ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
Οταν... ο βασιλιάς είναι γυμνός

Με «κόκκινη κάρτα» απαντάμε την Κυριακή στους κάθε είδους θιασώτες του «ευρωμονόδρομου»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου, από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου, από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Οσο πλησιάζει η Κυριακή των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη, τόσο περισσότερο γίνεται φανερή η σύγκλιση των θέσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των κάθε είδους οπαδών του «ευρωμονόδρομου». Ολων εκείνων, που υπερψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 - μια συνθήκη που άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» για την επέλαση των μονοπωλίων στις κατακτήσεις (κοινωνικές, δημοκρατικές κλπ) των εργαζομένων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - βγαίνουν τώρα και ζητούν την ψήφο μας με γενικόλογα συνθήματα και υποσχέσεις, πως θα «αγωνιστούν» για μια καλύτερη ευρωένωση.

Οι μονομάχοι του δικομματισμού, άφησαν κατά μέρος τους «καυγάδες» για το ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και γενικότερα την κατάσταση της οικονομίας, καθώς βρήκαν καινούριο «παιχνίδι». Από την περασμένη βδομάδα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους στα γρανάζια του δικομματισμού, με ψευτοδιλήμματα του τύπου, αν τα Ολυμπιακά - και άλλα μεγάλα ή μικρά έργα υποδομής - ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ... Κι από κοντά, η ηγεσία του ΣΥΝ μοιράζει αυταπάτες για μια... αρμονική συμβίωση κεφαλαιοκρατών και εργαζομένων, που θα οικοδομήσουν από κοινού την «άλλη Ευρώπη». Προϋπόθεση, η ψήφισή του και, βέβαια, η παραμονή στον «ευρωμονόδρομο»...

Κι ενώ, η ζωή των εργαζομένων τραβά την ανηφόρα και όλα δείχνουν, ότι από το φθινόπωρο έρχονται ακόμη δυσκολότερες μέρες, καθώς θ' αρχίσουν οι «λογαριασμοί» των έργων, των ελλειμμάτων και των «μαύρων τρυπών», η ανάγκη της αντίστασης και της αναζωογόνησης του μαζικού κινήματος γίνεται ακόμη περισσότερο φανερή και επιτακτική. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία βρίσκεται μπροστά σε όλους, την ερχόμενη Κυριακή. Ας μην τη χάσουμε. Ας μην την πετάξουμε. Ας μετατρέψουμε την ψήφο μας σε ενίσχυση της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας, για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, σε μια Ευρώπη της φιλίας και της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας και του σοσιαλισμού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


«ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΑΣΙΑ... »

«ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ» ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: «Δικαιότερο κι απλούστερο φορολογικό σύστημα προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την κατάργηση όλων των τεκμηρίων, με την παράλληλη όμως ενίσχυση - πρακτική και θεσμική - του "πόθεν έσχες", ως ασφαλιστικής δικλείδας. Το νέο καθεστώς θα ισχύσει από το 2005». (Το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: «Το "πράσινο φως" για προσλήψεις προσωπικού στις Περιφέρειες της χώρας δόθηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Περιφερειαρχών της χώρας (...) Βάση των σχετικών συζητήσεων, θεωρήθηκε αναγκαία η στελέχωση με προσωπικό των υπηρεσιών που θα ασχοληθούν με τα θέματα των μεταναστών, στο πλαίσιο των γενικότερων διαδικασιών νομιμοποίησής τους που προωθούνται (...) Παράλληλα, δόθηκε το "πράσινο φως" και για την πλήρωση 800 κενών οργανικών θέσεων σε 12 από τις 13 Περιφέρειες μέσω ΑΣΕΠ)». (Το ρεπορτάζ στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ του Μήτση)

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ: «Πλούσιο υλικό, το οποίο αποκαλύπτει εναρμονισμένες πρακτικές μεγάλων αλυσίδων για τον εξαναγκασμό των προμηθευτών τους να μην αναγράφουν στα τιμολόγια τις εκπτώσεις που παρέχουν, έτσι ώστε να συντηρούν τεχνητά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, εν ονόματι του νόμου που απαγορεύει τις πωλήσεις κάτω του τιμολογιακού κόστους, συνέλεξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά την έφοδό της στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ) την περασμένη Παρασκευή». (Το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ)

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ: «Η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει επανειλημμένως συζητηθεί στα ΜΜΕ και απασχολήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, το κόστος των έργων απογειώθηκε με αποτέλεσμα να πληρώνει ο ελληνικός λαός για πολλές ακόμη γενιές». (Από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε εμπορικές, τουριστικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καραμανλής προς υπουργούς! Φορτσάρετε για να προλάβουμε τα έργα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τεκμήρια τέλος για σπίτια, ΙΧ, σκάφη και πισίνες

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 4.970 προσλήψεις (σε Δημόσιο, Ολυμπιάδα, Πυροσβεστική) τον Ιούνιο!

Η ΑΥΓΗ: Μαζί με τις αριστερές δυνάμεις, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαύρη τρύπα στη «Γενική»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρελό καλοκαίρι με καύσωνες και καταιγίδες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ακίνητα: Πέφτουν οι τιμές μετά την Ολυμπιάδα

ΕΘΝΟΣ: Ανοιξαν 1.401 νέες θέσεις μονίμων στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήρια διαβίωσης τέλος από το 2005

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ντιμπέιτ για έργα και ημέρες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανακατανομή των πόρων από Ευρώπη

ΤΑ ΝΕΑ: Φακέλωμα μαμούθ για το 2004

Η ΧΩΡΑ: Σαφάρι για τις τιμές με 9 μέτρα - εξπρές

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σοκ και δέος στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Δείκτης

του βαθμού

εκμετάλλευσης

«Οι πιο... δουλευταράδες της Ευρώπης είναι οι Ελληνες, καθώς τόσο στην περιφέρεια όσο και στις πόλεις εργάζονται πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα. Κι ενώ η ποιότητα της ζωής τους δεν τους ικανοποιεί στην πλειονότητά τους - ζουν σε στενόχωρα σπίτια και γειτονιές, όπου φοβούνται να περπατήσουν τη νύχτα - παραμένουν από τους πιο αισιόδοξους της Ευρώπης! Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών συμπληρώνουν 47,6 εργατοώρες την εβδομάδα, ενώ όσοι ζουν στις πόλεις δουλεύουν 43,8 ώρες εβδομαδιαίως. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για τις 25 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EE) δεν ξεπερνά τις 40» (Το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Το ζητούμενο

στις ευρωεκλογές

«Το ποσοστό του εκλογικού σώματος, που δεν αδιαφορεί, αλλά ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές - στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα - δικαιούται, τουλάχιστον, από το σημερινό ντιμπέιτ να ενημερωθεί για το νόημα της ψήφου της Κυριακής. Δικαιούται να μάθει για τι ψηφίζει. Δυστυχώς, τα κόμματα, ιδιαίτερα τα μεγάλα, συνέβαλαν με την προεκλογική τακτική τους στη στρέβλωση του νοήματος της ψήφου στην ευρωκάλπη, δίνοντας βάρος στην εσωτερική πολιτική και όχι στο κρίσιμο θέμα της πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παίζεται σ' αυτή την αναμέτρηση» (Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

«Συγκλίσεις»

και συγκλίσεις

«Μπορεί στους μισθούς και τις συντάξεις, να υπολοιπόμεθα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές συναγωνιζόμαστε τις πιο... αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ»! (Ο Παν Παν στο ΕΘΝΟΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ