ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΖΑΤΣΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΟΖΑΤΣΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου στη ζωή και τον αγώνα, του κομμουνιστή ΜΠΑΜΠΗ ΖΕΓΚΙΝΗ, για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω 1.000 (χίλια) ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Εμπόρων του ΚΚΕ, στο πλευρό του οποίου αγωνίστηκε ακούραστα μέχρι το τέλος του.

Ειρήνη Ζεγκίνη

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΘΑ, που άφησε πρόσφατα τη ζωή, προσφέρω στο Ιδρυμα «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» 100 ευρώ.

Η γυναίκα του, Μαρία

***

Στη μνήμη της αγαπημένης μου μανούλας ΜΑΡΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, που «έφυγε» στις 1.11.2012, προσφέρω στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν οπαδός, 70 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Η κόρη της Ελευθερία

***

φωτό 1

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΡΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ήταν ένας φτωχός πρόσφυγας από τον Πόντο. Γεννήθηκε το 1920 στο Βλαδικαυκάς. Ο πόλεμος τον βρίσκει στην παραγκούπολη της Χαλκίδας και μετά στην Κατερίνη και τη Φλώρινα. Το 1942, ο Ζώρας μπαίνει στην Αντίσταση με τον ΕΛΑΣ. Συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς, φυλακίζεται και αποφεύγει την εκτέλεση δραπετεύοντας μέσα από τα χέρια τους. Η δράση του στην Αντίσταση, η εξορία και οι ταλαιπωρίες στιγμάτισαν τα νεανικά του χρόνια. Δούλεψε σκληρά. Εκανε όλες τις δουλειές που πέφτανε μπροστά του για να κρατήσει όρθια την οικογένειά του, να μην της λείψει το καθημερινό ψωμί. Ηταν ο εργάτης, ο πρόσφυγας, ο μαχητής, ο λυράρης, που την απέραντη ψυχή του δεν τη χωράνε οι ουρανοί του κόσμου. Παντρεύτηκε τη Βέρα Ευσταθιάδου στην Κοκκινιά και απέκτησαν 3 παιδιά, το Δημήτρη, την Ολγα και τον Ιάκωβο.

Σήμερα, τα παιδιά του τιμάνε τον αγωνιστή πατέρα τους, για την ακριβή παρακαταθήκη που τους άφησε, προσφέροντας στη μνήμη του 1.500 ευρώ στο Κόμμα των λαϊκών αγώνων, το ΚΚΕ.

Τα παιδιά του, Δημήτρης, Ολγα, Ιάκωβος Μελισσανίδης

ΖΕΓΚΙΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΖΕΓΚΙΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
***

Στη μνήμη των ΣΤΑΛΙΝ και ΛΕΝΙΝ αλλά και των μαχητών του Λαϊκού Στρατού και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο σύντροφος Δημήτρης Σταλίδης προσφέρει 20 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη» και 80 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της Δυτικής ΚΟΒ Βέροιας.

***

Στη μνήμη των γονιών μου, ΔΗΜΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΑΛΚΟΥΡΑΝΙΔΗ, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Λάρισας.

Ο γιος τους Σιδέρης Μπαλκουρανίδης

***

φωτό 1

Στις 20 Φλεβάρη 2014 συμπληρώνονται 12 μήνες από το θάνατο του ζωγράφου και ποιητή, ΒΑΣΙΛΗ ΦΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η σύντροφός του στη ζωή και τον αγώνα, καθώς και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου.

Η σύζυγός του, Νίκη Φανού

***

Ο Γιώργος Κουτρόπουλος, στη μνήμη των θείων του, ΣΑΛΑΣΙΔΗ ΛΑΜΠΗ, ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ και του συμπεθέρου του, ΧΟΝΔΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, δίνει για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αργουρούπολης.

***

Στη μνήμη ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ.

«Εξι μήνες απώλειας/ Σιωπά η σιωπή.../

Χειμώνας στις ψυχές, μα προχωρά η ζωή στο φως της Ανοιξης./

Αργανασαίνει κι ανασταίνει μνήμες./ Πάλι και πάλι πατέρα...

300 ευρώ στη μνήμη σου, το ελάχιστο...»

Στέλλα Κοζάτσα
Στέλλα Κοζάτσα
Οικογένεια Χρήστου Γ. Αγγελονίδη

***

φωτό 1

Στις 10 Φλεβάρη 2014 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας , ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΟΤΕ.

Η σύζυγός του, Καλλιόπη, και τα παιδιά του, Γιώργος και Μαρία.

***

φωτο 2

Στη μνήμη των γονιών μας, ΧΑΡΙΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (1921-2012) και ΧΑΡΙΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (1922-2004), από την Κάτω Μερόπη Πωγωνίου , αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, προσφέρουμε 100 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

Τα παιδιά τους Παναγιώτης και Κώστας .

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ και των συναγωνιστών - συντρόφων του στις φυλακές και τις εξορίες, προσφέρουμε 100 ευρώ στην Τ.Ε. Αρτας -Φιλιππιάδας του ΚΚΕ με την ευχή να καρπίσει η σπορά των ζευγάδων που έφυγαν.

Η οικογένειά του

***

φωτό 1

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή ο σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΝΗΣ στα 52 του χρόνια. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα 70 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής.

Μ.Χ - Γ.Λ

***

φωτο 1

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος (10/1/2013) που «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 73 ετών, ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, από το Μαυρονέρι Κιλκίς. Ανθρωπος από λαϊκή αγροτική οικογένεια, έχασε σε ηλικία 4 ετών τον πατέρα του ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, τον οποίο σκότωσαν την περίοδο της κατοχής οι συνεργάτες των Γερμανών. Μέσα από τη φτώχεια και τις στερήσεις κατάφερνε από νέος ακόμα να ονειρεύεται και να αγωνίζεται για έναν κόσμο καλύτερο. Αυτές του οι ιδέες συναντήθηκαν, στην πορεία της ζωής του, με την αντίληψη του ΚΚΕ για τον κόσμο του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού. Μέχρι το τέλος της ζωής του πάλεψε πλάι στο Κόμμα του για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, με ανιδιοτέλεια και με όλη του την καρδιά. Αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητάς του ήταν που συνέβαλαν ώστε να φτιάξει μια οικογένεια βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της εργατικής τάξης, τη συλλογικότητα, την προσφορά, την αλληλεγγύη και να φέρει σε επαφή τα παιδιά του και τα εγγόνια του με το ΚΚΕ, τα σύμβολά του, τις αρχές του.

Στη μνήμη του και στη μνήμη του πατέρα του, η οικογένειά του προσφέρει στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Πικρολίμνης, το ποσό των 250 ευρώ.

***

φωτο 1

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ καταγόταν από τη Δήμητρα Σερρών. Από μικρός βγήκε στη βιοπάλη. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και ήταν από τους πρώτους που βγήκε στο βουνό, στις ομάδες του ΕΛΑΣ. Ηταν αγωνιστής με πολύχρονους αγώνες, διωγμούς, εξορίες στη Μακρόνησο, στον Αϊ Στράτη. Σκοτώθηκε το 1948 στο Μπέλλες από νάρκη.

Η κόρη του Ευανθία Σουργκούνη-Κοτσέα, στη μνήμη του, προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ηλιούπολης Ευόσμου Θεσ/νίκης.

***

φωτο 1

Στις 9 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΘΑΝΑΣΗ ΜΗΛΙΑΚΙΔΗ. Μεγαλωμένος σε οικογένεια αγωνιστών, οικοδόμος ο ίδιος στο επάγγελμα, στάθηκε μέχρι το τέλος της 82χρονης ζωής του πιστός και ενεργός οπαδός του ΚΚΕ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ
Στη μνήμη του, ο γιος του Ζήσης Μηλιακίδης, προσφέρει για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της Τ.Ο. Βόλου το ποσό των 50.

***

φωτό 2

Ο Νικόλας Κοζάτσας προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, 30 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη της γυναίκας του ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΟΖΑΤΣΑ, και του γιου του ΓΙΑΝΝΑΚΗ, και 20 ευρώ, στη μνήμη του αδερφού του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΖΑΤΣΑ και της νύφης του ΜΑΡΙΑΣ.

***

φωτο 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πιστού οπαδού του ΚΚΕ, που πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε 80 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρο Καλλιθέας.

Η οικογένειά του

***

φωτό 1

Στις 20/1/2014 έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 94 ετών η συντρόφισσα ΡΟΖΗ ΕΥΘΥΜΙΑ. Γεννήθηκε το 1920 στα Γιαννωτά Ελασσόνας. Το 1941 έγινε μέλος της Εθνικής Αλληλεγγύης, το 1942 μέλος του ΕΑΜ και το 1943 μέλος του ΚΚΕ. Επαιξε ενεργό ρόλο στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ ως μαχήτριά του. Το 1946 φυλακίστηκε για 6 μήνες στο χωριό Μεταξάδες Κοζάνης. Το 1947 ήταν εξόριστη στο Βελβεντό Κοζάνης μαζί με τα παιδιά της. Με την απελευθέρωσή της από την εξορία, άφησε τα παιδιά της και πήρε την απόφαση να πολεμήσει με το ΔΣΕ στο βουνό. Με την ήττα του ΔΣΕ, πήγε πολιτική πρόσφυγας με τα παιδιά της στη Λαϊκή Δημοκρατία Ουγγαρίας, όπου και έζησε εκεί για 35 χρόνια. Το 1951-1952 έχτισε μαζί με τους άλλους πρόσφυγες το ελληνικό χωριό Μπελογιάννης, όπου δούλεψε εκεί για 2 χρόνια. Το 1985 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια όπου συνδέθηκε με την ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ. Στους μακρόχρονους αγώνες ποτέ δε λύγισε, πάντα ήταν πιστή στην ιδεολογία μας και περήφανη που ως το τέλος της ζωής της παρέμεινε κομουνίστρια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Στη μνήμη της, προσφέρουν 200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς, τα παιδιά της: Θανάσης - Αθηνά, Σταύρος -Κωνσταντίνα, Μπεντεγκουζ - Ηλέκτρα, τα 7 εγγόνια και τα 7 δισέγγονα.

***

φωτο 5

Στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών και πολλών ακόμα αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τον κατακτητή και για την ιδεολογία του τιμημένου ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ για ενίσχυση του Κόμματος (αν και θα ήθελα πιο πολλά αλλά δεν μπορώ):

Ο ΑΛΕΚΟΣ (ΣΥΡΜΑΤΖΗΣ) ήταν θείος μου, αδελφός της μητέρας μου. Καταγόταν από το χωριό Φοινίκη, επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς, πρωτεύουσα οι Μολάοι και από το νομό Λακωνίας. Είχε τελειώσει Πανεπιστήμιο - Νομική Σχολή Αθηνών, ήταν 30 χρόνων. Συμμετείχε στο ΕΑΜ -ΕΛΑΣ και στο ΚΚΕ. Ηταν γενικός καθοδηγητής της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς. Στις 25 Ιουλίου 1944 πήγε να μιλήσει σ' ένα χωριό στα Λυρά. Τον πρόδωσαν οι ταγματασφαλίτες στους Γερμανούς. Τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν βάρβαρα για να προδώσει. Κάτι που δεν έκανε γιατί πίστευε βαθιά στον Αγώνα και στο ΚΚΕ. Απαγχονίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1944 μαζί με άλλους 9 στο κέντρο της Μονεμβασιάς. Τους πέταξαν μέσα σ' ένα ασβεστοκάμινο, δεν επέτρεψαν να τους πάρουμε. Ο πόνος μου ήταν μεγάλος για τον άδικο χαμό του. Εγώ ήμουν 9 χρόνων και πληγώθηκα. Αιωνία του η μνήμη και όλων όσοι έπεσαν γι' αυτόν τον τίμιο Αγώνα.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ ήταν πατέρας μου, καταγόταν από τους Μολάους Λακωνίας και εκεί ζούσε. Είχε γραφτεί στο ΕΑΜ και πέρασε πολλά για την ιδεολογία του, πήγε φυλακή από τους ταγματασφαλίτες, στους Μολάους, στο Γύθειο, και στη Μακρόνησο το 1947 έκανε τρία χρόνια. Ηταν ψηφοφόρος του ΚΚΕ μέχρι που «έφυγε» από τη ζωή το 1991 (10 Ιουνίου). Αιωνία του η μνήμη.

ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΥΛΑΚΟΥ μητέρα μου, ζούσε στους Μολάους. Βασανισμένη, έχασε το μονάκριβο αδελφό της, τον Αλέκο, εξορία ο πατέρας μου και τα παιδιά της, τα αδέλφια μου αργότερα ο μεγάλος μου αδελφός, ο Θοδωρής υπηρέτησε φαντάρος στη Μακρόνησο το 1949 και ο δεύτερος αδελφός μου ο Γιάννης, το 1967 στη Γυάρο. Αιωνία της η μνήμη. Απεβίωσε το 1992 (10 Αυγούστου).

Ο αδελφός μου ο ΘΟΔΩΡΗΣ (ΠΑΥΛΑΚΟΣ), πέρασε πολλά από τους ταγματασφαλίτες γιατί ήταν γραμμένος στην ΕΠΟΝ με μεγάλη δράση. Εξορίσθηκε στη Μακρόνησο σαν φαντάρος. Είχε δύο πτυχία της Παντείου και της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, όπου εκεί ζούσε μέχρι που ήρθε ο αιφνίδιος θάνατός του στις 20 Μαρτίου του 1999. Αιωνία του η μνήμη. Ηταν ιδεολόγος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του.

Ο αδελφός μου ο ΒΑΣΙΛΗΣ (ΠΑΥΛΑΚΟΣ) γεννήθηκε στους Μολάους, ο τρίτος κατά σειρά, μεγαλύτερος από μένα δύο χρόνια. Παντρεμένος στους Μολάους, «έφυγε» σε ηλικία 80 χρόνων. Πονέσαμε πολύ.

Αιωνία του η μνήμη τους και αιωνία η μνήμη σ' όσους έπεσαν για την ελευθερία και τον τίμιο αγώνα. Ζήτω το ΚΚΕ.


ΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΑΡΙΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΡΙΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΑΡΙΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΧΑΡΙΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΗΛΙΑΚΙΔΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΗΛΙΑΚΙΔΗΣ

ΡΟΖΗ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΡΟΖΗ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΡΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΡΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ (πατέρας)
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ (πατέρας)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ από Δήμητρα Σερρών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ από Δήμητρα Σερρών

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ(αδερφός)
ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ(αδερφός)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΥΛΑΚΟΥ(μητέρα)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΥΛΑΚΟΥ(μητέρα)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΡΜΑΤΖΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΡΜΑΤΖΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ