ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Σε υψηλά επίπεδα και τον Ιούνη

Σημαντικές ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε και τον Ιούνη καθηλωμένος στα χαμηλά επίπεδα του 0,5%, αλλά το κύμα ανατιμήσεων ήταν έκδηλο σε δεκάδες και εκατοντάδες εμπορεύματα και υπηρεσίες. Η διατήρηση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα στο 0,5% (σύγκριση Ιούνη 09 προς Ιούνη 08) οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση κατά 36,4% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, της βενζίνης κατά 16,8% και των αυτοκινήτων (λόγω της μείωσης των τελών ταξινόμησης) κατά 10,3%. Αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών ήταν τρεις ομάδες αγαθών και υπηρεσιών - από τις δώδεκα συνολικά που συγκροτούν το γενικό δείκτη - να εμφανίζουν αντίστοιχες μειώσεις. Πρόκειται για τη Στέγαση (-3,9%), τις Μεταφορές (-6,9%) και τις Επικοινωνίες (-0,7%). Αξίζει να επισημάνουμε ότι η θετική επίδραση των τιμών των καυσίμων στο γενικό δείκτη σημειώνει σημεία εξάντλησης, καθώς έχει αρχίσει ένας νέος ανοδικός κύκλος στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων. Ενδεικτικά, οι τιμές της βενζίνης τον Ιούνη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάη, σημείωσαν αύξηση 5,8%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, το επόμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο Ιούλης θα επιβαρυνθεί από την αύξηση της φορολογίας σε βενζίνες και κινητά τηλέφωνα.

Αντίθετα, στις υπόλοιπες εννιά ομάδες, σημειώθηκαν σημαντικές ανατιμήσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στις τιμές της ομάδας «Διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά», σημειώθηκε ετήσια αύξηση 3%, σε Αλκοολούχα Ποτά και Καπνό 6,4%, σε Ενδυση και Υπόδηση 2,9%, στην Υγεία 2,9%, στην Εκπαίδευση 4,7%. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι η εικόνα που εμφανίζει ο γενικός δείκτης τιμών είναι εντελώς πλασματική για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Συν τοις άλλοις, ο γενικός δείκτης, που καταγράφει την πορεία του πληθωρισμού, εμφανίζεται στα επίπεδα του 0,5%, επειδή προσμετράται η επίπτωση της εξέλιξης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, όπου η χρήση του κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι μόνον ενδεικτική. Αντίθετα, οι τιμές σε είδη διατροφής, εκπαίδευση, υγεία, όπου και καταναλώνεται ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τη σύγκριση της περιόδου Ιούνη 09 προς Μάη 09, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,1%, όσο μειώθηκε και την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ως προς τα μέσα επίπεδα, ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 3,8% που είχε σημειώσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Αντιαγροτική συνδιαχείριση κυβέρνησης - ΠΑΣΕΓΕΣ

Η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει να πεταχτούν εκτός επιδοτήσεων 308.000 μικροί παραγωγοί...

Να συνδιαχειριστούν τις αρνητικότατες αποφάσεις του ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ, επιχειρούν οι πρασινογάλαζοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χτες έγινε στην Αθήνα πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ, για τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ, όπου ο πρόεδρός της κατέθεσε απόψεις και προτάσεις, εφαρμογής των επιταγών της ΕΕ, που σε τίποτα δεν ωφελούν την μικρομεσαία αγροτιά. Το αντίθετο μάλιστα. Βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντά της.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ να κοπούν οι επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν μέχρι 400 ευρώ το χρόνο. Αν γίνει αυτό η ίδια η ΠΑΣΕΓΕΣ λέει ότι 308.000 μικροί παραγωγοί βγαίνουν εκτός επιδότησης. Η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει εδώ ότι η συνολική αξία των επιδοτήσεων που θα κοπούν είναι 59,3 εκατ. ευρώ και μόνο τα 8,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ευαισθησία ούτε για τους μικρούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η φτηνή λογική τους είναι να πάνε στο καλό οι μικροί αγρότες και να δοθούν οι επιδοτήσεις τους στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην δίνονται επιδοτήσεις στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το 2010 και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι εννοεί τους μεγαλογιατρούς, δικηγόρους και αρχιτέκτονες και όχι όσους έχουν μικρό εισόδημα. Αυτή η θέση είναι ακόμα πιο ύπουλη και επικίνδυνη για την φτωχομεσαία αγροτιά που εξαναγκάζεται να έχει κι ένα εξωγεωεργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσει.

Εκτός αυτών συνεχίζοντας στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση πρότεινε να εφαρμοστεί η περιφερειοποίηση πριν το 2013 λέγοντας να ξεκινήσει με ένα υβριδικό μοντέλο, δηλαδή μισή περιφερειοποίηση και μισά ιστορικά δικαιώματα. Δηλαδή μετά την αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή να γίνει τώρα μέσω της περιφερειοποίησης πλήρης αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή με ό,τι αυτό σημαίνει. Η αποδέσμευση των επιδοτήσεων μέχρι τώρα επέφερε δραματική συρρίκνωση μιας σειράς αγροτικών καλλιεργειών και η εφαρμογή της περιφερειοποίησης δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Βέβαια ο Τζ. Καραμίχας με τη συμβιβασμένη λογική του και την λατρεία του στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ, θεωρεί πως αν η χώρα μας κάνει την περιφερειοποίηση πριν την επιβάλει τελεσίδικα η ΕΕ μετά το 2013, θα προσαρμοστεί καλύτερα και ίσως χάσει λιγότερα χρήματα. Ανέφερε σχετικά ότι αν γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ τότε ο μέσος όρος των δικαιωμάτων επιδότησης, από 58,7 ευρώ το στρέμμα που είναι τώρα, θα γίνει 22,2 ευρώ το στρέμμα και η απώλεια για τη χώρα θα είναι το 62% των σημερινών ενισχύσεων. Αλλά ο Τζ. Καραμίχας και οι ομόσταυλοί του, την πολιτική που καταρρακώνει τον αγροτικό τομέα και τους αγρότες επιχειρούν να την φτιασιδώσουν και όχι να την ανατρέψουν σε όφελος της χώρας και των αγροτών.

Κι αφού ο Τζ. Καραμίχας είπε ό,τι είπε, ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρ. Αυγουλάς για να πει ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για να δηλώσει στην Κομισιόν μέχρι την πρώτη Αυγούστου, όσα απαιτεί ο έλεγχοςν υγείας της νέας ΚΑΠ. Μόνο που τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ τον ψήφισε πέρυσι τον Νοέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα φαίνεται να πετάει το μπαλάκι στην ΠΑΣΕΓΕΣ για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Με το αζημίωτο βέβαια...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Μειωμένες οι αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο

Τη μείωση των αεροπορικών τουριστικών αφίξεων το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη του 2009 σε ποσοστό σχεδόν 10% επικαλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για να εκτιμήσει την απώλεια 19.000 θέσεων εργασίας και μια μεγαλύτερη, ποσοστιαία, απώλεια εσόδων. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «διαχρονική έλλειψη συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής» και εκφράζει την ανησυχία του λόγω «της έλλειψης σχεδιασμού, της απουσίας στόχων και της γενικότερης επιφανειακής ενασχόλησης με τον τουρισμό από πλευράς Πολιτείας».

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «καμπανάκι» των επιχειρηματιών του τουρισμού προς την κυβέρνηση, την οποία μέχρι τώρα ευχαριστούσαν για τα σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των κερδών των μεγαλοξενοδόχων. Παράλληλα, συνεχίζεται η τακτική που προτάσσει τον κίνδυνο για το μεροκάματο των εργαζομένων του κλάδου, προκειμένου να θεσπιστούν νέα, πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας «κακής» χρονιάς και της μείωσης των κερδών για ορισμένους από αυτούς. Η πίεση που ασκούν έχει και απώτερο στόχο τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την πορεία των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε «πρωτεργάτη» κάθε είδους «ευελιξίας».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύντομα οι αλλαγές για τα πρατήρια βενζίνης

Με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε χτες ότι στην τροπολογία «θα προβλέπεται η υποχρέωση των βενζινάδικων να βάλουν μέσα σε έξι μήνες ταμειακές μηχανές μαζί με σύστημα εισροών - εκροών και επίσης η δυνατότητα των ΚΕΔΑΚ (Κέντρα Ελέγχου Διακίνησης Αποθήκευσης Καυσίμων) να κάνουν εκτός από ελέγχους για νοθεία στα καύσιμα και κοστολογικούς ελέγχους».

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν με αφορμή ερώτηση τη μεγάλη αύξηση των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης μετά την επιβολή της αύξησης του ειδικού φόρου κατά 6 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Η ερώτηση προκάλεσε την ενόχληση του υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για αναφορές στα ΜΜΕ που εμφανίζουν τιμές οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο των 1,077 ευρώ ανά λίτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο για την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ειδικά στην επαρχία οι μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο είναι δεδομένες, ενώ η αύξηση του ειδικού φόρου αποτελεί ακόμη ένα αναμφισβήτητο «χαράτσι» για τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τον έλεγχο των τιμών, πέρα από το να μιλά για «αποκάλυψη» των κερδοσκόπων...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ