ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο Ιράν

Από τον τόπο της τραγωδίας

Copyright 2020 The Associated

Από τον τόπο της τραγωδίας
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συντριβή αεροσκάφους «Boeing 737» της αεροπορικής εταιρείας «Ουκρανικές Διεθνείς Αερογραμμές», που εκτελούσε το δρομολόγιο Τεχεράνη - Κίεβο, σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο Ιράν. Το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί», με αποτέλεσμα και οι 176 επιβαίνοντες (οι 167 επιβάτες και το 9μελές πλήρωμα) να βρουν τραγικό θάνατο.

Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν το μεσημέρι ότι στα διάσπαρτα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε άσχημη κατάσταση τα κουτιά των καταγραφέων πτήσης και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα δεδομένα, ώστε να βρεθούν οι αιτίες του δυστυχήματος. Οπως όλα δείχνουν, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καν επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για το συμβάν, από μηχανική βλάβη μέχρι εγκληματική ενέργεια. Επίσης ανακοινώθηκε η λίστα των θυμάτων, που περιλαμβάνει 82 Ιρανούς, 63 Καναδούς, 11 Ουκρανούς, 10 Σουηδούς, 4 Αφγανούς, 3 Γερμανούς και 3 Βρετανούς.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Βαντίμ Πριστάικο, που επικοινώνησε με τον ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έγραψε στο «Twitter»: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά σε περαιτέρω ενέργειες των ερευνητικών μας ομάδων για να διακριβώσουμε την αιτία του φρικτού αυτού αεροπορικού δυστυχήματος». Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν με Αμερικανούς της κατασκευάστριας εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή της η ουκρανική ιδιωτική εταιρεία χαμηλού κόστους - που ιδρύθηκε το 1992, μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ - αναφέρει ότι το έτος κατασκευής του αεροσκάφους ήταν το 2016 και πρόσφατα είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο. Η εταιρεία έχει στόλο 42 αεροσκαφών. Αυτό είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα, αλλά έχουν παρατηρηθεί τεχνικές βλάβες στο παρελθόν, ενώ τον περασμένο χρόνο αναγκάστηκε να μειώσει τα δρομολόγιά της εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Συλλυπητήρια μηνύματα προς το Ιράν και την Ουκρανία έστειλαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και άλλοι ηγέτες. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι διατιθεμένες να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

  • Επίσης χτες τα ξημερώματα στο Ιράν, σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, 4,9 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ., στην πόλη Μποραζτζάν, σε κοντινή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπήρξαν ζημιές ή θύματα.
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προτάσεις Μακρόν για αλλαγές στην ενταξιακή διαδικασία

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Εξαιρετικά χρήσιμη» χαρακτήρισε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Πλένκοβιτς μετέβη στη Γαλλία σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης για πιθανή διεύρυνση της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κροατία την Πρωτοχρονιά.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συζητήσεων, ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι αφορούσαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάη στο Ζάγκρεμπ, θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, το Brexit, τις προετοιμασίες για τη «διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» και τις διμερείς σχέσεις. Σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ο Πλένκοβιτς ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τροποποιήσεις στη διαδικασία ένταξης των υποψήφιων χωρών και θα εκδώσει νέα έκθεση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον Φλεβάρη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να εργαστεί για την προώθηση των διμερών σχέσεων και για την επιτυχία της επικείμενης διάσκεψης στο Ζάγκρεμπ.

Τελεσίγραφο για νέα κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο

Το ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (και πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι έδωσε τελεσίγραφο δύο ημερών στο «Κίνημα Αυτοδιάθεσης» του Αλμπιν Κούρτι, προκειμένου να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση. Στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη το «Κίνημα Αυτοδιάθεσης» εξέλεξε 29 βουλευτές και αναδείχθηκε οριακά πρώτη δύναμη στην 120μελή Βουλή του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου. Ωστόσο οι ενδοαστικές κόντρες καθυστερούν εδώ και τρεις μήνες μία συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού. Μετά τη συνάντηση Θάτσι - Κούρτι την Τρίτη, στέλεχος της «Αυτοδιάθεσης» αμφισβήτησε τα περί τελεσιγράφου από τον Κοσοβάρο Πρόεδρο, λέγοντας πως στη διάρκεια της συνάντησης δεν έγινε λόγος για χρονική προθεσμία. Ο ίδιος ο Κούρτι εδώ και καιρό πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με την κεντροδεξιά «Δημοκρατική Λίγκα Κοσόβου», που ήρθε δεύτερη στις εκλογές με 28 βουλευτές.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Στα 26 τα θύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τραγικές οι συνέπειες των περικοπών στη δασοπυρόσβεση και την πρόληψη

ΣΙΔΝΕΪ.--

Στα 26 ανέβηκαν τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία, καθώς οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο ενός ακόμα πυροσβέστη. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου μοιράζοντας λόγια «συμπόνοιας» και «θαυμασμού» του τιτάνιου αγώνα που δίνουν οι πυροσβέστες και χιλιάδες εθελοντές, ωστόσο σιγά σιγά αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι τραγικές συνέπειες της σχεδιασμένης υποχρηματοδότησης στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και της πρόληψης.

Η Ενωση Πυροσβεστών της Νότιας Αυστραλίας (περιοχής που μαζί με τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια βρίσκονται στο επίκεντρο της καταστροφής) ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις ελλείψεις στις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι πολλά φορτηγά και άλλα οχήματα της υπηρεσίας είναι υπερήλικα.

Στη δε Νέα Νότια Ουαλία πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες περικοπές που έγιναν στο προσωπικό φύλαξης των εθνικών πάρκων. Για να γίνουν κατανοητές οι συνέπειες αυτών των περικοπών αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μεγάλο μέρος της αχανούς Αυστραλίας, 6ης μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο, με τον πληθυσμό των μόλις 26 εκατομμυρίων, καλύπτεται από εθνικά πάρκα και πυκνή βλάστηση. Η προστασία και φροντίδα αυτών απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό με ευθύνη του κράτους και στελέχωση με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, επαρκές και πλαισιωμένο από τα κατάλληλα τεχνικά κ.ά. μέσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Crikey», στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας - όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του Φιλελεύθερου Κόμματος, που κυβερνά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο - οι πόροι της αρμόδιας υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τη διάσωση (Fire & Rescue NSW) μειώθηκαν κατά 12,9 εκατ. δολάρια. Μεγάλες μειώσεις έγιναν και στη χρηματοδότηση της Αγροτικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που μάλιστα στελεχώνεται κυρίως από εθελοντές και όχι από μόνιμο προσωπικό. Η παραλιακή περιοχή Μπάιρον Μπέι, που έχει μετρήσει τεράστιες πληγές από τις πυρκαγιές, είχε ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης για να στηθεί ένας ακόμα σταθμός δασοπυρόσβεσης στο Κίνγκσκλιφ, αλλά ακόμα περιμένει απάντηση. Οπως εκτιμάται, συνολικά με τις περικοπές που έγιναν θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί οι ετήσιοι μισθοί 488 ειδικευμένων πυροσβεστών, να αγοραστούν 70 νέα φορτηγά τύπου «Class 3 Pumper», χιλιάδες παραπάνω μέσα προστασίας για τους πυροσβέστες κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, οι αρχές στη Βικτώρια απηύθυναν χτες νέα προειδοποίηση στους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επειδή η επικείμενη νέα αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλώνει το φόβο για αναζωπύρωση των πυρκαγιών.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νεκρό βρέθηκε χτες το πρωί παιδί ηλικίας περίπου 10 ετών, στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου της «Air France» που εκτέλεσε την πτήση Αμπιτζάν (Ακτή Ελεφαντοστού) - Παρίσι. Οπως όλα δείχνουν, το άτυχο παιδί θέλοντας να φύγει από τη χώρα του επέλεξε να κρυφτεί στο αεροσκάφος, σε εκτεθειμένο σημείο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, καθώς το αεροσκάφος ταξίδευε σε μεγάλο ύψος και σε θερμοκρασίες ακόμα και -50 βαθμών Κελσίου.

ΟΤΑΒΑ.-- Ενοπλος άνοιξε χτες πυρ στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά, 1 χιλιόμετρο μακριά από το Κοινοβούλιο της χώρας, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και τουλάχιστον τρεις σοβαρά τραυματίες. Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές, που ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Οι μισοί και παραπάνω από τους 16.000 εργαζομένους της ταχυδρομικής εταιρείας «Sandd» θα απολυθούν ως αποτέλεσμα της συγχώνευσής της με τα κρατικά ολλανδικά ταχυδρομεία «PostNL» από 1η Φλεβάρη, μετέδωσε χτες το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS. Πρόκειται για χιλιάδες οδηγούς, υπαλλήλους γραφείου και εργαζόμενους στη διαλογή. Εκτός από αυτούς που θα απολυθούν, πολλοί στους οποίους προσφέρθηκε δουλειά στην «PostNL» την αρνήθηκαν, για διάφορους λόγους: Μισθολογική υποβάθμιση, υπερβολικά πολλές ή λίγες ώρες εργασίας, μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους κ.ο.κ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ορκίστηκε χτες από τον Αυστριακό Πρόεδρο η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και των Πρασίνων, με καγκελάριο τον ηγέτη του OVP Σεμπάστιαν Κουρτς και αντικαγκελάριο τον πρόεδρο των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ. Οι Πράσινοι έχουν επίσης τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό (Περιβάλλοντος - Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης - Πολιτισμού - Αθλητισμού).

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ» σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσε χτες το πρωί το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων έξι. Στις 28 Δεκέμβρη οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν μία από τις χειρότερες βομβιστικές επιθέσεις της τελευταίας τριετίας, προκαλώντας το θάνατο 78 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Την Κυριακή ένοπλοι της «Σαμπάμπ» επιτέθηκαν σε βάση των ΗΠΑ στην Κένυα, σκοτώνοντας τρεις Αμερικανούς, μεταξύ τους έναν στρατιωτικό.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η πρώτη δολοφονία αγωνιστή για το 2020

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η πρώτη στο 2020 δολοφονία λαϊκού αγωνιστή στην Κολομβία σημειώθηκε χτες. Η 37χρονη ηγέτιδα της κοινότητάς της στην επαρχία Πουτουμάγιο, Γκλόρια Οκάμπο, εκτελέστηκε από φονιάδες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα καθώς βρισκόταν στον περίβολο του σπιτιού της μαζί με τον 69χρονο γείτονά της Ελάδιο Μορένο, που επίσης χτυπήθηκε θανάσιμα. Η Οκάμπο ήταν δραστήρια στο αγροτικό κίνημα της περιοχής, διεκδικούσε την εφαρμογή των μέτρων της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του αντάρτικου των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) για αγροτικά προγράμματα και δεχόταν απειλές από ομάδες παραστρατιωτικών που δρούσαν στην περιοχή. Μόνο τον τελευταίο μήνα 23 αγωνιστές δολοφονήθηκαν, συνολικά 250 μέσα στο 2019 και στα 3 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας οι δολοφονημένοι λαϊκοί αγωνιστές ξεπερνάνε τους 700, ανάμεσά τους και 176 πρώην αντάρτες.

Την ίδια ώρα, χτες, έγιναν καταγγελίες ότι πάνω από 600 αγωνιστές έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα απειλές πως θα εκτελεστούν αν δεν σταματήσουν τη δράση τους. Στην επαρχία Τσόκο, με τη μεγαλύτερη παρουσία Αφροκολομβιανών, τις τελευταίες μέρες επανεμφανίστηκαν τα δολοφονικά τάγματα των λεγόμενων «Δυνάμεων Αυτοάμυνας», που απείλησαν ότι αν οι ντόπιοι αγρότες συνεχίζουν να αντιστέκονται στα σχέδιά τους για την απαλλοτρίωση εδαφών για την παραγωγή κόκας (για να συνεχίσουν το εμπόριο κοκαΐνης) θα υπάρξουν εκτελέσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ