ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Να αποσυρθεί τώρα!», απαίτησε το ΚΚΕ με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή

Το νομοσχέδιο «Χατζηθάφτη» των εργασιακών δικαιωμάτων σφυροκοπούν από χτες οι βουλευτές του Κόμματος

«Να αποσυρθεί. Είναι για τα σκουπίδια»! Αυτό απαίτησε το ΚΚΕ χτες με την έναρξη της συζήτησης του νομοθετικού τερατουργήματος στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, μεταφέροντας το πάνδημο αίτημα που εκφράζουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, που ήδη βρίσκονται σε δυναμικές αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, με σταθμό την αυριανή απεργία.

«Ζητάμε την απόσυρση επειδή το νομοσχέδιο είναι οδοστρωτήρας. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Κάνει την ανατροπή του αιώνα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να παρεμβαίνει στα συνδικάτα και δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς. Είναι αίτημα των εργαζομένων, των συνδικάτων, έχει εκφραστεί μέσα από κινητοποιήσεις εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζητάμε την απόσυρση γιατί δεν είναι βάση για συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δίνοντας εξαρχής το στίγμα του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα συνεχιστεί σήμερα με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, η πρώτη με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και η δεύτερη με τη συζήτηση επί των άρθρων, διαδικασία που η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 17 Ιούνη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, με εξόφθαλμα ψέματα, τερατολογία για τη συνδικαλιστική δράση, επικλήσεις στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και παρουσιάζοντας τη 10ωρη δουλειά ως «δικαίωμα» των εργαζομένων επιχείρησε να υπερασπιστεί το τερατούργημα ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός μεταξύ άλλων ανακάλυψε τη ...μητέρα που θέλει να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή «για να κάθεται την Παρασκευή» και να βλέπει τα παιδιά της! Προφανώς η ίδια μητέρα δεν θέλει να βλέπει τα παιδιά της τις Κυριακές, αφού το νομοσχέδιο καταντά την κυριακάτικη αργία σπάνια εξαίρεση.

Με «λυμένο το ζωνάρι» ο υπουργός επιτέθηκε στην απεργία, καταλογίζοντας στους απεργούς μέχρι και την «ταλαιπωρία» π.χ. των αναπήρων, οι οποίοι βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Κι αυτό πλάι στο «δικαίωμα» στην απεργοσπασία με τον φερετζέ του «δικαιώματος στην εργασία», για να δικαιολογήσει την απαγόρευση ουσιαστικά του απεργιακού δικαιώματος σε διάφορους κλάδους, μέσα από την «ελάχιστη παρεχόμενη υπηρεσία» σε μέρα απεργίας.

Σε μια άθλια προσπάθεια να ταυτίσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματικές ενέργειες και για να υπερασπιστεί τη διευκόλυνση απολύσεων συνδικαλιστών, έφτασε να μιλάει για συνδικαλιστές που «δεν μπορούν να διωχθούν αν κριθούν ύποπτοι για σεξουαλική παρενόχληση», δημιουργώντας άθλιους συνειρμούς.

Στο διά ταύτα, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», μέσα από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί ο «βασικός κορμός» του νομοσχεδίου

Ενάντια στο νομοσχέδιο τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτοντας το ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, το απέδωσε σε «εμμονή αναθεωρητισμού» της «ηγετικής ομάδας της ΝΔ». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν υποστήριξε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξαναγκάζονται από την κυβέρνηση να εφαρμόζουν αντεργατικά μέτρα και δεν είναι δικές τους «παραγγελιές», όπως και ότι δεν είναι μέτρα που προωθούνται σε όλη την ΕΕ με τις ευλογίες της. Είπε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο έρχεται «σε μια φάση που όλη η ΕΕ, ακόμα και ο συντηρητικός συσχετισμός της, έχει στραφεί σε μια διαφορετική πορεία, πιο επεκτατική, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους, τους μισθούς και τη ζήτηση»! Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να στηρίξει την «ανάκαμψη», υποστηρίζοντας πως η καπιταλιστική κερδοφορία αντί για αντεργατικά μέτρα χρειάζεται «κοινωνική δικαιοσύνη». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαταράσσει την «κοινωνική συνοχή», κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί καλύτερα να εφαρμόζει μέτρα και να εξουδετερώνει τη λαϊκή διαμαρτυρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε την απόσυρση του «βασικού κορμού» του νομοσχεδίου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις «πηγές» του, που είναι οι ευρωενωσιακές Οδηγίες, για τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις αξιοποιεί ως «βιτρίνα» προκειμένου να αποκρύψει το αντεργατικό πρόσωπο του νομοσχέδιου.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η «διευθέτηση» και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας φέρουν και τη δική του σφραγίδα, ξεκαθαρίζοντας πως «οι ρυθμίσεις που φέρνουμε ισχύουν στην Ευρώπη. Πουθενά δεν είναι δικές μας πατέντες».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ, με την κυριότερη παρατήρησή του να αφορά ότι δεν είναι προϊόν «κοινωνικού διαλόγου». Η Ελ. Λύση καταψήφισε, γιατί σε άρθρα του νομοσχεδίου βρήκε ότι δίνονται «προνόμια σε λαθρομετανάστες», ενώ κατά τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, επειδή το νομοσχέδιο υπηρετεί «την τοξική παρασιτική ολιγαρχία».

Είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Χρήστος Κατσώτης επεσήμανε καταρχάς ότι το νομοσχέδιο είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ δίνοντας τους άξονες του νομοσχεδίου σημείωσε: «Ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, καθιερώνει το 10ωρο, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με ατομική σύμβαση, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φθηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις. Μονιμοποιεί την τηλεργασία, ενσωματώνει ταυτόχρονα κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες, ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας. Καταργεί το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση των όρων αμοιβής και εργασίας των συνδικάτων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

«Είναι ένα νομοσχέδιο - τερατούργημα», πρόσθεσε, «που γυρίζει στις συνθήκες δουλειάς και ζωής του 19ου αιώνα, ενώ ο πλούτος που δημιουργείται είναι αμύθητος και η παραγωγικότητα της εργασίας έχει απογειωθεί. Νομοσχέδιο εχθρικό, βάρβαρο σε βάρος της ζωής όχι μόνο του εργαζόμενου, αλλά όλης της οικογένειάς του. Βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, το πόσο δουλεύουν, αμείβονται, ξεκουράζονται θα καθορίζεται από την ατομική συμφωνία κάθε μεμονωμένου εργαζόμενου με την εργοδοσία».

Κατήγγειλε «τον επικοινωνιακό ορυμαγδό και τα ψέματα» του «υπουργού Εργασίας "Χατζηθάφτη" των εργασιακών δικαιωμάτων», όπως τον χαρακτήρισε, αλλά και συνολικά από την κυβέρνηση και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια, που όμως δεν πείθουν κανέναν.

«Στις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνετε», επεσήμανε, «το 55% των εργαζομένων και του λαού βλέπει αρμαγεδδώνα στο νομοσχέδιό σας, δηλώνει αντίθετο σε αυτό. Είναι για τα σκουπίδια, γι' αυτό πρέπει τώρα να το αποσύρετε. Εχετε χρόνο».

Ανέφερε ακόμα ότι αυτό που ικανοποιεί τώρα η κυβέρνηση «είναι η πάγια αξίωση της πλουτοκρατίας, να έχουν στη δούλεψή τους όσους θέλουν, οπότε τους θέλουν και να τους αμείβουν με τα ελάχιστα ή και καθόλου. Ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τον σταθερό ημερήσιο χρόνο, το 8ωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα μεγάλων, σκληρών συγκρούσεων με την εργοδοσία και το κράτος της, που πολλές φορές κατέληξε σε λουτρό αίματος των εργατών».

«Η υλοποίηση των όρων αυτών, των νοσηρών, των απαρχαιωμένων σκέψεων και ρυθμίσεων που εφαρμόζονταν πριν το '20, τις παρουσιάζετε ως καινοτόμες, ως προοδευτικές, που στοχεύουν πού; Στη νέα γενιά. Αυτές είναι οι λεγόμενες νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που τάζετε στη νέα γενιά», συνέχισε.

Κλείνοντας τόνισε ότι η εργατική τάξη δεν θα συμβιβαστεί με τη σύγχρονη σκλαβιά, θα αγωνιστεί, θα ματώσει, αλλά στο τέλος θα νικήσει, και το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα.

«Το πρόβλημά σας είναι το ΚΚΕ και η ανυπότακτη στάση του»

Αμεση απάντηση στα χρυσαυγίτικης κοπής «επιχειρήματα» της κυβέρνησης

Τι συμβαίνει συνήθως όταν εξαντλούνται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική της; Επιστρατεύεται η γνωστή συνταγή, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις: Ο αντικομμουνισμός, η τυφλή κατασυκοφάντηση του ΚΚΕ και της δράσης του. Ετσι και χτες, σε «χρυσαυγίτικης κοπής» ωμό αντικομμουνισμό κατέφυγε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαραβέγιας, για να τεκμηριώσει το «φιλεργατικό» περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ανέσυρε τις μουχλιασμένες γελοιότητες, αυτές που ξερνούσαν κάθε φορά που ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής οι διάφοροι «Λαγοί», μιλώντας για «χαφιεδισμό και εκδικητικές απολύσεις το 2010 στον "902"» και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Βέβαια πήρε την κατάλληλη απάντηση από τον Χρ. Κατσώτη, ο οποίος είπε στον Κ. Μαραβέγια ότι «αυτά ακριβώς έλεγαν και οι χρυσαυγίτες» και πρόσθεσε: «Αλλά σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι γραμμένη με ανείπωτες θυσίες, με αίμα των μελών του για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την απελευθέρωσή της από τη δικτατορία του κεφαλαίου.

Το πρόβλημά σας είναι το ΚΚΕ, η ανυπότακτη στάση του. Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι σε μία δύναμη που δεν μπορεί να τη βάλετε στο χέρι, να τα διπλώσει, να συμβιβαστεί με το βάρβαρο, το σάπιο σύστημα που υπηρετείτε και που το μόνο που δίνει, είναι ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο, αίμα και προσφυγιά. Το ΚΚΕ δεν αδίκησε κανέναν, παρά τις δυσκολίες και σε βάρος της πολιτικής του δράσης, ικανοποίησε κάθε δικαίωμα εργασιακό και ασφαλιστικό, όσων πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Εχουν κριθεί αυτά εξάλλου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ