ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΒΡΟΥ
Να σταματήσει το ξεπούλημα της βιομηχανίας ζάχαρης

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή

Η αντίθεση των εργατών στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εκφράστηκε ολοκάθαρα στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα του Εβρου, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη Διοίκηση του εργοστασίου, με τα μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, με αντιπροσωπεία του ΕΚ Ορεστιάδας και με αντιπροσωπεία των εποχικών εργαζομένων και περιόδευσε στους χώρους εργασίας όπου μίλησε με τους εργαζόμενους.

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα έχει δυνατότητες επεξεργασίας των προϊόντων από 150.000 στρέμματα και έφτασε να επεξεργάζεται την τευτλοπαραγωγή από 15.000 στρέμματα, δηλαδή μόλις το 1/10 των δυνατοτήτων του. Η φετινή καμπάνια ξεκινάει στις 17 Σεπτέμβρη και θα απασχοληθούν συνολικά οι 100 μόνιμοι εργαζόμενοι που απέμειναν και άλλοι περίπου 100 εποχικοί. Στη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες, μεταφορείς, τευτλοεξαγωγείς (ιδιοκτήτες μηχανημάτων που βγάζουν τα τεύτλα από το χώμα). Η απαξίωση και συρρίκνωσή της ΕΒΖ θα επιφέρει σημαντικό χτύπημα στο εισόδημά τους και συνολικότερα στην τοπική οικονομία, θα σημάνει παραπέρα αύξηση της ήδη υψηλής ανεργίας (50%), αφού σήμερα στην Ορεστιάδα το μοναδικό φουγάρο εργοστασίου που καπνίζει είναι αυτό της ΕΒΖ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, η Δ. Μανωλάκου, σημείωσε πως μια είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουν, η ενίσχυση του αγώνα με επόμενο βήμα κλιμάκωσης τη γενική απεργία που προτείνει το ΠΑΜΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ. Οπως είπε, «ο κοινός αγώνας εργατών, αγροτών, υπαλλήλων, νεολαίας και γυναικών είναι αυτός που θα βάλει εμπόδιο σε αυτή την άγρια και βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «η απαξίωση και η υποβάθμιση της Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελεί έγκλημα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας» και παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ σημείωσε: «Με τη διάλυση της ΑΤΕ η ΕΒΖ πέρασε στο δημόσιο, το ίδιο και η ΔΩΔΩΝΗ και η ΣΕΚΑΠ. Το ΚΚΕ διεκδικεί να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους, να διατηρηθεί ο κρατικός χαρακτήρας και να στηριχθεί η ανάπτυξή τους». Ειδικότερα ανέφερε, ότι με την ανάπτυξη της ΕΒΖ μπορούν να ικανοποιηθούν οι εγχώριες ανάγκες αλλά και να γίνουν εξαγωγές. Ομως, ξεκαθάρισε ότι, «στα πλαίσια της ΕΕ και αυτής της πολιτικής δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει. Το αντίθετο, η ΕΒΖ οδηγείται στη συρρίκνωση και τη διάλυση.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ και η εξουσία του λαού με λαϊκή οικονομία και φυσικά μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η μόνη λύση για ανάπτυξη υπέρ του λαού και ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της χώρας με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της».

ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Προκλητικά χαμηλή τιμή στο καλαμπόκι

Η «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα» καταγγέλλει τη σχετική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης

Σε έκτακτη συνεδρίαση που οργάνωσε - και μετά από αναβολή που προϋπήρξε - η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΣ Τρικάλων (πρόσκειται στη ΝΔ), αποφάσισε και όρισε την τιμή του καλαμποκιού στα 21 λεπτά το κιλό. Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» (ΛΑΕ) - δραστηριοποιείται στην ΠΑΣΥ - στο ΔΣ της ΕΑΣ Τρικάλων δε στάθηκε δυνατό να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ και να εκφέρουν γνώμη και πρόταση γι' αυτό το ζήτημα, επειδή ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα στις 9 π.μ., ενώ η συνεδρίαση ξεκινούσε στις 10 π.μ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΛΑΕ επισημαίνει: «Η τιμή που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. Και, βεβαίως, δεν καλύπτει, ούτε κατ' ελάχιστον, τις ανάγκες των παραγωγών, οι οποίοι βιώνουν δραματική οικονομική κατάσταση, λόγω της γενικευμένης, σφοδρής, αντιλαϊκής επίθεσης που δέχεται και η μικρομεσαία αγροτιά από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ και στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μια πολιτική που, μέσω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των απανωτών χαρατσιών και φορολογικών επιδρομών, των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων κι άλλων πολλών σκληρών αντιαγροτικών μέτρων, οδηγεί σε συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου να ζει, ήδη, σε συνθήκες μαζικής πτώχευσης και οικτρής εξαθλίωσης.

Η ΛΑΕ, που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, καλεί τους παραγωγούς καλαμποκιού και όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας να συσπειρωθούν στον αγώνα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, διεκδικώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος για τον παραγωγό, ώστε να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του και να συνεχίσει την καλλιέργεια. Ταυτόχρονα, ν' αναδείξουν την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, κόντρα στην ΕΕ και στα μονοπώλια, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τον προγραμματισμό αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Τροπολογίες υπουργείου Οικονομικών

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα:

Πρόσθετη διευκόλυνση παρέχεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εξαιρείται από το τέλος (1 τοις χιλίοις) υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το ΤΧΣ διοχετεύει τον πακτωλό των προβλεπόμενων διακρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες.

Ειδικά για το έτος 2012 κυρώνεται η υπάρχουσα κυβερνητική απόφαση που προβλέπει την πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, «αλληλεγγύης» και επιτηδεύματος) μέχρι και σε 7 μηνιαίες δόσεις και μέχρι το Φλεβάρη του 2013.

Τροποποιείται και συντομεύεται διαδικασία «διοικητικής επίλυσης διαφορών» ανάμεσα στους φορολογουμένους και την Εφορία.

Καταργείται η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε άλλες υπηρεσίες.

Θεσμοθετείται η απαγόρευση πρόσληψης συζύγων και συγγενών μέχρι β' βαθμού από τα μέλη της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης «εταιρικής διακυβέρνησης» ρυθμίζονται οι παροχές «μπόνους» από τις τράπεζες στα διευθυντικά και επιτελικά στελέχη τους.

ΕΚΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Μπάτε σκύλοι αλέστε...

Στο εξωτερικό με «τραπεζικά εμβάσματα» ακόμη 22 δισ. ευρώ

Κουρνιαχτό γύρω από φαινόμενα φοροδιαφυγής επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της σφοδρής κλιμάκωσης με τους νέους αντιλαϊκούς φόρους και τα ασήκωτα χαράτσια. Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνουν ότι θα προχωρήσουν σε «διασταυρωτικούς ελέγχους σε 54.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό, την περίοδο 2009-2012 και για ποσά που ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ»...

Το κεντρικό ζήτημα είναι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, η «νόμιμη», θεσμοθετημένη από τις Συνθήκες της ΕΕ (Μάαστριχτ κ.ά), δυνατότητα της πλουτοκρατίας να μεταφέρει κεφάλαια. «Παραβλέποντας» το προηγούμενο, η συγκυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έρχονται να συσκοτίσουν την πραγματικότητα. Στο πλαίσιο της ΕΕ, το μόνο που μπορούν να διαχειριστούν και να κάνουν, είναι η επιβολή φόρων και προστίμων και μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστωθεί ότι προϋπήρξε επίσημη φοροδιαφυγή. Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν και από το γεγονός ότι ακόμη και οι επίσημοι μεγαλοφοροφυγάδες μπορούν να καταθέτουν τεράστια ποσά σε ντόπιες τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους, προφανώς χωρίς ούτε καν τους προβλεπόμενους ελέγχους (ξέπλυμα χρήματος κ.ά.) σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες μεγαλοπελατών τους, εκδίδοντας και εμβάσματα πληρωμής στο εξωτερικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ