ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο δάσκαλος Γιώργος Μωραΐτης

«Εφυγε» από τη ζωή χτες τα ξημερώματα ο σύντροφος Γιώργος Μωραΐτης, φιλόλογος και παιδαγωγός, μέλος του Τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ:

«Ο Γιώργος Μωραΐτης γεννήθηκε στο Αιτωλικό του Μεσολογγίου στις 26/6/1925. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων και στην ΕΠΟΝ και το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Η συμμετοχή του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα του έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθεί με μεγάλες προσωπικότητες, την πορεία των οποίων με συνέπεια ακολούθησε ως το τέλος της ζωής του, μεταδίδοντας τις αξίες τους στις νεότερες γενιές, όπως η μαθητεία του στην ΕΠΟΝ με δασκάλους τη Ρόζα και το Γιάννη Ιμβριώτη, τον Κώστα Σωτηρίου, το Μανόλη Τριανταφυλλίδη, το Χαράλαμπο Θεοδωρίδη, τον Παναγή Λεκατσά, το Γιάννη Κορδάτο.

Το 1958 ο σ. Μωραΐτης δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το 1976 αναλαμβάνει υπεύθυνος του Τμήματος Μελέτης Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, θέση που κατείχε από την ίδρυση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών ως το θάνατό του. Αφήνει πίσω του πλούσιο φιλολογικό συγγραφικό έργο, καθώς επίσης και σημαντικές μελέτες εκπαιδευτικής πολιτικής και παιδαγωγικής έρευνας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια του σ. Μωραΐτη τα θερμά της συλλυπητήρια».

Υπόδειγμα για τους νέους

Εκφράζοντας επίσης τα συλλυπητήριά της η ΚΝΕ σημειώνει: «Η στάση του και το παιδαγωγικό του έργο αποτελούν υπόδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα για τους συντρόφους μας που ασχολούνται με την εκπαίδευση.

Ο σύντροφος Γιώργος ήταν πάντα "παρών" στους αγώνες, ως και την τελευταία φορά που τον είδαμε στην πορεία τις 26/6 ενάντια στα Ναρκωτικά, όπου τον πρόδωσε η καρδιά του. Ετσι θα τον θυμόμαστε και θα προσπαθούμε να σταθούμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο ως την τελευταία στιγμή».

O σύντροφος Γ. Μωραΐτης «έφυγε» όρθιος, στον αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη διπλανή φωτογραφία διακρίνεται στην κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στις 26 του Ιούνη, ημέρα πάλης ενάντια στα ναρκωτικά
O σύντροφος Γ. Μωραΐτης «έφυγε» όρθιος, στον αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη διπλανή φωτογραφία διακρίνεται στην κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στις 26 του Ιούνη, ημέρα πάλης ενάντια στα ναρκωτικά
Σεβόμενοι τη θέλησή του οι σύντροφοι και φίλοι θα τον αποχαιρετήσουν λιτά με πολιτική ταφή σήμερα Τρίτη 9/7/2002 στις 4.30 μ.μ. στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης. Οι σύντροφοι και φίλοι μπορούν επίσης, αντί για στεφάνι, να ενισχύσουν οικονομικά το ΚΚΕ ή το ΚΜΕ ή το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, φορείς με τους οποίους συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του.

Η ζωή του

Ο ίδιος θεωρούσε πως οι τυπικές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας κι αργότερα η παιδαγωγική ειδίκευσή του σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Αρκάνσας, δεν είχαν τόση σημασία για την επιστημονική του συγκρότηση.

Γι' αυτό και δήλωνε «παιδί της ΕΠΟΝ και αντιστασιακός που έγινε αργότερα εκπαιδευτικός». Το 1958 ο σ. Μοραΐτης δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Από το 1959 διατέλεσε για 8 χρόνια πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κι υπεύθυνος για την έκδοση της εφημερίδας «Ιδιωτικός εκπαιδευτικός».

Σπουδαιότερα βιβλία του: «Η έκθεση των ιδεών στη θεωρία και στην πράξη», «Παράλληλο Συντακτικό της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας», «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας», «Συντροφιά με τον Ξενοφώντα στη Λεγεώνα των Ξένων», «Ξαναδιαβάζοντας το Θουκυδίδη», «Ο αληθινός Παλαμάς», «Η δυναμική του σχολείου και το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων», «ΕΟΚ και εκπαίδευση», «Ιδεολογικές και μεθοδολογικές αρχές της εργασίας στο σχολείο της Πολυτεχνικής εκπαίδευσης», ομιλίες, σεμινάρια και άρθρα δημοσιευμένα στη σειρά «Μελέτες του ΚΜΕ» και στην επιθεώρηση «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ».

  • Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Παιδείας της Ν. Ιωνίας προσφέρουν στο ΚΚΕ 160 ευρώ. Επίσης η Αχτιδική Επιτροπή της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αντί για στεφάνι προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ.
Συγκρότηση Επιτροπής Αγρινίου «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Επιτροπή Αγρινίου «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» συγκροτήθηκε στο Αγρίνιο σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Η κίνηση αυτή θα επιδιώξει το ξεδίπλωμα ενός πολύμορφου αγωνιστικού κινήματος, με συμμετοχή εργαζομένων, μεταναστών, γυναικών, καλλιτεχνών, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας, με στόχο την παραπέρα ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα γίνει το 2003 στη Θεσσαλονίκη και της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στο Μεσολόγγι το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Η κίνηση «Αγρίνιο Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» μέχρι στιγμής απαρτίζεται από το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, την Ενωση Οικοδόμων, το Σωματείο Ιματισμού, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο των Μυλεργατών και το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Η Επιτροπή θα είναι ανοιχτή με στόχο την παραπέρα διεύρυνσή της.

Συγκεντρώσεις - Περιοδείες

Σε Ηλεία, Ιθάκη και Κεφαλλονιά θα περιοδεύσει στις 11/3, 12/3 και 13/3, αντίστοιχα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Σπύρος Στριφτάρης. Συγκεκριμένα:

Στις 11/3, θα μιλήσει στον Πύργο, στις 8.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Απόλλων».

Στις 12/3, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Ιθάκη, στις 9.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Αιτωλοακαρνανία

Περιοδεία κλιμακίου με επικεφαλής στέλεχος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εξόρμηση με έντυπο υλικό για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πραγματοποιείται το Σάββατο, 13/7/2002, το απόγευμα, στο Γαλατά και στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Στο Γαλατά, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, θα γίνει ομιλία από στέλεχος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σύσκεψη, με θέμα «Οι γυναίκες μπροστά στις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις» και ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γίνεται την Πέμπτη 11/7/2002 στις 8 μ.μ., σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Χανιά

Σε πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις 8.30, στο νέο χωριό του Δήμου Αρμένων στα Χανιά και με θέμα: «Νομαρχιακές - Δημοτικές Εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Κρήτης.

Σέρρες

Ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ οργανώνεται αύριο Τετάρτη 10 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών. Θα μιλήσει ο Γ. Νταφούλης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδρομή - προσκύνημα στη Νιάλα Αγράφων

Η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 14.7.2002, εκδρομή - προσκύνημα στη Νιάλα Αγράφων, όπου στις 12.4.1947 έπεσαν χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα μαχητές του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες. Συνδιοργανωτές, η ΝΕ ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κιλκίς (Για πληροφορίες: 0440-21946 και 81047).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ