ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40

Ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, η «αμυντική» Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των αστικών τάξεων Ελλάδας - Γαλλίας και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ, αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος του λαού.

Επί της ουσίας με τη Συμφωνία αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό της αστικής τάξης και με γνώμονα τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, σπρώχνει ακόμα βαθύτερα τον λαό και τη χώρα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων που εκτείνονται σε όλη την ευρύτερη περιοχή και φτάνουν μέχρι την Υποσαχάρια Αφρική.

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί που πήραν τον λόγο και οι βουλευτές της ΝΔ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, προσπάθησαν να δώσουν πανηγυρικό τόνο, αναπαράγοντας τα χοντροκομμένα ψέματα ότι πρόκειται τάχα για συμφωνία που θωρακίζει την άμυνα της χώρας, ότι είναι «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα κ.ο.κ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξαρχής είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία «στρατηγικά ορθή επιλογή», διεκδικώντας ταυτόχρονα την πατρότητά της, επιδόθηκε σε προσχηματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, θέτοντας «ενστάσεις», όπως ότι προβλέπονται στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, αν και τις έχει υπογράψει ως κυβέρνηση.

Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε χωρίς να αμφισβητεί την ουσία της.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη Συμφωνία και κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, καλώντας τον λαό να εστιάσει στους κινδύνους που του επιφυλάσσει μια τέτοια συμφωνία, ενώ ανέδειξε τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι. Κάλεσε σε ενίσχυση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να ξηλωθούν οι βάσεις, να οργανωθεί η αντεπίθεση για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το συμφέρον του λαού υπαγορεύει την καταψήφιση της Συμφωνίας που βαθαίνει την εμπλοκή σε επιθετικά σχέδια

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, την Πέμπτη, για την Ελληνογαλλική Συμφωνία

Εναν χρόνο πριν, στις 7 Οκτώβρη του 2020, η καταδίκη της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής ικανοποιούσε την απαίτηση του λαού και της νεολαίας, όπως αυτή εκφράστηκε και με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Τότε, λοιπόν, είχαμε πει πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Εναν χρόνο μετά, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας, με τις επιθέσεις των φασιστικών ομάδων, όχι μόνο μας επιβεβαιώνουν αλλά και αποδεικνύουν ότι ο φασισμός είναι και παραμένει χρήσιμο όπλο, πολυεργαλείο του συστήματος, που δεν διστάζει να το αξιοποιήσει σε βάρος του κινήματος, σε βάρος των αγωνιστών, σε βάρος των κομμουνιστών που σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες βρίσκονται μπροστά στους αγώνες.

Η ευθύνη σας είναι τεράστια και για την ανοχή που επιδεικνύουν η κυβέρνησή σας και οι μηχανισμοί του κράτους σας απέναντι σε αυτές τις ομάδες, όπως φάνηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Και σεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρετε πως η ΕΕ, την οποία αποθεώνετε, έχει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που φτάνει σήμερα να εξισώνει την εγκληματική - ναζιστική βία με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας;

Και μιας και σήμερα συζητάμε την περιβόητη Συμφωνία σας με τη Γαλλία, είναι εντελώς άσχετη μήπως η ναζιστική - φασιστική δράση και με τέτοιες συμφωνίες που υπηρετούν σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας; Οχι βέβαια!


INTIME NEWS

Γιατί ο ναζισμός, όπως έχει αποδειχτεί και ιστορικά, υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αλλά και τροφοδοτείται από αυτούς. Κυρίως επανακάμπτει, επανεμφανίζεται και χρησιμοποιείται σε περιόδους βαθιών οικονομικών κρίσεων και προετοιμασίας ιμπεριαλιστικών πολέμων. Γι' αυτό και ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό, στον φασισμό συμβαδίζει και με τον αγώνα για να ματαιωθούν αυτά τα επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια.

Και για να θυμούνται λίγο την Ιστορία οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, να αναφερθούμε σε μια άλλη ειρωνεία της Ιστορίας. Τέτοιες μέρες, πριν από 100 χρόνια, το 1921, τον Οκτώβρη του 1921, υπογραφόταν η περιβόητη γαλλοτουρκική συμφωνία της εποχής εκείνης. Με αντάλλαγμα τουρκικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έθετε στην υπηρεσία της ανερχόμενης αστικής τάξης της Τουρκίας και του Κεμάλ Ατατούρκ πολύτιμο δικό του οπλισμό από τα εδάφη της Κιλικίας, των Αδάνων και των γύρω περιοχών, όπου διαφέντευε μέχρι τότε, για τη συντριβή του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Λίγους μήνες βέβαια αφότου, μαζί με τη Βρετανία τότε, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός είχε ενθαρρύνει την Ελλάδα, την ελληνική αστική τάξη της εποχής, να ξεκινήσει την τυχοδιωκτική, καταστροφική Μικρασιατική εκστρατεία.

Αν ρωτήσουμε και κανέναν Μικρασιάτη, ρωτήστε μάλλον γιατί έχουμε πολλούς - παππούδες, γιαγιάδες, γνωστούς, πρόσφυγα της εποχής εκείνης, και τους απογόνους τους - τι έκαναν οι Γάλλοι και τα γαλλικά πλοία, όταν ο τουρκικός στρατός πέταγε τους Ελληνες Μικρασιάτες στη θάλασσα. Οπως έκαναν και κάνουν πάντα τα ιμπεριαλιστικά κράτη, όποιο όνομα κι αν έχουν, «πουλάνε» τους συμμάχους τους, όταν εξυπηρετούνται διαφορετικά τα μεταβαλλόμενα συνεχώς συμφέροντά τους, ανάλογα τη φάση που διέρχονται οι ανταγωνισμοί και τα συμφέροντα.

Και αυτή η Συμφωνία αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια


Λυπούμαστε, κύριε Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι των άλλων κομμάτων, που θα σας χαλάσουμε λίγο το κλίμα των δήθεν «εθνικών» πανηγυρισμών που προσπαθείτε να στήσετε σήμερα. Αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια, για το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την περίφημη, ιστορική ελληνογαλλική Συμφωνία.

Και το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός - αυτό που προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ακόμη κι αυτά που βάζουν κάποιους αστερίσκους στη Συμφωνία, για τα μάτια του κόσμου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι ότι η Συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν υπηρετεί δηλαδή τα λαϊκά συμφέροντα.

Η Συμφωνία αυτή, όπως και άλλες παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, αλλά και η Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ - αμυντική λεγόταν κι αυτή, που την εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ολοκλήρωσε η ΝΔ - αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική.

Και όσο κι αν θέλετε να το κρύψετε αυτό από τον ελληνικό λαό, έρχονται τα κείμενα των ίδιων των Συμφωνιών και σας διαψεύδουν. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο 18 της Συμφωνίας που περιγράφει πώς θα υλοποιηθεί η διμερής «Στρατιωτική Συνεργασία». Ουσιαστικά μιλάει για διάθεση υποδομών της χώρας ως βάσεων για τις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και όχι μόνο αυτό! Αναφέρεται σε «Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις κ.λπ., στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Τι άλλο λέει: «Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ, συμμετοχή σε πολυεθνικές αμυντικές δομές, όπως, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης, αλλά και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες οι οποίες συμφωνούνται από κοινού από τα μέρη».

Μπορείτε να μας πείτε, κύριοι της κυβέρνησης ή των άλλων κομμάτων, όλοι εσείς που θεωρείτε στρατηγικά ορθή αυτήν τη Συμφωνία, ποιες και πού θα είναι αυτές οι πολυεθνικές στρατιωτικές αποστολές; Μήπως στη Λιβύη; Μήπως στα Στενά του Ορμούζ; Μήπως στο Μάλι; Και τι δουλειά έχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές; Τι σχέση έχουν αυτές οι περιοχές με την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων; Τι είδους συμφέροντα έχει ο ελληνικός λαός σε αυτές τις περιοχές; Κοροϊδεύετε ξεδιάντροπα και προκλητικά.

Υπηρετεί τον στόχο του κεφαλαίου για συμμετοχή στο πλιάτσικο

Η Συμφωνία αυτή υπηρετεί όχι τις ανάγκες του ελληνικού λαού αλλά τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς κι ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο και που συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που τις πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Αυτόν τον ρόλο υπηρετεί και η Συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, της οποίας επίκειται η ανανέωση. Η Γαλλία δεν είναι ούτε περιστέρι της ειρήνης ούτε φύλακας άγγελος, όπως θέλετε να την εμφανίσετε.

Ας μου επιτρέψετε μια παρένθεση εδώ, για να ανατρέξω σε ένα απόσπασμα από μια συζήτηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστα Γουλιάμο, που έχει εκδοθεί στο βιβλίο «Στη διαλεκτική της Αρμονίας», το οποίο αν και αναφέρεται σε προ ετών γεγονότα, είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Λέει λοιπόν τα εξής χαρακτηριστικά ο Μίκης: «Σχετικά με την παραγωγή του Μαύρου Θανάτου από τις πολεμικές βιομηχανίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα ήθελα να διηγηθώ το εξής περιστατικό. Πριν μερικά χρόνια ο Πρόεδρος Μιτεράν μού αποκάλυψε στο Βραχάτι της Κορινθίας ότι το επίπεδο της γαλλικής κοινωνίας είναι απολύτως εξαρτημένο από την εισροή κεφαλαίων που δημιουργεί η πώληση πολεμικού υλικού. "Αυτά που αποδίδουν περισσότερο", μου υπογράμμισε, "είναι η εξαγωγή των μεγάλων όπλων, όπως τα πολεμικά αεροπλάνα, θωρηκτά, κανόνια, τανκς".

Αργότερα, όταν ο γιος μου μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι με βαριά εγκαύματα, στην υπερσύγχρονη στρατιωτική μονάδα θεραπείας εγκαυμάτων, διαπίστωσα προσωπικά ότι οι περισσότεροι ασθενείς ήσαν Ιρανοί στρατιώτες, τραυματίες από τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ. Και φυσικά έμεινα κατάπληκτος όταν διαπίστωσα ότι οι τραυματίες αυτοί ήταν θύματα των χημικών όπλων με τα οποία εφοδίαζε το Ιράκ η Γαλλία και είχαν αποσταλεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όχι ως απλοί άνθρωποι, αλλά ως πειραματόζωα για να εξετάσουν οι Γάλλοι επιστήμονες και να βρουν ποιο ήταν το λάθος τους στη συνταγή των χημικών όπλων και ξέφυγαν από τον θάνατο αυτοί οι βαριά τραυματισμένοι Ιρανοί. Διότι ο Σαντάμ Χουσεΐν πλήρωσε πολύ ακριβά για να προμηθευτεί αυτόν τον βασανιστικό θάνατο από τη Γαλλία, μια χώρα - φάρο πολιτισμού και φύλακα της παγκόσμιας ειρήνης. Εκείνο δε που με αηδίασε περισσότερο ήταν ο ρόλος των επιστημόνων σ' αυτήν την τερατώδη μηχανή βασανιστικού θανάτου.

Ολοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το γεγονός ότι, από τις σφαίρες ως τα θωρηκτά, ο στόχος είναι η εξόντωση ολόκληρων λαών, όπως έγινε πρόσφατα με τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη, το Σουδάν, τη μαύρη Αφρική και τη Συρία, μόνο και μόνο για να κρατηθεί ψηλά το βιοτικό τους επίπεδο και η θέση τους στο "κλαμπ" των μεγάλων θηρευτών της εποχής του ιμπεριαλισμού, που ζουν κυριολεκτικά από το αίμα αθώων λαών ενός κατώτερου θεού».

Κλείνω την παρένθεση.

Η Γαλλία διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της

Η Γαλλία είναι μια ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωατλαντική συμμαχία. Διαθέτει πυρηνικά όπλα, 11 στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό. Εχει συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς πολέμους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Τσαντ, Σομαλία, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρωτοστάτησε στη διάλυση της Λιβύης. Επιχειρεί στρατιωτικά σε Μαυριτανία, Μάλι, Μπουργκίνα Φάσο, Νίγηρα, Τσαντ. Διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της και επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση της σε όλη την υδρόγειο, να διευρύνει τις συμμαχίες της, για τα δικά της συμφέροντα. Αναζητεί καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, που επιδρά έντονα και στην περιοχή μας.

Επίσης, η Γαλλία θέλει να εκμεταλλευτεί για το δικό της όφελος το νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την αναδιάταξη των δυνάμεών τους στην πλευρά του Ινδο-Ειρηνικού, και τη συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας στον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Εσείς οι ίδιοι, μάλιστα, προβάλλετε σε όλους τους τόνους ότι η Συμφωνία με τη Γαλλία επιταχύνθηκε μετά την υπογραφή της AUKUS, ανάμεσα σε ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία. Επιβεβαιώνετε δηλαδή ότι η Συμφωνία αποτελεί «κρίκο» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και της αναδιάταξης δυνάμεων των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, με την «κάννη» στραμμένη σε Κίνα και Ρωσία. Οτι πηγαίνει χέρι χέρι με τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με το νέο δόγμα «ΝΑΤΟ 2030», που επιχειρεί να καταστήσει αυτόν τον δολοφονικό οργανισμό παγκόσμιο χωροφύλακα.

Τα παραμύθια για δήθεν «απουσία» της ΕΕ από το διεθνές προσκήνιο δεν πείθουν. Οχι μόνο γιατί η ΕΕ - αυτήν την ώρα που μιλάμε - πραγματοποιεί γύρω στις 20 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και γιατί, είτε μόνη της είτε σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προχωρά την παραπέρα στρατιωτικοποίησή της, με στόχο τη διείσδυσή της σε τρίτες χώρες για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων.

Τα παραπάνω στοιχεία αντανακλώνται στη Συμφωνία που υπογράψατε, κύριοι της κυβέρνησης, και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, έναν δολοφονικό μηχανισμό κατά των λαών, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αναδεικνύει τον ρόλο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ που βρίσκεται πίσω από 17 επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δηλαδή η Συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

- Ανοίγει τον δρόμο σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα, δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟικές.

- Θέτει το ζήτημα της δημιουργίας Ευρωστρατού στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, για να εκπληρώσει η ΕΕ πιο προωθημένο ρόλο στην επιθετική της πολιτική.

- Υιοθετεί όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επίσης τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, τις ενεργειακές προκλήσεις, τη μετανάστευση, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υβριδικές απειλές κ.ά.

Καμία ρήτρα δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Κυρίες και κύριοι,

Λέτε στον ελληνικό λαό ότι πρόκειται περί ιστορικής Συμφωνίας διότι για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα αμυντικής συνδρομής! Δεν θα σταθώ τόσο στην κριτική για το αν αυτή η ρήτρα αφορά μόνο την επικράτεια ή και τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις θαλάσσιες ζώνες. Θα σταθώ κυρίως σε αυτό το απίθανο που λέτε: Οτι για πρώτη φορά κατοχυρώνεται ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης, η οποία φυσικά «θα πρέπει να διαπιστώνεται από κοινού». Προσέξτε: Να διαπιστώνεται από κοινού!

Και τίθεται το ερώτημα: Στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ υπάρχει ή δεν υπάρχει τέτοια ρήτρα; Φυσικά υπάρχει και είναι το άρθρο 5. Ενεργοποιήθηκε μήπως ποτέ για να προστατεύσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, για να παρεμποδίσει τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου; Φυσικά είναι ρητορικό το ερώτημα. Ποτέ δεν έγινε, είναι αρνητική η απάντηση. Ενεργοποιήθηκε όμως όταν το ΝΑΤΟ δολοφονούσε άλλους λαούς, όπως στο Αφγανιστάν και η χώρα μας είχε προστρέξει, δίνοντας «γην και ύδωρ» στους δολοφόνους.

Θα πει κάποιος «ναι, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, η απειλή προέρχεται από άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ»! Ομως, τέτοια ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής υπάρχει και στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα και, ως γνωστόν, η Τουρκία δεν είναι χώρα της ΕΕ.

Μήπως ενεργοποιήθηκε ποτέ αυτή η ρήτρα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απειλών και παραβιάσεων; Μήπως έγινε τίποτε αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η παρουσία τουρκικών πλοίων ανατολικά της Κρήτης, που γίνονται έρευνες για τον αγωγό «EastMed», που έχει εκδοθεί NAVTEX για έρευνες από το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ; Μήπως οι Ευρωπαίοι εταίροι σας έδειξαν ποτέ αλληλεγγύη στην Κύπρο, που είναι χώρα - μέλος της ΕΕ, έναντι των τουρκικών απειλών και της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής; Πάλι ρητορικά τα ερωτήματα. Φυσικά και όχι είναι η απάντηση.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά αυτό που κρίνει τη στάση τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, έναντι της Τουρκίας, είναι τα δικά τους συμφέροντα. Είναι η στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία. Είναι η επιδίωξη για σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας. Είναι οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών αυτών.

Και όλα αυτά αφορούν άμεσα και τη Γαλλία. Γιατί την ίδια ώρα που εσείς προβάλλετε την «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», ως βήμα που θα ωφελήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, την ίδια ώρα χώρες - μέλη της ΕΕ αναπτύσσουν πολύμορφες οικονομικές, εμπορικές και στρατιωτικές συναλλαγές με την Τουρκία. Την ίδια ώρα που εσείς πανηγυρίζατε για το «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία», ο Γάλλος εντεταλμένος υπουργός για το εξωτερικό εμπόριο επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από Γάλλους επιχειρηματίες και συμπροήδρευσε με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου στην 6η Σύνοδο της Μεικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Γαλλίας - Τουρκίας. Ολα μπίζνες!

Μύθος ότι τα ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη

Εχει καταρριφθεί συνεπώς και μάλιστα πολλές φορές στο παρελθόν ο μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να υποστηρίξουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου. Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτά που καθορίζουν τις μεταξύ σας σχέσεις και τον συσχετισμό και όχι οι διάφορες διακηρύξεις, που εύκολα γίνονται «φτερό στον άνεμο».

Δεν μπορείτε, λοιπόν, να καλλιεργείτε ψεύτικες προσδοκίες για σωτήριες γαλλικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο. Κάθε είδους τέτοια «συμμαχική» παρέμβαση, με όποιο όνομα κι αν εμφανίζεται, ως «βοήθεια» ή «συνδρομή», έχει τη σφραγίδα των δικών τους γεωπολιτικών επιδιώξεων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά και τελικά περιπλέκουν τα προβλήματα.

Και να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι όπως το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ αξιοποιήθηκε τελικά για τα δολοφονικά σχέδια εναντίον άλλων λαών, με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά, έτσι και το άρθρο 2 της παρούσας Συμφωνίας θα αξιοποιηθεί για την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε άλλες «επικίνδυνες αποστολές», για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα σε πολεμικά πεδία.

Και τελικά, οι Συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και συνδρομής που υπογράφει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ΗΠΑ, με το Ισραήλ, με τα ΗΑΕ, με τη Σαουδική Αραβία θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας σε ευρύτερα πεδία γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, τροφοδοτώντας και τον ανταγωνισμό με την Τουρκία. Αυτό ισχύει και για τη Συμφωνία με τη Γαλλία.

Αυτό που κάνετε είναι να δίνετε «πάσα» στην αστική τάξη της Γαλλίας για να συμμετάσχει από καλύτερες θέσεις στο «ανατολίτικο παζάρι» της ευρωατλαντικής συμμαχίας με την Τουρκία, που περιλαμβάνει τον καθορισμό σφαιρών επιρροής, αλλά και των ποσοστών στις διάφορες εταιρικές συμπράξεις. Είναι η άλλη όψη των επικίνδυνων διευθετήσεων συνεκμετάλλευσης που δρομολογούνται στο Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι αποκαλυπτική η ίδια η Συμφωνία για το πώς τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου είναι αυτά που δίνουν τον τόνο και των «διευθετήσεων», αφού προβλέπει ότι τα δύο μέρη «ενισχύουν ιδίως τις μεταξύ τους ανταλλαγές αναλύσεων επί ενεργειακών θεμάτων στη Μεσόγειο, καθώς αυτά συνιστούν σημαντική παράμετρο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Κάνατε τη χώρα ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, πρωταθλήτρια στις πολεμικές δαπάνες

Τα ίδια ισχύουν και για το θέμα των εξοπλισμών, που είναι απόλυτα ενταγμένοι στα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Είναι αυθαίρετο μήπως αυτό το συμπέρασμα; Μήπως είναι πάλι «η στείρα άρνηση του ΚΚΕ», όπως λέτε, πιπιλίζοντας την ίδια καραμέλα χρόνια τώρα ή προκύπτει από συγκεκριμένα γεγονότα;

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

- Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ελληνικές φρεγάτες που συμμετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Βόρεια Αφρική; Υπάρχουν.

- Υπάρχει ή δεν υπάρχει η δέσμευση ελληνικά «F-16» να περιπολούν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας; Υπάρχει.

- Στείλατε ή δεν στείλατε ελληνικό πολεμικό υλικό - και συγκεκριμένα πυροβολαρχία «Πάτριοτ» - στη Σαουδική Αραβία για τα επιθετικά σχέδια εναντίον του Ιράν; Στείλατε.

- Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε την αναβάθμιση των «F-16», υπήρχε ή δεν υπήρχε έγγραφο του αμερικανικού Πενταγώνου που έγραφε ότι αυτή η αναβάθμιση θα βοηθήσει στις ΝΑΤΟικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και θα συμβάλει στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ; Υπήρχε.

Για απαντήστε μας λοιπόν και κυρίως απαντήστε στον ελληνικό λαό: Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού και την άμυνα της χώρας; Εκτός αν τα σύνορα της Ελλάδας είναι κάπου στον Περσικό και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Και αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσουν και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει - και με τα κυβερνητικά πεπραγμένα του αλλά και με τη συνολικά αντιπολιτευτική του στάση - κυριολεκτικά το καλύτερο «πλυντήριο» και ένθερμος θιασώτης αυτής της στρατηγικής.

Χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν, στρατηγικά ορθή τη Συμφωνία, συμμετέχοντας στην ξεδιάντροπη κοροϊδία του ελληνικού λαού, ότι δήθεν αυτή αφορά την άμυνα της χώρας. Εβαλε κι έναν αστερίσκο για το Σαχέλ.

Σοβαρά μιλάτε; Οι κίνδυνοι για τις Ενοπλες Δυνάμεις και για τον ελληνικό λαό έχουν να κάνουν μόνο με το Σαχέλ; Δεν έχουν να κάνουν με τις άλλες αποστολές εκτός συνόρων; Δεν έχουν να κάνουν και με τα κοινά στρατιωτικά πολεμικά γυμνάσια με το Ισραήλ που τα αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχουν να κάνουν με τις αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις που φυτέψατε σε όλη την Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο κ.α., όπως μας θύμισε πρόσφατα - και μάλιστα με πολύ μεγάλη περηφάνια - ο πρώην συγκυβερνήτης σας, ο Πάνος ο Καμμένος; Αφορούν την ειρήνη όλα τα παραπάνω, την άμυνα της χώρας; `Η τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας;

Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει τη νέα Συμφωνία, 5ετούς διάρκειας, όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα, με νέες βάσεις στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στη Σκύρο ή σε άλλες περιοχές, μετατρέποντας τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, βάζοντας τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Ολοι μαζί έχετε κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις πολεμικές ΝΑΤΟικές δαπάνες, πάνω ακόμη και από τις ΗΠΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τέσσερα δισ. ευρώ τον χρόνο πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός και την ίδια ώρα ισχυρίζεστε πως δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την Πρόνοια, για την Παιδεία, για τους πυρόπληκτους, τους πλημμυροπαθείς και τους σεισμοπαθείς. Τώρα θα πληρώσει ο λαός πάλι και για τις φρεγάτες «Μπελαρά», που, όπως λένε και οι ειδικοί στρατιωτικοί, παρέχουν «άμυνα περιοχής» και όχι «άμυνα σημείου»!

Οι νέες φρεγάτες έχουν δυνατότητα να ελέγχουν μεγάλη περιοχή γύρω από την καθεμία και να απαγορεύουν πτήσεις μέσα στην εμβέλεια των όπλων που θα διαθέτουν. Επομένως, τις νέες φρεγάτες, με τα όπλα και τα ραντάρ που διαθέτουν, δεν τις χρειάζεστε για το Αιγαίο. Ούτε μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στο Αιγαίο. Επιφυλάσσετε επιχειρησιακό ρόλο κατ' αποκλειστικότητα εκτός συνόρων, όπου πιθανώς δεν θα έχουν και την απαιτούμενη κάλυψη. Τις προορίζετε να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση και αεράμυνα σε άλλες ναυτικές μονάδες, που θα έχουν ρόλους και αποστολές στα ευρωΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια.

Κανένας εφησυχασμός, να καταδικάσει ο λαός την εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια

Καλούμε τον λαό να αγνοήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν. Να καταδικάσει την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών.

Πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής είναι να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να ακυρωθούν αντιλαϊκές συμφωνίες, να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση, με τον αγώνα του, τις διεκδικήσεις του και να πάρει τελικά το τιμόνι της χώρας στα δικά του χέρια.

Με όλους τους άλλους λαούς της περιοχής δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα. Αντίθετα έχουμε να «μοιράσουμε» πολλά μόνο με τους εκμεταλλευτές και τις συμμαχίες τους, που σέρνουν τους λαούς στα πολεμικά σφαγεία.

Τελειώνω με ένα ιστορικό γεγονός που έχει τη σημασία του. Το 1924 υπήρξε μια αντίστοιχη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής: Ηταν η γαλλο-τσεχική Συνθήκη Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής που έγινε κουρελόχαρτο μόλις μερικά χρόνια αργότερα.

Η Γαλλική Δημοκρατία όχι μόνο δεν έστειλε στρατεύματα για να υπερασπίσει τα βορειοδυτικά σύνορα της Τσεχίας που απειλούσαν οι ναζί, αλλά υπέγραψε, μαζί με τη Μ. Βρετανία, τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, τη Συμφωνία του Μονάχου, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση τμήματος των εδαφών της Τσεχίας στη ναζιστική Γερμανία. Αυτή είναι η μπέσα των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους.

Γνωρίζετε, προφανώς, όσα πολιτικά φύκια κι αν προσπαθείτε να μας πλασάρετε για μεταξωτές κορδέλες, ότι τα γαλλικά όπλα είναι πολύ παλαιά υπόθεση στη χώρα μας, όπως άλλωστε και στην Τουρκία. Από τη Γαλλία είχαμε προμηθευτεί, λίγα χρόνια πριν από τον χαμένο για την Ελλάδα ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, τα θωρηκτά «Υδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά». Πάλι από τη Γαλλία, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν είχαμε προμηθευτεί τον «Παπανικολή», τον «Κατσώνη» και άλλα τέσσερα υποβρύχια, πριν η ίδια αυτή χώρα, η Γαλλία, εφοδιάσει με άλλα όπλα την Τουρκία; `Η προτιμάτε να μιλήσουμε για την «αγορά του αιώνα» του 1985 που αποφάσισε ένα άλλο αστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, όχι το δικό σας κύριε Μητσοτάκη, αγοράζοντας συγχρόνως «αδελφάκια» αμερικανικά και γαλλικά αεροπλάνα, τα γνωστά «Μιράζ», τον πρόγονο δηλαδή των «Ραφάλ»;

Κάλπικους ισχυρισμούς, παρόμοιους με τους σημερινούς τους δικούς σας, άκουγε και τότε ο ελληνικός λαός. Ανοίξτε λίγο τα πρακτικά εκείνης της Βουλής, του 1985. Οτι τάχα, έτσι, «διευρύναμε τις συμμαχίες» μας ή, για να το πούμε στην πιο αληθινή γλώσσα σας, τους «προστάτες» μας, που το μόνο όμως που προστατεύουν είναι τα δικά τους γεωπολιτικά, οικονομικά, πολιτικά συμφέροντα, πουλώντας στο άψε - σβήσε τους λαούς, ανάλογα με το τι επιβάλλουν κάθε φορά τα καιροσκοπικά, συνεχώς μεταβαλλόμενα συμφέροντά τους.

Μήπως στην ίδια και χειρότερη θέση δεν βρισκόμαστε σήμερα, επειδή τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών πριμοδοτούν την ατελείωτη και αδιέξοδη κούρσα των εξοπλισμών και στη δική μας περιοχή, συχνά μάλιστα κατανέμοντας μεταξύ τους το ποιος πουλάει σε ποιον τι;

Το ομολογείτε άλλωστε χωρίς ντροπή κι εσείς οι ίδιοι, απροσχημάτιστα κιόλας. Μας ξεκαθαρίσατε τις προηγούμενες μέρες, κύριοι της κυβέρνησης, ότι οι Αμερικάνοι «ευλόγησαν» τη συμφωνία σας με τους Γάλλους. Και όπως ξέρουμε όλοι, οι Αμερικάνοι «εγκρίνουν» μόνον εξοπλισμούς που ανταποκρίνονται στις δικές τους αμερικανοΝΑΤΟικές επιθετικές προτεραιότητες, στους δικούς τους σχεδιασμούς με τα γνωστά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο καταμερισμού αρμοδιοτήτων με άλλες «συμμαχικές» χώρες - χωροφύλακες της περιοχής.

Σε ποιον «πουλάτε», λοιπόν, σε αυτήν την αίθουσα την αίσθηση ότι δήθεν η Ελλάδα αποκτά τώρα Ευρωπαίο «προστάτη» της άμυνας και της ακεραιότητάς της και δήθεν τώρα προωθείτε κάποια δήθεν ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ ομολογείτε ότι αυτό που κάνετε είναι να ενισχύετε την υποτίθεται αμυντική και στην πραγματικότητα επιθετική «μεσογειακή δύναμη του ΝΑΤΟ»;

Οσο απέτρεψαν τα γαλλικά και αμερικανικά όπλα του παρελθόντος την ανακίνηση των επιθετικών βλέψεων της τουρκικής άρχουσας τάξης, άλλο τόσο θα τις αποτρέψουν και τα καινούργια που αγοράζετε. Και θα τα χρυσοπληρώσει και αυτά ο λαός μας με επιδείνωση των όρων ζωής του για «του αφέντη το φαΐ», όπως τόσο εύστοχα λέει ο στίχος του ποιητή Κώστα Βάρναλη, στηλιτεύοντας την ταξική φύση των πολέμων, τις αιτίες τους, τα αδηφάγα καπιταλιστικά στρατιωτικά, βιομηχανικά, οικονομικά συμπλέγματα.

Η ενίσχυση των επιθετικών βλέψεων της τουρκικής αστικής τάξης, αυτού του «συμμάχου» σας στο ΝΑΤΟ, ήταν και είναι μέχρι τώρα το μόνο απτό αποτέλεσμα. Μαζί, βέβαια, με τη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τους οποίους σας εκθέσαμε αναλυτικά, το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει αυτήν τη Συμφωνία.

Και αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι θέση απόλυτα ευθυγραμμισμένη, πιστεύουμε, με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για τη θωράκιση των συνόρων του, της φιλίας, της συνεργασίας με άλλους λαούς της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου.

Εμείς είμαστε με τις συμμαχίες των αγωνιζόμενων λαών.

Αυτή είναι, πιστεύουμε, η πιο βαθιά, γνήσια, πατριωτική και διεθνιστική στάση.

Κι εδώ βρίσκεται και η ελπίδα και για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς της Ευρώπης, της περιοχής και του κόσμου.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ