ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
Ο κίνδυνος νέας ύφεσης και οι σκοπιμότητες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το σενάριο της νέας ύφεσης για οικονομίες όπως η γαλλική και η γερμανική επαναφέρει η «Goldman Sachs» με έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα. Οι εκτιμήσεις της GS στηρίζονται στα τελευταία δεδομένα για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης, αλλά και τα στοιχεία από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της GS, η νέα ύφεση θα εκδηλωθεί πριν περάσουν ακόμη οι συνέπειες από την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει την ακόμη πιο βίαιη και αιματηρή για τους λαούς επίθεση του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με πρωτοφανή όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Εξάλλου, ο κίνδυνος «διπλής ύφεσης» έχει επισημανθεί εδώ και μήνες και για την οικονομία των ΗΠΑ. Τα παραπάνω συνιστούν απόδειξη των συστημικών αδιεξόδων του καπιταλισμού και όχι αποτυχία των συγκεκριμένων πολιτικών όπως την παρουσιάζουν ορισμένοι οικονομολόγοι - αναλυτές.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ της «Goldman Sachs» τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ευρωζώνη οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η «Goldman Sachs» προβλέπει πλέον ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 3,5% για το 2012, έναντι 3,9% και 4,2% που ήταν αντίστοιχα οι προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Εκτιμά ακόμη ότι στα αμέσως επόμενα τρίμηνα θα σημειωθεί ήπια ύφεση σε Γαλλία και Γερμανία και ακόμη βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ότι η συνολική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα προσγειωθεί το 2012 στο 0,1% από 1,3% που εκτιμούσε νωρίτερα, ενώ για φέτος αναμένει 1,6%.

Παράλληλα, η «Goldman Sachs» υποβαθμίζει και τις προβλέψεις της για το ύψος της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Βλέπει πλέον το κοινό νόμισμα να κινείται περί το 1,38 δολάριο στα τέλη της χρονιάς έναντι 1,40 δολαρίου που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Η ΕΚΘΕΣΗ της αμερικανικής τράπεζας θεωρεί ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες αργότερα αυτό το μήνα λόγω της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών κινδύνων στην Ευρωζώνη, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων της έως το Δεκέμβρη κατά 0,5%, στο 1%.

Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ευρωζώνη η «Goldman Sachs» υποβαθμίζει ακόμη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Εκτιμά έτσι ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα προσεγγίσει το 1,7% φέτος και το 1,4% το 2012. Η προηγούμενη εκτίμησή της για το 2012 ήταν 2%.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ υπέρ των εκτιμήσεων της GS, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η εκδοχή του σκόπιμου υπερτονισμού των κινδύνων, προκειμένου να επιταχυνθούν τα μέτρα για τη νέα ενίσχυση των τραπεζών και την πιο βίαιη καταστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου (ολοκληρωτική επίθεση κατά της εργασίας) για την αποφυγή της «διπλής ύφεσης».

Νομισματικός πόλεμος

Νέο επεισόδιο προστίθεται στο «νομισματικό πόλεμο», που είναι μια εκδήλωση των σκληρών ανταγωνισμών, μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε από τη Βουλή Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νόμος που χαρακτηρίζει σκόπιμη την υποτίμηση του κινέζικου γουάν και «αθέμιτη επιδότηση εξαγωγών». Επιτρέπεται έτσι στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να επιβάλλει δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα χωρών που ακολουθούν πολιτικές υποτίμησης του εθνικού τους νομίσματος ύστερα από αίτημα των πληττόμενων βιομηχανιών των ΗΠΑ.

Ο νόμος που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (348 υπέρ - 89 κατά) και την υποστήριξη 99 Ρεπουμπλικανών έχει βασικό της στόχο την Κίνα και την άρνησή της να ανατιμήσει σοβαρά το νόμισμά της.

Οι υποστηρικτές του νόμου σημειώνουν ότι η Κίνα με την πολιτική του υποτιμημένου γουάν αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο και επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγικών αγαθών, στερεί πόντους από την οικονομική ανάπτυξη και κοστίζει μισό εκατ. θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου. Μεταξύ αυτών, το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στην Κίνα, οι αλυσίδες λιανικών πωλήσεων που εισάγουν μεγάλο μέρος των αγαθών που πωλούν από την πολυάνθρωπη χώρα, οι τομείς που κερδίζουν από την «παγκοσμιοποίηση».

Ομως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δείχνει διάθεση για μεγαλύτερη όξυνση της αντιπαράθεσης. Παρότι κλιμακώνει τη ρητορική της κατά του υποτιμημένου γουάν τον τελευταίο καιρό, έχει πάντα κατά νου το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της, κατέχοντας τον περασμένο Ιούλιο αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 847 δισ. δολαρίων.

ΗΠΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στις 115.000 έφθασαν οι απολύσεις στις ΗΠΑ το Σεπτέμβρη. Ηταν αυξημένες κατά 126% σε σχέση με τον Αύγουστο. Τα στοιχεία δόθηκαν από την εταιρεία Challenger, Gray & Christmas. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι περικοπές θέσεων που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβρη ήταν 212% περισσότερες σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2010. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας ανήλθαν σε 233.258, τα υψηλότερα επίπεδα από το τρίτο τρίμηνο του 2009.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ - ΣΤΑΘΕΡΟ Αμετάβλητο στο επίπεδο του 1,50% διατηρεί το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη για τελευταία φορά υπό την προεδρία του απερχόμενου Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει παραμείνει στο τιμόνι της για 8 χρόνια. Ολα δείχνουν ότι ο κ. Τρισέ, που δεν είχε αποκλείσει μείωση επιτοκίων, άφησε την κίνηση αυτή στο διάδοχό του, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ από 1ης Νοεμβρίου.

BBC - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Το βρετανικό BBC, ο μεγαλύτερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός όμιλος στον κόσμο, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μείωση δαπανών σε ποσοστό 20% που θα συμπεριλάβει την κατάργηση περίπου 2.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2017. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του BBC Μαρκ Τόμσον η ετήσια μείωση των δαπανών θα φτάσει τα 670 εκατομμύρια λίρες (770 εκατομμύρια ευρώ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ