ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε νέες περιπέτειες όπου Γης για τα σχέδια της αστικής τάξης

Διεργασίες για την αποστολή μάχιμου τμήματος στο Μάλι και «Patriot» στη Σαουδική Αραβία

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στο Μάλι της Αφρικής σε υποστήριξη ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών αποστολών.

Την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μετείχε σε υπουργική τηλεδιάσκεψη για την «Τask Force Takuba» που οργανώθηκε υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας κ. Φλοράνς Παρλί (Florence Parly). Συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας από κράτη - μέλη της ΕΕ, Νορβηγία, Σερβία και Ουκρανία καθώς και αξιωματούχοι από Μάλι και Νίγηρα. Συζητήθηκαν συμπεράσματα ετήσιας περιόδου, αφότου συστάθηκε η «Takuba» καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επόμενων ετών. Εκφράστηκε επίσης «η υποστήριξη των συμμετεχόντων προς τις χώρες της περιοχής στις επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή».

Θυμίζουμε, Μάρτη 2020, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλι, Νίγηρας, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία και Βρετανία εξέδωσαν πολιτική δήλωση, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη δημιουργία αυτής της ειδικής ομάδας, που θα επιχειρεί ενσωματωμένη στη διοίκηση της γαλλικής επιχείρησης «Barkhane» (την ξεκίνησαν οι Γάλλοι το 2014, επισήμως κατά ισλαμιστικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ - Υποσαχάρια Αφρική). Ηδη, στο πλαίσιο της «Takuba» επιχειρούν εκεί Γάλλοι και Εσθονοί, ενώ στον προγραμματισμό τους είναι να φτάσουν αυτό το διάστημα και Σουηδοί στρατιώτες, πάντα επίλεκτα τμήματα.

Πρόθεση της κυβέρνησης, και δέσμευση που έχει αναληφθεί απέναντι στους Γάλλους, είναι να στείλει στο πλαίσιο της «Takuba» Ελληνες αλεξιπτωτιστές. Επίσης, φέρεται να έχει δεχτεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή αποστολή στο Μάλι «EUTM Mali», (όπου υπηρετούν ήδη δύο στελέχη από την Ελλάδα), στέλνοντας και εκπαιδευτές ειδικών δυνάμεων. Επίσης, «τρέχει» και η ευρωενωσιακή αποστολή «EUCAP Sahel Mali», με στόχο την εκπαίδευση των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην παρέμβασή του την Τρίτη ο υπουργός, επισήμως, για άλλη μια φορά «ανέδειξε τη σημασία των δράσεων της ΕΕ, των κρατών - μελών της και της "Takuba" για την σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή Σαχέλ». Υπογράμμισε επίσης ότι «η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΕΕ, την θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργεί μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη», όλα τα προσχήματα δηλαδή με τα οποία ξετυλίγονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών και άλλων πηγών.

Πρόσθεσε ότι η έναρξη, πρόσφατα, λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη «υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή» καθώς επίσης ότι «εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ για την ασφάλεια της περιοχής».

Πρόσφατα, άλλωστε, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, επαναλάμβανε ότι η κυβέρνηση αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στη Ζώνη του Σαχέλ, χαρακτηρίζοντάς την «περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» κι έλεγε ότι «η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή» και πως «το κατά πόσο θ' αποφασισθεί να συμμετάσχει η Ελλάδα σε κάποια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην περιοχή, γιατί γι' αυτό μιλάμε, αυτό είναι κάτι το οποίο βεβαίως θα εξεταστεί». Αλλωστε, όπως επιβεβαίωναν στον «Ριζοσπάστη» αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΑ, έχει γίνει η σχετική προεργασία αποστολής τμήματος Ελλήνων αλεξιπτωτιστών και το μόνο που μένει είναι η τελική απόφαση του ΥΠΕΞ.

Φέρνουν και τη συμφωνία με Σαουδική Αραβία

Στο μεταξύ, τις τελευταίες «πινελιές» για το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία φέρονται να βάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, προκειμένου να υπογράψουν εκεί τη Συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας», κομμάτι της οποίας αφορά στην αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της χώρας απέναντι στο Ιράν.

Ωστόσο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό από το υπουργείο Εξωτερικών, η διμερής αυτή συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα ομόλογό του ακριβώς για τις τελευταίες διμερείς συνεννοήσεις, αν και επισήμως δίνουν ότι «στο επίκεντρο» βρέθηκαν «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας»...

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κινήσεις «κουμπώνουν» ακριβώς πάνω σε σχέδια των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών για την παράθεση δυνάμεών τους κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε στρατηγικές ζώνες.

Διόλου τυχαία, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «Wall Street Journal» και το «USNI», αναφέρουν ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο απέσυρε ήδη τουλάχιστον τρεις τέτοιες συστοιχίες από την περιοχή του Κόλπου (τις ανέπτυξε εκεί το 2019), μία συγκεκριμένα από την αεροπορική βάση «Prince Sultan» στην πόλη Al Kharj στη Σαουδική Αραβία, «ως κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας να κατευθύνει περισσότερες δυνάμεις στον Ειρηνικό», κόντρα στην Κίνα, όπως γράφεται χαρακτηριστικά. Το κενό που ανοίγει πίσω, καλούνται να καλύψουν συστοιχίες όπως η ελληνική.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Στο «μάτι» των ανταγωνισμών

Από την σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης
Από την σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης
Συνεχίζεται η «επιθεώρηση» της Αλεξανδρούπολης από υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ο ακριτικός λιμένας παίζει κομβικό ρόλο στη διεκπεραίωση μάχιμων τμημάτων τους προς και από ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», με τη συνεπακόλουθη στοχοποίησή του από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά ενόσω οξύνεται η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το φορτηγό πλοίο «Ocean Glory» συνεχίζει να «φορτώνει» ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και άλλο υλικό της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τμήματά της και στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resοlve 2020») για να τα επιστρέψει στις ΗΠΑ, το λιμάνι και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκε χτες η αναπλ. διοικήτρια της 21st Theater Sustainment Command και διοικήτρια της 7th Mission Support Command, ταξίαρχος Wanda Williams. Συνοδευόμενη από συνεργάτες της, πραγματοποίησε πολύωρη σύσκεψη με τη διοίκηση του Οργανισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της 12ης Μεραρχίας Πεζικού του ελληνικού Στρατού Ξηράς (βάζει πάντα πλάτη στις διεκπεραιώσεις των Αμερικανών από την Αλεξανδρούπολη) και της SDDC - Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Μεταφορών.

Και επισήμως, οι συζητήσεις αφορούσαν ακριβώς «σε ζητήματα σχετικά με την υποστήριξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στις συμμαχικές και αμερικανικές δυνάμεις, την αύξηση του σχετικού μεταφορικού έργου και την ενίσχυση των υποδομών πρόσβασης στην Ευρώπη», πάντα για χρήση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το προηγούμενο διάστημα αξιοποίησαν το λιμάνι και το οδικό δίκτυο του Εβρου για να περάσουν στην Ευρώπη μέσα και οπλισμό της 1 CAB, όπως και Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες.

Αντίστοιχες διεκπεραιώσεις προγραμματίζονται μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τους αμέσως επόμενους μήνες, ειδικά όσο οι ανάγκες μεταφοράς των Αμερικανών θα μεγαλώνουν, λόγω και της αλυσίδας ασκήσεών τους που συναποτελούν την DEFEΝDER 21, οι οποίες θα διεξαχθούν στο διάστημα Μάη - Ιούνη σε σειρά χωρών, και στην Ελλάδα.

Η Williams φέρεται να επισκέφτηκε και την Ξάνθη, καθώς στο γειτονικό Πετροχώρι και στο εκεί Πεδίο Βολής πραγματοποιούνται συχνά κοινές ασκήσεις ελληνικών και αμερικανικών αρμάτων.

Λέγεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη η επίσκεψη του ίδιου του διοικητή της 21 TSC, στρατηγού Christofer Mohan, και αργότερα του στρατηγού Christopher Cavoli, διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, ενόψει ακριβώς των κινήσεων της DEFENDER μέσω Αλεξανδρούπολης.

Η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία απλώνεται, βέβαια, πάνω από ολόκληρη τη χώρα με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό. Θυμίζουμε ότι προχτές δύο αμερικανικά στρατηγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από το Αιγαίο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες μαχητικά τους ξανοίγονται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών με την «ομπρέλα» της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21». Κι αυτό την ώρα που η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνεται σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία.

Ερωτηθείσα χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αν η κυβέρνηση ανησυχεί για μια πιθανή εμπλοκή της χώρας στην περίπτωση κλιμάκωσης αυτής της κόντρας, απάντησε ότι «η ελληνική πλευρά εκφράζει την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην εκεί περιοχή. Προφανώς στηρίζουμε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)», κατέληξε.


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εβδομάδα για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, 14 - 18 Απρίλη

Πανελλαδική παρέμβαση για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη βδομάδα, 14 με 18 Απρίλη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με εξορμήσεις ενημέρωσης των στρατευμένων και του λαού, όπως και συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα, ανάμεσα στα άλλα στις 16/4 στην Αθήνα στο Πεντάγωνο και στη Θεσσαλονίκη στο Γ' Σώμα Στρατού.

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμά τους, το Κόμμα και η ΚΝΕ λένε «όχι στην αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς», απαιτούν «να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία», «να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους στρατευμένους».

«Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων (...) ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση, και στο πλαίσιο αυτό ΚΚΕ και ΚΝΕ απαιτούν:

-- Οχι στην αύξηση της θητείας. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει εδώ και τώρα την έκτακτη οικονομική στήριξη των στρατευμένων, ώστε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μην επιβαρύνονται οι οικογένειές τους με το μεγάλο κόστος της θητείας τους.

-- Αντί να δίνουν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις στρατιωτικές δαπάνες που απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, που αιματοκυλούν τους λαούς, να εξασφαλίσουν τώρα μέτρα για την αποσυμφόρηση θαλάμων και κοινόχρηστων χώρων, συνεχή απολύμανση, επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ.

-- Να επιταχθούν άμεσα από την κυβέρνηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με το προσωπικό τους, έτσι ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με περισσότερες κλίνες, ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

-- Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια για να προχωρήσουν γρήγορα ο εμβολιασμός των στρατιωτών και η υπεύθυνη ενημέρωσή τους από υγειονομικούς.

-- Να δοθούν όλες οι άδειες, και άδειες ορκωμοσίας, και να πραγματοποιούνται όλες οι έξοδοι των στρατιωτών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Να πραγματοποιούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ πριν την άδεια και πριν την επιστροφή από αυτή».

Καλούν ακόμα τους στρατευμένους να πουν «όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό!» και στα σχέδια για αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στον λαό, να δυναμώσουν την πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να κλείσουν τώρα η Σούδα και όλες οι ξένες βάσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ