ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
Συγκέντρωση δυνάμεων

Μόλις τραβήχτηκε η κουρτίνα σκόνης που είχαν απλώσει για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, φάνηκε ότι άλλο ήταν το μεγάλο παζάρι.

Τελικά, στην όξυνση της διαπάλης για τον έλεγχο των τραπεζών, για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές από την απαξίωση του κεφαλαίου στον καιρό της κρίσης, επικράτησε η επιλογή της ένταξής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με δεδομένες ήδη και τις επιστολές με τις οποίες οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικά κεφάλαια, γίνεται καθαρό ότι μεγαλύτερα ψάρια μπαίνουν στο παιχνίδι. Τα καθησυχαστικά περί ασφάλειας για τους καταθέτες δεν μπορούν να κρύψουν τις αναμενόμενες ζημιές και για τις λαϊκές οικογένειες και για τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Στο χώρο των τραπεζών καταγράφεται ένα ακόμα επεισόδιο του ανταγωνισμού των καπιταλιστών που μαίνεται στην ΕΕ. Συνολικά το οικοδόμημα φαίνεται να τρίζει. Γι' αυτό και πυκνώνουν οι αναφορές σε δεύτερα σχέδια. Δεν είναι μόνο μερίδα των εφοπλιστών, τώρα προκύπτουν και τραπεζίτες που ενδιαφέρονται για ένα «plan B».

***

Παράλληλα, επίδοξοι διαχειριστές επαναλαμβάνουν: «Παλεύουμε για παραμονή μέσα στο ευρώ και ανατροπή της λιτότητας μέσα στο ευρώ» (δήλωση του Γ. Μηλιού του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΕΤ). Γνωρίζει, βέβαια, ο ίδιος ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση, μέσα στην ΕΕ και χωρίς ανατροπές στην οικονομική βάση, να υπάρχει ανατροπή της λιτότητας. Θέλει, όμως, να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι με μια αλλαγή στο μείγμα πολιτικής, μια αλλαγή στη διαχείριση, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

***

Με αυτόν ή τον άλλον διαχειριστή, για τα λαϊκά στρώματα, σ' όλο το οικοδόμημα της ΕΕ, τα πράγματα θα πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο. Ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο είναι ο ίδιος ο οργανωμένος λαός σε μια κατεύθυνση αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, για τη δική του λαϊκή οικονομία.

Αμεσα, για να μπει πράγματι ένα φρένο, επείγει η συσπείρωση των εργατών στα σωματεία και στις λαϊκές επιτροπές, να υπάρξει μια ασπίδα αλληλεγγύης. Να μην πληρώσουν άλλο οι λαϊκές οικογένειες, να υπερασπιστούν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύ σκληρούς αγώνες.

Οι αυταπάτες περί καλής διαχείρισης έχουν ήδη πληρωθεί πολύ ακριβά. Μόνο με εμπιστοσύνη στη δύναμή του ο λαός μπορεί να δει άσπρη μέρα.

***

H συγκέντρωση κεφαλαίων καλά κρατεί. Ομως, από τη συνένωση στις ιχθυοκαλλιέργειες κρατάμε τον πλούτο της θάλασσας σε αντιπαραβολή με το γεγονός ότι το ψάρι τείνει να γίνει άγνωστο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μια ακόμα αφορμή να μιλήσουμε για τη λαϊκή οικονομία, τον κεντρικό σχεδιασμό, τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων όταν φεύγει το καπιταλιστικό κέρδος από τη μέση. Να μιλήσουμε, δηλαδή, γι' αυτά που πράγματι απασχολούν το συνέδριο του ΚΚΕ και για τα οποία λέξη δεν περνά στον αστικό Τύπο.

***

Εντελώς συμπτωματικά: Η ΕΤ-1 παραμονές της έναρξης του συνεδρίου του ΚΚΕ παρουσιάζει ειδική εκπομπή για τον Δημοκρατικό Στρατό. Ποιος θα αναλύσει το θέμα; Ο ειδικός κουκουεδολόγος Ν. Μαρατζίδης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Από την προαγγελία ότι θα ακολουθήσουν αφιερώματα στην ΟΠΛΑ, τον Ζαχαριάδη, το σχέδιο Μάρσαλ, κατανοούμε ότι η αστική τάξη τραβάει μεγάλο ζόρι.

Χωρίς λέξη για τις θέσεις του ΚΚΕ, η χυδαιότητα των κουκουεδολόγων κάνει παρέλαση. Κρατάμε τη λύσσα τους και τον εμφανή καταμερισμό στο ποιος χτυπάει πού. Ας είναι σίγουροι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να γίνουν οι εφιάλτες τους πραγματικότητα. Με τον μόνο τρόπο που αντιστοιχεί στις ανάγκες των καιρών: Με πιο ισχυρό ΚΚΕ, πιο δυνατό το λαϊκό κίνημα.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ Λαϊκή συμμαχία, ο λαός στην εξουσία, ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κατώτατος μισθός πολλών ταχυτήτων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ζητούν ψαλίδι στις χαμηλές συντάξεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Υπό τον έλεγχο του Ταμείου περνούν Εθνική - Eurobank

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανατροπή στο «ντιλ» Εθνικής - Eurobank

Η ΕΛΛΑΔΑ: Κραχ στο γάμο Εθνικής - Eurobank

ΤΑ ΝΕΑ: Διαζύγιο με κρατική ομπρέλα

ΕΘΝΟΣ: Διαζύγιο στα σκαλιά της τρόικας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ναυάγησε το deal

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διέλυσε το γάμο η τρόικα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Κουρεύουν τις καταθέσεις

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Βάλτε πλάτη μην καταρρεύσουμε

Η ΑΥΓΗ: Τέταρτο μνημόνιο στο τραπέζι

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δάνεια Αλλαγές στην τελική ρύθμιση

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «Δώστε μας τα κλειδιά»

TO BHMA: «Πάρτε τα κλειδιά»

REALNEWS: Κατάθεση - βόμβα για τον Καραμανλή


ΖΟΡΙΑ

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: «Απαιτείται νηφαλιότητα και ηρεμία από όλες τις πλευρές - υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις ότι το βέτο της τρόικας μπορεί να κρύβει και πολλά θετικά στοιχεία καθώς θα επιτρέψει τη χωριστή μεν, αλλά ασφαλή ανακεφαλαιοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση, το πέρασμα των δύο τραπεζών υπό κρατική ομπρέλα δημιουργεί ένα καθεστώς απόλυτης ασφάλειας για τους καταθέτες και τους μικρομετόχους τους» (στα ΝΕΑ).

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ: «Επαληθεύονται όσοι προέβλεπαν ότι το 2013 θα είναι έτος σημαντικών ανατροπών και εξελίξεων στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Η συμφωνία συγχώνευσης που ανακοίνωσαν πριν από μερικά 24ωρα η "Δίας" με τη "Σελόντα" (...) κατέστησε σαφές πως η συγκέντρωση δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο (...) Το νέο σχήμα που θα προκύψει θα κατέχει περίπου το 15% της παγκόσμιας αγοράς όσον αφορά την τσιπούρα και το λαβράκι, ενώ θα εξάγει περίπου 35.000 τόνους φρέσκων ελληνικών ψαριών σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Θα διαθέτει 72 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής και 7 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 14 συσκευαστήρια και 2 κέντρα διανομής και μεταποίησης» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ: «Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών ταραχών στην ΕΕ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO μετράει τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες στην ΕΕ, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο ειδική έρευνα της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Οσλο» (από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΥΠΟΤΑΓΗ: «Απεργίες που επηρεάζουν τον τουρισμό, καταλήψεις και αποκλεισμοί του ιστορικού κέντρου, κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων (...) Οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να συναινέσουν σε ένα μορατόριουμ όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χυδαίες πένες

«Τα πιο χυδαία αντανακλαστικά του αστικού Τύπου ενάντια στο ΚΚΕ ενεργοποίησε η προσυνεδριακή διαδικασία του Κόμματος και ο Δημόσιος Διάλογος για τις Θέσεις. Τόνοι μελάνι έχουν ξοδευτεί τους τελευταίους μήνες από τις αστικές εφημερίδες και το διαδίκτυο, για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ. Με κατασκευασμένα σενάρια και αξιοποιώντας τα προσυνεδριακά κείμενα μιας ισχνής μειοψηφίας στο Κόμμα, προσπαθούν να πείσουν ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε κατάσταση "εμφύλιας" διαμάχης. Αυτή είναι η εμπειρία τους από τα συνέδρια όλων των άλλων κομμάτων και σαν τέτοια πάνε να τη φορτώσουν στο ΚΚΕ, για να πουν ότι όλοι ίδιοι είναι. Γιατί τέτοια λύσσα;

Συναντιούνται στη στρατηγική

(...) Παρά τις προσπάθειες της αστικής τάξης και των κομμάτων της στην Ελλάδα να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι υπάρχει "φως στο τούνελ", η κρίση συνεχίζει να ταλανίζει την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης (...) Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας για το ποιος θα υποστεί τη μικρότερη ζημιά και ποιος θα αποκομίσει το μεγαλύτερο όφελος από την καταστροφή κεφαλαίου που συνεπάγεται το ξεπέρασμα της κρίσης (...) Οι κόντρες αυτές εκφράζονται σε πολιτικό επίπεδο (...) Μεθοδεύεται και στην Ελλάδα η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να χειραγωγηθεί πιο αποτελεσματικά η λαϊκή δυσαρέσκεια, να μη βρει ριζοσπαστική διέξοδο. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ προηγούμενα και η σημερινή με τη συμμετοχή των δύο και της ΔΗΜΑΡ, είναι έκφραση αυτής της προσπάθειας (...) Το ίδιο ισχύει και με τη ραγδαία προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διαχείριση (...) Συναντιούνται στη στρατηγική αντίληψη ότι η ανάπτυξη που θα έλθει θα είναι καπιταλιστική και διαφοροποιούνται στο μείγμα της διαχείρισης.

Δεν μπορούν να το χωνέψουν

Σ' αυτήν τη στρατηγική διαχείρισης του καπιταλισμού, σε ανάπτυξη και κρίση, προσπαθούν να σύρουν το ΚΚΕ (...) είτε να το ενσωματώσουν, είτε να το περιθωριοποιήσουν, να το εξαφανίσουν ακόμα και από το κοινοβούλιο (...) Δεν συγχωρούν στο ΚΚΕ ότι ήταν πάντα απέναντι από την ΕΕ του κεφαλαίου και παλεύει για να πάρει αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο η εναντίωση του λαού στην Ευρωένωση, όταν όλοι θέλουν να την ενσωματώσουν στις επιδιώξεις μερίδων της πλουτοκρατίας που υπηρετούν. Τους βασανίζει το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα το ΚΚΕ που λέει ότι ο σοσιαλισμός είναι η μόνη ρεαλιστική, αναγκαία και επίκαιρη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων (...) Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι με το Συνέδριο το ΚΚΕ ενισχύει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά (...) Γι' αυτό το μίσος και η χολή τους» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ