ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οπλο η ισχυρή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ!

Επιτυγχάνεται η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για το άρθρο 16

Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας προχωρά η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως ισχυρό όπλο τη συμμαχία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη τη σύμπλευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το «ζήλο» που επιδεικνύουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιβολή των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία. Η «ενεργός» συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ διευκολύνει την κυβέρνηση αφ' ενός για να πείσει ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία τυγχάνουν της υποστήριξης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αφ' ετέρου ότι πρόκειται για ρεαλιστικές αλλαγές που είναι μονόδρομος.

Αυτός είναι ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ευθέως χτες ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ δε δίστασε να εκτιμήσει ότι «επιτυγχάνεται η συναίνεση μεταξύ των δύο κομμάτων».

«Εμείς εκείνο που προσπαθούμε για το θέμα του άρθρου 16 είναι να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί, διότι γνωρίζουν όλοι πια - στον 21ο αιώνα ζούμε - ποιο είναι το συμφέρον των ελληνικών πανεπιστημίων, των Ελλήνων φοιτητών των αυριανών γενεών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος. Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την προσέγγιση του άρθρου 16, απάντησε ευθέως: «Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί «η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων αποτελεί στρατηγικό στόχο και αυτής της κυβέρνησης και - με πολλή χαρά το ακούω - και της αξιωματικής αντιπολίτευσης»...

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχυση στις ευρύτερες λαϊκές μάζες για τις δρομολογούμενες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια και να υπονομεύσει τις επερχόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να πείσει ότι είναι άλλο πράγμα τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και άλλο τα ιδιωτικά(!) ή πως η κυβέρνηση δεν έχει θέση υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων! Παράλληλα κόπτεται (στα λόγια) υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων, δίχως βέβαια να μπορεί να αποδείξει αυτό με έργα...

«Δε ζητάμε καμία εντολή για ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί εμείς ποτέ δεν ήμασταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων», ισχυρίστηκε με κάθε σοβαρότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Βέβαια, όταν κλήθηκε να αναφέρει κάποια παραδείγματα πανεπιστημίων αυτού του (ανύπαρκτου) τύπου, φυσικά δεν μπόρεσε να αναφέρει κανένα... Επέμεινε όμως ότι τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ» δεν είναι ιδιωτικά: «Οχι, δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή η ιδιωτική επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος. Δεν έχει στόχο το κέρδος το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οι στόχοι του είναι τελείως διαφορετικοί», αποφάνθηκε.

Παράλληλα εγκωμίασε την ανταγωνιστικότητα, η οποία, όπως είπε, «βοηθιέται πάρα πολύ με τη δημιουργία και άλλων πανεπιστημίων μη κρατικού - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τον υπολογιστή των 100 δολαρίων», που δήθεν «φτιάχτηκε μέσα από την καλώς εννοούμενη ανταγωνιστική διαδικασία κάποιων πανεπιστημίων».

Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε έναν δύσκολο κόσμο, όπως είναι αυτός στον οποίο ζούμε σήμερα, έναν καθαρά ανταγωνιστικό κόσμο, οι δυνατότητες που δίνονται από τη δημιουργία και μη κρατικών - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων θα ενισχύσουν αυτούς τους κανόνες ανταγωνιστικότητας.

Κληθείς να σχολιάσει τις διογκούμενες αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια, όπου η πλειοψηφία φοιτητών και καθηγητών τάσσεται κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ο Θ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή: «Η κυβέρνηση έχει τη θέση της, η οποία θέση έχει ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι Ελληνες πολίτες απαιτούν αλλαγές», υποστήριξε.

Το παραμύθι περί ενίσχυσης τάχα των κρατικών πανεπιστημίων, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16, αναμάσησε και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης: «Ο διάλογος αυτός (σ.σ. για την Παιδεία) συνεχίζεται. Είναι εξαντλητικός, είναι για το καλό της χώρας, είναι για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι για να αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, πρώτα και πάνω απ' όλα», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι θα εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο «έτσι ώστε να υπάρχουν κανόνες από το κράτος, για να ελέγχονται οι όποιες κινήσεις έχουν να κάνουν με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».


ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ 16
Πλήρης σύμπλευση με την κυβέρνηση

Ευθεία επίθεση εναντίον όσων τάσσονται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στελέχη του να καταδικάζουν ακόμα και τις λαϊκές κινητοποιήσεις που θα γίνουν αύριο, χαρακτηρίζοντας «αντιδραστικό» και «αναχρονιστικό» τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης!

Σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και προωθεί την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας μάλιστα εργολαβικά να σπιλώσει και να υπονομεύσει το λαϊκό κίνημα, κάνοντας λόγο για «συντεχνιακές» και «συντηρητικές αντιλήψεις» που... διαπνέουν όσους αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι «η αναθεώρησή του είναι θέση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε χτες.., εγκάλεσε την κυβέρνηση για «αδυναμία στη δημιουργία συναινέσεων», δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «υπέρ των συναινέσεων» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του παρέδωσε το θέμα του άρθρου 16 «ώριμο» και ότι η ΝΔ το μετέτρεψε σε «πεδίο συγκρούσεων»...

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Μ. Χρυσοχοΐδης, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», χαρακτήρισε «πολιτικό και κοινωνικό αναχρονισμό το κρατικό μονοπώλιο της γνώσης» και δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι το «άρθρο 16 πρέπει να αλλάξει». Εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «ένα κόμμα εξουσίας όπως το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να επιδείξει ειλικρινή διάθεση στήριξης των ριζικών αλλαγών που απαιτούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, επίσης, εντελώς προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η στείρα άρνηση από τα κόμματα της εξωπραγματικής Αριστεράς για οποιαδήποτε αλλαγή αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση πολιτικό στρουθοκαμηλισμό».

Στην επιχείρηση της αντιδραστικής προπαγάνδας και του αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων ρίχτηκε και ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Θ. Πάγκαλος, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», έκανε λόγο για «συντεχνιακές και συντηρητικές αντιλήψεις στα πανεπιστήμια» όσων αντιτίθενται με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δε δίστασε να χαρακτηρίσει «αντιδραστικό» το παλλαϊκό κίνημα που αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και χωρίς ντροπή κάλεσε τους φοιτητές που αντιδρούν «να έχουν ρόλο αμφισβητικό και διεκδικητικό, με στοιχεία προόδου και όχι συντήρησης», ενώ συγχρόνως τάχτηκε υπέρ της κατάργησης των σημερινών πολιτικών νεολαιών. Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε την ΑΔΕΔΥ, που κήρυξε στάση εργασίας για αύριο, μέρα έναρξης της συζήτησης για το άρθρο 16 στη Βουλή, ότι «θέλει να υπάρξει λιγότερος ανταγωνισμός στο δημόσιο τομέα».

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να παρουσιαστεί μια δήθεν διαφωνία ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία όμως κινείται σε διαδικαστικά θέματα. Μια «διαφωνία» που εκφράζεται από τον Ευάγ. Βενιζέλο και τον Αν. Λοβέρδο, οι οποίοι εισηγούνται να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ τη θέση του για τις αλλαγές στην Παιδεία και να ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης δεν αποκλείουν η κυβέρνηση με πρόσχημα την Παιδεία να καταφύγει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εξάλλου χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Περιστέρι από την «πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ