ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Β. Γκρόισμαν
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Β. Γκρόισμαν
Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στην Ουκρανία ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψη αυτή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ενώ χτες έγινε συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν και σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Π. Ποροσένκο.

Η επίσκεψη που στο επίκεντρό της, σύμφωνα με όσα λέγονται δημοσίως, έχει την προώθηση των διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών και την εξέταση της κατάστασης στην περιοχή, με το μανδύα μάλιστα της ανησυχίας για τον ελληνισμό της Ουκρανίας, γίνεται σε μια περίοδο όπου αναζωπυρώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και τη Ρωσία στα ανατολικά κι ενώ το ΝΑΤΟ προχωράει στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στα σύνορα με τη Ρωσία, με την ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών σε βάσεις στη Βαλτική και την Πολωνία, αλλά και σε κοινές ασκήσεις με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή και Ελληνα αξιωματικού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενδεικτικό δε των πραγματικών στοχεύσεων της επίσκεψης είναι και το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί τις συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση του Π. Ποροσένκο, προϊόν της πραξικοπηματικής ανατροπής της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς πριν από 3 χρόνια και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, ως «πολύ σημαντικές», καθώς, όπως υποστηρίζει, οι εξελίξεις στη χώρα επιδρούν καθοριστικά στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, υπενθυμίζοντας τη «νέα φάση» στην οποία εισέρχονται οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά την εκλογή Τραμπ.

Για «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για την Παρευξείνια περιοχή, «μια γειτονιά με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας», για την οποία «έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευημερία τους», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Β. Γκρόισμαν.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες εξελίξεις και περιφερειακές εξελίξεις», όπου «οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο τόσο όσον αφορά τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας όσο και τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού, που ανάμεσα στα άλλα παραβιάζουν κατάφωρα τη συμφωνία του Μινσκ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, σταθερός στη γραμμή της ΕΕ, είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη για ειρήνευση στην Ουκρανία και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δυο χωρών, σημείωσε ότι «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση μεικτής υπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα. Εχουμε αύριο και ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντατικοποιούνται οι βομβαρδισμοί από τον ουκρανικό στρατό

Καταγγελίες από τους πολιτοφύλακες για προετοιμασία γενικευμένης σύγκρουσης. Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Ουκρανικά άρματα μάχης μέσα στην πόλη της Αντβίγιφκα, η οποία αποτελεί επίκεντρο των επιθέσεων προς τον θύλακα του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές

Copyright 2017 The Associated

Ουκρανικά άρματα μάχης μέσα στην πόλη της Αντβίγιφκα, η οποία αποτελεί επίκεντρο των επιθέσεων προς τον θύλακα του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές
Συνεχίστηκαν και χτες οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, του στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» σε πολλές πόλεις των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, στις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ο όρος βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο, αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν προς τη Ρωσία). Στις πάνω από 750 επιθέσεις χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές στο Ντονέτσκ, στην Γκόρλοφκα, στην Γιασινοβάταγια, στην Νόβαγια Μαριέφκα, στο Ντοκουχάεφσκ, στο Σπαρτάκ και πολλές άλλες.

Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές από αντιαρματική ρουκέτα χτες το πρωί έπεσε νεκρός ένας από τους πιο γνωστούς διοικητές των πολιτοφυλακών, ο Μιχαήλ Τολστούκ, του λεγόμενου «Σομαλικού Τάγματος». Η επιχείρηση αποδόθηκε στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, ενώ ανακοινώθηκε ότι γίνονται έρευνες σε όλη την επικράτεια του θύλακα για τον εντοπισμό των δραστών. Ο συγκεκριμένος 36χρονος διοικητής με το παρατσούκλι «Γκίβι» χαρακτηρίζεται «ήρωας του Ντονέτσκ» και θα τιμηθεί όπως και ο Αρσέν Πάβλοφ ή «Μοτορόλα», που επίσης εκτελέστηκε πέρσι τον Οκτώβρη, από βόμβα στο διαμέρισμα που διέμενε στο Ντονέτσκ. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο η ενέργεια αυτή δίνει το δικαίωμα να ζητήσουμε να «καταταχτεί η ουκρανική κυβέρνηση στην διεθνή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων», ενώ προειδοποίησε ότι προετοιμάζεται γενικευμένη επίθεση του στρατού που θα απαντηθεί κατάλληλα από τους πολιτοφύλακες όποτε επιχειρηθεί.

Συγκέντρωση εξοπλισμού και πρόταση 5 σημείων

Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες του στρατού στην περιοχή της γραμμής αντιπαράθεσης που όρισε η λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός στρατού και εξοπλισμού και συστοιχίες πυροβολικού. Ακόμα οι πολιτοφυλακές καταγγέλλουν την αυξημένη παρουσία ξένων ενόπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που φέρνουν Σουηδοί και Λιθουανοί, που συνδράμουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Επίσης, ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλάκων, Εντουαρντ Μπασούριν, σημείωσε ότι έχουν καταθέσει στην αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει την εκεχειρία, σχέδιο 5 σημείων που περιλαμβάνει: την ολική κατάπαυση του πυρός σε όλη την γραμμή αντιπαράθεσης, την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων και περιοχές αποστρατιωτικοποιημένες σε απόσταση 1 χλμ. από την εταιρεία ύδρευσης του Ντονέτσκ, δυνατότητα αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές και πλήρη αποκατάσταση της κοινωνικής ζωής στην Γιασινοβάταγια και την Αντβιγιφκά. Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση απορρίφθηκε από την ουκρανική πλευρά, αλλά υπήρξε και μια απροθυμία από τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Χουγκ, να συνεχίσει τη διαμεσολάβηση για να υπάρξει μια διαπραγματευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέδωσε την κλιμάκωση των επιθέσεων από την πλευρά της Ουκρανίας, στην προσπάθεια που αυτή κάνει για να αποσπάσει βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης εμφανίζοντας ως θύτη τη Ρωσία. Προειδοποίησε ότι «Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΗΠΑ με την νέα ηγεσία ξέρουν ότι η κυβέρνηση του Κιέβου είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνήσει στο Μινσκ και αυτό θα γίνει».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, κάλεσε την «διεθνή κοινότητα να σκεφτεί τις σχέσεις της με το καθεστώς της Ουκρανίας» και πρόσθεσε: «Ολο και περισσότερο δίνεται η εντύπωση ότι το Κίεβο κάνει τα πάντα για να σπάσει η συμφωνία του Μινσκ. Οι σημερινές αρχές δεν έχουν την παραμικρή θέληση να την εφαρμόσουν».

Ανακίνηση αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια;

Δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ντάνα Ροχραμπάχερ, καλούν σε διαμελισμό της ΠΓΔΜ

Την ανακίνηση αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, έθεσε με δήλωση του ο γνωστός αντιδραστικός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Ντάνα Ροχραμπάχερ, μιλώντας από το γραφείο του στην Ουάσιγκτον στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Vizion Plus. Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν είναι χώρα και πως τα εδάφη της θα έπρεπε να διανεμηθούν στους γείτονές της, όπως το Κοσσυφοπέδιο, την Βουλγαρία ή άλλη χώρα.

Συγκεκριμένα ο γερουσιαστής αυτός, από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές του Ουτσεκά (UCK) στο Κοσσυφοπέδιο, κατά την διάρκεια της αμερικανο-ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, και μετέπειτα του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, δήλωσε: «Η Μακεδονία δεν είναι χώρα. Συγγνώμη, δεν είναι χώρα. Υπάρχει τέτοιος διχασμός που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ζήσουν μαζί στο μέλλον. Γι' αυτό το λόγο, οι Κοσσοβάροι και οι Αλβανοί της Μακεδονίας θα πρέπει να γίνουν μέρος του Κοσσόβου και οι υπόλοιποι να γίνουν μέρος της Βουλγαρίας ή όποιας άλλης χώρας με την οποία πιστεύουν ότι έχουν σχέση». Και πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Μακεδονία ζωντανή γιατί κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή διευθέτηση που μπορούσε να προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν συνιστά λογική αιτιολόγηση για τη συνέχιση αυτής της ιδέας».

Επίσης, όταν ρωτήθηκε από τον Αλβανό δημοσιογράφο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι υπέρ ενός διαμελισμού της ΠΓΔΜ, απάντησε: «Εχω επιρροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, λόγω της δεδομένης θέσης μου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «θα έχουμε ακροάσεις κατά τους προσεχείς μήνες». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «μια ειρηνική αλλαγή των συνόρων θα ήταν προς όφελος της Βαλκανικής».

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να ζητάει άμεσα από το αντίστοιχο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, και να σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα έχει κανένα δίλημμα για τις αναφερόμενες θέσεις και θα διατυπώσει την πολιτική του απέναντι στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια». Αργότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ανέφερε, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονομάζει στην αλβανόφωνη υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», ότι «η θέση της Ουάσιγκτον σχετικά με την ΠΓΔΜ είναι αμετάβλητη» και ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ