ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία

Με μεγάλη συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης, οι γυναίκες της Λάρισας γιόρτασαν χτες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι γυναικείες οργανώσεις ΕΓΕ, ΟΓΕ, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τα Σωματεία Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργών.Για τα προβλήματα και τα δικαιώματα της γυναίκας μίλησαν η Αννα Λέτσιου,πρόεδρος του Σωματείου Ιματισμού, η Ευτυχία Λουτριώτου,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών, η Ελένη Τασσοπούλου,από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η Δήμητρα Παπαστεργίου,πρόεδρος της ΟΓΕ Λάρισας.

Στις ομιλίες τους τόνισαν ότι οι γυναίκες και σήμερα βιώνουν με περισσότερη ένταση τη φτώχεια και την ανεργία, κατέχουν τα "πρωτεία" στον αναλφαβητισμό και στερούνται πολλών άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων. Υπογραμμίστηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απολυμένων και των άνεργων στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό είναι γυναίκες, που δεν έχουν πια ορατή προοπτική να ξαναδουλέψουν, ενώ πάνω από 400.000 εργαζόμενες στο φασόν σ' όλη τη χώρα μετρούν τη ζωή τους με το κομμάτι, βιώνοντας την άγρια εκμετάλλευση και τους εκβιασμούς. Επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, ότι οι γυναίκες είναι παραγκωνισμένες από τα "κέντρα εξουσίας" και δε διαθέτουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες.

Στο ψήφισμα της εκδήλωσης - η οποία είχε ως κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο Ισότητα - Δουλιά - Ειρήνη - καταγγέλλονται οι πολιτικές που οδηγούν τις γυναίκες σε κοινωνικό αποκλεισμό και τονίζεται ιδιαίτερα η ευαισθησία και η αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για την ειρήνη. Μ' αφορμή την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο, υπογραμμίζεται ότι "όσο οι σχέσεις των λαών δε χτίζονται στη βάση της ισοτιμίας, της καλής γειτονίας και της φιλίας, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι της Γης, ανενόχλητοι, θα διαφεντεύουν, θα υπονομεύουν και θα ναρκοθετούν το μέλλον μας". Τέλος τονίζεται ότι οι γυναίκες της Λάρισας αισθάνονται ιδιαίτερη ανησυχία για τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να λειτουργήσουν στον Τύρναβο και στο Κουτσόχερο, γιατί μετατρέπουν την περιοχή σε στρατηγικό στόχο υψηλής προτεραιότητας και την εκθέτουν σε κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Το ψήφισμα αυτό οι γυναίκες το παρέδωσαν στη Νομαρχία Λάρισας, όπου έφτασαν μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ανύπανδρων Μητέρων, του Κέντρου Ερευνας για την Ειρήνη, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κοινά τα προβλήματα, κοινός ο αγώνας

Στους χώρους δουλιάς, που εργάζεται μεγάλο ποσοστό γυναικών, βρέθηκαν χτες κλιμάκια της ΚΟ Πειραιά και εργατικών σωματείων

Πώς να μιλήσεις για γυναικεία προβλήματα και ισότητα στο χώρο της υγείας, όταν η προϋπόθεση γι' αυτά, ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων απειλείται; Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτει νέα προβλήματα, θίγοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες.

"Κοινά ωστόσο είναι τα προβλήματα για γυναίκες και άντρες και στον τομέα της υγείας. Χρειάζεται, γι' αυτό, αγώνας από κοινού, για να μειωθούν και να ανατραπούν οι επιπτώσεις της πολιτικής άλωσης του κοινωνικού κράτους, που οι Βρυξέλλες οριοθετούν ως το 2000", σημείωσε χτες η Ελπίδα Παντελάκη,μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, με την ευκαιρία περιοδείας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Μεταξά"και το ΠΙΚΠΑ Πειραιά.

Στους χώρους αυτούς, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι γυναίκες, βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της Αχτίδας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ για τη Μέρα της Γυναίκας". Ανάλογες επισκέψεις έγιναν και σε άλλους χώρους δουλιάς, στο Κερατσίνι η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" στην ΚΟΠΗ και αλλού, καθώς και στη Νίκαια στο ΙΚΑ, το Δημαρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα. Ακόμη εξορμήσεις στα καπνεργοστάσια και τα τσαγκαράδικα του Πειραιά πραγματοποίησαν τα Σωματεία Ιματισμού, Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας.

Στο "Μεταξά", που αντιμετωπίζει ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς μεθοδεύεται η μετατροπή του από ειδικό σε γενικό νοσοκομείο, η Ελπ. Παντελάκη μίλησε με γυναίκες γιατρούς, νοσηλεύτριες και εργαζόμενες στους άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά και με τους άντρες συναδέλφους τους και σημείωσε ότι αλλαγή του χαρακτήρα του "Μεταξά" θα σημάνει δυσκολίες και για τους εργαζόμενους με τις εφημερίες και τα νυχτέρια, που θα πρέπει να κάνουν.

"Δεν μπορεί να είναι λύση, σημείωσε, στο πρόβλημα της έλλειψης ενός ακόμη νοσοκομείου για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νησιών που εξυπηρετεί, η μετατροπή του αντικαρκινικού σε γενικό".

Παρά το ότι το 50% περίπου των εργαζομένων του "Μεταξά" είναι γυναίκες, απουσιάζει, όπως σε όλα τα νοσοκομεία, ο παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων, αν και αποτελεί πάγιο αίτημα και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Από κει και πέρα τα προβλήματα ταυτίζονται και στο χώρο της υγείας, ειδικά στον Πειραιά, με αυτά της πόλης, που φθίνει και μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση. Στα νοσοκομεία, αν και κατ' εξαίρεση οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Αλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, παραμένουν κενές πανελλαδικά 25.000 θέσεις βάσει των οργανισμών των νοσοκομείων - οι πραγματικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες - τη στιγμή που 12.000 χιλιάδες σπουδαστές των σχετικών τεχνικών σχολών είναι άνεργοι, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Τώρα μάλιστα με βάση τις οδηγίες και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ρόλος της γυναίκας επιχειρείται να γίνει συμπληρωματικός και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της στο σπίτι, ώστε να αντιμετωπιστεί... έτσι η ανεργία και η οικονομική κρίση!

ΑΘΗΝΑ
Να αντισταθούμε στον κοινωνικό αποκλεισμό

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή τίμησαν χτες οι Αθηναίες την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Τον αγώνα των ραπτριών της Ν. Υόρκης, που την 1η Μάρτη του 1857 ματοκυλίστηκαν από την αστυνομία, γιατί απαίτησαν καλύτερες συνθήκες δουλιάς, τον αγώνα εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο για το δικαίωμα στην εργασία, τον πολιτισμό, την ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση, την ισότιμη αντιμετώπιση, τίμησαν χτες με συγκέντρωσή τους στην πλατεία Κάνιγγος οι γυναίκες εργαζόμενες, συνταξιούχες και νέες.

Με κεντρικό σύνθημα την αντίσταση στον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και το καθεστώς εκμετάλλευσης, πλήθος γυναικών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών και Νοσηλευτριών, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, καθαριστριών δημόσιων σχολείων, συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, φαρμακεργατών, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση.

Εκ μέρους των σωματείων, που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση, η Χριστίνα Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού, στην κεντρική ομιλία, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Με την πάλη και τη δράση μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, είχαμε κατακτήσεις που καταγράφονται και στη νομοθεσία. Πιο στέρεες όμως αποδείχτηκαν αυτές που κατακτήθηκαν με αγώνες στα εργοστάσια, στους τόπους δουλιάς. Η ισότητα κοστίζει και πρέπει να πληρώσει γι' αυτήν πρώτα και κύρια το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα νούμερα για τη φτώχεια και την ανεργία, οι γυναίκες έχουν "αξιοζήλευτη θέση". Σ' αυτά τα νούμερα θα βρεις την ωμότητα των επιδιώξεων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Τα συνδικάτα μας παλεύουν ενάντια σε αυτές τις επιδιώξεις και υπερασπίζονται τις κατακτήσεις τους".

"Η μαζική συμμετοχή των γυναικών σ' αυτά, συνέχισε η ομιλήτρια, δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που γυρίζουν τη γυναίκα στο σπίτι και την κρατούν ανισότιμη. Γι' αυτό χρησιμοποιούν τους γυναικείους κλάδους σαν "Δούρειο Ιππο" για να περνάνε κάθε αντεργατικό μέτρο σε όλους τους εργαζόμενους".

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε η δημοτική κίνηση "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", τονίζοντας πως η Μέρα των Γυναικών είναι μέρα αγώνα κατά του άνισου κοινωνικού συστήματος και κατά της κάλπικης ιδεολογίας που αυτό παράγει.

Εκ μέρους της ΟΓΕ απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρός της Καλλιόπη Μπουντούρογλου,η οποία κατήγγειλε όλους αυτούς που χαράζουν την πολιτική που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ στη χώρα μας. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ιουλία Πλουμπίδου,εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών της ΠΕΑΕΑ και η Μαντώ Παπαφωτίου,από την "Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών".

Η συγκέντρωση και η πορεία έκλεισαν με την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα των γυναικών.

Στο κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση και αντίστασης στις αντιλαϊκές επιλογές, ανταποκρίθηκαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, δεκάδες σύλλογοι γυναικών, ανάμεσά τους οι Σύλλογοι Καλλιθέας, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Ν. Ηρακλείου, Ν. Σμύρνης, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Υμηττού, Ταύρου, Μεταμόρφωσης, Γαλατσίου, Λυκόβρυσης, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ και οι Φιλιππινέζες της οργάνωσης "Κασάπι".

Επίσης συμμετείχαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Β. Καλαματιανό,μέλος του ΠΓ, αντιπροσωπεία της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης" με επικεφαλής τον Β. Δημόπουλο,ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής συνεργασίας για την Αθήνα", η νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη,ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο γραμματέας του ΕΚΑ Π. Σοφός,η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης και η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στην αίθουσα ανάπαυσης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των χειρουργείων του "Μεταξά"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ