ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΕΥΚΟΦΥΤΟΥ - ΣΥΚΙΑΣ
"Απευθείας" κέρδη στον Κοπελούζο με την υπογραφή της σύμβασης

Υπογράφτηκε χτες η σύμβαση για τη λειτουργία των παραπάνω υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, με την οποία η κυβέρνηση εξασφαλίζει στην ουσία επιπλέον κέρδη στον γνωστό επιχειρηματία

Υπογράφτηκε χτες μία απ' τις καθοριστικές για το έργο του φυσικού αερίου (ΦΑ) συμβάσεις, που αφορά στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ Συκιάς και Πευκόφυτου στον Αχελώο με φυσικό αέριο. Πρόκειται για την υλοποίηση του επαχθούς για το ελληνικό δημόσιο όρου, στα πλαίσια της αναθεωρημένης διακρατικής συμφωνίας με τους Ρώσους για το έργο του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον οποίο, τα έργα για τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών Συκιάς και Πευκόφυτου δίνονται με απευθείας ανάθεση στη ρωσική κοινοπραξία ΚΑΟ GASROM και ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ GAS του ομίλου Κοπελούζου με τη συμμετοχή των εταιριών ABB και TECHNOPROMEXPORT.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η οποία υπογράφτηκε χτες απ' τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Ανωμερίτη,η κατασκευάστρια κοινοπραξία αναλαμβάνει να εγκαταστήσει το συνολικό εξοπλισμό των στροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους σταθμούς Συκιάς και Πευκόφυτου με συμβατικό τίμημα 17,8 δισ. δρχ., αναπροσαρμοζόμενο και αναθεωρούμενο σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που υπογράφτηκε το 1993 με τους Ρώσους. Προβλέπεται επίσης ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 45 μήνες από την ημερομηνία έναρξης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, η οποία εγκρίθηκε και απ' τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Βιομηχανίας, πραγματοποιήθηκε με επτάμηνη περίπου καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με την αναθεωρημένη διακρατική συμφωνία με τους Ρώσους, η οποία κυρώθηκε απ' την ελληνική Βουλή στις 29 Ιούνη 1995, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υπογράψει τη σύμβαση σε διάστημα 2 μηνών απ' την κύρωση της συμφωνίας. Ο δεσμευτικός αυτός όρος για την εξέλιξη του έργου του ΦΑ, που αποδέχτηκε αρχικά η κυβέρνηση της ΝΔ με το Προσάρτημα του Κ. Μητσοτάκη το 1993 στην πρώτη αναθεώρηση της διακρατικής συμφωνίας του 1988 και στη συνέχεια έφερε προς κύρωση στην ελληνική Βουλή την άνοιξη του 1995 ο Κ. Σημίτης,αποδείχτηκε επαχθής για το ελληνικό δημόσιο, καθώς οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς, πιέζοντας για τα δικά τους συμφέροντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή αυτής της σύμβασης αποτελεί μία απ' τις 6 συνολικά, με τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάσει του Πρωτοκόλλου Σημίτη παραδίδει επιπλέον έργα απ' αυτά που προέβλεπε το Προσάρτημα Μητσοτάκη στον επιχειρηματία Κοπελούζο με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό αξίας άνω των 250 δισ. δρχ. Τα επιπλέον αυτά έργα είναι: α) Οι κλάδοι Καβάλας, β) οι κλάδοι Χαλκίδας, γ) οι κλάδοι Κερατσινίου, δ) Μονάδα 300 μεγαβάτ στη Φλώρινα, ε) μηχανολογικός εξοπλισμός υδροηλεκτρικού Συκιάς - Πευκόφυτου (έργα Αχελώου) και στ) οι σταθμοί συμπίεσης του κεντρικού αγωγού, που θα θα γίνουν μέχρι το 2010.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Εκλεισε στο 9,3% το 1995

Την αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής καταγράφει και ο επίσημος τιμάριθμος, που το περασμένο έτος έτρεχε με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από τους κυβερνητικούς στόχους. Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις και για το Γενάρη 1996

"Ονειρο θερινής νυκτός", παρέμειναν τελικά οι πληθωριστικοί στόχοι, που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 1995, παρά τις θυσίες στις οποίες υπέβαλε για ακόμη μια χρονιά τον ελληνικό λαό στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης". Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει και επίσημα πλέον από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του "Ρ" στις 3 - 1 - 96. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία στο τέλος του 1995 ο επίσημος τιμάριθμος έτρεχε με ρυθμό 8,1% (αρχή - τέλος) και 9,3% (σε μέσα επίπεδα), ενώ ιδιαίτερα δυσοίωνες εμφανίζονται οι εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την εξέλιξη του τιμαρίθμου το Γενάρη του 1996.

Η παραπάνω εξέλιξη για το 1995 τεκμηριώνει για μια ακόμη φορά την αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δήλωνε παλαιότερα ότι ο πληθωρισμός το 1995 θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω από 7% (αρχή - τέλος), ενώ με βάση το πρόγραμμα "σύγκλισης" η κυβέρνηση προσδοκούσε συγκράτηση του πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα στο...7,9%!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο επίσημος τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση 1% τον περασμένο Δεκέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο Νοέμβρη, έναντι αύξησης 1,1% πέρσι στο ίδιο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, να περιοριστεί μετά βίας στο 8,1% (αρχή - τέλος) από 8,2% που έτρεχε τον περασμένο Νοέμβρη και σε 9,3% (σε μέσα επίπεδα) από 9,5% το Νοέμβρη του 1995. Πάντως τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις σε αρκετές κατηγορίες βασικών ειδών και υπηρεσιών ξεπέρασαν κατά πολύ το γενικό δείκτη, που σε δωδεκάμηνη βάση παρουσίασε αύξηση 8,1%.Συγκεκριμένα, στο ίδιο δωδεκάμηνο η ένδυση - υπόδηση ακρίβυνε 9,7%,η στέγαση 10,7%,η υγεία - ατομική καθαριότητα 8,5%,η εκπαίδευση - μόρφωση - αναψυχή 11,2% και τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες 11,2%.

Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την εξέλιξη του τιμαρίθμου χονδρικής για το μήνα Νοέμβρη, δείχνουν αύξηση κατά 0,9% έναντι του περασμένου Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο δωδεκάμηνο (σύγκριση Νοέμβρη 1995 με Νοέμβρη 1994) ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσιάζει αύξηση 6,3% και σε μέσα επίπεδα 7,9%,έναντι αυξήσεων 9,1% και 8,5% που παρουσίαζαν οι ίδιοι δείκτες την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αλλαγές στα όρια τήρησης βιβλίων

Αυξάνονται από 1/1/96, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τα όρια τήρησης Βιβλίων Α κατηγορίας, καθώς και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν είναι υποχρεωμένες να τηρούν βιβλία και στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Αντίθετα, παραμένουν αμετάβλητα τα όρια τήρησης βιβλίων Β και Γ κατηγορίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα όρια τήρησης βιβλίου Α κατηγορίας (ακαθάριστα έσοδα) αυξάνονται από 15 σε 18 εκατομ. δραχμές. Για τις μικροεπιχειρήσεις, που απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, τα όρια αυξάνονται από 1.500.000 δραχμές σε 1.800.000 δραχμές για τους πωλούντες αγαθά από 500.000 δραχμές σε 600.000 δραχμές για τους παρέχοντες υπηρεσίες.

Τα αντίστοιχα όρια για την τήρηση βιβλίου αποθήκης - κοστολογίου αυξάνονται για τους λιανοπωλητές και τους επιτηδευματίες, που πωλούν αγαθά εκτός της χώρας, από 600.000 δραχμές σε 650.000 δραχμές, ενώ για όσους πωλούν χονδρικώς και όσους πωλούν αγαθά μετά από επεξεργασία για λογαριασμό τρίτων (ΦΑΣΟΝ) από 350.000 δραχμές σε 370.000 δραχμές. Για τους λιανοπωλητές τα αντίστοιχα όρια αυξάνονται από 500.000 δραχμές σε 550.000 δραχμές.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε Προεδρικό Διάταγμα και πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά.

ΔΕΗ - ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Διαφωνίες για την εγκατάσταση νέου σταθμού

Τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και παραγόντων της Κρήτηςσυναντά η εγκατάσταση σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στο νησί.Πρόκειται για την απόφαση της ΔΕΗ να ιδρύσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αθερινόλακκο του Νομού Λασηθίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, η ζήτηση της οποίας παρουσιάζει υψηλό ρυθμό αύξησης με άμεσο κίνδυνο ενεργειακής κρίσης. Η απόφαση εκκρεμεί απ' το 1988, καθώς προσκρούει στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του νησιού, οι οποίες έλαβαν χώρα και προσφάτως προπηλακίζοντας το συνεργείο της ΔΕΗ το οποίο έφτασε στο σημείο που έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις του σταθμού για να ξεκινήσει τα έργα.

Χτες ο υπουργός Βιομηχανίας, με αφορμή το τελευταίο αυτό γεγονός, απέστειλε επιστολή προς τον περιφερειάρχη και τους νομάρχες, επισημαίνοντάς τους τις ευθύνες τους για την υλοποίηση του έργου. "Οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης - υποστηρίζει ο υπουργός στην επιστολή του - φέρουν πλέον ακεραία την ευθύνη για την εξασφάλιση του κατάλληλου σημείου εγκατάστασης της μονάδας", ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο ενεργειακής κρίσης στο νησί.

Στις προθέσεις του Αν. Πεπονή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος χτες, είναι και η εισαγωγή του φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Κρήτη. Ηδη, με επιστολή που απέστειλε χτες προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠ Χρ. Βερελή,ζήτησε την εκπόνηση προμελέτης για τη δυνατότητα εισαγωγής του ΦΑ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Αιτήσεις ύψους 714,5 δισ. δρχ. για το α' εξάμηνο του '96

Στο ύψος των 714,5 δισ. δραχμών ανήλθαν οι αιτήσεις όλων των επενδυτικών σχεδίων μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των στοιχείων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που θα εξεταστούν για να υπαχθούν στο νόμο για τα κίνητρα το α' εξάμηνο του 1996.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε χτες από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Ανωμερίτη,στην κεντρική υπηρεσία έχουν κατατεθεί 165 μεγάλα επενδυτικά σχέδια από τα οποία τα 10 αφορούν τον πρωτογενή τομέα με συνολικό ύψος 20,3 δισ. δρχ., τα 83 αφορούν το δευτερογενή τομέα με συνολικό ύψος 297,5 δισ. δρχ., τα 36 αφορούν τον τομέα τουρισμού (εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων, συνεδριακά κέντρα κλπ.) με συνολικό ύψος 49,7 δισ. δρχ. και τα 36 αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών με συνολικό ύψος 50,1 δισ. δρχ.

Στον ΕΟΜΜΕΧ έχουν κατατεθεί 446 επενδυτικές προτάσεις για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους περίπου 27 δισ. δρχ., ενώ στην περιοχή της Θράκης έχουν κατατεθεί 223 αιτήσεις με συνολικό ύψος 168 δισ. δρχ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ