ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
Ανεξίτηλος στη μνήμη των λαών ο σοσιαλισμός που έζησαν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χαστούκι στα μούτρα των καθ' έξιν λασπολόγων του σοσιαλισμού είναι οι κατά καιρούς έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν τη γνώμη των ανθρώπων του μόχθου για το σύστημα, όπου όλες τους οι ανάγκες καλύπτονταν πλήρως και για τους ηγέτες του, ανάμεσά τους και ο Ι. Στάλιν.

Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια απ' το θάνατο του σοβιετικού ηγέτη, και μοναδικού ίσως που έχει δεχτεί τόνους λάσπης - παρεμπιπτόντως και μιας και μιλήσαμε για λασπολόγους, το ΑΠΕ αναφέρεται σε «δικτάτορα» και σε «καθεστώς τρομοκρατίας και αυθαιρεσιών», που «σημαδεύτηκε με την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων» - δείχνει ότι οι μισοί Ρώσοι εκτιμούν πως έπαιξε θετικό ρόλο. Μόλις 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ρόλος του ήταν «αναμφισβήτητα αρνητικός» κι ένα 22% «μάλλον αρνητικός».

Η εφημερίδα «Rossiiskaia Gazeta» γράφει: «Εξήντα χρόνια έχουν περάσει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτή η εποχή παραμένει χαραγμένη στη συνείδησή μας και στο υποσυνείδητό μας»... Γιατί άραγε; Επειδή, όπως διατείνονται, εξόντωσε και εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους; Προφανώς και όχι. Οι άνθρωποι του μόχθου δε νοσταλγούν ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, αλλά ένα σύστημα που είχε τους ίδιους και τις ανάγκες τους στο επίκεντρο, που εξάλειψε προβλήματα που στον καπιταλισμό διαρκώς διογκώνονται και που, ενώ τα έκανε όλα αυτά, συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του ναζισμού.

Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Εχει ανεξίτηλα χαραχτεί και στην Ιστορία και στη μνήμη των λαών που έζησαν στο σοσιαλισμό και πολλών άλλων που ευεργετήθηκαν απ' την ύπαρξή του.

Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης...

Το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν, για να δηλώσει τη στενοχώρια του που οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν προσδιορίζονται από διακρατικές συμφωνίες που θέτουν τις βάσεις για την επωφελή και αμοιβαία στήριξη των δύο λαών. Αντίθετα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν τη μετατροπή μεγάλων περιοχών στις δύο χώρες σε ζώνες ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης»...

Σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ συστήνει στην κυβέρνηση «να γνωρίζει και να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που αποτελεί τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος, συμπληρώνει πως οι δύο χώρες πρέπει να σταματήσουν τις σπατάλες για οπλικά συστήματα που τους επιβάλλει η «νατοϊκή ομπρέλα» που «είναι η βάση συνεκμετάλλευσης των δύο λαών προς όφελος των ευρωατλαντιστών», κάτι που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορηματικά αντίθετο», να «παλεύει για την ειρήνη, τη σταθερότητα, το διεθνές δίκαιο να αποτελούν τη βάση συνανάπτυξης των λαών της περιοχής».

Αυτά βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τίποτα για την ταμπακιέρα. Τίποτα, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που φέρουν τη σφραγίδα του οξύτατου ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τίποτα, για το ρόλο των αστικών τάξεων των δύο κρατών για λογαριασμό των οποίων συνήφθησαν οι συμφωνίες. Τίποτα, για το γεγονός ότι αυτές προετοιμάζουν το έδαφος για τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

... «καταπίνουν» τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς

Οχι ότι περιμέναμε το τμήμα εξωτερικής πολιτικής να μας διαφωτίσει. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σ' αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί, σεβόμενος τα ιερά και όσια του κεφαλαίου, την εξουσία του οποίου θέλει να διαχειριστεί. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί συνομιλητές του φέρεται πως θέλησαν να μάθουν από πρώτο χέρι τη θέση του για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της βάσης της Σούδας, που γι' αυτούς είναι στρατηγικής σημασίας. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, δεν υπάρχει πρόθεση απεμπόλησης των δικαιωμάτων που απορρέουν για τη χώρα μας από την Ατλαντική Συμμαχία!

Στο ίδιο ταξίδι, άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για «συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική ώστε να συμβάλει στη σταθερότητα»... Ετσι είναι, οι μπίζνες ευδοκιμούν και αποδίδουν τα μέγιστα στο σταθερό περιβάλλον, το πνιγηρό για τους λαούς και τα δικαιώματά τους.


Διαρκές το έγκλημα των καπιταλιστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Και να που οι κυβερνητικοί παράγοντες, μαζί με τους πρόθυμους επιχειρηματίες, έγιναν... παλικάρια. Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν παίρνουν ύφος αυστηρό και βλοσυρό και λένε ότι θα «υπερασπιστούν αν χρειαστεί» τις επενδύσεις που έχει «ανάγκη» ο τόπος.

Με το ίδιο ύφος και περισσή σπουδή, όσο και... λεβεντιά, δηλώνουν ότι οι επενδύσεις, ειδικά σε θέματα ενέργειας και ορυκτού πλούτου, είναι ζητήματα «εθνικά» και δεν χωρά σ' αυτά δεύτερη γνώμη!

Κι όλα αυτά, σε απλά... ελληνικά, σημαίνουν ότι η συγκυβέρνηση διεκδικεί το... εθνικό δικαίωμα να μοιράσει στον κάθε ενεργειακό κολοσσό ό,τι του «γυαλίσει» και σε τιμή ευκαιρίας. Και όποιος μιλήσει ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, θα καθίσταται αυτομάτως... αντεθνικό στοιχείο.

Μα τα «εγκλήματα» αυτών των τύπων ξεπερνούν και τα ευτελή τιμήματα, όσο και τον αυταρχικό κατήφορο. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο οι εκχωρήσεις «μπιρ- παρά».

Είναι ότι στερούν τη δυνατότητα στο λαό να χτίσει δομές που θα στηρίξουν διαχρονικά τις πιο βασικές και θεμελιώδεις ανάγκες του πληθυσμού. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να το κάνει. Δρα για το κέρδος.

Είναι ότι κόβουν το δικαίωμα σε μια πραγματική ανάπτυξη, που θα αποδίδει αυτό που πρέπει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο σ' αυτή τη χώρα. Ο καπιταλισμός ούτε αυτό μπορεί να κάνει. Δρα για το κέρδος.

Γι' αυτό και το «έγκλημα» των καπιταλιστών ξεπερνά τις δοσοληψίες και καθίσταται διαρκές, εξακολουθητικό και ασυγχώρητο...

Να γιατί χρειάζεται αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός αγώνας.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για το όργιο καταστολής στη Χαλκιδική

Αδίστακτοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους έχουν μετατρέψει εδώ και εβδομάδες την Ιερισσό της Χαλκιδικής σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη. Ενα όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη με αποκορύφωμα την προχτεσινή εισβολή των ΜΑΤ σε σπίτια και σχολεία, τη χρήση χημικών, σφαιρών καουτσούκ, τον τραυματισμό μικρών παιδιών. Δεκάδες προσαγωγές ακόμα και ανήλικων μαθητών, εξαφάνιση για πολλές ώρες κατοίκων που οδηγούνταν στο αστυνομικό τμήμα, εξαναγκασμός προσαχθέντων να δώσουν δείγμα DNA, απόπειρα άσκησης δίωξης σε βάρος μέλους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» στην προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση. Μία επίθεση που αξιοποιήθηκε για να ξεδιπλωθεί όλο το νήμα της κρατικής βίας.

Ολα όσα έχουν γίνει από την ημέρα της προβοκατόρικης εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, είναι απλά το πρόσωπο της ωμής καταστολής και του αυταρχισμού σε βάρος κατοίκων που αγωνίζονται. Είναι μία ακόμα περίπτωση κρατικής βίας ενάντια σε όποιον υψώνει ανάστημα στα σχέδια του κεφαλαίου. Μία επίδειξη πυγμής υπέρ των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται ή σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Εφτασαν στο σημείο να διοργανώσουν ακόμα και συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργαζομένων στα μεταλλεία (σ.σ. εκεί που συμμετείχε και ο βουλευτής της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης) για να υπερασπιστούν την επένδυση, προβάλλοντας δήθεν ότι αυτό είναι υπέρ των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής...

Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και η υλοποίηση όσων θέλουν οι πολυεθνικές για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, πάνε χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής. Και επιδιώκουν να περάσουν μέτρα που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στηρίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Εκεί αποσκοπεί το δόγμα «νόμος και τάξη» που έχει κάνει σημαία της η συγκυβέρνηση για να ισοπεδώσει το λαό. Το τελευταίο διάστημα το έχει εφαρμόσει σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, των συνδικαλιστών που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Εργασίας, στους κατοίκους και τους φορείς που έκαναν κινητοποίηση ενάντια στα διόδια στο Αιγίνιο, παλιότερα ενάντια στους απεργούς εργάτες της «Χαλυβουργίας», τις τελευταίες μέρες σε βάρος των κατοίκων της Ιερισσού.

Η κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιστρατεύεται από την κυβέρνηση για να επιβάλει το «νόμο και την τάξη» των μονοπωλίων, να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, θα πέσει στο κενό. Η μοίρα της εργατικής τάξης δεν είναι η υποταγή στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να την αποκρούσει, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, την αντιμονοπωλιακή πάλη του. Ο λαός έχει ανεξάντλητη δύναμη και μπορεί να αντιμετωπίσει την κρατική καταστολή, παλεύοντας, ταυτόχρονα, να μπει φραγμός και τέλος στην πολιτική που σφαγιάζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για τις ανάγκες των μονοπωλίων.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ