ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ως την άκρη του κόσμου», μια όμορφη παιδική παράσταση!

Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει στα παιδιά για όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω τους; Πώς μπορεί μια παιδική παράσταση να ασχοληθεί με θέματα όπως ο πόλεμος, η προσφυγιά, ο ξεριζωμός, η απώλεια, το «ασυνόδευτο παιδί» και να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του παιδιού, αλλά και του γονιού του;

Η παράσταση «Ως την άκρη του κόσμου», που ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», τα καταφέρνει! Η ομάδα «C. for Circus» ένωσε τις δυνάμεις και τη φαντασία της με την συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης και την επιμέλεια της κίνησης η Σεσίλ Μικρούτσικου. Η παράσταση μιλά για όλα αυτά τα θέματα τόσο απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά. Με όχημα τη φαντασία των παιδιών, η παράσταση ξεκινά!

Τι γίνεται όταν το σπίτι σου, οι αγαπημένοι σου, οι φίλοι σου, ο κόσμος όπως τον ήξερες έχουν χαθεί; Τότε θα κάνεις τα πάντα για να τα φέρεις πίσω. Θα περπατήσεις, θα τρέξεις, θα κολυμπήσεις, θα παλέψεις, κι αν χρειαστεί θα φτάσεις ως την άκρη του κόσμου. Αυτό ακριβώς κάνουν και οι δύο ήρωες του έργου, η Μπαρμπαρόζα και ο Καπετάν Π, με συντροφιά τους έναν γλάρο. Ο τόπος τους, το σημείο 0, καταστρέφεται. Πρέπει να φτάσουν στο σημείο Χ. Εκεί θα βρουν την ασφάλεια, το σπίτι. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν ένα σωρό παράξενα πλάσματα, που θα προσπαθήσουν είτε να τους βοηθήσουν είτε να τους εμποδίσουν να πάνε παρακάτω... Και μέσα από την ιστορία θα μάθουν για «της ζωής το μυστικό»...

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 15.00. Κάθε Κυριακή στις 11.30 και τις 15.00.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Μαρία-Ελισάβετ Κοττίνη, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης.

«Γέρμα» στην Πάτρα

Η «Γέρμα», το εμβληματικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία - διασκευή Θανάση Σαράντου, μετά τις πετυχημένες παραστάσεις της στην Αθήνα, ξεκινά το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα. Επόμενος σταθμός της επιτυχημένης παράστασης είναι το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 21.00 και την Κυριακή 13 Οκτώβρη στις 20.00.

Μία διασκευή της «Γέρμα» για 5 πρόσωπα, που βιώνουν τον λορκικό μύθο σ' ένα ακριτικό χωριό της Ηπείρου το 2019. Εκεί, η Γέρμα, μία παντρεμένη γυναίκα, δέχεται την κατακραυγή του κοινωνικού της περίγυρου, λόγω του ότι είναι στείρα. Ο διακαής και εμμονικός πόθος της για τη μητρότητα και τη γονιμότητα θα την οδηγήσει στο να ξεπεράσει τα όρια και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας στην οποία ζει. Η «Γέρμα» αποτελεί έναν λυρικό ύμνο για τη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Ο Λόρκα ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες των ηρώων του, καταγγέλλοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μη επαφής, που οδηγεί στο θάνατο, απευθυνόμενος σε κάθε κοινωνία, ανεξαρτήτως εποχής.

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη. Σκηνοθεσία - διασκευή: Θανάσης Σαράντος. Σκηνικά: Φιλάνθη Μπουγάτσου. Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέιζη. Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης. Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης.

Παίζουν οι: Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Βίλμα Τσακίρη, Τάσος Σωτηράκης, Θανάσης Σαράντος, Μηνάς Σπανάκης, Βασιλίνα Κατερίνη.

Παρουσιάζοντας τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο

Οι «The Worksongs Project» εμφανίζονται μεθαύριο, Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στις 21.30, στο «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο) παρουσιάζοντας τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο.

Τραγούδια της δουλειάς στη διεθνή λαογραφία ονομάζονται εκείνα που είτε αναφέρονται σε εργασίες είτε τις συνοδεύουν. Τα δεύτερα, μέσα από πλήθος θεμάτων, είχαν ως στόχο να συντονίσουν μια ομαδική εργασία, όπως, για παράδειγμα, την κωπηλασία, ή απλά με τη συντροφιά τους να ανεβάσουν τη διάθεση και την παραγωγικότητα. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις έξι ηπείρους, επενδυμένο πάντα με φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό, που φιλοδοξεί να εμφανίσει τις ομοιότητες στη δραστηριότητα και κατ' επέκταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου.

Το σχήμα συναποτελούν οι: Ζαγαρέλος Λεωνίδας (φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα), Λιάσκος Δημήτρης (πνευστά, έρευνα), Μαλακατές Περικλής (φωνή, μπάσο), Μωραΐτης Αποστόλης (φωνή, ούτι, κιθάρα), Τσιμπλάκης Βαγγέλης (τύμπανα, κρουστά).

«Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ιψεν

Στο Θέατρο «Ιλίσια» (Παπαδιαμαντοπούλου 4) ανεβαίνει η παράσταση «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ερρίκου Ιψεν, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στο τέλος της παράστασης συγχάρηκε θερμά όλους τους συντελεστές.

Ενας ώριμος και φημισμένος αρχιτέκτονας παλεύει με την τρέλα των τύψεων που έχει για το παρελθόν και τη γυναίκα του. Τρέμει πως κάποιος νεότερος θα τον αντικαταστήσει. Ο ξαφνικός έρωτας για ένα κορίτσι θα τον οδηγήσει να αντιμετωπίσει το φόβο του για τα νιάτα και το φόβο του ύψους. Με ρυθμούς ψυχολογικού θρίλερ η εξέλιξη της ιστορίας θα φωτίσει την αλήθεια...

Ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ο Χάλβαρντ Σόλνες στο αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ιψεν και μαζί του οι Κατερίνα Λέχου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ιώβη Φραγκάτου, Μιχάλης Αεράκης, Κατερίνα Κρέπη και Κώστας Καστανάς.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 18.15, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

Η αθέατη πλευρά του συντηρητή

Εως και τις 13 Οκτώβρη σε Μουσεία, Βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας Συντήρησης, με κεντρική ημερομηνία των εορτασμών την Κυριακή 13/10. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η γνωριμία του κοινού με την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει και η Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).

Σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της προϊσταμένης του Τμήματος Συντήρησης και Διατήρησης αρχειακού υλικού, Αγγελικής Στασινού, με θέμα «Ο ρόλος του συντηρητή στην ψηφιακή εποχή», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Δάφνης 61, Ψυχικό). Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις (19.00 και 19.45) στους χώρους των εργαστηρίων του Τμήματος Συντήρησης και Διατήρησης αρχειακού υλικού, όπου θα γίνει παρουσίαση των εργασιών συντήρησης αρχειακού υλικού, βιβλίων, περγαμηνών τεκμηρίων, τεχνικών σχεδίων κ.ά. Για τις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: conservation@gak.gr. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ