθελαν όλοι οι φίλοι μας να απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, αλλά δε θα πρέπει να αφήσουμε τις παλιές μας διαφορές να στέκουν εμπόδιο στη σημερινή μας αποστολή», τόνισε. Υπενθύμισε, δε, ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος πόλεμος σε πολλά μέτωπα και σε πολλά σημεία. «Προ διετίας είχα πει στο Κογκρέσο πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα ήταν ένας μακρύς και δύσκολος πόλεμος, ένας πόλεμος διαφορετικού τύπου, σε πολλά μέτωπα και σε πολλά σημεία. Το Ιράκ είναι τώρα το κύριο μέτωπο». «Η στρατηγική μας στο Ιράκ θα έχει τρεις στόχους: Να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες, να συσπειρώσουμε την υποστήριξη άλλων χωρών για να δημιουργήσουμε ένα ελεύθερο Ιράκ και να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να αναλάβουν την ευθύνη για την άμυνά τους στο μέλλον», πρόσθεσε ο Μπους, υπενθυμίζοντας το σχέδιο απόφασης που πρόσφατα κατέθεσαν οι ΗΠΑ.

Τέλος, κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, η Μέση Ανατολή θα γίνει, είτε ένας τόπος προόδου και ειρήνης, είτε θα εξάγει βία και τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο με πολλά θύματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η ελευθερία και η ασφάλεια δεν έχουν τιμή, για να δικαιολογήσει τις ανάγκες για αυξημένη χρηματοδότηση για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Για την Ράις, ο Πρόεδρος Μπους «υπήρξε πολύ σαφής» στην ομιλία του προς το έθνος, ενώ σε δηλώσεις της στο NBC «διευκρίνισε» ότι ο Πρόεδρος Μπους δε μίλησε για το «πρόβλημα» των όπλων μαζικής καταστροφής, διότι αυτό το τελευταίο συνδέεται άμεσα με τον Σαντάμ Χουσεΐν...

ΕΕΔΥΕ
Ολοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Την Πέμπτη, 25 Σεπτέμβρη, στις 7.00 το απόγευμα, στα Προπύλαια

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό του λεκανοπεδίου Αττικής να πάρει μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα και εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ.

Σε ανακοίνωση κάλεσμά του, το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Σχεδόν 3 χρόνια από τη Νέα Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού, οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζεται. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι ειρήνη με καθεστώς κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ισραηλινός στρατός, τονίζεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση, «δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο, «τηρεί απόλυτη σιγή για τις τραγικές εξελίξεις αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, κάθε συνοικίας, μετά και μπροστά από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις οφείλει μαζικά να συμμετέχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, όπως τονίζουν οι διοργανωτές:

  • Για να υψώσουμε όλοι μαζί φωνή διαμαρτυρίας κατά των εγκλημάτων της κυβέρνησης Σαρόν και του ισραηλινού στρατού.
  • Για να σταματήσει η δολοφονία αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών.
  • Για να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
ΙΡΑΝ - ΙΑΕΑ
«Πλήρη συνεργασία» αξιώνει ο Ελ Μπαραντέι

ΒΙΕΝΝΗ.--

Να «απαντήσει όλα τα εναπομένοντα ερωτήματα σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», με «πλήρη συνεργασία και διαφάνεια», κάλεσε χτες την Τεχεράνη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Μιλώντας στη Βιέννη πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΙΑΕΑ ο Ελ Μπαραντέι κάλεσε την κυβέρνηση Χαταμί να «διευκρινίσει όλα τα θέματα στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του και να διασφαλίσει ότι όλες οι δραστηριότητες εμπλουτισμού έχουν δηλωθεί και βρίσκονται υπό διαδικασία επαλήθευσης» της Επιτροπής, όπως είπε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ