ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Το αδιαχώρητο από αμερικανικά πλοία και συνεχείς εκπαιδεύσεις

Ναύτες του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Donald Cook» εκπαιδεύονται στο ΚΕΝΑΠ στη Σούδα
Ναύτες του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Donald Cook» εκπαιδεύονται στο ΚΕΝΑΠ στη Σούδα
Το αδιαχώρητο επικρατεί στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, καθώς οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει τέτοια «φιλοξενία», υποδομές, υποστήριξη και εκπαίδευση, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, προσδοκώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στην αντιπαράθεσή τους με άλλα κεφάλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush», που κατέπλευσε τη Δευτέρα στη Σούδα, φορτωμένο με μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, ελικόπτερα, και 6.000 άτομα πλήρωμα, κι αναμένεται να παραμείνει εκεί μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα αποπλεύσει για επιχειρήσεις - τυπικά «κατά του ISIS» - σε Μέση Ανατολή και Λιβύη, στη βάση ελλιμενίστηκε και το «USS Donald Cook», αντιτορπιλικό ενταγμένο στον Αμερικανικό 6ο Στόλο που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Μάλιστα, ναύτες του αντιτορπιλικού μετέβησαν στο παρακείμενο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) για ασκήσεις επί του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού «Αρης» που λειτουργεί ως στίβος μάχης του Κέντρου, το οποίο θυμίζουμε παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Το, δε, «USS Donald Cook» είναι από τα πλοία πρώτης γραμμής των Αμερικανών, εφοδιασμένο με υπερσύγχρονα συστήματα μάχης και αυτοπροστασίας, ένα από τα πλοία που αναπτύσσουν οι Αμερικανοί και στη Μαύρη Θάλασσα, στα σύνορα με τη Ρωσία. Μάλιστα, τον Απρίλη του 2014 το εν λόγω πλοίο είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αφού είχε υποστεί «εικονικό βομβαρδισμό» από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος...

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Ενα ακόμα εργαλείο για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Τα όσα προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου με τη διαδικασία της κύρωσης και ανάρτησης των δασικών χαρτών, αναδείχθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή, επί της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι δασικοί χάρτες «είναι στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου με χρονοδιάγραμμα γιατί λύνει προβλήματα όχι για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που σ' αυτήν τη φάση που βρίσκονται επενδύουν λεφτά στη γη. Αρα, τι θέλουν; Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια, να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τις χρήσεις γης, ως προς το ιδιοκτησιακό, ως προς το χαρακτήρα, να μην υπάρχει εμπόδιο, να μην υπάρχει φραγμός για να κερδίσουν εύκολα, γρήγορα. Αυτούς πάτε να εξυπηρετήσετε και το πουλάτε σαν "φουντούκι" ότι εξυπηρετείτε τον λαό». Αλλωστε, όπως τόνισε, «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θεωρούσε τη γη εμπόρευμα, θα καταργούσε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ 4280/2014, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, καθώς ο νόμος αυτός αναγνωρίζει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα».

Εξάλλου, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, από τις πρώτες κιόλας αναρτήσεις των δασικών χαρτών ήρθαν στο φως όλες οι «παρανομίες που έχουν γίνει, αλλά και οι πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, αφού αποδεικνύουν - φαίνονται καθαρά - τις αλλαγές στη χρήση και τον χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων, τη μετατροπή τους σε οικιστικές ή τουριστικές επιχειρήσεις ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι έχουν χαρακτηριστεί δάση ή δασικές εκτάσεις, εκτάσεις που είναι γεωργικές, τονίζοντας ότι γι' αυτό άλλωστε στις αγροτικές κινητοποιήσεις οι αγρότες διαδηλώνουν και έξω από τις Δασικές Υπηρεσίες. Η αμφισβήτηση των γεωργικών εκτάσεων έχει ως συνέπεια αγρότες να μένουν χωρίς καλλιεργήσιμη γη, να χάνουν επιδοτήσεις, ενώ για να καταθέσουν ένσταση θα πρέπει να πληρώσουν τσουχτερά χαράτσια, χώρια τα όσα θα πρέπει να δώσουν σε ιδιώτες (π.χ. τοπογράφους κ.ά.) όταν με το ζόρι εξασφαλίζουν το ψωμί των οικογενειών τους.

Απαίτησε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και τις γεωργικές εκτάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς να ευνοηθούν καταπατητές, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης και να εξασφαλιστεί το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, πόροι και μέσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, «για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, υπερασπίστηκε πλήρως το «δασοκτόνο» νόμο 4280/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης, δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι οι δασικοί χάρτες, έτσι όπως προωθούνται, έρχονται να ικανοποιήσουν το αίτημα για «αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισονομίας». Αρνήθηκε, δε, να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση ότι δεν θα κληθούν τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν για τα «λάθη» στους δασικούς χάρτες, ενώ παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι η κυβέρνηση κάνει το «τέλος αντιρρήσεων» από πέντε έως δέκα στρέμματα «180 ευρώ από 500 που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση».

Συνάντηση με αφορμή τις αλλαγές στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, αποτελούμενη από τον πρόεδρό του, Μιχάλη Καλογιαννάκη, και τον γενικό του γραμματέα, Παναγιώτη Τουρλάκη, συναντήθηκαν χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε για τις επικείμενες αλλαγές που ετοιμάζουν από κοινού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ) και η Παγκόσμια Τράπεζα όσον αφορά την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και τόνισε την αντίθεσή του στις αλλαγές στο δημόσιο φορέα που υλοποιεί το Εθνικό Κτηματολόγιο (ΕΚΧΑ ΑΕ).

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνολική αντίθεση του Κόμματος στο σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης, τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στις σχετικές οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις που προτείνουν η Παγκόσμια Τράπεζα και η κυβέρνηση δεν έχουν στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την προσαρμογή του ΕΚΧΑ ΑΕ στους ευρύτερους σχεδιασμούς αξιοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Επισήμανε επίσης τη θέση του ΚΚΕ ότι οι διαδικασίες και οι εργασίες σύνταξης και αξιοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου πρέπει να γίνονται από αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σημερινό καθεστώς των μεγάλων εκπτώσεων στις σχετικές μελέτες και έργα, που μεταφράζεται σε μείωση του εισοδήματος και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη γενικότερη επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση οι μισθωτοί επιστήμονες με «μπλοκάκι» και στην υποβολή Επίκαιρης Ερώτηση από το ΚΚΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΕΣΦΑ
Σε αναμονή επίσημων ανακοινώσεων

«Τυπικές λεπτομέρειες» απομένουν για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ για την οποία πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν πως πλέον η διαδικασία έχει φτάσει στο τέλος της και τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η πίεση για την οριστικοποίηση του κυβερνητικού πλάνου προέρχεται τόσο από την πλευρά των δανειστών, όσο και από «ενδιαφερόμενους επενδυτές» γεγονός που είχε εκφράσει με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο ο πρόεδρός του Σ. Νίκας την περασμένη βδομάδα, λέγοντας πως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται «εμποδίζουν την δραστηριότητα της εταιρείας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει αυτήν την περίοδο έργα διασύνδεσης με αγορές των Βαλκανίων που αποτελούν τμήμα του λεγόμενου «Κάθετου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου», αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αλλά προχωράει και την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη δημιουργία «κόμβου φυσικού αερίου» (gas-hub) στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι στις επίσημες ανακοινώσεις μπορεί να υπάρξουν «εκπλήξεις», με τα δύο επικρατέστερα σενάρια πάντως να προβλέπουν είτε τη συνέχιση του ίδιου διαγωνισμού αλλά με την πρόβλεψη διατήρησης της πλειοψηφίας των μετοχών από το Δημόσιο, είτε την προκήρυξη νέου για την πώληση του 66% της εταιρείας. Μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως ενδιαφερόμενες διάφορες εταιρείες βελγικών, ιταλικών, ρουμάνικων, ρώσικων και πιο πρόσφατα ολλανδικών συμφερόντων, ενώ και σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την πώληση της επιχείρησης. Με αυτό ως δεδομένο, η «έκπληξη» θα είναι εάν τελικά επικρατήσει κάποια εταιρεία που δεν θα άπτεται των αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή...

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Το Σάββατο 11 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ιλιον, η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον... Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον...». Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

--- Η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβας - Νέου Κόσμου - Παγκρατίου) διοργανώνει συνεστίαση, την Κυριακή 12 Φλεβάρη στη 1 μ.μ., στο πάρκο Αγ. Ιωάννη «Ξύλινα», στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντίστασης, στην Καισαριανή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ