ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ρίχνει τρύπιο σωσίβιο στο λαό που υποφέρει

Τους άξονες για κυβερνητική συνεργασία παρουσίασε χτες ο Αλ. Τσίπρας, παίρνοντας τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης

Σε τακτικισμούς και εντυπωσιοθηρία επιδίδεται από χτες το μεσημέρι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος παρέλαβε το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χτες συναντήθηκε με τον Φ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, τους «Οικολόγους - Πράσινους» και την Λ. Κατσέλη. Σήμερα αναμένονται συναντήσεις με τον Π. Καμμένο, τον Α. Σαμαρά και τον Β. Βενιζέλο.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ζήτησε συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με κοινωνικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκειμένου, όπως έλεγαν, να ζητήσουν την ενεργό τους στήριξη στην προσπάθεια για το σχηματισμό «κυβέρνησης της αριστεράς». Αναφέρονται βέβαια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά συμπορεύεται και οι οποίες στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τους μισθούς πείνας και το μπαράζ των αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων, στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Χτες, μετά τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια, ο Αλ. Τσίπρας αποφάνθηκε ότι η ψήφος του λαού έδωσε «τέλος στα σχέδια 79 νέων μέτρων από τον Ιούνιο, στα σχέδια για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο και στα πρόσθετα μέτρα 11 δισ. από τον επόμενο κιόλας μήνα», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μια εκλογική μάχη είναι αρκετή για να φέρει τούμπα την αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την αστική εξουσία.

Περιορίζοντας την αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου στο ψευτοδίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», είπε ότι «η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο, καθιστά με σαφήνεια άκυρες τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά στην Ευρώπη, στο ΔΝΤ και καθιστά πλέον ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας».

Αυτό που δεν είπε είναι ότι όλα τα κόμματα που δηλώνουν προσηλωμένα στη λυκοσυμμαχία, στα προεκλογικά τους προγράμματα μιλούσαν είτε για «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, είτε για «απαγκίστρωση», είτε για «επιμήκυνση» του χρόνου επιβολής των μέτρων που προβλέπει. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι στο κάλεσμά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με την ανοχή τους, ευθυγραμμίζονται «με τη γραμμή που χάραξε χθες ο ΣΕΒ, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη, φυσικά, και των κομμάτων του μνημονίου».

Χαρακτηρίζοντας «επικοινωνιακή» αυτή την τακτική, τους κάλεσε «αν έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές (...) μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν ήδη στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών της, που θα αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους».

Παραπλάνηση και ψηφοθηρία

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση για κυβέρνηση της αριστεράς, με στόχο «την ανακατανομή των φορολογικών βαρών, την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τον οικολογικό επανασχεδιασμό της ανάπτυξης».

Σε μια προσπάθεια να ψαρέψει σε θολά νερά, αυθαίρετα τοποθέτησε «στο τραπέζι του διαλόγου, ως βάση μιας συζήτησης που θέλουμε να ανοίξει με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις του τόπου» τις προτάσεις του ΚΚΕ που αφορούν στην προστασία των ανέργων και στη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, μιλώντας για «σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις». Εκρυψε σκόπιμα ότι οι θέσεις αυτές του ΚΚΕ απορρίφθηκαν σαν «ουτοπικές» από τα κόμματα της ΕΕ - την οποία ο ίδιος υπερασπίζεται - επειδή θίγουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, με την οποία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική σύγκρουσης.

Οι ελάχιστοι άξονες που έθεσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία είναι:

-- Η ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.

-- Η ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.

-- Η προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

-- Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα, παρότι έχει πάρει κοντά στα 200 δισ. σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-- Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

Στο διά ταύτα, ο Αλ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι «η κρίση δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι κρίση ευρωπαϊκή και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί λύση». Πρόκειται για παραίνεση στο κίνημα να σιγήσει και να μπει στην αναμονή, με την αυταπάτη ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων στην ΕΕ θα έχουν κατάληξη υπέρ του λαού. Κρύβει ότι ο εχθρός της εργατικής τάξης και του λαού βρίσκεται προπάντων στο εσωτερικό της χώρας, είναι η μεγαλοεργοδοσία, τα στηρίγματα και η πολιτική της, με τους οποίους το κίνημα πρέπει να συγκρουστεί για να αποσπάσει και τις ελάχιστες κατακτήσεις.

Δηλώσεις μετά τις συναντήσεις

Μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για κυβέρνηση με «ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» και την προγραμματική θέση της ΔΗΜΑΡ για «απαγκίστρωση απ' το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται». «Η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει έτσι για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές», υπονοώντας ότι θέλει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία όμως θα στηρίξει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, είτε συμμετέχοντας, είτε με ανοχή.

Εν αναμονή της εξειδίκευσης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του περιεχομένου των τίτλων των αξόνων που θέτει για συνεργασία, δηλώνουν οι «Οικολόγοι - Πράσινοι». Η επικεφαλής τους Ι. Κοντούλη, μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ανέφερε πως για το κόμμα της προϋπόθεση για συνεργασία είναι μια πολιτική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της χώρας και την παραμονή της στην ΕΕ, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα πλαίσιο που λέει αντιμνημόνιο».

Πρόσθεσε ότι το κόμμα της έχει κουλτούρα διαλόγου και συνεργασιών και θα περιμένει απ' τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς εξειδικεύει την πρόταση για έξοδο απ' την κρίση. Υπέρ της συνεργασίας των «δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου» τάχθηκε η Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντησή της χτες με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, θα μεταφέρει τις προτάσεις του στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της «Κοινωνικής Συμφωνίας», η οποία συνεδριάζει και θα υπάρξει τοποθέτηση.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Παρεμβαίνουν στις μετεκλογικές διεργασίες

Κυβέρνηση με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ

«Θεωρώ ότι ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ με 16%, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας, ικανής να διεκδικήσει άλλους όρους για την Ελλάδα από μία Ευρώπη που αλλάζει, στη βάση ενός εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος για την έξοδο από την κρίση». Τα παραπάνω επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος προχώρησε σε παραπέρα αξιολόγηση του χαρακτήρα της ψηφοφορίας της προηγούμενης Κυριακής, λέγοντας ότι η αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί μία συσσωμάτωση ψήφου οργής, ψηφοφόρων χωρίς ομοιογενή ιδεολογική ταυτότητα».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος έσπευσε βέβαια να αξιοποιήσει τις αντιφατικές πλευρές του εκλογικού αποτελέσματος και να υποστηρίξει ότι «υπήρξε ένα ισχυρό ρεύμα καταδίκης αυτών που εφάρμοσαν στρεβλά και αναποτελεσματικά το μνημόνιο, προσφεύγοντας διαρκώς σε μέτρα κοινωνικά άδικα και οικονομικά αδιέξοδα, και αποφεύγοντας τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να μη θίξουν το κράτος τους».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί ρεαλιστικό «το στόχο παραμονής στο ευρώ χωρίς εκπλήρωση των στόχων του μνημονίου», ο πρόεδρος του ΣΕΒ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι «η ευρωπαϊκή μας πορεία και η ευημερία μας, προϋποθέτουν νοικοκυρεμένα οικονομικά, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος, ανταγωνιστική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών» που είναι στόχοι «πρωτίστως εθνικοί και όχι μνημονιακοί», εκτιμώντας ότι «μπορούν να επιτευχθούν χωρίς άλλες περικοπές και χαράτσια, αλλά με ένα τολμηρό πρόγραμμα οικονομικής απελευθέρωσης».

Τέλος, υποστήριξε ότι «η νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται θα έτεινε ευήκοον ους σε κάθε συγκροτημένη προσπάθεια της χώρας μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Πρέπει τώρα πια να αποφασίσουμε ότι η τιμωρητική διαδικασία τελείωσε και ήδη πρέπει να δώσει τη θέση της στη διαδικασία της ευπρόσωπης αλλά και στιβαρής οργάνωσης της διακυβέρνησης της χώρας», σχολίασε χτες ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης. Ζητάει, για λογαριασμό των επιχειρηματιών που εκπροσωπεί, ως «μόνη διέξοδο» την «εκ νέου άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» καθώς κρίνει πως «είναι προφανές ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας δεν είναι εφικτός».

Διεργασίες στο παρασκήνιο

Προεκλογικές σκοπιμότητες υπηρετεί στο ακέραιο η διερεύνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, αφού στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι διεργασίες για τη μετεξέλιξη της εκλογικής συμμαχίας σε κόμμα, που θα συμπεριλάβει και άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, ώστε στις επόμενες εκλογές, αν καταφέρει να εκλεγεί πρώτο, να δικαιούται το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Την κατεύθυνση αυτή υπηρετούν και οι συναντήσεις, χτες, με τους Οικολόγους Πράσινους και τη Λ. Κατσέλη της «Κοινωνικής Συμφωνίας», κόμματα που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία εκκρεμεί συνάντηση σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δυνάμεις της καραμπινάτης σοσιαλδημοκρατίας, όπως η Λ. Κατσέλη, βλέπουν με θέρμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας, χτες, ότι «η "Κοινωνική Συμφωνία" είναι στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα». Τις διεργασίες στο παρασκήνιο επιβεβαίωσε χτες και ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. «Είναι κάτι που εξετάζουμε. Δεν συνηθίζω να προαναγγέλλω πράγματα τα οποία μελετάμε, πριν είναι ώριμα προς ανακοίνωση», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Αλλα τη Δευτέρα, άλλα την Τρίτη

Αυτές τις μέρες, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ο λαός πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κάθε φράση, κάθε απόχρωση στο λόγο και τις θέσεις των κομμάτων που του τάζουν λαγούς και πετραχήλια για δήθεν φιλολαϊκά μέτρα εντός της ΕΕ και με το κεφάλαιο «ντούρο» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πρέπει να περνάει από δέκα κύματα και να γίνεται υλικό για συμπεράσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι θέσεις και οι άξονες για κυβερνητική συνεργασία που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις του, δεν είναι μόνο ψηφοθηρικό δόλωμα για τους πλέον τσακισμένους από την κυρίαρχη πολιτική, αλλά επιπλέον δείχνουν την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα και τον τυχοδιωκτισμό με τον οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό.

Ορισμένα παραδείγματα:

-- Στις «προτεραιότητες για τον νέο συνασπισμό εξουσίας», που παρουσίασε τον Απρίλη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε «την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου». Στην καινούρια της έκδοση, η ίδια πρόταση διατυπώθηκε χτες ως εξής: «Ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις». Από την καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, που σημαίνει κατάργησή τους με απόφαση της «κυβέρνησης της αριστεράς» που ευαγγελίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χτες στην ανάγκη για ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων που το απαρτίζουν και μάλιστα ορισμένων από αυτά, αφού προκρίνει όσα επιφέρουν παραπέρα μισθολογικές συνέπειες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έλεγε σε συνέντευξη στο «Κόκκινο», μια μέρα πριν τις εκλογές: «(...) για να σχηματίσουμε κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία θα προσπαθήσει, θα αγωνιστεί να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση». Μέχρι πριν από λίγες μέρες, δήλωνε ότι θα την καταγγείλει αυθωρεί και παραχρήμα. Τώρα λέει ότι θα προσπαθήσει να την καταγγείλει.

-- Χτες, στους πέντε άξονες για κυβερνητική συνεργασία, ο Τσίπρας αναδείκνυε σαν βασικό στόχο της κυβέρνησης της αριστεράς «την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τον οικολογικό επανασχεδιασμό της ανάπτυξης». Τις προάλλες, όμως, μιλώντας στο Κόκκινο, ήταν πιο ειλικρινής, λέγοντας: «(...) θα ζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε ισχυρή πολιτική διαπραγμάτευση για τους όρους επανένταξης της χώρας μας στο διεθνή και ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας». Δηλαδή, το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, που για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης που ορέγεται να σχηματίσει, δεν είναι τίποτε άλλο παρά θέμα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, στην οποία έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση περί «ανάπτυξης». Μόνο που χτες, η Ν. Βαλαβάνη, βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι ανάπτυξη στην ΕΕ θα γίνει με μισθούς 200 ευρώ και αναριοτώνταν «πώς μπορεί να ζήσει κανείς με 200 ευρώ».

-- Οπως έγραφε χτες ο «Ριζοσπάστης», στις 18 Μάη λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημερινός «ιδιοκτήτης» φέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επίσης εξαίρεσαν από το «κούρεμα». Η Τράπεζα της λυκοσυμμαχίας είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα κομμάτια «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά, περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τώρα περιμένουν να τα πληρωθούν στο ακέραιο, βγάζοντας και αστρονομικό κέρδος 2 δισ. ευρώ. Χτες, δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκαν για το τι θα κάνει μια «κυβέρνηση της αριστεράς» με τα συγκεκριμένα ομόλογα. Ο μεν Σταθάκης είπε ότι πρέπει να πληρωθούν, ο δε Σκουρλέτης ότι πρέπει να τα αγνοήσουν.

-- Ο Στρατούλης, βουλευτής κι αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε με βεβαιότητα χτες σε συνέντευξή του στο «Βημα fm» ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα καταργήσει τα χαράτσια και θα επιστρέψει στο λαό τα χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει. Σε άλλη συνέντευξη την ίδια ώρα, ο Λαφαζάνης, βουλευτής κι αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαβεβαίωσε ότι τα χαράτσια θα καταργηθούν, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα επιστραφούν τα χρήματα που κατατέθηκαν ήδη γι' αυτό το σκοπό, είπε: «Αυτά θα τα δούμε, δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας πω ποια θα είναι μια κυβερνητική πολιτική».

Αλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος. Αλλα τάζουν τη Δευτέρα, άλλα λένε την Τρίτη. Και όσο ζορίζονται από την ανάγκη να πείσουν ότι το σύστημα μπορεί να τους εμπιστευτεί αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείρισή του, τόσο τα μαργαριτάρια θα αυξάνονται. Ολα αυτά, για να κλέψουν την ψήφο εκείνων που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική και ψάχνουν να πιαστούν από τα μαλλιά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες και την ίδια ώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις του. Αν έτσι κοροϊδεύουν το λαό πριν καν ορκίσουν την πολυθρύλητη «κυβέρνηση της αριστεράς», να φανταστεί ο λαός τι σκοπό έχουν αν πιάσουν το τιμόνι της διαχείρισης, σαν διάδοχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διάγγελμα για υποκλοπή ψήφων η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα τονίζεται:

«Με τις δηλώσεις του σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε για την επόμενη εκλογική μάχη την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους, για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους.

Πέρα από το θεμελιώδες γεγονός ότι μία κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τέσσερα - πέντε ζητήματα, αλλά τα πάντα, τα οποία ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε σαν να μην υπάρχουν, το ΚΚΕ υπογραμμίζει τα εξής:

Με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούνται το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Παρ' όλα αυτά παρουσίασε ως φιλολαϊκή διέξοδο ορισμένες που συγκαλύπτουν τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως είναι η "Στρατηγική ΕΕ 2020", πολιτικές που είναι ενσωματωμένες και στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση.

Οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα λένε σαφώς ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνονται, ενώ ο λαός έχει ανάγκη από τη διαγραφή του χρέους. Παράλληλα, αυτές οι προτάσεις αφήνουν ανοιχτό το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και λυμένα τα χέρια των καπιταλιστών να επιβάλουν νέα αντεργατικά μέτρα (μισθούς των 400 ευρώ, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά.). Αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Οι εξαγγελίες του για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων αποτελούν συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τους περικύκλωσης από τα μονοπώλια. Οι διακηρύξεις του Αλ. Τσίπρα για "παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική ευαισθησία" αφορούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που οδήγησε ήδη στη βαθιά κρίση και στη χρεοκοπία του λαού, ενώ κλείνουν τα μάτια απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στις συνέπειές της για τη φτωχή αγροτιά.

Η αποσιώπηση κάθε αναφοράς στις μόνιμες συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ χαρακτηριστική της υπόκλισης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην άρχουσα τάξη και στους διεθνείς συμμάχους της. Μια τέτοια κυβέρνηση θα περιπλέξει και θα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Ο λαός πρέπει να πάρει διαζύγιο απ' όσους τον καλούν να συνεχίσει στον εφιαλτικό "ευρωμονόδρομο", είτε φορούν μνημονιακό είτε αντιμνημονιακό προσωπείο.

Η μάχη κρίνεται πρώτα απ' όλα μέσα στην Ελλάδα και όχι μόνο στην ΕΕ. Εξάλλου, ο περιβόητος "ευρωπαϊκός άνεμος" που δήθεν φέρνει ο Ολάντ, δεν αφορά τους λαούς, αλλά την αντιπαράθεση των μονοπωλίων κάθε χώρας για κυριαρχία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ