ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Χρειάζεται οργάνωση της πάλης στις νέες συνθήκες

Να βγουν συμπεράσματα από το ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και τη στάση της απέναντι στην επιστράτευση

Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το μεσημέρι του Σαββάτου

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το μεσημέρι του Σαββάτου
Με την παρότρυνση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ, οι απεργοί της ΔΕΗ επέστρεψαν τμηματικά στη δουλειά τους, μετά την πολιτική επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου. Παρά τις κορόνες και τα μεγάλα λόγια από μερίδα των συνδικαλιστών, ακόμα και πριν ξεκινήσει η απεργία, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ δεν πήρε κανένα μέτρο για να θωρακίσει τους απεργούς.

Αντίθετα, έδειξε μεγάλη κωλυσιεργία να συνεδριάσει μετά την κήρυξη της επιστράτευσης (το απόγευμα του Σαββάτου συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και το απόγευμα της Κυριακής η διοίκηση!) και τελικά αποφάσισε να δώσει συνέχεια στις κινητοποιήσεις με ένα συλλαλητήριο που θα διοργανώσει αύριο Τετάρτη, στο Σύνταγμα, την ώρα που προγραμματίζεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι της ΔΕΗ από τις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας κατήγγειλαν δημόσια ότι πριν ακόμα πάρουν το χαρτί της επιστράτευσης, ενημερώνονταν από τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας να πάνε για δουλειά.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους εργαζόμενους να εναποθέσουν όλες τις ελπίδες τους σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο, υποσχόμενος ακόμα και να επαναπροσλάβει όσους απολυθούν λόγω της επιστράτευσης. Στην πράξη, συμμετείχε κι αυτός στον τερματισμό κάθε κινητοποίησης που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων και την αλληλεγγύη που έμπρακτα εξέφρασε στους απεργούς ο λαός στη Δυτική Μακεδονία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, στη Δυτική Μακεδονία που δόθηκε κυρίως ο αγώνας, στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, οι μονάδες που είχαν βγει εκτός λειτουργίας κρατήθηκαν από τους εργαζόμενους και από το λαό κλειστές μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, δηλαδή 48 σχεδόν ώρες μετά την επιστράτευση.

Στη συνεδρίαση της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ πρότεινε να κηρύξει η Ομοσπονδία νέα απεργία για την Τετάρτη, μαζί με το απογευματινό συλλαλητήριο, προκειμένου να σπάσει στην πράξη το καθεστώς τρόμου που πάει να επιβάλει η κυβέρνηση με την επιστράτευση. Καμιά από τις άλλες παρατάξεις δεν δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΜΕ, η οποία δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία!

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αλλά και τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για την εξέλιξη της απεργιακής κινητοποίησης, συνέπεια της γενικότερης γραμμής της στο κίνημα, αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στη ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της μετά την επιστράτευση. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά δείχνει πόσο αποφασισμένη είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει η αστική εξουσία, από τη διαστρέβλωση μέχρι την ανοιχτή τρομοκρατία με την επιστράτευση των απεργών. Αυτό κάνει σήμερα με τους απεργούς της ΔΕΗ, χθες με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στο Μετρό, αύριο σε κάθε εργαζόμενο που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, γιατί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Η αλληλεγγύη που αναπτύχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από εργατικά συνδικάτα, φορείς, κατοίκους πόλεων ήταν σημαντική και πολύτιμη παρακαταθήκη.

Να μη φοβηθούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ όχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθούν από αυτές τις ενέργειες, αλλά με τον οργανωμένο αγώνα να τσακίσουν τον αυταρχισμό και αυτούς που τον προωθούν. Αναγκαία είναι η οργάνωση και η συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση, γιατί η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Επακόλουθο της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης θα είναι η συνέχεια της επίθεσης, της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, της παραπέρα μείωσης των μισθών, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι είτε μείνουν στη ΔΕΗ, είτε μετακινηθούν στη "μικρή ΔΕΗ". Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και κυρίως εκείνοι των σταθμών παραγωγής έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την επιστράτευση.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιδεινώνει τα προβλήματα των εργαζομένων στην Ενέργεια και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μια διαφορετική διαχείριση στα πλαίσια εξυπηρέτησης των ίδιων στόχων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η γραμμή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Η γραμμή που έχει το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά την ηρωική στάση των απεργών, δεν είναι γραμμή σύγκρουσης με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά τη διευκολύνει. Αυτό έγινε φανερό και από τη δημόσια αντιπαράθεση.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ δεν οργάνωσε αντίσταση στην επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά με τη στάση της προωθούσε το αντίθετο. Μέσα από την κωλυσιεργία για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, ώστε να πάρει αποφάσεις οργάνωσης της αντίστασης, στην ουσία άφηναν τους εργαζόμενους έρμαια στις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Η ΔΑΚΕ προέτρεπε τους εργαζόμενους, όταν πάρουν τα χαρτιά της επιστράτευσης να πάνε για δουλειά, το ΕΑΜΕ πρότεινε στα λόγια "να καλέσουμε τους εργαζόμενους να σκίσουν τα χαρτιά της επιστράτευσης", αλλά οι εργαζόμενοι να πάνε για δουλειά.

Εμείς σαν "Αγωνιστική Συνεργασία" από την πρώτη στιγμή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης εκφράσαμε την ανάγκη να καταργήσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια την επιστράτευση. Σε αυτήν την κατεύθυνση καταθέσαμε πρόταση αγωνιστικά και συντεταγμένα η ΓΕΝΟΠ να αντιμετωπίσει την επιστράτευση με την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων, διατηρώντας την απεργία μέχρι τη λήξη της την Κυριακή το βράδυ και ταυτόχρονα να δούμε τις προϋποθέσεις συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με τη στήριξη όλου του εργατικού κινήματος της χώρας μας».

Στη Δυτική Μακεδονία

Το βράδυ της Κυριακής έγινε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, ενάντια στην επιστράτευση, με συμμετοχή εργαζομένων από τους σταθμούς παραγωγής και κατοίκων από τα γύρω χωριά.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η απόκρουση των σχεδίων της κυβέρνησης προϋποθέτει την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες, καθώς η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΣΕΕΕΝ τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει την ενημέρωση του λαού της περιοχής με εξορμήσεις και συσκέψεις.

Επίσης, κατήγγειλε το ρόλο της πλειοψηφίας στα σωματεία της ΔΕΗ, που πριν καν βγει η απόφαση της ΓΕΝΟΠ για τερματισμό της απεργίας, καλούσαν τους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά. Το Σάββατο και την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, ο λαός της περιοχής βρέθηκε πιο μαζικά στο πλευρό των απεργών. Μάλιστα, οι κάτοικοι της Ποντοκώμης και του Μαυροδενδρίου διοργάνωσαν συγκεντρώσεις το πρωί και το βράδυ της Κυριακής στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, το ΣΕΕΕΝ κάλεσε στις περιφρουρήσεις στις πύλες των ορυχείων και των ΑΗΣ και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πτολεμαΐδα, με σύνθημα «Κάτω η επιστράτευση». Παράλληλα, χαιρέτισε «την πρωτοβουλία των κατοίκων της Ποντοκώμης και του Μαυροδενδρίου να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο την Κυριακή στην πύλη του ΑΗΣ Καρδιάς» και κάλεσε «σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, σωματεία και φορείς της περιοχής, αλλά και το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Διαμαρτυρία από το ΠΑΜΕ

Με την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης το Σάββατο, το ΠΑΜΕ κάλεσε συνδικάτα και εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της ΔΕΗ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεκάδες συνδικάτα απ' όλη τη χώρα πήραν αποφάσεις αλληλεγγύης και εξέδωσαν ψηφίσματα ενάντια στην πολιτική επιστράτευση.

Δίνοντας άμεση απάντηση, το ΠΑΜΕ οργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συμμετείχαν συνδικαλιστές από κλαδικά σωματεία, από τους ναυτεργάτες, τις Κατασκευές, τις Τηλεπικοινωνίες, από το χώρο της Εκπαίδευσης και αλλού. Κατήγγειλαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και ζήτησαν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για πολιτική επιστράτευση. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των σωματείων ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, αλλά τους ειπώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος εκείνη την ώρα για να τους συναντήσει.

Παιχνίδια εντυπώσεων στην Εκτελεστική της ΓΣΕΕ

Συνεδρίασε χτες με αιχμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Με το θέμα της ΔΕΗ να κυριαρχεί, συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Στη συνεδρίαση συμμετείχε αντιπροσωπεία από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, προκειμένου - όπως ανακοίνωσε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - «να αναλάβει άμεσα η ΓΣΕΕ πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κατά μέτωπον επίθεσης, της αντεργατικής και αντικοινωνικής κυβέρνησης».

Τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η ΓΕΝΟΠ συμφώνησαν ότι η επιστράτευση ακυρώνει κάθε σκέψη για συνέχιση των κινητοποιήσεων με απεργία. Οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, που τα προηγούμενα 24ωρα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα πόστα τους, αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις περί «δημοκρατικής εκτροπής» της κυβέρνησης, που «επιστράτευσε τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας».

Στο διά ταύτα, με προσθήκες που έκανε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ, κατέληξαν να απευθυνθούν στα ευρωπαϊκά συνδικάτα για συμπαράσταση, να μαζευτούν υπογραφές ενάντια στην επιστράτευση, να πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να υπάρξει συνεργασία με συνταγματολόγους.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Αλεξάνδρα Μπαλλού, κατήγγειλε, στην τοποθέτησή της, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που με την επιστράτευση επιχειρεί να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» όχι μόνο στους απεργούς της ΔΕΗ, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική. Σημείωσε ότι η επιστράτευση χτυπιέται με κλιμάκωση, η οποία προϋποθέτει κινητοποιήσεις στον κλάδο, αλλά και στήριξη απ' όλους τους εργαζόμενους.

Υπενθύμισε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν την Κυριακή στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ να αποφασίσει απεργία για την Τετάρτη, αλλά όλες οι άλλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν ακόμα και να βάλουν την πρόταση σε ψηφοφορία. Τέλος, είπε ότι ο αγώνας, για να έχει προοπτική, θα πρέπει να βάζει στο στόχαστρο την ίδια τη στρατηγική της απελευθέρωσης στην αγορά Ενέργειας και πως αυτή η συζήτηση πρέπει να ενταθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, είπε, το ΠΑΜΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση, από τον επικεφαλής του ΕΜΕΙΣ και στέλεχος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλο, τέθηκε η πρόταση να αποφασίσει η ΓΣΕΕ απεργία για την Τετάρτη. Την πρόταση στήριξε ο Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ) και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ). Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι την ίδια πρόταση για απεργία την Τετάρτη, κατέθεσαν οι εκπρόσωποί του στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, την Κυριακή.

Η αλήθεια είναι πέρα για πέρα διαφορετική. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ, όχι μόνο δεν κατέθεσαν πρόταση για απεργία την Τετάρτη, αλλά επιπλέον συντάχθηκαν με τις άλλες παρατάξεις και δεν άφησαν να μπει ούτε σε ψηφοφορία η πρόταση για απεργία που κατέθεσε το ΠΑΜΕ! Αυτό, βέβαια, σε τίποτα δεν τους εμπόδισε να εμφανιστούν χτες στην Εκτελεστική της ΓΣΕΕ και να παρουσιάσουν στους εργαζόμενους την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, ζητώντας εκ του ασφαλούς από τη ΓΣΕΕ να αποφασίσει την απεργία που οι ίδιοι απορρίπτουν στον κλάδο τους.

Συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί η κυβέρνηση

Με τακτικισμούς προσπαθούν τα άλλα κόμματα να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την υπόθεση της ΔΕΗ

«Από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί η "μικρή ΔΕΗ", τονίζω τη βούληση της κυβέρνησης ότι την ίδια ευχέρεια και τις ίδιες ευελιξίες με τον ιδιώτη θα έχει και η μεγάλη ΔΕΗ (...) για να προστατευτεί ο υγιής ανταγωνισμός». Αυτό είπε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας σημαίνει και νέες γενικευμένες ανατροπές για εργαζόμενους και το λαό.

Ολες τις προηγούμενες μέρες και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις, ο υπουργός μιλούσε για δήθεν «διασφαλίσεις» απέναντι στους εργαζόμενους και στις «τοπικές κοινωνίες» όπου βρίσκονται οι προς πώληση υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αλλά και συνολικά απέναντι στο λαό.

Οι δηλώσεις του υπουργού επιβεβαίωσαν πλήρως το βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, ο οποίος νωρίτερα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, είχε επισημάνει: «Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια της ιδιωτικοποίησης που έχει ήδη προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια και θα συνοδευτεί με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο, θα γίνει πιο ακριβή η άρδευση για τμήματα των αγροτών εκεί που υπάρχουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα ποτάμια.

(...) Οι νέες επενδύσεις δεν θα γίνουν με γνώμονα το φτηνότερο ρεύμα για το λαό και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την αποτροπή των ατυχημάτων στα λιγνιτωρυχεία. Θα γίνουν, αντίθετα, με γνώμονα την κερδοφορία της επιχείρησης που απαιτεί φτηνό εργατικό δυναμικό καταρχήν και ακριβό ρεύμα από την άλλη».

Σήμερα στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Οσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες το μεσημέρι, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να δεχτεί να αθροιστούν οι διάφορες προτάσεις αν κριθούν ως «ομοειδείς» και στην περίπτωση που συγκεντρωθούν τελικά οι 120 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται, να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια της Βουλής. Αργότερα χθες ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι η Ολομέλεια θα συγκληθεί τον Οκτώβρη, μετά την ολοκλήρωση των θερινών τμημάτων. Να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση, ότι για να γίνει τελικά δημοψήφισμα απαιτείται η συμφωνία 180 βουλευτών.

Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης, συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, στον απόηχο της απόφασης για επιστράτευση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επέμενε στην προκλητική άποψη ότι «ήταν μια απεργία χωρίς συνδικαλιστικό αίτημα. Οι απεργίες γίνονται με συνδικαλιστικά αιτήματα, δεν γίνονται με βάση τη γενική στρατηγική της χώρας. Δεν μπορούν οι συνδικαλιστές και διάφορες ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές πολιτικές δυνάμεις να λαμβάνουν αποφάσεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα, ούτε αποφάσεις σχετικά με τη θέση της χώρας στην ΕΕ»!

Δήλωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση επανέφερε τη νομιμότητα (...) Η δημοκρατία μας το μόνο που δεν αντέχει είναι να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις και οι νόμοι. Ο καιρός του "κατεβάζω τα παντελόνια και κατεβάζω τον διακόπτη" έχει τελειώσει». Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα Ασημακοπούλου, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει σε μια υποκινούμενη φωνασκούσα μειοψηφία να επιβάλει την άποψή της, να πλήξει την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, ούτε να ταλαιπωρήσει τους Ελληνες πολίτες».

Ταυτόχρονα, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση όπου η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται «δύσκολη, αλλά αναγκαία για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού». Σημειώνεται ακόμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, επέμεινε και χτες να περιστρέφει τη συζήτηση γύρω από το δημοψήφισμα, χωρίς να κρύβει τις συνολικότερες πολιτικές του βλέψεις. Πανηγυρίζοντας χτες, ο Δ. Στρατούλης έλεγε σε συνέντευξή του ότι «σε κάθε περίπτωση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες από 120 υπογραφές βουλευτών για ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως η ΔΕΗ, αυτό προδιαγράφει πολιτικές εξελίξεις και επιταχύνει την πτώση της κυβέρνησης, καθώς την δυσκολεύει στο στόχο της να συγκεντρώσει 180 βουλευτές και να αποτρέψει τις εκλογές».

Αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ, τέλος, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας για την προσέγγισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, αποφάσισε στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να καταθέσει δική της ξεχωριστή πρόταση για δημοψήφισμα. Νωρίτερα, ο άτυπος επικεφαλής της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» Σπ. Λυκούδης είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα και προειδοποίησε τον Φ. Κουβέλη ότι αν τη συνυπογράψει θα είναι σαν να υπογράφει τον πολιτικό του θάνατο.

Ο Γρ. Ψαριανός δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και με δηλώσεις του στον κυριακάτικο Τύπο διαχωρίζει τη θέση του απ' τη ΔΗΜΑΡ. Αρνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να στηρίξει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται πως κράτησαν και οι βουλευτές Κ. Μάρκου και Ν. Φούντα που συνομιλούν με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των προσπαθειών ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Οι «λαγοί»...

Με επικοινωνιακά τερτίπια, οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στα σωματεία της ΔΕΗ, προσπάθησαν να καλύψουν τη στάση τους απέναντι στην απεργία, που ήταν στάση υπονόμευσης και καραμπινάτης στήριξης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στείλει για δουλειά τους απεργούς. Ο νέος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης είπε ότι δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στις πύλες και να καλέσει το λαό να κάνει το ίδιο, γιατί θα συλληφθεί και δε θα μπορεί μετά να ορκιστεί περιφερειάρχης!

Αποκαλυπτικός ήταν όταν περιέγραψε πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ» ως περιφερειάρχης: «Από 1η Σεπτέμβρη, επιστρατεύουμε κορυφαία νομικά γραφεία (...) Θα ζητήσουμε αναδρομικά, 50 χρόνια που λειτουργεί η ΔΕΗ (...) θα ζητήσουμε 6%. Ας έρθει όποιος ιδιώτης θέλει να επενδύσει. Δε θα τολμήσει. Θα πληρώσει 6% που λέει ο μεταλλευτικός κώδικας για καθετί που θα κάνει εξόρυξη και θα βάλει και εγγυητική. Κάποια δισ. χρειάζονται για να κάνει την πρώτη "τσαπιά"».

Κατά τ' άλλα, εμφανίσθηκε να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για τη θέσπιση ειδικού τιμολογίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, θέμα που, όπως είπε, «είναι συμφωνημένο με τον Τσίπρα». Σπέρνοντας αυταπάτες και το δηλητήριο της ανάθεσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Ουζουνίδου υποσχόταν σε όσους εργαζόμενους απολυθούν ότι «την επόμενη μέρα, όταν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θα επιστρέψουν στη δουλειά τους με την αποζημίωση του χρόνου που έχουν χάσει. Αυτό είναι δέσμευση!».

Μαζί τους και ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», Γ. Αδαμίδης, που ενώ από το πρωί, πριν φτάσουν στους απεργούς τα χαρτιά της επιστράτευσης, είχε δώσει τη γραμμή επιστροφής στη δουλειά, στη συνέχεια προσπαθούσε να ρίξει την ευθύνη στους άλλους ομοίους του της ΓΕΝΟΠ, γιατί «δε συμφωνούν να προκηρύξουμε νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία, γιατί λένε είμαστε επιστρατευμένοι». Από κοντά και τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που από το πρωί του Σαββάτου έπαιρναν τηλέφωνο στους εργαζόμενους και τους καλούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά...


Α. Α.

Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Σε σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η περίπτωση της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι η βάρβαρη πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με ένταση της εργατικής - λαϊκής πάλης και ανασύνταξη του κινήματος σε ρήξη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όχι με τακτικισμούς όσων φιλοδοξούν να διαχειριστούν τη σημερινή βαρβαρότητα, σε βάρος πάντα του λαού. Αυτό το στόχο υπηρετεί η δράση του ΚΚΕ, όπως και η πρότασή του για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της Ενέργειας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ