ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση «χωρίς διακοπές»

Eurokinissi

Με τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για «επιτάχυνση» του αντιλαϊκού έργου ώστε να μη χαθεί το «μομέντουμ» της ολοκλήρωσης της 2ης «αξιολόγησης», η κυβέρνηση ετοιμάζει «χωρίς διακοπές» την επόμενη φουρνιά με τα δεκάδες προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα καθώς βέβαια και τις παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική της ανάκαμψης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και βρίσκονται στον πυρήνα της τρίτης στην σειρά «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για την κατάρτιση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη, ενώ το αντιλαϊκό φόντο και οι διεργασίες για την προσεχή περίοδο συμπληρώνονται από τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (15 Σεπτέμβρη και 9 Οκτώβρη) καθώς και από τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα ακολουθήσει στα μέσα Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 θα ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων τόσο της τρέχουσας όσο και των προηγούμενων φάσεων της μνημονιακής περιόδου, σε συνδυασμό με την επιβολή και νέων αντιλαϊκών μέτρων, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας.

Αλλωστε, η πολιτική αυτή ήδη έχει «κλειδώσει» και μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, όπως προβλέπεται και στη συμφωνία σχετικά με το κλείσιμο της προηγούμενης «αξιολόγησης», με άξονα την απογείωση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τίθενται πάλι ανώτατα όρια κρατικών δαπανών ανά υπουργείο και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «ενδέχεται να αναμορφωθούν σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Αντιλαϊκές «θηλιές» με άξονα τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, σε πρόσφατο δελτίο για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει πως μια συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους «προϋποθέτει την εσαεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή μίας δημοσιονομικής πολιτικής προκαθορισμένου πρωτογενούς αποτελέσματος».

Επιπλέον, όπως «αποκαλύπτουν» οι εγχώριοι βιομήχανοι, «ο μόνος τρόπος να επέλθει αμοιβαία επωφελής συμφωνία (για το χρέος) είναι να δεσμευθούν τα δύο μέρη ότι σε τακτά διαστήματα (π.χ. κάθε τριετία) θα συμφωνούνται διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται ανισορροπίες που να υπονομεύουν την βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από ένα εξειδικευμένο σύστημα εποπτείας». Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για τα μνημόνια της «επόμενης μέρας».

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το κουαρτέτο βρίσκεται και η πρόταση για τη διασύνδεση τυχόν ρυθμίσεων για την «εξομάλυνση» των ετήσιων αποπληρωμών για το κρατικό χρέος με την κλιμάκωση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να «ματώνουν» στο βωμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του κρατικού χρέους. Αποκαλυπτικές είναι οι «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων εστιάζουν στην απαρέγκλιτη τήρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο «πακέτο» περιλαμβάνει την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου, των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας, καθώς βέβαια και άλλα «προαπαιτούμενα» που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης» η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Στα «σκαριά» τα νέα αντιλαϊκά «ορόσημα»

Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της «επόμενης μέρας», που περιλαμβάνονται στον νέο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, προβλέπουν:

-- Εως το Σεπτέμβρη να νομοθετηθούν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

-- Νομοθεσία και εφαρμογή ενός «σύγχρονου συστήματος στέγασης, οικογένειας και παροχών αναπηρίας, που χρηματοδοτούνται από τον εξορθολογισμό των περιττών κοινωνικών προγραμμάτων» (δηλαδή από την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά). Μεταξύ άλλων, στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια αναφέρεται η κατάργηση παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται», καθώς επίσης και η «μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας με νέα νομοθεσία σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων.

-- Νομοθεσία, έως το Σεπτέμβρη, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα, για το 2017 και το 2018, και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018 - 2021.

-- Ολοκλήρωση της «διαδικασίας» σχετικά με τον «επανυπολογισμό» των συντάξεων.

-- Πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια.

-- Αρση των «περιορισμών» (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) αναφορικά με τις «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων.

-- Πλήρης εφαρμογή των λεγόμενων «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ σχετικά με την «απελευθέρωση» των αγορών.

-- Οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν προηγηθεί.

-- Εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Να σημειωθεί ότι παρά τις μεγάλες μειώσεις λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των εμπορικών τιμών, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία θα παραμείνουν ακατέβατα στα σημερινά τους επίπεδα, μέσω αύξησης των συντελεστών που ισχύουν σήμερα.

-- Διορισμός «ανεξάρτητων ελεγκτών» σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Με το «βλέμμα» στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου

«Οι αναπτυξιακές δράσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της κυβερνητικής λειτουργίας και άρα όλα τα υπουργεία», επισημαίνει, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, δίνοντας το στίγμα της υπηρέτησης των στόχων του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα.

Τα πάντα υποτάσσονται στη στρατηγική για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ είναι χαρακτηριστικό και το πλέγμα των παρεμβάσεων, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, μεταξύ άλλων, συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες:

  • Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, του σχεδίου ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, του φόρουμ βιομηχανίας και των δράσεων σχετικά με το εμπόριο.
  • Αναμόρφωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.
  • Ολοκλήρωση μέσω Περιφερειών της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021.
  • Συγκρότηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας.
  • Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης.
  • Ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
  • Προκήρυξη των υπόλοιπων καθεστώτων του «αναπτυξιακού νόμου».
Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν στη διάρκεια του α' εξαμήνου (Γενάρης - Ιούνης) του 2017 φτάνουν σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η διόγκωσή τους για το μήνα Ιούνη διαμορφώθηκε σε 727 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα:

-- Ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνεται στα 3,8 εκατομμύρια.

-- Οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούν 951.114 τον Ιούνη, από 930.160 το Μάη. Δηλαδή, στη διάρκεια του Ιούνη ενεργοποιήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απέναντι σε ακόμη περίπου 21.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες στο τέλος Ιούνη διαμορφώθηκαν σε 5,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων, παραμένοντας σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονταν ως εξής: Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 2,26 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. αφορούν σε οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Νοσοκομεία 553,6 εκατ. ευρώ. ΟΤΑ: 345,5 εκατ. ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ