ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Σήμερα στις 8 μ.μ. η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, πραγματοποιείται η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, στα 72 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ, με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, τους νέους, για να τιμηθούν τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, αλλά και για να δυναμώσει η πάλη για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, θα γίνει ομιλία από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μέρους του Πειραϊκού Φωνητικού Συνόλου LibroCoro, σε επιμέλεια Ανθής Γουρουντή.

Παράλληλα, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ απευθύνουν σε εργαζόμενους, συνδικάτα και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ.

Σε άλλες πόλεις

Τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η ΕΔΥΕΘ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Εκδήλωση, επίσης σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., διοργανώνει στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη και η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης.

Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενσωμάτωση» Ν. Καβάλας, οργανώνουν συγκέντρωση - εκδήλωση αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ποιήματα, τραγούδια.

Εγκλημα του καπιταλισμού που θα τον στοιχειώνει για πάντα

Το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945 το πρωί, που επαναλήφθηκε μετά από τρεις μέρες στο Ναγκασάκι, με τη χρήση των πρώτων ατομικών βομβών (από ουράνιο 235 η πρώτη και πλουτώνιο η δεύτερη), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του καπιταλισμού. Ακόμα και σήμερα, 72 χρόνια μετά, πλασάρεται ως κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά ήταν. Εμφανίστηκε και εμφανίζεται και σήμερα από τις αστικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ που τις υπηρετούν ως το ύστατο μέσο τερματισμού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της συνθηκολόγησης της φασιστικής Ιαπωνίας.

Ο πραγματικός όμως στόχος ήταν ο μεγάλος πρωτεργάτης της αντιφασιστικής νίκης, η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και το παράδειγμα που «πυροδοτούσε» στους λαούς όλου του κόσμου. Σε αυτήν απευθυνόταν το μήνυμα που έστελνε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, που μιλώντας στις 31 Μάρτη 1949 στη Βοστόνη των ΗΠΑ, είπε χωρίς περικοκλάδες: «Είναι βέβαιον, ότι η Ευρώπη θα είχε κομμουνιστικοποιηθεί... εάν δεν ευρίσκετο η ατομική βόμβα εις τας χείρας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το πρόγραμμα «Μανχάταν», ύψους 2 δισ. δολαρίων, που είχε αρχίσει στις 9 Οκτώβρη του 1941 με τη χρήση των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ολοκληρώθηκε σκορπίζοντας το θάνατο και τον όλεθρο. Οι νεκροί, από την πρώτη στιγμή της γιγάντιας έκρηξης, που εξαερώθηκαν, υπολογίζονται και στις δύο περιπτώσεις σε περισσότερους από 200.000. Σε ακτίνα 4.000 χλμ. καταστράφηκαν τα πάντα. Αν κανείς υπολογίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες προσβεβλημένους από τη ραδιενέργεια ανθρώπους, που πέθαναν αργότερα από αρρώστιες και επιδράσεις τους υπάρχουν και σήμερα, 7 δεκαετίες μετά, το μέγεθος του εγκλήματος είναι ασύλληπτο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναγκαία η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες του

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα 72 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι:

«Συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα δύο χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, μια ενέργεια που δεν υπηρετούσε καμία στρατιωτική ανάγκη εναντίον της ήδη ηττημένης Ιαπωνίας, παρά μόνο τον εκφοβισμό των λαών, της Σοβιετικής Ενωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και κομμουνιστικού κινήματος. Από τη ρίψη των ατομικών βομβών εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.

Σήμερα, 72 χρόνια μετά, οι λαοί συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο αποκρουστικό προϊόν της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ κρατών και μονοπωλίων, για τη διανομή των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αποτελεί την αιτία των στρατιωτικών επεμβάσεων, των δεκάδων τοπικών και περιφερειακών πολέμων, της επαναχάραξης των συνόρων, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Αυξάνει τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Επιβεβαιώνει την ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να έχει σταθερά στον προσανατολισμό του την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο ψεύτικο και παραπλανητικό είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι η Ελλάδα αποτελεί "νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας" σε μια περιοχή που φλέγεται. Κι όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμμετέχει πρόθυμα και ενεργά σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή. Η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προχωράει σε επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, ενώ έχει στηρίξει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα με τη Ρωσία, προχωρούν σε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό ολοκαύτωμα στους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα.

Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να δώσει λύση στα βασικά λαϊκά προβλήματα ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη για τους λαούς. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών. Γι' αυτό και η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Με επιτυχία η εκδήλωση για το πυρηνικό ολοκαύτωμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, με αφορμή τα 72 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που μεταξύ άλλων σημείωσε στην ομιλία του: «Οι πόλεις που είχαν επιλεγεί ως στόχοι ήταν πόλεις βιομηχανικές, μας λένε στην επίσημη Ιστορία οι απολογητές των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων. Ηταν όμως πόλεις εργατικές - αυτό δεν μας το λένε οι επίσημες καταγραφές - και οι εργάτες αυτοί ήταν ο στόχος των ατομικών όπλων», προσθέτοντας πως η ρίψη των ατομικών βομβών ήταν η συνέχιση μιας «δόκιμης» στρατηγικής με νέα μέσα και όπλα, που αξιοποίησαν από την αρχή του Β' ΠΠ οι ιμπεριαλιστές και που μόνο η Σοβιετική Ενωση, η δύναμη που τελικά συνέτριψε το ναζισμό, δεν εφάρμοσε, αλλά και κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή.

«Για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, όπως για τους Γερμανούς ναζί στην αρχή του πολέμου, ο στόχος ήταν άλλος, καμία σχέση με τη νίκη επί του εχθρού. Πολύ απλά φοβόντουσαν στο τέλος του δεύτερου μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου τυχόν επανάληψη του σκηνικού του πρώτου, το ξέσπασμα δηλαδή εργατικών επαναστάσεων στο καθημαγμένο από τον πόλεμο τοπίο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Γ. Μαργαρίτης στο ρόλο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα, από την ημερομηνία της ίδρυσής της μέχρι σήμερα. Οπως είπε, η βάση της Σούδας δεν υπηρετεί ούτε την ειρήνη, ούτε τη «νομιμότητα», ούτε τον πολιτισμό, ούτε τις αξίες της ανθρωπότητας. «Τον πόλεμο εξυπηρετεί, στην πλέον εγκληματική μορφή του. Τον πόλεμο των ισχυρών εναντίον των αδυνάτων, τον πόλεμο των δυτικών λεγόμενων καπιταλιστικών μητροπόλεων ενάντια στους ανταγωνιστές τους», τόνισε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι λεγόμενες «παραχωρήσεις» και «διευκολύνσεις», με όποιο πρόσχημα κι αν γίνονται κάθε φορά, μόνο ξένα συμφέροντα εξυπηρετούν και μαζί με αυτά τις επιδιώξεις, τις προσδοκίες, τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης της Ελλάδας, ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, συμμετείχαν το κρητικό συγκρότημα των αδελφών Μπατουδάκη, με τους Στέφανο (λαούτο), Γιώργο (λύρα) και Διονύση Μπατουδάκη (λαούτο), το μουσικό συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκοί» του Γιώργου Βαβουλέ, ενώ χόρεψε ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων.

Τιμούν τα θύματα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

ΤΟΚΙΟ.--

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα για την 72η επέτειο της ρίψης αμερικανικής πυρηνικής βόμβας, όπου παραβρέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, και έστειλε μήνυμα ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την απελευθέρωση δεκάδων περιστεριών και κατάθεση λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων. Αύριο Τετάρτη, 9 Αυγούστου, ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν στο Ναγκασάκι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ