Κυριακή 9 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κίνδυνος νέας ύφεσης και οι σκοπιμότητες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το σενάριο της νέας ύφεσης για οικονομίες όπως η γαλλική και η γερμανική επαναφέρει η «Goldman Sachs» με έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα. Οι εκτιμήσεις της GS στηρίζονται στα τελευταία δεδομένα για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης, αλλά και τα στοιχεία από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της GS, η νέα ύφεση θα εκδηλωθεί πριν περάσουν ακόμη οι συνέπειες από την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει την ακόμη πιο βίαιη και αιματηρή για τους λαούς επίθεση του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με πρωτοφανή όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Εξάλλου, ο κίνδυνος «διπλής ύφεσης» έχει επισημανθεί εδώ και μήνες και για την οικονομία των ΗΠΑ. Τα παραπάνω συνιστούν απόδειξη των συστημικών αδιεξόδων του καπιταλισμού και όχι αποτυχία των συγκεκριμένων πολιτικών όπως την παρουσιάζουν ορισμένοι οικονομολόγοι - αναλυτές.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ της «Goldman Sachs» τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ευρωζώνη οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η «Goldman Sachs» προβλέπει πλέον ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 3,5% για το 2012, έναντι 3,9% και 4,2% που ήταν αντίστοιχα οι προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Εκτιμά ακόμη ότι στα αμέσως επόμενα τρίμηνα θα σημειωθεί ήπια ύφεση σε Γαλλία και Γερμανία και ακόμη βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ότι η συνολική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα προσγειωθεί το 2012 στο 0,1% από 1,3% που εκτιμούσε νωρίτερα, ενώ για φέτος αναμένει 1,6%.

Παράλληλα, η «Goldman Sachs» υποβαθμίζει και τις προβλέψεις της για το ύψος της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Βλέπει πλέον το κοινό νόμισμα να κινείται περί το 1,38 δολάριο στα τέλη της χρονιάς έναντι 1,40 δολαρίου που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Η ΕΚΘΕΣΗ της αμερικανικής τράπεζας θεωρεί ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες αργότερα αυτό το μήνα λόγω της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών κινδύνων στην Ευρωζώνη, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων της έως το Δεκέμβρη κατά 0,5%, στο 1%.

Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ευρωζώνη η «Goldman Sachs» υποβαθμίζει ακόμη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Εκτιμά έτσι ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα προσεγγίσει το 1,7% φέτος και το 1,4% το 2012. Η προηγούμενη εκτίμησή της για το 2012 ήταν 2%.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ υπέρ των εκτιμήσεων της GS, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η εκδοχή του σκόπιμου υπερτονισμού των κινδύνων, προκειμένου να επιταχυνθούν τα μέτρα για τη νέα ενίσχυση των τραπεζών και την πιο βίαιη καταστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου (ολοκληρωτική επίθεση κατά της εργασίας) για την αποφυγή της «διπλής ύφεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ