Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η επέκταση των εποικισμών μεγαλώνει την ένταση

Τα μπλόκα των κατοχικών δυνάμεων αυξάνονται

Copyright 2019 The Associated

Τα μπλόκα των κατοχικών δυνάμεων αυξάνονται
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η συνεχής κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και οι συνεχείς επεκτάσεις των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκβιάσουν διαπραγματεύσεις με στόχο την υποτιθέμενη «ειρηνευτική λύση» που θα νομιμοποιήσει την κατοχή της παλαιστινιακής γης.

Ενα 24ωρο μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προωθήσει σχέδια για τη δημιουργία 2.300 επιπρόσθετων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, άγνωστοι μαχαίρωσαν θανάσιμα 19χρονο Ισραηλινό φαντάρο κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Οφρα, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Το φονικό προκάλεσε την άμεση καταδίκη από ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 17ης Σεπτέμβρη, μετέβη στο χώρο του εγκλήματος για να εκτοξεύσει νέες απειλές κατά της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», την οποία χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό της επίθεσης, επειδή την επιδοκίμασε.

Από την άλλη, η επίθεση σε βάρος του 19χρονου Ισραηλινού πολλαπλασίασε τα μπλόκα των κατοχικών δυνάμεων στις παρακείμενες περιοχές και τις τρομοκρατικές εφόδους σε χωριά Παλαιστινίων, στο πλαίσιο ανθρωποκυνηγητού για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι των Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασαν τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για τους νέους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, τονίζοντας πως είναι αντίθετα με το στόχο της διαπραγμάτευσης «λύσης στη βάση των δύο κρατών».

Τα σχέδια αυτά καταδίκασε χτες και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, τονίζοντας πως «εγείρουν καταστροφικούς κινδύνους», καθώς «όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ