ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Αιχμές κατά Πουλή

Για τη συγχώνευση με τη "Metrolife"

Αιχμές κατά της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας για τους χειρισμούς της στο θέμα της επικείμενης συγχώνευσης των ασφαλιστικών εταιριών "Ιονική" και "Metrolife", η πρώτη εκ των οποίων είναι θυγατρική της Εμπορικής, άφησαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα ανώτερα στελέχη του δικτύου πωλήσεων της "Ιονικής Ζωής". Συγκεκριμένα, αμφισβήτησαν έντονα και χαρακτήρισαν αναληθείς τις δηλώσεις του διοικητή της Εμπορικής Π. Πουλή ότι η "Ιονική Ζωής" είναι ζημιογόνα εταιρία, υποστηρίζοντας πως τα 62 υποκαταστήματα που διαθέτει εμφανίζουν πολύ καλά αποτελέσματα πωλήσεων συμβολαίων, ενώ και ο γενικός δείκτης φερεγγυότητας υπερβαίνει 13 φορές τα στάνταρ που θέτει το υπουργείο Εμπορίου για τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιριών και πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και με άλλα που έχουν να κάνουν κύρια με το "ίματζ" της εταιρίας, που τον καιρό αυτό δέχεται σοβαρότατο πλήγμα από τον Τύπο, καθώς υπάρχει προβληματισμός για τις συνθήκες της συγχώνευσης με τη "Metrolife", ο διευθυντής πωλήσεων της "Ιονικής Ζωής" Ν. Κόττης,εκ μέρους του δικτύου των 2.250 ασφαλιστών που απασχολεί, δήλωσε αντίθετος με τη συγχώνευση που προωθεί η μητρική Εμπορική Τράπεζα. Υποστήριξε μάλιστα ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση έπρεπε πρώτα να γνωστοποιηθεί στους πωλητές επίσημη μελέτη αποτίμησης της εταιρίας, κάτι που μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει γίνει.

Στο μεταξύ αναμένεται σύντομα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που θα ελέγξουν αν κάποιες εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές που έγιναν και έφερε στη δημοσιότητα ο ραδιοφωνικός σταθμός "Φλας", πληρούν τους όρους διαφάνειας. Η υπόθεση πήρε σημαντικές διαστάσεις μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κωστόπουλος για τη διερεύνηση των συνθηκών συγχώνευσης των ασφαλιστικών εταιριών "Metrolife" και "Ιονική".

Στοιχεία ΣΟΚ για τις ΜΜΕ

Κατά 45,3% αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις το 1995. Κάθε μέρα έκλειναν 25 επιχειρήσεις. Στα 280 δισ. δραχμές τα "φέσια" στην αγορά. Χειρότερο προβλέπεται το 1996

Κάθε εργάσιμη μέρα, κατά το 1995, 25 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν ή βρέθηκαν στη διαδικασία πτώχευσης. Το 1995 σε σχέση με το 1994, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν οριστικά "λουκέτο" ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης αυξήθηκαν κατά 45,3%.

Τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη βαθιά κρίση και αποσάθρωση - διάλυση του ιστού των μικρομεσαίων στρωμάτων της χώρας, προκύπτουν από τα αντίστοιχα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Πρόκειται για στοιχεία ΣΟΚ, που αποκαλύπτουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθ' υπόδειξη του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, μια πολιτική η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Τα μικρομεσαία στρώματα και όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό και για το 1996. Με την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1996, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη και από την αστική αντιπολίτευση, κατέστησε σαφές ότι και το νέο χρόνο θα ακολουθήσει, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, την ίδια πολιτική στο όνομα της "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας στους στόχους του Μάαστριχτ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, το δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1995:

  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 180,2 δισ. δραχμές, έναντι 178,9 δισ. δραχμών το 1994.
  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν τα 100 δισ. δραχμές έναντι 112,3 δισ. δραχμών το 1994.
  • Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις και οι αιτήσεις πτώχευσης, που κατατέθηκαν στα δικαστήρια της χώρας, έφτασαν στο πρωτοφανές ύψος των 6.202,έναντι 4.267 το 1994. Οι επιχειρήσεις δηλαδή που τέθηκαν οριστικά εκτός παραγωγικής διαδικασίας ή πρόκειται να κλείσουν στο άμεσο προσεχές μέλλον, σε ένα μόνο χρόνο, αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 45,3% σε σχέση με το 1994. Πιο απλά αυτό σημαίνει ότι το 1995 κάθε εργάσιμη μέρα έκλειναν 24,8 επιχειρήσεις.

Από τα στοιχεία της ΕΕΤ γίνεται εμφανές ότι η μικρή ανάκαμψη κατά 2,3% της ελληνικής οικονομίας κατά το 1995 δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να ταλανίζονται από την ύφεση και την κρίση. Η παρατηρούμενη ανάκαμψη αφορά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες το 1994 αλλά και το α εξάμηνο του 1995, συνεχίζουν να παρουσιάζουν εντυπωσιακά κέρδη, πολύ αυξημένα σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού.Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει, επίσης, και για τον αυξημένο δανεισμό που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες του 1995, λόγω της πτώσης των επιτοκίων χορηγήσεων. Από τη μείωση αυτή ωφελήθηκαν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις και πολύ λιγότερο οι μικρές και οι μεσαίες. Ετσι, διευρύνθηκε περισσότερο το χάσμα που χωρίζει τις πρώτες από τις δεύτερες.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ακινησία την πρώτη ημέρα

Απογοητευτική η χτεσινή πρώτη μέρα των εκπτώσεων, παρά το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες κατέβασαν τις τιμές μέχρι και 60%

Ημέρα βολιδοσκόπησης ήταν η χτεσινή πρώτη επίσημη των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές περιορίστηκαν στο να καταγράφουν οπτικά τις τιμές παρά να μπαίνουν στα καταστήματα και να ψωνίζουν. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η έναρξη των εκπτώσεων συμπίπτει από τη μια με τη λήξη της περιόδου των γιορτών, κατά την οποία εξανεμίστηκε ολόκληρος ο 13ος μισθός στα τελείως απαραίτητα των ημερών, χωρίς και πάλι να σταθεί ικανός να αναθερμάνει την παγωμένη αγορά, οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους μέχρι και 50%, από την άλλη, με το μπαράζ ανατιμήσεων σε μια σειρά είδη πλατιάς κατανάλωσης και σε υπηρεσίες.

Ετσι, η εικόνα που παρουσίαζε χτες η αγορά δε θύμιζε σε τίποτα κάτι από εκπτώσεις, καθώς η σκληρή παρατεταμένη λιτότητα για τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων δεν επέτρεψε να ενδώσουν στα δελεαστικά κατά τα άλλα ποσοστά των εκπτώσεων που φιγουράριζαν στις βιτρίνες των καταστημάτων. Ποσοστά που έφταναν μέχρι και 60%,ενώ οι ίδιοι οι έμποροι δηλώνουν διατεθειμένοι μπροστά σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη ακινησία της αγοράς να ανεβάσουν τα ποσοστά αυτά και πάνω από το 60% ή να... "αλλάξουν επάγγελμα", όπως χαρακτηριστικά είπε στο "Ρ" η Π. Παναγιωτίδου,ιδιοκτήτρια καταστήματος στην πλατεία Κάνιγγος, συμπληρώνοντας ότι "πουλάμε στη μισή τιμή και δεν πατάει άνθρωπος. Πόσο ακόμα να ρίξουμε τις τιμές; Καλύτερα να το κλείσω το μαγαζί".

Την πραγματοποίηση μεγαλύτερων εκπτώσεων κατά τη φετινή περίοδο επιβεβαίωσε με πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης,λέγοντας ότι "τα ποσοστά των εκπτώσεων φέτος θα είναι μεγαλύτερα από άλλες χρονιές λόγω της παρατεταμένης κρίσης που αντιμετωπίζει η αγορά τα τελευταία χρόνια".

Ο Ε. Δημητριάδης που διατηρεί εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, μας είπε ότι "η κίνηση είναι αμελητέα για πρώτη ημέρα των εκπτώσεων", αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα αυξηθεί κάπως τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα όλοι οι καταναλωτές για την έναρξη των εκπτώσεων".

Μ. Ζ.

Διολίσθησε κατά 3,12% η δραχμή το 1995

Με τις "πλάτες" των εργαζομένων η κυβέρνηση κατάφερε να συγκρατήσει το εθνικό μας νόμισμα στα "σκληρά" επίπεδα

Ελαφρά πάνω από το στόχο του 3% της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα στο 3,12%,διαμορφώθηκε η διολίσθηση της δραχμής για ολόκληρο το 1995 έναντι του ECU, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας. Η εμμονή της κυβέρνησης για πολιτική σκληρής δραχμής, στα πρότυπα που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, μπορεί απ' τη μια να συνδυάζεται με τη χαλιναγώγηση των πληθωριστικών πιέσεων, με τίμημα βέβαια τη δημιουργία ανεπανόρθωτων ζημιών στα εισοδήματα των μισθωτών υπαλλήλων και των συνταξιούχων, απ' την άλλη, όμως, καθιστά ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα με δυσμενείς επιπτώσεις στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, που μαζί με το δημόσιο χρέος αποτελούν το μεγάλο βραχνά της ελληνικής οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να οξυνθούν ακόμα περισσότερο το 1996, καθώς το πρόγραμμα της ονομαστικής σύγκλισης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει ρυθμό διολίσθησης 1% ως προς το ECU, δηλαδή η σκληρή δραχμή θα γίνει τη χρονιά που διανύουμε ακόμα σκληρότερη.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1995, σε σχέση με το εθνικό μας νόμισμα, ξεχωρίζουν οι υποτιμήσεις του αμερικανικού δολαρίου (2,02%), του ιαπωνικού γιέν (3,58%), της αγγλικής λίρας (3,27%) και οι ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου (11,92%) και του γερμανικού μάρκου (6,93%).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 1996 - 1997
Στις δεκαέξι χιλιάδες ο αριθμός των τυχερών

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα διαμορφώθηκε για το 1996 το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που εξασφαλίζει για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους ο ΕΟΤ. Ετσι και αυτή η χρονιά, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΤ, προβλέπει φτηνές διακοπές για 16.000 περίπου άτομα στην περίοδο από 1ης Ιούνη 1996 μέχρι 31 Μάη 1997.

Συγκεκριμένα, το κόστος συμμετοχής των δικαιούχων για διαμονή σε ξενοδοχεία Α, Β, ή Γ κατηγορίας τους μήνες που παρουσιάζεται έντονη τουριστική κίνηση, δηλαδή τον Ιούλη και τον Αύγουστο, ανέρχεται σε 3.000 δρχ. ημερησίως (επιδότηση ΕΟΤ 2.500 δρχ.), ενώ τους υπόλοιπους σε 2.000 δρχ. (επιδότηση ΕΟΤ 3.000 δρχ.). Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν και τα κάμπινγκ με κόστος συμμετοχής 500 δρχ. ανά ημέρα παραμονής με ισόποση επιδότηση από τον Οργανισμό Ελληνικού Τουρισμού.

Με την ίδια ανακοίνωση, ο ΕΟΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους εκμεταλλευτές ξενοδοχείων και κάμπινγκ να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είτε απευθείας στον οργανισμό, είτε μέσω περιφερειακών διευθύνσεων μέχρι τις 29 Φλεβάρη 1996. Η πρόσκληση αυτή δεν ισχύει για τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και για τα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ