ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
"Μπλόκο" στον αντεργατικό "διάλογο"

Με ανοιχτές επιστολές τους στα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι σύμβουλοι της ΔΑΣ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" καλούν σε άμεση αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" και κλιμάκωση του αγώνα

Με μια αποφασιστική κίνηση αντεπίθεσης στην προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοτών για αφαίρεση θεμελιακών κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού τους, η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" ζητούν την άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,αντίστοιχα, από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την επίθεση στα δικαιώματά τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ειδικότερα, σε ανοιχτή επιστολή τους προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ, οι σύμβουλοι της ΔΑΣ τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής για την "απασχόληση" στο Λουξεμβούργο "με λυμένα χέρια και έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των δήθεν εταίρων στο περιεχόμενο της "Λευκής Βίβλου" μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο". Δεν έχετε καμιά εξουσιοδότηση να υπογράψετε". Η ΔΑΣ καλεί επίσης τους εργαζόμενους, μπροστά στην 24ωρη απεργία, να "δώσουν ένα γερό μάθημα στην κυβερνητική πολιτική και στο κεφάλαιο. Να πουν το δικό τους μεγάλο "στοπ"".

Σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατηθεί απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο", η ΔΑΣ τονίζει: "Τώρα να αποχωρήσει αμέσως η ΓΣΕΕ από το "διάλογο", να αλλάξει γραμμή πλεύσης, να συντονιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας. Να συνεδριάσουν τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος από τη ΓΣΕΕ έως τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, να αποφασίσουν και να στηρίξουν την αποχώρηση με ταυτόχρονη κλιμάκωση του αγώνα".

Επίσης καταλογίζει σημαντικές ευθύνες στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση", που απέρριψαν την πρόταση την οποία είχε κάνει για μη συμμετοχή στο "αντεργατικό παιχνίδι του "διαλόγου"".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" τονίζει σε αντίστοιχη ανοιχτή επιστολή προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ότι "μέσα από αυτό το "διάλογο" κυβέρνηση και βιομήχανοι επιδιώκουν να γενικεύσουν την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που τους δίνουν νέα κέρδη και κάνουν "λάστιχο" τους εργαζόμενους". Υπογραμμίζει επίσης ότι "μπροστά σ' αυτό το συντελούμενο "έγκλημα" σε βάρος του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών σχέσεων, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πρέπει τώρα να αποχωρήσει από το "διάλογο" και να σταματήσει να συμμετέχει στους προωθούμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Κανείς εργαζόμενος δεν εξουσιοδοτεί καμία συνδικαλιστική ηγεσία να διαπραγματεύεται την αφαίρεση των εργασιακών κατακτήσεων".

Η ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους, "με τη μαζική και δυναμική τους συμμετοχή στην απεργία της 23ης Οκτώβρη, να δώσουν την καλύτερη απάντηση σ' αυτούς που απεργάζονται το σάρωμα των οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων".

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Στο μεταξύ χτες, οι σύμβουλοι της "Αυτ. Παρέμβασης" κάλεσαν με δήλωσή τους τη ΓΣΕΕ "να αποχωρήσει άμεσα από τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου"", χωρίς για μια ακόμα φορά να αποσαφηνίζουν τη δική τους στάση απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο", τον οποίο όχι μόνο αποδέχεται η παράταξή τους, αλλά και συμμετέχει σ' αυτόν ενεργά από την πρώτη στιγμή που άρχισε! Η παράταξη απαντά ταυτόχρονα στη χτεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος τόνισε ότι "δεν πρέπει να μπαίνουν διλήμματα" για τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" και ότι "η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της σε κάθε περίπτωση".

Η δήλωση του υπουργού, απλώς, υπενθυμίζει προηγούμενη δημόσια διαβεβαίωση για την έτσι κι αλλιώς επιβολή των κυβερνητικών και εργοδοτικών σχεδίων, η οποία όμως δεν είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το γεγονός αυτό, καθώς και η προηγούμενη στάση της "Αυτ. Παρέμβασης", που διαφοροποιούνταν φραστικά και συμμετείχε αποφασιστικά, αποκαλύπτουν την πρόθεση αποπροσανατολισμού και αποποίησης ευθυνών την τελευταία στιγμή.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, επίσης χτες, επιχειρεί περιφραστικά να δηλώσει το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση απέναντι στη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο", επικαλούμενη τις κυβερνητικές θέσεις που εδώ και καιρό έχουν τεθεί στο "τραπέζι" της απάτης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε χτες ότι η ΓΣΕΕ "θα κρατήσει μέχρι τέλους" την "υπεύθυνη" και "ωφέλιμη για τους εργαζόμενους" στάση που έχει και τώρα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης του αντεργατικού "κοινωνικού διαλόγου". Μάλιστα, χρεώνει στην αντίδραση απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο" την πρόθεση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από την 24ωρη πανελλαδική απεργία!

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"
"Οχι" στο συντελούμενο "έγκλημα"

Επιστολή, που κατατέθηκε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, από τους Δ. Αγκαβανάκη, αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτου, Π. Γρατσάνη, Ν. Καλούτση, Σ. Σάββα, Σ. Τσακμακίδη, επισημαίνει:

"Κύλησε αρκετό διάστημα από τότε που άρχισε ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος". Από την αρχή, όπως είναι γνωστό, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" διαφώνησε με τη συμμετοχή σ' έναν τέτοιο στημένο διάλογο - απάτη, στον οποίο η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν σε περικοπές των οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Χαρακτηρίσαμε επίσης αυτό το "διάλογο" ως Δούρειο Ιππο για να ενσωματώσει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντεργατική πολιτική.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από αυτόν το "διάλογο" επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας. Ετσι, μέσα απ' αυτή τη διαδικασία του "διαλόγου", κερδισμένοι είναι μόνο οι βιομήχανοι και οι αντεργατικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση.

Μέσα απ' αυτόν το "διάλογο", κυβέρνηση και βιομήχανοι επιδιώκουν να γενικεύσουν την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης που τους δίνουν νέα κέρδη και κάνουν "λάστιχο" τους εργαζόμενους. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι εν μέσω "διαλόγου" βιώνουν την αντιλαϊκή λιτότητα και την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους, ενώ επίκειται νέο χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα απ' αυτόν το στημένο διάλογο, κοντά στη λιτότητα που υφίστανται, βρίσκονται μπροστά και στην απειλή κατάργησης της μονιμότητας μέσα από την επέκταση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση σήμερα, αφού έβαλε στο παιχνίδι του διαλόγου τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", ετοιμάζεται να αποσπάσει ένα κείμενο για πολιτική - συνδικαλιστική συναίνεση των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων αυτού του "διαλόγου" και επομένως και των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, για να το καταθέσει το Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, ως διαπιστευτήριο επιμελέστερου μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει τιθασεύσει τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Μπροστά σ' αυτό το συντελούμενο "έγκλημα" σε βάρος του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών σχέσεων, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πρέπει τώρα να αποχωρήσει απ' το "διάλογο" και να σταματήσει να συμμετέχει στους προωθούμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Κανείς εργαζόμενος δεν εξουσιοδοτεί καμιά συνδικαλιστική ηγεσία να διαπραγματεύεται την αφαίρεση των εργασιακών κατακτήσεων.

Σαν "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" κάνουμε ύστατη έκκληση, να αποσύρει η ΑΔΕΔΥ τους εκπροσώπους και να καταγγείλει στους εργαζόμενους, τις σε βάρος τους πολιτικοσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες που ενέχει αυτός ο κυβερνητικός "κοινωνικός διάλογος" - απάτη.

Καλούμε τους εργαζόμενους με τη μαζική και δυναμική τους συμμετοχή στην απεργία της 23ης Οκτώβρη, να δώσουν την καλύτερη απάντηση σ' αυτούς που απεργάζονται το σάρωμα των οικονομικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος διάλογος είναι αυτός που γίνεται με αγώνες, με την ενότητα και τη δράση των εργαζομένων".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Αποχώρηση τώρα!

Ολόκληρη η επιστολή της ΔΑΣ, η οποία υπογράφεται από τους Γιώργο Μαυρίκο Γενικό Γραμματέα, Γιάννη Σταυρόπουλο μέλος ΕΕ, Ζωή Σώκου μέλος ΕΕ και τα μέλη της διοίκησης Χριστίνα Τσεντούρου, Φίλιππο Γεωργουδάκη, Χρήστο Κατσιώτη, Ανδρέα Ζαζόπουλο, Γιώτη Μανωλάκο, Σωκράτη Ματζουράνη, έχει ως εξής:

"Η παράταξη μας, ΔΑΣ, με πολλά και συγκεκριμένα επιχειρήματα έχει καλέσει τη ΓΣΕΕ και όλα τα συνδικάτα να μην πάρουν μέρος στο αντεργατικό παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου". Με ευθύνη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ- ΑΠ (ΣΥΝ) η πρότασή μας στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" απορρίφτηκε.

Στο διάστημα που κύλησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ άνοιξαν τα χαρτιά τους. Τα χαρτιά της "Λευκής Βίβλου" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εχουν μπει στον προκρούστη του "διαλόγου" το 8ωρο, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση, οι Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, το βιοτικό επίπεδο, το εισόδημα και εσείς κάθεστε και τάχα αμύνεσθε. Η πραγματικότητα είναι άλλη: υποτάσσεστε στις επιλογές της κυβέρνησης. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα και καμία εξουσιοδότηση να "διαπραγματεύεστε" αυτά τα ιερά δικαιώματα και τις πολύχρονες κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 35ωρο που προτείνεται με ελαστικοποίηση, με μείωση ουσιαστικά των αποδοχών και κατάργηση της πλήρους απασχόλησης που στην πράξη σημαίνει πολλά μα κυρίως ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Μεγέθυνση του ποσοστού της απλήρωτης δουλιάς.

Ολοι γνωρίζουμε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής (Λουξεμβούργο) με βασικό θέμα την "Απασχόληση".Η κυβέρνηση θέλει να πάει με λυμένα χέρια και έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των δήθεν εταίρων στο περιεχόμενο της "Λευκής Βίβλου" μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο". Δεν έχετε καμία εξουσιοδότηση να υπογράψετε.Μπροστά στην 24ωρη απεργία από την πλευρά μας καλούμε όλους χωρίς καμία εξαίρεση τους εργαζόμενους να δώσουν ένα γερό μάθημα στην κυβερνητική πολιτική και στο κεφάλαιο. Να πουν το δικό τους μεγάλο ΣΤΟΠ.

Ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια, το κεφάλαιο να θησαυρίζει και οι μισθωτοί να εξαθλιώνονται. Η 24ωρη απεργία με τη μαζική, μαχητική και αγωνιστική συμμετοχή όλων των εργαζομένων θα είναι η πρώτη απάντηση. Το πρώτο βήμα που επιβάλλεται να συνεχιστεί με ταξική πορεία και διεκδικήσεις.Ζητάμε για τους λόγους αυτούς τώρα να αποχωρήσει αμέσως η ΓΣΕΕ από το "διάλογο", να αλλάξει γραμμή πλεύσης, να συντονιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας. Να συνεδριάσουν τα όργανα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από τη ΓΣΕΕ ως τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, να αποφασίσουν και να στηρίξουν την αποχώρηση με ταυτόχρονη κλιμάκωση του αγώνα.

Οσοι εκτιμούν ότι με ζικ - ζακ και τακτικισμούς της στιγμής θα μειώσουν τις πελώριες ευθύνες τους, θα αποδειχτούν γελασμένοι. Εμείς όταν λέμε και προτείνουμε αποχώρηση, εννοούμε ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Το μπαίνουμε - βγαίνουμε, το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, το "βάζουμε όρους" για το θεαθήναι, αποτελούν πραχτικές αποπροσανατολισμού".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ