ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στα δημαρχεία δεκάδων πόλεων η αγωνιστική συνάντηση αύριο

Με συγκεντρώσεις σε δήμους και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς οργανώνεται η μέρα ολοήμερης κινητοποίησης

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι ταξικές δυνάμεις «οργώνουν», αύριο Πέμπτη, κάθε τόπο δουλειάς, κάθε γειτονιά, στο πλαίσιο της μέρας ολοήμερης κινητοποίησης, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, έτσι ώστε να γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην οργάνωση της απεργίας στις 23 Φλεβάρη. ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ καλούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμή τους, ενάντια στην πολιτική που:

  • Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μετατρέπει τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα.
  • Αυξάνει ανεργία, απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Αφήνει απροστάτευτους τους ανέργους.
  • Ρίχνει το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις.
  • Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Με την ακρίβεια συνθλίβει τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα.
  • Βάζει εμπόδιο στη μόρφωση των παιδιών.
  • Ιδιωτικοποιεί ό,τι έχει απομείνει.
  • Εμπορευματοποιεί Υγεία - Πρόνοια.
  • Καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους.

Σε δεκάδες πόλεις, σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη αποφασιστεί συλλαλητήρια με κοινό τόπο συγκέντρωσης τα δημαρχεία των πόλεων, στις 6 μ.μ., δίνοντας το στίγμα της απάντησης στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, τρόικας και των συμμάχων τους. Μόνο στην Αττική έχουν οριστεί συγκεντρώσεις και πικετοφορίες συνολικά σε 32 δήμους: Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης - Υμηττού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου.

Πλούσια δραστηριότητα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ταξικά συνδικάτα έχουν ήδη προγραμματίσει μια σειρά από δραστηριότητες, για την αυριανή μέρα, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων. Αναλυτικά: Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο τομέα θα αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη ωραρίου), προχωρώντας σε συγκεντρώσεις και μαζώξεις σε κάθε χώρο των επιτροπών αγώνα. Περιοδείες θα γίνουν σε υπουργείο Βιομηχανίας, Εσωτερικών, ΕΟΤ, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Τυπογραφείο και ΟΑΕΕ (Ακαδημίας). Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αττικής καλεί τους εργαζόμενους, είτε είναι συμβασιούχοι (που έχουν 24ωρη απεργία) είτε είναι μόνιμοι (και έχουν στάση εργασίας 11 π.μ. - λήξη ωραρίου), σε κάθε δήμο, να δράσουν με συγκεντρώσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας. Στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν σύσκεψη στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όρ.). Ταυτόχρονα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει και θα εντείνουν τις εξορμήσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς, δίνοντας βαρύτητα στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου όπως στην ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, το ΜΠΟΞΕΡ - ΦΕΙΔΑΣ, τον ΜΠΟΥΡΝΑΖΟ, την ELITE κλπ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών προχωρά σε στάση εργασίας των λογιστών όλης της χώρας, αύριο, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Οι Λογιστές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΒ στη 1 μ.μ. και στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών στις 2 μ.μ. Στα «γεμάτα» έχουν μπει και οι οικοδόμοι. Αύριο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί το πρωί συγκέντρωση στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ και σε ΣΠΑΤΑ, Λ. Συγγρού και Θησέως. Επιπλέον, θα προχωρήσει σε εξορμήσεις σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, ενημερώνοντας για την απεργία, σε ΟΑΕΔ και σε νυχτερινό σχολείο στο Αιγάλεω.

Εξορμήσεις παντού
  • Στον κλάδο του Μετάλλου: ΓΑΒΑΛΑΣ, ΜΕΒΑΚΟ, ΒΙΕΜΕΤ, ΕΥΡΩΚΑΜΤΙΚΗ, ΚΡΑΝΤΕΞ, ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, ΖΥΓΟΜΕΤΑΛ.
  • Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους στην ICAP και τους εμποροϋπάλληλους στο MALL Αγ. Δημητρίου.
  • Στις τηλεπικοινωνίες: ΟΤΕ ΝΗΜΑ, ΟΤΕ ΑΘΗΝΑΣ, ΟΤΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.
  • Στον κλάδο τροφίμων - γάλακτος - ποτών: ΚΑΤΣΕΛΗΣ, TASTY, ΝΙΚΑΣ, ΦΑΓΕ και ΕΒΓΑ.
  • Στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού: CITYbank, PRObank, ΕΘΝΙΚΗ Πραξιτέλους, ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΕΜΠΟΡΙΚΗ.
  • Στον κλάδο της ενέργειας: ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, ΕΚΟ Εμπορία, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών, ΤΕΡΝΑΚ και ΔΕΗ.
  • Στο επισιτισμό - τουρισμό - ξενοδοχεία: ROYAL OLYMPIC, HILTON και METROPOLITAN.
  • Σε Τύπο - Χαρτί: MDK, ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Στο επίκεντρο της πάλης των ταξικών συνδικάτων είναι τα θέματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας θα περιοδεύσουν:

  • Σήμερα, Τετάρτη, στα Πρακτορεία Τύπου. Την ίδια μέρα θα παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «SOFTEX».
  • Αύριο, Πέμπτη, στη «Βιβλιοσυνεργατική».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στο φουλ οι προετοιμασίες

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες μέλη και στελέχη από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καλύτερη επιτυχία της πανελλαδικής δράσης που έχει κηρυχτεί για αύριο Πέμπτη.

Στην Πάτρα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 μ.μ., στις εργατογειτονιές στα Ζαρουχλέικα, στην Παραλία, στα Προσφυγικά, στα Ταμπάχανα και στην Αγία Σοφία. Το πρωί θα πραγματοποιηθούν μια σειρά παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους και δημόσιους οργανισμούς.

Στην Αμαλιάδα, η συγκέντρωση έχει οριστεί στην πλ. Ελευθερίας, στις 11 το πρωί. Στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το Δημαρχείο για να κατευθυνθεί σε διάφορα σημεία της πόλης όπου θα γίνει εξόρμηση.

Στο Ναύπλιο, η συγκέντρωση θα γίνει στην 11ου Συντάγματος, στις 6 το απόγευμα. Στη 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Στη Σπάρτη θα γίνει μαζική εξόρμηση από τις 6.30 μ.μ. στα κεντρικά σημεία της πόλης. Στην Τρίπολη περιοδεία, από τις 11 το πρωί στον ΟΑΕΔ και θα ακολουθήσει εξόρμηση στις σχολές του ΟΑΕΔ.

Στη Ζάκυνθο μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς καθώς και σε επιχειρήσεις του δήμου και της Περιφέρειας. Στην Κεφαλονιά πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούν το ΠΑΜΕ, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και η Ενωση Γονέων, για τις 10.30 το πρωί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ). Θα ακολουθήσει νέα συγκέντρωση, στις 6.30 το απόγευμα, πάλι μπροστά από το ΕΚΚΙ.

Συλλαλητήριο στην Κέρκυρα

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα προγραμματίζονται παρεμβάσεις το πρωί σε νοσοκομεία στα Γιάννενα, στη Λευκάδα αλλά και στην Κέρκυρα στην οποία πραγματοποιείται επίσης και παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στις 12 μ. στην πλατεία Σαρόκο ενάντια στο σχολείο της αγοράς, τις συγχωνεύσεις - κλείσιμο σχολείων και την διακοπή των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης σε:

Γιάννενα 12 το μεσημέρι και 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο

Ηγουμενίτσα 6.30 μ.μ. στον Πεζόδρομο

Αρτα 7 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς

Αγρίνιο 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας

Λευκάδα 6.30 μ.μ. στον Αγιο Μηνά.

Στην Κρήτη

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες οργανώνονται στα Χανιά: Στις 12 το μεσημέρι πικετοφορία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων και στις 7μμ στον ίδιο τόπο συλλαλητήριο.

Στο Ηράκλειο συγκέντρωση στις 7μμ στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης (πρώην Νομαρχία) ενώ το πρωί στις 9π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο του ΠΑΜΕ Δημοσίου και ΜΑΣ

Στο Ρέθυμνο στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας επιτροπής ανέργων συνδικάτου οικοδόμων και της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ για να σφραγιστούν βιβλιάρια υγείας. Στις 6μμ συλλαλητήριο στο Δημαρχείο.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αύριο στο Σύνταγμα η παναττική συγκέντρωση

Αύριο, Πέμπτη, στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ., έχουν ορίσει το «ραντεβού» τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΟΤΑ), στο πλαίσιο της Παναττικής πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης, ενώ από εκεί θα πορευθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη στις 10.30 π.μ., πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στην αίθουσα του ΟΑΕΕ (Σωκράτους 23, 4ος όροφος).

Με ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, τονίζουν: «Παλεύουμε για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Δυναμώνουμε τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα για να ανοίξουμε το δρόμο για οικονομία και εξουσία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων». Και σημειώνουν: «Το πάγωμα των συντάξιμων αποδοχών μας για πέντε χρόνια, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, η επιβολή του ΛΑΦΚΑ, η επιβάρυνση από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, η αύξηση στο ΦΠΑ, οι αυξήσεις στα φάρμακα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, οι ενοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για τον κλάδο της Υγείας, με τη μείωση της κρατικής συμμετοχής, καθώς πολλά ακόμη μέτρα έχουν κάνει τη ζωή μας αφόρητη και μας οδηγούν στην εξαθλίωση».

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις διεκδικούν:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας, κάθε είδους πληρωμή των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, πολυϊατρείο, ή νοσοκομείο του ΙΚΑ, ή άλλου Ταμείου να μην κλείσει ή να συγχωνευτεί.
  • Αμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών για πλήρη κάλυψη των αναγκών. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πικετοφορίες σε δρόμους και γειτονιές

Επί ποδός είναι οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, με κορύφωση της χτεσινής δραστηριότητας τις πικετοφορίες που έγιναν σε μια σειρά δήμους, τις μαζικές εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα και εργατογειτονιές. Στόχος να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, για το συλλαλητήριο που θα γίνει, αύριο Πέμπτη, 10 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, ενόψει και της απεργίας στις 23 Φλεβάρη. Στο Δήμο Πειραιά η πικετοφορία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο και «πέρασε» μέσα από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του εμπορικού κέντρου.

Πικετοφορίες έγιναν στο Πέραμα, στην Αμφιάλη Κερατσινίου, στην περιοχή Ευγένειας της Δραπετσώνας. Η πικετοφορία στη Νίκαια έγινε στην περιοχή των «Βίλατζ», ενώ στον Κορυδαλλό έγιναν μαζικές εξορμήσεις σε γειτονιές, μαγαζιά και πλατείες.

Για την Πέμπτη, μέχρι την ώρα του συλλαλητηρίου, έχουν επίσης προγραμματιστεί μια σειρά από αγωνιστικές δράσεις που θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί. Ξεχωρίζει η ναυτεργατική σύσκεψη που θα γίνει στις 11 π.μ. στην ΠΕΜΕΝ. Τη διοργανώνουν η Ενωση Μηχανικών, ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ), η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, θα γίνει παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Χτες το πρωί, οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) αποφάσισαν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 23 Φλεβάρη.

-- Μπροστά στα νέα δεσμά που επιχειρούν να επιβάλουν στους λαούς της ΕΕ και στο δικό μας, με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στη χώρα μας ξανασερβίρουν τον ισχυρισμό ότι ο λαός μας «ζει πάνω από τις δυνατότητές του», ότι ζει με δανεικά... Ισχύει κάτι τέτοιο;

Είναι και αυτός άλλος ένας μύθος της κυρίαρχης τάξης για να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και, μέσω αυτής της ενοχοποίησης, να κάμψει το φρόνημά τους, να τους υποτάξει στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο ισχυρισμός αυτός, πέρα για πέρα κάλπικος και κατασκευασμένος, θέλει να κρύψει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας επιβίωνε και επιβιώνει χωρίς να καλύπτει βασικές ανάγκες του. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες έπαιρναν και παίρνουν ένα μόλις μικρό μέρος από τον πλούτο που παράγουν, σε αντίθεση με μια μικρή μειοψηφία που σφετερίζεται όλον αυτόν τον κοινωνικό πλούτο που παράγεται. Τη μειοψηφία αυτή και την εξουσία της επιδιώκουν να στηρίξουν όσοι πλασάρουν αυτούς τους μύθους. Τα δανεικά που έπαιρνε το κράτος τα έδινε στους μεγαλοεπιχειρηματίες για επενδύσεις, αυτοί ζουν με δανεικά, που σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές τους δημιούργησαν το κρατικό χρέος.

Αραγε, ζουν πάνω από τις ανάγκες τους και επιβαρύνουν το κράτος και την κοινωνία οι 800.000 άνεργοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι εργάτες Ελληνες και μετανάστες, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που ενώ παράγουν και τρέφουν την κοινωνία, το ψωμί στο τραπέζι τους πάντα είναι λιγοστό; Αραγε το 20% και πλέον του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας - όπως το καθορίζουν οι αστοί και όχι αυτό που είναι πραγματικά - σε ποια τάξη ανήκει; Μήπως στην τάξη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών; Μόλις προχτές στον ξένο Τύπο γράφτηκε ότι 600 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκουν σε Ελληνες βρίσκονται σε τράπεζες της Ελβετίας. Ποιοι άραγε έβγαλαν στις ξένες τράπεζες αυτά τα τεράστια κεφάλαια; Σε ποιους ανήκουν; Και από πού προήλθαν; Πως γίνεται ο λαός να «ζει πάνω από τις δυνατότητές του» και κάποιοι να ενθυλακώνουν δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα να τα εξάγουν;

Ρητορικά τα ερωτήματα γιατί όλοι γνωρίζουν τις απαντήσεις. Στον τόπο τούτο παράγεται πλούτος, όμως αυτός ο πλούτος δεν πάει στους εργαζόμενους και σε όσους τον παράγουν, αλλά στους λίγους και «εκλεκτούς». Αυτών τα χρηματοκιβώτια και οι λογαριασμοί φουσκώνουν από τα υπερκέρδη της εκμετάλλευσης. Αυτούς εξυπηρετεί ο μύθος περί «χαραμοφάηδων» και «σπάταλων» εργαζόμενων. Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν σε ποιον κατευθύνεται αυτός ο πλούτος. Με βάση το έτος 2000, μέχρι το 2008 το ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε. Σε ονομαστικές τιμές αυξήθηκε κατά 100% από τα 120 δισ. ευρώ στα 239 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι κατώτεροι μισθοί σε ονομαστικές τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 42,5%. Δηλαδή οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πήραν αναλογικά από την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά επί της ουσίας το ήδη μικρό μερίδιό τους μειώθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με τον πλούτο που παρήχθη. Η συγκεκριμένη δεκαετία ήταν η δεκαετία με τη μεγαλύτερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις στη σύγχρονη ιστορία μας.

Ισως γι' αυτό οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επειδή εκτίμησαν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία, φρόντισαν να μειώσουν τη φορολογία των επίσημων καθαρών κερδών από το 45% στο 15%! Ισως γιατί εκτίμησαν ότι επειδή «ζούμε κάτω από τις δυνατότητες κερδοφορίας» που αντέχει η χώρα, φρόντισαν να προικοδοτήσουν τις τράπεζες στη διετία 2009-2010 με 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο έκαναν και για τους μεγάλους κατασκευαστές. Δε δίστασαν ακόμα και με εγγυήσεις και δάνεια του Δημοσίου να προικοδοτήσουν τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους με δεκάδες δισεκατομμύρια για να «φτιάξουν» με χρήματα του ελληνικού λαού δρόμους, γέφυρες, αεροδρόμια, τα οποία παρέδωσαν στους ίδιους προς εκμετάλλευση. Δεν τους ενοχλεί ο δανεισμός, η υπέρβαση των δυνατοτήτων και των «αντοχών της οικονομίας» όταν πρόκειται να δοθούν προίκα στα μονοπώλια. Το αντίθετο βγάζουν σπυράκια όταν ακούσουν για αύξηση μισθών και συντάξεων, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Γιατί θέλουν τους εργαζόμενους αιώνια καταδικασμένους στη μιζέρια και στη φτώχεια, γιατί έτσι κερδοφορεί το κεφάλαιο. Και μπροστά σε αυτό τον πολιτικό στόχο επιστρατεύουν κάθε ψέμα και προστυχιά.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με αιχμή τα προβλήματα της Υγείας

Συγκεντρώσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις για ζητήματα όπως τα προβλήματα της υγείας, της ανεργίας, θα πραγματοποιηθούν, αύριο, στις πρωτεύουσες και σε άλλες επαρχιακές πόλεις των νομών της Θεσσαλίας στα πλαίσια της ολοήμερης κινητοποίησης που έχουν κηρύξει ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ.

Στη Λάρισα, στις 8 π.μ., οι δυνάμεις των αγωνιστικών συσπειρώσεων θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων στο Πανεπιστημιακό και Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ενάντια στα χαράτσια. Στις 12 το μεσημέρι, στα πλαίσια της στάσης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Το πρωί θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και εξορμήσεις και το απόγευμα σε συνοικίες για να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια, το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στα συλλαλητήρια στις 23 Φλεβάρη.

Στο Βόλο, στις 9.30 π.μ., θα γίνει παρέμβαση στον ΟΑΕΔ και στις 11.30 π.μ., πικετοφορία, στα πλαίσια της στάσης εργασίας στο δημόσιο και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και ΚΑΠΗ. Επίσης, το πρωί θα γίνουν αποκλεισμοί των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων, στα Κέντρα Υγείας Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού και Ζαγοράς. Στις 6.30 μ.μ., η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες παίρνονται και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πικετοφορίες σε Συκιές - Πολίχνη

Ακούραστα οι ταξικές δυνάμεις στη Μακεδονία και τη Θράκη συνεχίζουν τη δράση τους για την επιτυχία των συγκεντρώσεων στις 10 του Φλεβάρη. Χτες στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί και όλη την ημέρα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Το απόγευμα με πικετοφορίες σε Συκιές και Πολίχνη σάλπισαν το κάλεσμα πανεργατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού. Η πανεξόρμηση συνεχίζεται και σήμερα παντού, σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις δράσεις που προγραμματίζονται για αύριο από το πρωί. Πικετοφορία προγραμματίζει το ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη και στη Φλώρινα στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

Διαδήλωση, με πορεία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας Βόλου διοργανώνει σήμερα στις 6 μμ το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ, προκειμένου ν' ακουστεί το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 23ης Φλεβάρη σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια της πόλης. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Ευαγγελίστρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ