ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πηγή έμπνευσης οι αγώνες των κομμουνιστών της Ελλάδας

Στα 58 μέχρι στιγμής τα μηνύματα από Κομμουνιστικά, Εργατικά και άλλα Κόμματα, που καταφθάνουν στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ καταφτάνουν συνεχώς νέα μηνύματα Κομμουνιστικών, Εργατικών κι άλλων Κομμάτων και Οργανώσεων, για το 19ο Συνέδριο. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα και τις επόμενες μέρες να δημοσιεύει αποσπάσματα από τα χαιρετιστήρια μηνύματα που φτάνουν στο Κόμμα και τα οποία έχουν ήδη φτάσει τα 58.

 • Στο μήνυμά του το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στέλνει κομμουνιστικούς και αδερφικούς χαιρετισμούς για το 19ο Συνέδριο και τονίζει πως «οι αποφάσεις του Συνεδρίου σας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς (...) Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αλληλέγγυο με τους αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και τη μαχητική ταξική συνδικαλιστική οργάνωση του ΠΑΜΕ. Για εμάς ο προλεταριακός διεθνισμός είναι απόρροια κομμουνιστικής στάσης και όχι ζήτημα ελεημοσύνης. Γι' αυτό το λόγο επιδιώκουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ στη Γερμανία. Το 20ό Συνέδριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος που έγινε στο Μερφέλντεν της Φρανκφούρτης πριν από ένα μήνα είχε θετικά αποτελέσματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε σίγουροι ότι ο προσανατολισμός του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη διδασκαλία του Μαρξ, του Ενγκελς και του Λένιν που επιβεβαιώθηκε σε αυτό το συνέδριο καθώς και ο συνειδητός προσανατολισμός στην εργατική τάξη θα υπηρετήσουν την πρόοδο στη Γερμανία. Γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας, όμως ο προσανατολισμός στο σοσιαλισμό είναι σωστός! Ευχόμαστε το Συνέδριό σας, που διεξάγεται εν μέσω δραματικών γεγονότων στην Ελλάδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να πάρει προωθητικές αποφάσεις».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας στέλνει τις καλύτερες ευχές του για την επιτυχή ανάπτυξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου και υπογραμμίζει: «Η επιτυχής ανάπτυξη των εργασιών του Συνεδρίου αυτού αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα και μια πολιτική νίκη στο μακρύ δρόμο γεμάτο θυσίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης, την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στην Ελλάδα (...) Το ΚΚΕ, ως μέρος του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος, έχει ξεχωρίσει και διακρίνεται επειδή βρίσκεται στην κορυφή των εργαζομένων μαζών της Ελλάδας, της εργατικής τάξης στην ταξική πάλη τους (...) Οι Αλβανοί κομμουνιστές έχουν παρακολουθήσει και παρακολουθούν με συμπάθεια τη δική σας επαναστατική δραστηριότητα, την δική σας αξιέπαινη δουλειά στην οργάνωση και κατεύθυνση της ταξικής πάλης, της αντικαπιταλιστικής αντίστασης των εργαζομένων μαζών της Ελλάδας. (...) Ο κόσμος σήμερα είναι στο κατώφλι των μεγάλων μετασχηματισμών. Χτυπάνε οι καμπάνες του θανάτου για το γέροντα καπιταλισμό. Είναι καθήκον μας ως κομμουνιστικά κόμματα να είμαστε στην κορυφή των εργατικών μαζών για την ανατροπή του καπιταλισμού και τη νίκη του κομουνισμού».
 • Η Ενωση Κομμουνιστών Βουλγαρίας εύχεται στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου εποικοδομητική δουλειά και σημειώνει: «Το ΚΚΕ, ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο του μαρξισμού-λενινισμού, απέδειξε ότι είναι ακούραστο στον αγώνα για την υπεράσπιση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, για την οργάνωση της προλεταριακής ενότητας και μαχητικότητας. Υπερασπιζόμενο τη θέση του ως επαναστατική πρωτοπορία του ελληνικού προλεταριάτου το ΚΚΕ αποτελεί παράδειγμα για όλους τους κομμουνιστές των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του κόσμου. Είμαστε σίγουροι πως μόνο ένα κόμμα, συνδεδεμένο με τα προοδευτικά στρώματα του λαού, ένα κόμμα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, ένα κόμμα που βασίζεται στη δύναμη του επιστημονικού κομμουνισμού μπορεί να αλλάξει την πορεία της Ιστορίας. Το ΚΚΕ είναι υπόδειγμα τέτοιου κόμματος. Εκφράζοντας τη συντροφική μας αλληλεγγύη, αναμένουμε τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου σας και συμμεριζόμαστε τις προσπάθειές σας για την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού και των γραμμών του κομμουνιστικού κινήματος από τον οπορτουνισμό και το ρεβιζιονισμό. Τα μέλη της Ενωσης κομμουνιστών στη Βουλγαρία παραμένουν σύντροφοι και συναγωνιστές των μελών του ΚΚΕ στην πάλη για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, αναφέρεται στα αδιέξοδα του καπιταλισμού κι ενημερώνει πως «στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημοκρατική και προοδευτική διαδικασία, με σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων από τα επαναστατικά και αντιιμπεριαλιστικά κόμματα και κινήματα», ενώ καταλήγει πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας είναι πεπεισμένο ότι η διεξαγωγή του 19ου Συνεδρίου θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ΚΚΕ ως δύναμης για τον κοινωνικό μετασχηματισμό καθώς και στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την κοινωνική πρόοδο, την ειρήνη και το σοσιαλισμό».
 • Η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση της Γαλλίας σημειώνει πως στη Γαλλία «ο ευρωκομμουνισμός κατέστρεψε το προλεταριακό κίνημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα κυριαρχείται σήμερα από μια υποταγμένη ρεφορμιστική γραφειοκρατία, η οποία περνά την ώρα της σε ένα κυνήγι μαγισσών ενάντια στους συνδικαλιστές της ταξικής πάλης ή στα σαλόνια του "κοινωνικού διαλόγου" για να καταφέρει να περάσει το χάπι της λιτότητας και επιχειρεί να εξουδετερώσει τη δυσαρέσκεια από την πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας που προετοιμάζει τις συνθήκες για ένα δρακόντειο σχέδιο λιτότητας και για ένα κοινωνικό λιάνισμα. Οσον αφορά το ΚΚΓ, έχει πρόβλημα να υφίσταται, όχι σαν σκιά του εαυτού του, αλλά ακόμα και σαν σκιά της σοσιαλδημοκρατίας (...)». Υπογραμμίζει ακόμα πως «η μάχη για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος είναι μια σκληρή μάχη». Σ' αυτή τη μάχη, η ΕΚΕΓ «εκτιμάει βαθιά τη θεωρητική και πολιτική συνεισφορά του ΚΚΕ στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Οι αναλύσεις σας, η δράση σας, μας είναι πολύτιμα στη μάχη μας για την ανασυγκρότηση ενός αυθεντικού ΚΚ, αφομοιώνοντας την κληρονομιά του μαρξισμού-λενινισμού και εμπλουτίζοντάς την τολμηρά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κρίση δεν έχει άλλη διέξοδο πέρα από την κοινωνική επανάσταση που θα επιτρέψει να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό προς τον κομμουνισμό, αρχίζοντας από την εξουσία της εργατικής τάξης, από τη συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής και από την διεύθυνσή τους από τους εργαζομένους μέσα στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας εκτιμά πως η εμπειρία του ΚΚΕ «είναι πολύτιμη για όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες».
 • Το Κόμμα Εργασίας Ελβετίας δηλώνει πως «παρακολουθεί με προσοχή τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα και χαιρετίζουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού, των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στις πολιτικές λιτότητας (...) Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί το πιο ωμό παράδειγμα της στρατηγικής των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στόχο έχει να κάνει τους λαούς να πληρώσουν για τη συστημική κρίση του καπιταλισμού. Η πάλη του ελληνικού λαού συνολικά ενάντια στις πολιτικές της αντίδρασης που ενορχηστρώνονται από τη μεγάλη μονοπωλιακή αστική τάξη, η πάλη του ΚΚΕ και των αριστερών δυνάμεων για το σοσιαλισμό έχει θεμελιώδη σημασία για όλους τους λαούς του κόσμου. Θα παρακολουθούμε με προσοχή τις συζητήσεις σας».
 • Το Ιορδανικό ΚΚ αφού αρχικά αναφέρεται στην εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης σημειώνει πως «το Κόμμα μας παρακολουθεί τους θαρραλέους αγώνες που διεξάγει το ένδοξο κόμμα σας ενάντια στις παραπάνω πολιτικές, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και όλων των μισθωτών (...) εκφράζει τα συναισθήματα ικανοποίησής του για τη σταθερή ανάπτυξη στις σχέσεις των κομμάτων μας που στηρίζεται στη βάση της δημιουργικής μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας και στην αγωνιστική αλληλεγγύη. Το κόμμα μας έχει υψηλή εκτίμηση για τις θέσεις αρχών που λαμβάνονται από το αδελφό σας κόμμα απέναντι στις εξελίξεις καταιγίδας που λαμβάνουν χώρα στην αραβική μας περιοχή».
 • Το Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας αναφέρεται στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, «που πλήττει σκληρά την εργατική τάξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Καταλονία, στην Ισπανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στις χώρες που είχαν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και πίστεψαν στο καπιταλιστικό μοντέλο. Πλήττει επίσης κι άλλα τμήματα του πληθυσμού όπως οι μικροί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι έμποροι και οι φοιτητές». Εύχεται επιτυχία στο 19ο Συνέδριο για «μια κοινωνία πιο ισότιμη, πιο αλληλέγγυα, μια κοινωνία χωρίς τάξεις, μια σοσιαλιστική κοινωνία».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Λευκορωσίας σημειώνει πως «το ΚΚΕ βρίσκεται σήμερα στην κεφαλή της πάλης της εργασίας με το κεφάλαιο, υπερασπίζεται αποφασιστικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων συμμάχων της χώρας, καθώς και τα διεθνή συμφέροντα των εργαζόμενων της ΕΕ και ολόκληρου του κόσμου. Εκτιμούμε πολύ τη συνεισφορά των Ελλήνων κομμουνιστών στην υπεράσπιση της καθαρότητας του μαρξισμού-λενινισμού και στην ανάπτυξή του σύμφωνα με τις σύγχρονες συνθήκες, στην κατανόηση της θετικής και της αρνητικής πείρας από την πάλη στα προηγούμενα στάδια, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, στη δημιουργία συνθηκών για την ιδεολογική ενότητα του παγκόσμιου κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας υπογραμμίζει πως «αυτό το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση έχει δημιουργήσει νέες αντιθέσεις και μεγάλα δεινά για τους εργαζόμενους της Ευρώπης, ιδιαίτερα για τους εργαζομένους στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ γνωρίζει καλά αυτήν την κατάσταση και είναι μπροστά σε έναν θαρραλέο αγώνα για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους εργαζομένους σε ολόκληρη την Ευρώπη».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μπανγκλαντές αναφέρει πως στηρίζει σταθερά τον αγώνα του ΚΚΕ για την κοινωνική χειραφέτηση του λαού μας και ότι «προσπαθεί να αντιπαλέψει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, την ανελέητη εκμετάλλευση από την άρχουσα αστική τάξη και την αυταρχική κυβέρνηση που εκπροσωπεί την αστική τάξη καθώς και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τον κομμουναλισμό. Αναπτύσσουμε αγώνες των εργαζομένων προκειμένου να πετύχουμε την επαναστατική δημοκρατία με σοσιαλιστική προοπτική». Ζητά, επίσης, πιο στενή συνεννόηση και πρακτική συνεργασία των ΚΚ που είναι πιστά στο μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας απευθύνει θερμό, κομμουνιστικό, επαναστατικό χαιρετισμό και αναγνωρίζει την επαναστατική συμβολή του ΚΚΕ στην ενότητα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων του κόσμου.
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (από την ΠΓΔΜ) αναφέρεται στη σημαντική συνεισφορά του ΚΚΕ κι εύχεται επιτυχία στις εργασίες του.
 • Τέλος, το Γιουγκοσλάβικο Κομμουνιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου γράφει πως εκτιμά ιδιαίτερα τη διαχρονική επαναστατική εμπειρία του ΚΚΕ και δηλώνει: «Το παράδειγμα και η εμπειρία σας μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε στις σύγχρονες συνθήκες της αντεπανάστασης».
Απαραίτητη διόρθωση

Εκ παραδρομής, στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», στη στήλη με τα μηνύματα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που χαιρετίζουν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το ΑΚΕΛ της Κύπρου αναφέρεται ως «Κίνημα», αντί του σωστού που είναι: «Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ