ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
ΗΠΑ - Βρετανία ζητούν σχέδια πλεύσης από εμπορικά καράβια

Συντηρώντας τη συζήτηση περί «ανάγκης παρέμβασης» για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα σχέδια πλεύσης ζητούν προκαταβολικά οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας από εμπορικά σκάφη με σημαία των δύο χωρών σε περίπτωση που σχεδιάζουν να περάσουν από τον Περσικό Κόλπο, ώστε να αποτρέψουν - όπως ισχυρίζονται - πιθανή κατάληψή τους από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης».

Αυτό μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο ανακοινώσεις που εξέδωσαν την Τετάρτη οι αρμόδιες αρχές ΗΠΑ και Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι οι πλοίαρχοι των σκαφών αυτών θα πρέπει παράλληλα να ειδοποιούν τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ και τη βρετανική Υπηρεσία Εμπορικών Επιχειρήσεων και Ναυτιλίας, καθώς κατηγορούν τις ιρανικές αρχές πως κάνουν παρεμβολές στο σήμα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) μέσω δορυφόρου, ώστε να δικαιολογήσουν τυχόν απόπειρες αναχαίτισης και κατάληψης των πλοίων.

Το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, μετέδωσε ότι οι Ιρανοί έχουν τοποθετήσει στο νησάκι Αμπού Μούσα (κοντά στα Στενά του Ορμούζ) συσκευές που απενεργοποιούν τις υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού αποπροσανατολίζοντας τα πλοία.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Αμίρ Χαταμί, σχολιάζοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας να δημιουργήσουν «ναυτική αποστολή» με πρόσχημα την «ασφαλή ναυσιπλοΐα» σε Στενά Ορμούζ και Κόλπο του Ομάν, δήλωσε πως μια τέτοια κίνηση θα εντείνει την ανασφάλεια στην περιοχή. Εκτίμησε δε πως «οποιαδήποτε ισραηλινή ανάμειξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως τον Ιούλη, δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση σκληρών αμερικανικών κυρώσεων με στόχο «μηδενικές» εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, η Κίνα συνέχισε απτόητη τις μαζικές εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου, καθώς εισήγαγε έως και 11 εκατομμύρια βαρέλια. Επικαλέστηκαν μάλιστα Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που υποστήριξαν πως έως 70% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου πηγαίνει στην Κίνα και το άλλο 30% στη Συρία.

Τέλος, η σαουδαραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat» ανέδειξε την αντιπολιτευτική κριτική που ασκεί στον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί ο προκάτοχός του, Μοχάμαντ Χαταμί, θεωρώντας πως «η κυβέρνηση και η Βουλή αδρανούν μπροστά στις παραβιάσεις δικαιωμάτων του λαού».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η επέκταση των εποικισμών μεγαλώνει την ένταση

Τα μπλόκα των κατοχικών δυνάμεων αυξάνονται

Copyright 2019 The Associated

Τα μπλόκα των κατοχικών δυνάμεων αυξάνονται
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η συνεχής κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και οι συνεχείς επεκτάσεις των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκβιάσουν διαπραγματεύσεις με στόχο την υποτιθέμενη «ειρηνευτική λύση» που θα νομιμοποιήσει την κατοχή της παλαιστινιακής γης.

Ενα 24ωρο μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προωθήσει σχέδια για τη δημιουργία 2.300 επιπρόσθετων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, άγνωστοι μαχαίρωσαν θανάσιμα 19χρονο Ισραηλινό φαντάρο κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Οφρα, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Το φονικό προκάλεσε την άμεση καταδίκη από ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 17ης Σεπτέμβρη, μετέβη στο χώρο του εγκλήματος για να εκτοξεύσει νέες απειλές κατά της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», την οποία χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό της επίθεσης, επειδή την επιδοκίμασε.

Από την άλλη, η επίθεση σε βάρος του 19χρονου Ισραηλινού πολλαπλασίασε τα μπλόκα των κατοχικών δυνάμεων στις παρακείμενες περιοχές και τις τρομοκρατικές εφόδους σε χωριά Παλαιστινίων, στο πλαίσιο ανθρωποκυνηγητού για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι των Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασαν τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για τους νέους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, τονίζοντας πως είναι αντίθετα με το στόχο της διαπραγμάτευσης «λύσης στη βάση των δύο κρατών».

Τα σχέδια αυτά καταδίκασε χτες και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, τονίζοντας πως «εγείρουν καταστροφικούς κινδύνους», καθώς «όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε ως κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, την προχτεσινή ανακοίνωση αμφοτέρων των χωρών για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σε βορειοανατολική περιοχή της Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Επιφυλάξεις για το περιεχόμενο και την εφαρμογή της συμφωνίας εξέφρασαν νωρίτερα αξιωματούχοι των Κούρδων μαχητών της Συρίας που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) και συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό, αλλά και το γαλλικό στρατό, επισημαίνοντας πως θα αξιολογήσουν τη συμφωνία «με βάση τις λεπτομέρειες και τα γεγονότα και όχι τους μεγάλους τίτλους».

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, εξέφρασε «λύπη» για την πρόσφατη κατάρρευση της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας που είχαν ανακοινώσει στο Ιντλίμπ Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μετά από νέες επιθέσεις τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών σε βάρος τους. Υποστήριξε ότι η ανάφλεξη της βίας «απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων», πέραν των τουλάχιστον 500 αμάχων που σκοτώθηκαν, όπως είπε, στο Ιντλίμπ και τα περίχωρα από το τέλος του περασμένου Απρίλη.

Ωστόσο, θολή παραμένει η κατάσταση σε σχέση με το ακριβές περιεχόμενο της αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας για τη βορειοανατολική Συρία, η οποία ανακοινώθηκε μετά από τις επαναλαμβανόμενες απειλές της Αγκυρας για νέα χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να αποσύρουν» στρατιώτες τους από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές στη διάρκεια συνομιλίας των Προέδρων ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η χώρα του «δεν θα επιτρέψει» στις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή της γιατί διαφορετικά «θα το κάνουμε μόνοι μας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κάλεσμα Οτσαλάν για διαπραγματεύσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα δημόσια παρέμβαση υπέρ της άμεσης έναρξης νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κουρδικό έκανε χτες ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με επιστολή του που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνήγοροί του, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Ιμραλί.

Σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα, ο Οτσαλάν σημείωσε: «Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα χώρο για τους Κούρδους, ελάτε να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα... Λέω (ότι) μπορώ να τελειώσω αυτή την συγκρουσιακή κατάσταση... μέσα σε μια βδομάδα. Μπορώ να τη λύσω, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, είμαι έτοιμος για λύση. Αλλά το (τουρκικό) κράτος... χρειάζεται να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Παρέμβαση Οτσαλάν για επανέναρξη διαπραγματεύσεων είχε γίνει και πρόσφατα, συναντώντας ωστόσο επιφυλάξεις από άλλα τμήματα των Κούρδων, όπως μια πτέρυγα του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP. Πάντως, δεν είναι άσχετη με την ευρύτερη αναδιάταξη στην περιοχή, στην οποία μια σειρά ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με πρώτες τις ΗΠΑ, διατηρούν αυξημένες προσδοκίες για τη συνεργασία τους με τους Κούρδους.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Συγκρούσεις για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Οξύνονται οι ενδοαστικές κόντρες στην Κιργιζία, με φόντο τις αμερικανορωσικές γεωπολιτικές αντιθέσεις στην Κεντρική Ασία και με επίκεντρο τις διαδοχικές προσπάθειες ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να συλλάβουν τον πρώην Πρόεδρο, Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, με την κατηγορία της διάπραξης «βαριών εγκλημάτων».

Δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν χτες το απόγευμα για δεύτερη φορά να εισέλθουν στην έπαυλη του Αταμπάγιεφ στην επαρχία Κόι Τας, έξω από την οποία είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υποστηρικτές του.

Τελικά, ο Αταμπάγιεφ παραδόθηκε στις αρχές και απομακρύνθηκε με ελικόπτερο για να αποτρέψει μεγαλύτερο αιματοκύλισμα. Προχτές το βράδυ η πρώτη απόπειρα ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για τη σύλληψή του απέτυχε, καθώς υποστηρικτές του πυροβόλησαν τους αστυνομικούς, σκοτώνοντας έναν, τραυματίζοντας άλλους 80 και παίρνοντας έξι ομήρους, τους οποίους άφησαν ελεύθερους τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο Αταμπάγιεφ, που διετέλεσε Πρόεδρος από το 2011 μέχρι το 2017, έχει επικρίνει έντονα τον διάδοχό του και νυν Πρόεδρο Σοορονμπάι Τζεενμπέκοφ. Ο Τζεενμπέκοφ, από την άλλη, κατηγόρησε τον Αταμπάγιεφ ότι «παραβίασε κατάφωρα» το Σύνταγμα προβάλλοντας «σθεναρή και ένοπλη αντίσταση». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε στις αντιτιθέμενες πλευρές «αυτοσυγκράτηση».

Η Κιργιζία είναι χώρα της Κεντρικής Ασίας που συνορεύει με Κίνα, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Διαθέτει ρωσική στρατιωτική βάση και έχει στρατηγική σημασία, καθώς δεν απέχει πολύ από το Αφγανιστάν, όπου εδώ και δύο δεκαετίες εξελίσσεται ιμπεριαλιστική επέμβαση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ