ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΠΓΔΜ
Οι ανταγωνισμοί επιταχύνουν τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή

Τα ευρωατλαντικά σχέδια ενάντια στους λαούς κατήγγειλε το ΚΚΕ

Από τις πρόσφατες επαφές των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ στο Νταβός
Από τις πρόσφατες επαφές των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ στο Νταβός
Η «πρεμούρα» της ΕΕ για «διεύρυνση» των συμφερόντων της στα Δ. Βαλκάνια, όπου φουντώνουν οι ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το πέρασμα αγωγών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, αναδείχτηκε κατά τη συνάντηση της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου και Βουλής της ΠΓΔΜ, στο Στρασβούργο στις 7-8 Φλεβάρη. Συμμετείχαν ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ, Ντέιβιντ Κούλεν, ενώ στην αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο ευρωβουλευτής Σ. Ζαριανόπουλος.

Στο τέλος της συνεδρίασης της μεικτής Επιτροπής, κατατέθηκαν γραπτώς 23 συστάσεις, που αναδεικνύουν ακριβώς την πρεμούρα για ένταξη στην ΕΕ, που θα συνδυαστεί με αστικούς εκσυγχρονισμούς στην ΠΓΔΜ, ενταγμένη στο σχεδιασμό για την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ώστε να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η δράση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Στο κείμενο, όπου τονίζεται εκ νέου ότι το 2018 είναι «σημαντική χρονιά» για την περιοχή και για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, μπαίνουν μια σειρά ημερομηνίες - «ορόσημα», όπως η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δ. Βαλκάνια, οι προτάσεις για τη διεύρυνση τον Απρίλη, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και 6 χωρών Δυτικών Βαλκανίων το Μάη στη Σόφια και η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου τον Ιούλη, ενώ χαιρετίζονται τα βήματα της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τη στρατηγική προτεραιότητα για ολοκλήρωση στις ευρωατλαντικές δομές και τη δέσμευσή της να διεκπεραιώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς προτεραιοτήτων και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης».

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη αύξησης των προσπαθειών για την εφαρμογή των μέτρων μεταρρύθμισης και σύνδεσης, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας και των μεταφορών.

Σε αυτό το φόντο, ειδική αναφορά γίνεται και στα πρόσφατα βήματα για τον «εμπλουτισμό» των διμερών σχέσεων με γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας. Ετσι χαιρετίζεται η επικύρωση της διμερούς συμφωνίας Σκοπίων - Σόφιας, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι «θα βρεθεί βραχυπρόθεσμα μία αμοιβαία αποδεκτή λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης» μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας. Επαναλαμβάνεται ακόμη η θέση ότι το ζήτημα του ονόματος δεν θα πρέπει να συνιστά εμπόδιο στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης και πως «θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν».

Και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΠΓΔΜ φάνηκε η διάθεση για «λύση εδώ και τώρα», επισημαίνοντας ότι η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005 και ότι από τότε έως σήμερα, παρά τα σημαντικά προβλήματα και εμπόδια, έχουν γίνει «μεταρρυθμίσεις». Σημείωσαν τις «μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς», ενώ αναφερόμενοι στην Ελλάδα επισήμαναν πως η εκκρεμότητα για το όνομα «ορθώνει εμπόδια» στη γενικότερη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Υποστήριξαν δε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των λαών ΠΓΔΜ - Ελλάδας, αλλά επέμειναν για το «μακεδονικό έθνος και τη γλώσσα» και ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος προσέγγισης είναι να μην μονοπωλεί κανένας τη Μακεδονία» και «να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να διαμορφώσουμε το μέλλον», βλέπε υπέρ των κεφαλαιοκρατών των δυο μερών.

Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ΕΕ να ανακατεύεται στα εσωτερικά ζητήματα καμίας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, πόσο μάλλον που η ΕΕ ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στο παιχνίδι των ανταγωνισμών στην περιοχή, ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και άλλα κέντρα όπως τη Ρωσία και την Κίνα, ανταγωνισμό για τον έλεγχο κρίσιμων τομέων (μεταφορές, αγωγούς Ενέργειας, αγορές), σημειώνοντας ότι ενώ η Κομισιόν μέσω του προέδρου της Ζ. Κλ. Γιούνκερ το 2014 δήλωνε ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα ενταχθούν νέα κράτη - μέλη, «τώρα βιάζονται γιατί φουντώνει ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία».

Τόνισε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύονται υπαρκτά ή ανύπαρκτα προβλήματα για τη διαίρεση των λαών και την εμπέδωση της κυριαρχίας τους. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια στην ένταξη κάθε χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν είμαστε ούτε με την κυβέρνηση που βιάζεται μαζί με το ΝΑΤΟ - ΕΕ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε με τα συλλαλητήρια, όπου τον τόνο δίνουν αντιδραστικές - εθνικιστικές - φασιστικές δυνάμεις, επικεντρώνοντας στο όνομα», υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές συμπίπτουν στο κύριο, αποκρύπτουν το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έθεσε ταυτόχρονα το ζήτημα του αλυτρωτισμού και την έκφρασή του στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με τις ανιστόρητες αναφορές περί μακεδονικού έθνους και μακεδονικών εθνικών μειονοτήτων σε γειτονικά κράτη. Κατέληξε θέτοντας τη θέση του ΚΚΕ ενάντια στα ευρωατλαντικά σχέδια, τον τερματισμό των αλυτρωτισμών, τη διασφάλιση των συνόρων και ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

ΗΠΑ
Αρνούνται χορήγηση άδειας εισόδου στον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ

Καμία απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία

Την άρνηση χορήγησης εισόδου στις ΗΠΑ στον γενικό γραμματέα της, Γιώργο Μαυρίκο, καταγγέλλει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Το αίτημα για χορήγηση άδειας αφορούσε προγραμματισμένη επίσκεψη του Γ. Μαυρίκου στις ΗΠΑ τον προσεχή Μάρτη, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ως μόνιμος εκπρόσωπος της ΠΣΟ, και να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια συνάντηση συνδικαλιστικών οργανώσεων μελών και φίλων της ΠΣΟ, τον ίδιο μήνα, στο Λος Αντζελες.

Ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας, η ΠΣΟ συνάντησε την άρνηση των αρμόδιων κρατικών αρχών των ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έχουν απευθυνθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα χωρίς να λάβουν θετική απάντηση, ενώ έχουν ενημερώσει με επιστολή τους τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, χωρίς να πάρουν καμία απάντηση από το υπουργείο. Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ έχουν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ρεξ Τίλερσον, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί θετική λύση στο πρόβλημα.

Η αίτηση στο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Αδειας» (Electronic System for Travel Authorization - ESTA), το διαδικτυακό σύστημα μέσα από το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ προ-ελέγχει τους ταξιδιώτες, ήταν αρνητική. Ενώ η διαδικασία αυτή ακολουθείται για όσους προέρχονται από τις χώρες του Προγράμματος Κατάργησης Βίζα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με βάση την νομοθεσία των ΗΠΑ (Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015) εξαιρούνται άτομα που έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε μια σειρά χώρες, όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία και άλλες.

«Στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ δεν είναι αρεστή η συνεπής αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή γραμμή της ΠΣΟ, και νομίζουν ότι με αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις θα σταματήσουν τη διεθνιστική μας δράση υπέρ των λαών που αγωνίζονται για να αποφασίζουν μόνοι τους, ελεύθερα και δημοκρατικά, για το παρόν και το μέλλον τους», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

«Η ΠΣΟ είναι μια μαζική, ταξική, διεθνής συνδικαλιστική οργάνωση, με 92 εκατομμύρια μέλη σε 126 χώρες του κόσμου. Από την ίδρυσή της, τον Οκτώβρη του 1945 έως σήμερα, είναι δημόσια και γνωστή η ιστορία της. Ποτέ δεν προσκύνησε τους ιμπεριαλιστές. Ποτέ δεν προσκύνησε τις πολυεθνικές. Ούτε τώρα θα πουλήσει την ιστορία της», ξεκαθαρίζει.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για αντιδημοκρατικούς κανόνες, αυθαίρετους περιορισμούς και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να πάρουν θέση για το ζήτημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στον νόμιμο εκπρόσωπο της ΠΣΟ στη χώρα όπου εδρεύει ο Οργανισμός.

Η ΠΣΟ ζητά «να χορηγηθεί νόμιμη βίζα στον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ και να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των στελεχών της», και διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους των ΗΠΑ ότι «ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα όποια εμπόδια, η ΠΣΟ θα σταθεί δίπλα τους στους δίκαιους αγώνες τους. Ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη είναι τα ανίκητα όπλα των εργαζομένων και των λαών».

Στο ΣτΕ η υπόθεση ασύλου του Τούρκου αξιωματικού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με τη διαδικασία της «πρότυπης» δίκης, θα μεταφερθεί σύμφωνα με τις εξελίξεις το θέμα της χορήγησης ασύλου των 8 Τούρκων αξιωματικών, μετά την αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης κατά της απόφασης, με την οποία η Επιτροπή Ασύλου είχε δώσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που έφτασε στην Αλεξανδρούπολη. Ειδικότερα, αίτηση στο Διοικητικό Εφετείο για να εκδικαστεί από το ΣτΕ, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, η σχετική αίτηση ακύρωσης, κατέθεσαν χτες οι νομικοί παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού και η Νομική Διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

Στην αίτηση επικαλούνται νόμο που δίνει το δικαίωμα στον παρεμβαίνοντα να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο. Η αίτηση θα διαβαστεί στο ΣτΕ και η απόφαση θα ληφθεί από την Τριμελή Επιτροπή με τον πρόεδρό του. Η δίκη στο Διοικητικό Εφετείο είχε οριστεί στις 15/2, αλλά εκτιμάται ότι θα αναβληθεί λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

ΣΕΡΒΙΑ - ΕΕ
Παζάρι για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

«Η ΕΕ δεν έχει έτοιμο σχέδιο για μία μελλοντική συμφωνία Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου» σχετικά με την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, ισχυρίστηκε χτες σε συνδιάσκεψη στο Βελιγράδι ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Ο ίδιος ανέφερε ότι «όλα εξαρτώνται πλήρως από το διάλογο» των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι μία νομικώς δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «δεν θα συνιστά αναγνώριση» της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Αρνήθηκε ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2019, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «χρονικό πλαίσιο» αλλά ότι σε κάθε περίπτωση αυτό το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί έως και λίγο πριν την ένταξη των δύο πλευρών. Επανέλαβε έτσι (αναφερόμενος εμμέσως στις συνοριακές διαφορές Σλοβενίας και Κροατίας) τη γνωστή θέση της ΕΕ ότι προτού ενταχθεί μία νέα χώρα στην ΕΕ θα πρέπει να έχει λύσει προηγουμένως όλες τις διμερείς διαφορές με γειτονικές χώρες.

Ο επίτροπος Χαν αναμενόταν να αναχωρήσει χτες βράδυ για την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου,Ποντγκόριτσα. Εκεί αναμένεται σήμερα να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιβάν Μπράτζοβιτς. Προηγουμένως θα επισκεφθεί τμήμα του διαβαλκανικού ενεργειακού διαδρόμου, στην περιοχή Ντόντζα Λάστβα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ