ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6.30 το απόγευμα

Κάλεσμα στην εργατική τάξη και στα συνδικάτα να δώσουν μαζικά το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, απηύθυνε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απηύθυναν και οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και της ΟΓΕ που συμμετείχαν και μίλησαν στη συνέντευξη.

Να υψωθούν παντού μπλόκα αγώνα έως την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Εισηγητικά, ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε την εργατική τάξη της χώρας μας, τα συνδικάτα να δημιουργήσουν παντού μέσα στους χώρους δουλειάς κλίμα διεκδικητικό, μαχητικό, αποφασιστικό. Να προετοιμάσουν δυνάμεις, βάζοντας στην πάλη και νέες, για σκληρό αγώνα με όλες τις μορφές. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να δώσει η εργατική τάξη, χωρίς καμιά καθυστέρηση, τη δική της απάντηση στον ΣΕΒ, στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους εφοπλιστές, στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και τα κόμματά τους, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους περιβόητους «θεσμούς», όπως και στους ανθρώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που σέρνονται κάθε φορά πίσω από κυβερνητικές εναλλαγές και τις θέσεις της μεγαλοεργοδοσίας και με τα αιτήματά τους στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Σημείωσε την ανάγκη «να υψωθούν παντού μπλόκα αγώνα ενάντια σε αυτήν την πολιτική έως την ανατροπή της. Η εργατική τάξη να συμπορευτεί μαχητικά με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ».

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ
Κάλεσε από τώρα σε αποφάσεις για γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να χτυπήσει τα συνδικάτα, να βάλει φίμωτρο στη φωνή της εργατικής τάξης, να απαγορεύσει τις απεργίες.

Ο Γ. Πέρρος μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μπροστά στη νέα επίθεση και το νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων που έχει συμφωνήσει να φέρει μπροστά στην 3η «αξιολόγηση». «Θέλουν ο λαός να παίξει συνειδητά ρόλο νεροκουβαλητή του κεφαλαίου», είπε.

Αναφερόμενος στο περιβόητο «παραγωγικό μοντέλο του αύριο», ξεκαθάρισε ότι αυτό «θα στηριχτεί στην ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, στο τσάκισμα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο σάρωμα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα για τη στήριξη της "ανταγωνιστικότητας" και της συγκέντρωσης του κεφαλαίου».

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο πάλης που καταθέτει το ΠΑΜΕ, υπογράμμισε: «Τα αιτήματά μας, οι πρωτοβουλίες μας επιδιώκουμε να δυσκολεύουν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων, να αποκαλύπτουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, με κατάλληλα συνθήματα που να φωτίζουν την προοπτική που έχουμε ως ταξικό κίνημα, δηλαδή: Να πληρώσει η πλουτοκρατία. Μη αναγνώριση του χρέους και διαγραφή του. Αποδέσμευση από την ΕΕ. Διέξοδος προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη να γίνει ιδιοκτησία της».

Δίνοντας έμφαση στα μεγάλα μέτωπα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των αγώνων του ταξικού εργατικού κινήματος το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε στα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων, του Ασφαλιστικού, της Υγείας, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, κ.ά.

Η θέση των μικρομεσαίων αγροτών είναι στον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων

Για την ανάγκη κοινής πάλης των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, μίλησε ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Είμαστε κι εμείς εδώ, θα είμαστε και αύριο στο συλλαλητήριο για να διαδηλώσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας», σημείωσε. Περιέγραψε την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τις επιβαρύνσεις, τα χαράτσια και τους φόρους που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών. Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, τα οικόπεδα και τα σπίτια που ζουν, φόρους στο νερό των αρδεύσεων, τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, ενώ τα χρήματα για να ανταποκριθούν στα βάρη αυτά φτάνουν στα χέρια τους με την πώληση της παραγωγής τους μόνο μια φορά το χρόνο. Πρόσθεσε ότι πλέον τα τελευταία χρόνια μένουν απλήρωτοι και για την παραγωγή αυτή. «Φεύγουν τα προϊόντα από τα κτήματα των αγροτών χωρίς να ξέρουν σε ποια τιμή πουλιούνται, χωρίς να ξέρουν πόσα κιλά φεύγουν, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα πληρωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μιλάμε πλέον για ασφυξία αλλά για στραγγαλισμό», τόνισε, και εξήγησε ότι η αγροτική παραγωγή διαλύεται «στο βωμό των μεγάλων επενδύσεων με μοχλό τα υποθηκευμένα κτήματα, σπίτια και μηχανήματα» των αγροτών. Στο φόντο αυτό όλο και μεγαλύτερος αριθμός αγροτών εγκαταλείπει την παραγωγή και τις καλλιέργειες.

«Η θέση μας είναι να παλέψουμε μαζί με την κοινωνία που υποφέρει, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους», πρόσθεσε, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στα χωράφια και τα χωριά τους, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως οι αγρότες θα δώσουν δυναμικό «παρών» στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης στους αυτοαπασχολούμενους

«Κανένας αυτοαπασχολούμενους δεν πρέπει να πειστεί από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ούτε από χιλιοπαιγμένες κοκορομαχίες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε η Ράνια Καπετανγιώργη, μιλώντας εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

«Ατελείωτα ωράρια, χρέη και κατασχέσεις, αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει φτιάξει για τον αυτοαπασχολούμενο η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας τις προηγούμενες», υπογράμμισε. Αναφερόμενη στην πρόσφατη έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, σχολίασε πως την ίδια στιγμή που οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, η κατάσταση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις επιδεινώνεται: Στο Εμπόριο καταγράφεται η μεγαλύτερη συρρίκνωση κύκλου εργασιών για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει προβλήματα υπερχρέωσης σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. «Αυτό το ονομάζουν παράδοξο. Εμείς το ονομάζουμε καπιταλιστική ανάπτυξη που ξεριζώνει τους μικρούς προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια ώρα που για μας έχει καταργήσει το αφορολόγητο, μας φορτώνει χρέη, απελευθερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να χάνουμε το σπίτι μας με το πάτημα ενός κουμπιού, ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές με φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, αναπτυξιακά προγράμματα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, μετέφερε το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ «να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων τους, να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας διαλύει, κόντρα σε συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, και να βάλουν στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες τους», μαζί με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Μόνος δρόμος για τις γυναίκες του μόχθου η οργανωμένη και συλλογική δράση

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Σοφία Χατζηαστερίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια για να θολώσει την εικόνα της σφοδρής αντεργατικής της επίθεσης, μια προσπάθεια που όμως σκοντάφτει πάνω στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Οπως είπε, «και αυτό το φθινόπωρο μπαίνει για τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου με χιλιάδες έγνοιες να την τυραννούν. Εγνοια για τη δουλειά που "δεν έρχεται", για το μισθό που δε φτάνει, για τον παιδικό σταθμό που δεν βρίσκει για το παιδί της, για τους λογαριασμούς που δεν μπορεί να πληρώσει, για τους απλήρωτους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, για τα έξοδα του σχολείου και του φροντιστηρίου των παιδιών, για τις ιατρικές εξετάσεις και την περίθαλψη που πρέπει να ακριβοπληρώσει».

Σημείωσε ότι «οι γυναίκες, πρώτες και καλύτερες, δοκιμάζουν στις πλάτες τους τι σημαίνει "ανάπτυξη", καθώς μετά από την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία, αυτές κατά πρώτο λόγο αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας. (...) Ταυτόχρονα η μητρότητα μετατρέπεται σ' ένα δυσβάσταχτο βάρος για τις γυναίκες, αφού δεν αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, αλλά ατομική υπόθεση της καθεμιάς. Οσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί της "δημιουργίας θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ως αντίμετρων", αυτές αποτελούν "αέρα κοπανιστό" και δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δήμο και περιφέρεια».

Και τόνισε: «Μπροστά σ' αυτήν τη σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν έχουμε άλλο δρόμο από την οργανωμένη και συλλογική μας δράση και αντεπίθεση. Σ' αυτόν το δρόμο συμπορευόμαστε με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις σήμερα Σάββατο στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ μαζί με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτούν ολόκληρη η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και το διεκδικητικό πλαίσιο που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη τύπου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ