ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!
  • Το νομοσχέδιο έρχεται να περιστείλει το, συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα του συνέρχεσθαι
  • Αποτελεί κομμάτι του κρίκου της αλυσίδας, με την οποία η κυβέρνηση «δένει» τις ατομικές ελευθερίες

«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν... Ησυχία επικρατεί καθ' άπασαν την επικράτειαν»! Η νοσταλγία «άλλων» ημερών, των ημερών της επικράτησης της δημόσιας «ασφάλειας» και «τάξης», έχει καταλάβει πλέον για τα καλά την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η «δημόσια ασφάλεια» αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για τον πολίτη και φροντίζει να του το δώσει πότε με τον «τρομο-νόμο», πότε με τα αστυνομικά μπλόκα, πότε με νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς. Τώρα ήρθε η ώρα του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να περιστείλει το, συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Ενα νομοσχέδιο που αποτελεί κομμάτι του κρίκου της αλυσίδας, που έχει πλεχτεί γύρω από τις ατομικές ελευθερίες.

Το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο στα συρτάρια του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», προβλέπει:

  • Τη χρήση όπλων «δι' εκφοβιστικών βολών στον αέρα», όταν τα τελευταία χρόνια οι... τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις όπλων στα χέρια αστυνομικών έχουν πληθύνει.
  • Κάνει συχνά μνεία της έννοιας της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και χρησιμοποιεί πολλές αόριστες έννοιες, όπως «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής», για να δικαιολογήσει την κρατική καταστολή. Αλλωστε, εκεί στηρίχτηκε η κυβερνητική επιχειρηματολογία για την απαγόρευση της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης τη μέρα της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον.
  • Επιβάλλει την απανταχού παρουσία της ΕΛ.ΑΣ, αφού (στο άρθρο 5 παρ. 8) προβλέπει ότι η ΕΛ.ΑΣ παρίσταται «ελευθέρως στις συγκεντρώσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, ανεξάρτητα αν αυτές γίνονται στο ύπαιθρο ή σε κλειστό χώρο, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία του ασύλου της κατοικίας».
«Υπεύθυνος συγκέντρωσης»

Επιπλέον, στο άρθρο 3 του κυοφορούμενου νομοθετήματος - που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας - ορίζεται ότι στις συγκεντρώσεις πρέπει να υπάρχει «υπεύθυνος συγκέντρωσης» (σ.σ. μέχρι τώρα γνωρίζαμε τους αγορανομικούς υπεύθυνους). Αυτός πρέπει με έγγραφο να αναγγέλλει, το αργότερο 48 ώρες πριν την πραγματοποίησή της, τη συνάθροιση στις αστυνομικές αρχές, τον ακριβή τόπο, το χρόνο και το σκοπό καθώς και τον... επικεφαλής. Ο ορισμός του δε ζητείται τυχαία, αφού πρέπει να συνεργάζεται με την Αστυνομία (παρ. 4, του ίδιου άρθρου) και να ορίζει την περιφρούρηση. Τα άτομα που την απαρτίζουν θα φέρουν «λευκό περιβραχιόνιο» με τη φράση «υπεύθυνος για την τάξη» και θα είναι, φυσικά, «υπόλογα» και εκ προοιμίου «ένοχα» για... ό,τι προκύψει.

Καταστολή άνευ εισαγγελέα

Από τις διατάξεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τους πολίτες στοιχισμένους-ζυγισμένους σε... κοσμικές διαδηλώσεις, όπου αν δε συμμορφούνται προς τας υποδείξεις, οι δυνάμεις καταστολής θα αναλαμβάνουν το έργο της συμμόρφωσης με «τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, όπως η βίαιη απώθηση, η ρίψη ύδατος από ειδικά προς τούτο οχήματα, η χρήση αστυνομικής ράβδου και η χρήση χημικών μέσων» (άρθρο 8, παρ. β.) Αν, δε, οι διαδηλωτές είναι ανυπάκουοι, τότε «ο εκπρόσωπος της αστυνομικής αρχής δύναται να διατάξει τη χρήση όπλων δι' εκφοβιστικών βολών στον αέρα» (άρθρο 8, παρ. δ). Και αν οι διαδηλωτές αποδειχτούν... ατρόμητοι; Ε, τότε δε χρειάζεται καν εισαγγελέας για να παταχτούν. Η διάλυση των συγκεντρώσεων μπορεί να γίνει «χωρίς να απαιτείται η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού» (άρθρο 8, παρ. 3).

Ειδική μνεία για Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή και... ΝΑΤΟικές βάσεις

Διαβάζοντας κανείς το εκκολαπτόμενο έκτρωμα διαπιστώνει ότι, στο άρθρο 4, απαιτεί οι ομιλητές μιας συνάθροισης να μην προκαλούν (!) με λόγια ή έργα τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων (σ.σ. αόριστη διάταξη που χωρά πολλές ερμηνείες).

Επίσης, δεν επιτρέπει την κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, καθώς και την προσέγγιση σε μια ζώνη ακτίνας 100 μέτρων πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου, του Μεγάρου Μαξίμου, της Βουλής και των διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών. Γι' αυτό θα παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα, ενώ το άρθρο 5 προβλέπει ανάλογη προστασία εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας για την οικονομία, αλλά και για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας (σ.σ. εδώ υπάγονται και οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις).

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι αστυνομικές δυνάμεις θα παρίστανται και σε ιδιωτικές συναθροίσεις αν «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι θα επιχειρηθεί από τρίτα πρόσωπα διάλυση της συνάθροισης ή παράνομες πράξεις σε βάρος των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτήν, για την προστασία τους»... Καλύτερη δικαιολογία για τη δράση των προβοκατόρων δεν μπορούσε να βρεθεί.

Χαφιέδες με βιντεοκάμερες

Στο άρθρο 4 απαγορεύεται στους διαδηλωτές «να καλύπτουν καθ' οιονδήποτε τρόπο το πρόσωπό τους ή να φέρουν ενδυμασία που προορίζεται για την παρεμπόδιση της αναγνώρισής τους ή άλλα σύμβολα ασυμβίβαστα με το δημοκρατικό πολίτευμα ή διεγερτικά βίας». Φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν μπλέξει τις διαδηλώσεις με το... καρναβάλι. Δεν εξηγούν αν απαγορεύονται τα καπέλα όταν έχει ήλιο το καλοκαίρι ή τα κασκόλ τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Πάντως, οι προβοκάτορες που στέλνουν οι υπηρεσίες «χαφιέδων» τις περισσότερες φορές κυκλοφορούν σαν... κανονικοί άνθρωποι μεταξύ των διαδηλωτών.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων για να εντοπίζονται «πρωταίτιοι» και «ατακτούντες», ενώ το άρθρο 6 παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ να θέτει όρους στην πραγματοποίηση μιας συνάθροισης. Φυσικά, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους μετά από όλους αυτούς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις τολμήσουν και διαδηλώσουν. Φυλακίσεις τριών ή έξι μηνών και χρηματικές ποινές, εκτός αν «άλλη ειδική διάταξη προβλέπει αυστηρότερη ποινή».


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Ο «Ζαγοριαννακισμός»... «εκσυγχρονίζεται»!

Νάτη η κοινωνία της «συμμετοχής»! Νάτη και η «ανοιχτή κοινωνία»! Αυτή είναι η περίφημη ορολογία που χρησιμοποίησε ο κ.Σημίτης στην πρόσφατη ομιλία του για να μας εισάγει στο «κεντροαριστερό» όραμά του... Το όραμα του κ. Σημίτη - «κεντροαριστερό» πάντα - θα φοράει... πηλήκιο και θα μάθει την κοινωνία να κινείται σύμφωνα με τις... «εκφοβιστικές βολές» των αστυνομικών οργάνων!

Σήμερα, βέβαια, μπορεί να μην ενδείκνυται η πρακτική των «λευκών κελιών». Η παγκοσμιοποίηση του αυταρχισμού, όμως, δημιουργεί νέες «ευκαιρίες» για τους θιασώτες λογικών που παραπέμπουν σε κάποιο «4ο Ράιχ». Είναι μια εποχή, η εποχή της «νέας τάξης», που αποτελεί το κατάλληλο φόντο για να τεθεί το σύνολο των «βακτηριδίων», που παρεισφρύουν στο «υγιές σώμα» της κοινωνίας στο «αποστακτήριο» των «υπηρεσιών που λειτουργούν». Διότι οι «υπηρεσίες λειτουργούν», όπως έλεγε και ο Γιαννόπουλος προεκλογικά... Με άλλα λόγια η «ανοιχτή κοινωνία» του κ.Σημίτη δε χρειάζεται «λευκά κελιά». Θα είναι ένα «λευκό κελί» από μόνη της...

Φυσικά σαν «βακτηρίδια« νοούνται οι διαδηλωτές, οι απεργοί και γενικώς... οι φωνασκούντες, ενώ οι σφύζοντες από «υγεία» είναι τα τσιράκια του συστήματος.

***

Οι διατάξεις του εκτρώματος που τελεί υπό περαιτέρω επεξεργασία από τους κυβερνώντες και κατ' ευφημισμόν τιτλοφορείται «ελευθερία των συναθροίσεων και των συγκεντρώσεων», είναι μια σαφής απόδειξη για το βαθύτερο περιεχόμενο του «δεύτερου κύματος του εκσυγχρονισμού» που ευαγγελίστηκε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Μια απλή ανάγνωση του «φασιστο-μανιφέστου» πείθει και τον πλέον δύσπιστο περί τίνος πρόκειται. Αρκεί να βάλει δίπλα δίπλα το εκκολαπτόμενο νομοθέτημα του ΠΑΣΟΚ με τα αντίστοιχα διατάγματα της χούντας και θα οδηγηθεί στο ασφαλές συμπέρασμα: Το χουντικό «θεσμικό» οπλοστάσιο κατά των διαδηλώσεων «εκσυγχρονίζεται»!

***

Είναι η στιγμή που πράγματι η χούντα μπορεί να δώσει τη θέση της στο καμουτσίκι της κοινοβουλευτικής δικτατορίας των πολυεθνικών. Αλλωστε, τώρα πια το ελληνικό κράτος, μετά την κατασταλτική εμπειρία που απέκτησε με τις επιδρομές του εναντίον των αγροτών και των εκπαιδευτικών, μετά τη συμπεριφορά του ως κατοχική δύναμη τις μέρες που βρισκόταν στην Αθήνα ο Κλίντον, είναι έτοιμο να θωρακίσει τη «δημοκρατία» του κεφαλαίου με ένα δικό του κατάδικό του, θεσμικό «Ζαγοριαννακισμό»!

Φυσικά, αυτή τη φορά το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν έχει ανάγκη να απολογείται ούτε για την υποτέλειά του απέναντι στον «Μεγάλο Αδελφό», ούτε για την έμφυτη ταξική του βαρβαρότητα.

Η μεν πρώτη, η υποτέλεια, στις μέρες μας καλείται «αγαστή συνεργασία» με τη CIA, το FBI και τα υπόλοιπα παραρτήματα της κρατικής τρομοκρατίας του ιμπεριαλισμού, που «τρομοκρατούν» και «τρομονομοθετούν». Ο χαφιεδισμός, το φακέλωμα, η απαγόρευση, η διάλυση των διαδηλώσεων και η νομιμοποίηση της επίκλησης της όποιας προβοκατόρικης και παρακρατικής δράσης ως άλλοθι για την «επέμβαση» των ένστολων κατά των διαδηλώσεων, δε συνιστούν παρά το συμπλήρωμα του επερχόμενου «τρομονόμου», το συμπλήρωμα του επίσης «ευρω-συμμαχικού» κατασκευάσματος της Σένγκεν.

Οσο για την ταξική κτηνωδία του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», στις μέρες του «εκσυγχρονισμού» είναι κι αυτή «αθώα». Λογίζεται σαν «εύρυθμος λειτουργία» του κράτους. Του κράτους που ευφυώς πριν μερικά χρόνια ο κ.Ρέππας είχε εξοπλίσει με τη ράβδο του «κοινωνικού φραγγελίου»...

***

Η κυβέρνηση πορεύεται έναν απίθανα ολισθηρό δρόμο.

  • Το τερατούργημα που ετοιμάζει δε στοχεύει μόνο να θέσει το λαϊκό κίνημα σε μονή λωρίδα κυκλοφορίας, στο όνομα της προστασίας των συγκοινωνιών...
  • Η ποινικοποίηση των λαϊκών, πολιτικών και κομματικών συγκεντρώσεων, μέσω της αναγωγής του διοργανωτή σε οιονεί «ύποπτο», «υπόλογο» και «ένοχο» δεν είναι ένα απλό πολιτικό ατόπημα.
  • Η απόφασή της να δώσει ισχύ νόμου σε όλα τα πιθανά προσχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να «παταχτεί» μια διαδήλωση, δεν αφορά μόνο εκείνους που καταγράφονται ως υποψήφια θύματα των γκλομπς, των δακρυγόνων ή των... «εκφοβιστικών βολών».

Η κυβέρνηση προχωρά σε κάτι παραπάνω: Νομοθετεί ένα σιδερόφραχτο καθεστώς που στοχεύει να φυλακίσει ολόκληρο τον τόπο στη λωρίδα του «μονόδρομου». Αντιμετωπίζει τα λαϊκά στρώματα σαν πρόβατα που θα μάθουν να ζουν με τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι! Το ΠΑΣΟΚ φτιάχνει μια «δημοκρατία» που θα έχει για αξεσουάρ τις χειροπέδες, σήμα κατατεθέν τα διακριτικά των ΜΑΤ, κερασάκι τον πράκτορα της Σκότλαντ Γιαρντ και των λοιπών ευαγών ιδρυμάτων και φωτεινό σηματοδότη τους δορυφόρους παρακολούθησης του συστήματος «Εσελον».

Στη «δημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ οι μόνες συναθροίσεις που ενδείκνυνται είναι των χειροκροτητών της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, των «αγροτοδικείων» και των κοσμπολίτικων «κεντρο-αριστερο-δέξιων» πάρτι... Πρόκειται για μια «δημοκρατία» που καθιστά επιτακτικά επίκαιρο το ζητούμενο για τους εργαζόμενους. Και το ζητούμενο είναι να σπάσουν τις αλυσίδες τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ