ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εκβιαστικά διλήμματα στον λαό με φόντο τα μνημόνια διαρκείας

INTIME NEWS

Το εκβιαστικό δίλημμα «ισχυρή αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο» βάζει επαναλαμβανόμενα πια ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αστική διαχείριση, να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στα μνημόνια διαρκείας.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ψηφοφόρους του χθες στη Θάσο (και ενώ σε νησιά - ναυαρχίδες του Τουρισμού, όπως η Κως, άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι ελλείψει ασθενοφόρων και προσωπικού), ζήτησε τη λαϊκή ψήφο επιχειρηματολογώντας χωρίς ντροπή ότι «ο Τουρισμός πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ» και έτσι «έρχεται η ποιοτική ανάπτυξη για όλους», ενώ έταξε στον λαό - ή όσους επιβιώσουν στο ενδιάμεσο - ότι κάτι θα αρπάξει κι αυτός όταν «μεγαλώσει η πίτα».

Σε μια προσπάθεια άλλωστε να πείσει ότι οι εργαζόμενοι ωφελούνται από την ανάπτυξη του κεφαλαίου, είπε ότι αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 20%, αποσιωπώντας τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που τον εξαΰλωσαν και υποσχόμενος ότι «μπορεί να πάει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας». «Αλλά αυτό δεν θα γίνει μαγικά, δεν θα γίνει με συνταγές υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας. Θα γίνει μέσα από επενδύσεις, θα γίνει μέσα από κίνητρα, θα γίνει μέσα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις», ισχυρίστηκε, ξορκίζοντας κάθε ενδεχόμενο φορολόγησης του πλούτου και τάζοντας νέα προνόμια, την ίδια ώρα που αρνείται στον λαό μείωση ακόμα και στον ΦΠΑ, σε βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.

«Αν πάμε να υπερφορολογήσουμε ξανά τις επιχειρήσεις, μην περιμένουμε να έχουμε καλύτερους μισθούς την επόμενη μέρα», επέμεινε, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τον κόσμο, την ώρα που μια σειρά στοιχεία δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα επιβιώνουν με σημαντικές στερήσεις σε αναγκαία και βασικά αγαθά για τη ζωή τους, ενώ παράλληλα περίπου 3 στους 10 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης και χθες έβαλε ψευτοδίλημμα για τον λαό μπροστά στις κάλπες στις 25/6 το «ποιος θα διαχειριστεί τους πολύ σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ την επόμενη τετραετία». Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, την ομολόγησε εξάλλου ο ίδιος προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ, ξιφουλκώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος κλάδος του κεφαλαίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί περισσότερο, καθώς - όπως είπε - το Ταμείο Ανάκαμψης «έχει πάρα πολύ βαριές αιρεσιμότητες, διαδικασίες ελέγχου δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εχει συγκεκριμένες δράσεις όπου μπορούν να πάνε τα χρήματα: "Πράσινες" - ψηφιακές δεξιότητες, αγορά εργασίας», δηλαδή επιλεγμένοι τομείς όπου εστιάζει το κεφάλαιο, εξ ου και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία απευθύνονται περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις».

Στο ίδιο φόντο, στο ερώτημα αν το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι σαν μνημόνιο», αν «το διέπουν οι ίδιες αρχές», απάντησε ξεκάθαρα «βεβαίως», καθώς «υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα. Υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές, υπάρχει μια πολύ βαριά γραφειοκρατία πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης», παραπέμποντας στις διαδικασίες ελέγχου από τις Βρυξέλλες και τους περιλάλητους «θεσμούς». Στους οποίους θεσμούς «δεσμευόμαστε», όπως το περιέγραψε, και για «πλεονάσματα», «τα οποία αποτελούν υποχρέωση της οικονομίας μας» - η οποία υποχρέωση βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η πολυδιαφημισμένη «επενδυτική βαθμίδα», που θα τους ξεκλειδώσει νέες χρηματοδοτικές ροές.

Σε αυτήν τη βάση, πασχίζοντας για την εμπιστοσύνη τους στη διαχείριση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, επέμεινε χθες ότι στη σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους η ΝΔ είναι «το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης», όπως και ότι «οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται», αφού «η επιτυχημένη οικονομική πολιτική της λελογισμένης μείωσης των φόρων, της στήριξης, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία».

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
«Αξιόπιστη» αντιπολίτευση με στόχο να συνδράμει την αντιλαϊκή πολιτική

Επιμένει στα περί «αξιόπιστης αντιπολίτευσης» το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να κερδίσει «πόντους» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να απαντήσει στη ΝΔ, που το κατηγορεί ότι μοιράζεται κοινό πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με καλολογίες να εμφανίσει εαυτόν ως υπερασπιστή του δημόσιου συστήματος Υγείας. Με συνθηματολογία και επικλήσεις ότι «το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το ΕΣΥ», ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, δήλωσε πως «προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες και να έχουμε ένα ισχυρό κράτος υπηρεσιών για τους πολίτες, τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους». Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει λόγο για αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, αλλά για μεγαλύτερο ποσοστό πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δοθούν στην Υγεία.

Βεβαίως, το ευρωπαϊκό μοντέλο, που επικαλείται ο Ν. Ανδρουλάκης - και το ίδιο επικαλούνται και τα άλλα αστικά κόμματα - η στρατηγική της ΕΕ, είναι συγκεκριμένο: Είναι η πολιτική του «κόστους - οφέλους» και για τα ζητήματα της Υγείας, η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που έχει φέρει το σύστημα Υγείας στη σημερινή του άθλια κατάσταση, ένα σύστημα Υγείας που κάθε νέα κυβέρνηση το κάνει και χειρότερο.

Αυτή η πολιτική, της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και της Υγείας, αποτελεί πλευρά των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συνδέεται και με μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων...

Η πείρα του λαού δείχνει ότι ακόμα και όταν λένε «δημόσιο», αυτό που υπερασπίζονται ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι το εμπορευματοποιημένο σύστημα της Υγείας, όπου αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και καμιά σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ως κυβέρνηση καθιέρωσε τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία - τα οποία γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ακόμα και τα απογευματινά χειρουργεία καθιερώθηκαν από τη ΝΔ με την εφαρμογή μιας θεσμοθετημένης δυνατότητας από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ανω - κάτω

«

Το ζήτημα είναι να είμαστε στη Βουλή για να σταματάμε πράγματα. Το ΚΚΕ είναι 49 χρόνια και δεν έχει κάνει πράγματα, δεν είναι ζήτημα να λέμε ένα "όχι" για να καταγράφεται. Εγώ 6 μήνες στη Βουλή και τους έκανα άνω - κάτω». Αυτά έλεγε χτες σε μια ακόμα φιλόξενη «prime time» εκπομπή η Κωνσταντοπούλου.

Και όντως μόλις σε ένα εξάμηνο στη Βουλή, ως πρόεδρος της Βουλής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε πολλά, όπως:

-- Να στηρίξει την επέκταση του 2ου μνημονίου, τον Φλεβάρη του 2015. Μάλιστα, παρά τις «θεσμικές εμμονές» και το καθημερινό σόου πέρα από τα όρια της γελοιότητας που έδινε, ως πρόεδρος της Βουλής, συμφώνησε η παράταση του 2ου μνημονίου να περάσει χωρίς καν να ψηφιστεί από τη Βουλή...

-- Να στηρίξει όλες τις αποφάσεις της τότε συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως αυτές που δέσμευαν ταμειακά διαθέσιμα από οργανισμούς του Δημοσίου για να εξοφλούνται οι δόσεις στους δανειστές.

-- Να συμμετάσχει μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη τότε του ΣΥΡΙΖΑ στην εξαπάτηση του λαού. Ηταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου που όταν την ρωτούσαν γιατί δεν καταργήθηκαν τα μνημόνια όπως υποσχόταν προεκλογικά το κόμμα της τότε, απαντούσε ότι η κατάργηση των μνημονίων ήταν «σχήμα λόγου»...

-- Να χαριεντίζεται με τους υπόδικους - τότε - ναζί της Χρυσής Αυγής τη στιγμή που ο λαός έδινε μάχες για να τους απομονώσει παντού. Ηταν εκείνη που ως πρόεδρος της Βουλής έθεσε ζήτημα μη νόμιμης λειτουργίας της Βουλής λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων ναζί, που αρνήθηκε ακόμα και να συζητηθεί και να καταδικαστεί περιστατικό επίθεσης του ναζί βουλευτή της ΧΑ Γ. Λαγού στην βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στους διαδρόμους της Βουλής! Και βέβαια είναι η ίδια που τώρα για να υπάρξει ξανά στη Βουλή έχει βαλθεί να πάρει σταυρούς από τα ορφανά των ναζί, που την στήριξαν και στις εκλογές της 21ης Μάη, με δημόσια μάλιστα καλέσματα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τόσο «άνω - κάτω» τους έκανε και τότε, τόσο «άνω - κάτω» θα τους ξανακάνει και τώρα αν ξαναμπεί στη Βουλή με τις αντιδραστικές θέσεις της, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από ...«καρδούλες» και διάφορες άλλες γραφικότητες.

«

Εμείς είμαστε μία αντισυστημική δύναμη. Δεν έχασα την μαχητικότητά μου, αλλά δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε από τα συστημικά κόμματα», είπε ακόμα η Κωνσταντοπούλου. Οποιος αναζητήσει όμως στις «θέσεις» τους έστω και ένα ψήγμα ...αντισυστημικότητας, θα χάσει τζάμπα χρόνο. Χώρια που πρέπει πρώτα να ανακαλύψει τις (ανύπαρκτες) θέσεις τους!

Ετσι, η κατά τ' άλλα «αντιμνημονιακή» Κωνσταντοπούλου δεν βρίσκει κουβέντα να πει για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για την «πράσινη ανάπτυξη», που είναι το σύγχρονο «ευαγγέλιο» του κεφαλαίου και των κομμάτων του, για τις ΝΑΤΟικές βάσεις και τη «Στρατηγική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ, για την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία κ.ο.κ.

Πουθενά δεν θα βρει επίσης την «Πλεύση» να στηρίζει διεκδικήσεις που εδώ και χρόνια βγάζουν στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενους, όπως για επαναφορά των ΣΣΕ, για κατάργηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου κ.ά.

Αντί επιλόγου: Οι εργαζόμενοι και οι άλλοι βιοπαλαιστές δεν περιμένουν από πολιτικές δυνάμεις «του σωλήνα», άφαντες στους αγώνες τους και ανύπαρκτες σε σωματεία και φορείς, να τους πουν «τι έχει κάνει το ΚΚΕ» απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όπως και σε εκείνη που συμμετείχε η Κωνσταντοπούλου. Ξέρουν καλά ποιος είναι και ποιος θα παραμείνει δίπλα τους και την επόμενη μέρα, όταν κόμματα όπως το δικό της θα ξεροσταλιάζουν για ένα ...γλυκοκοίταγμα της κυβέρνησης, στην οποία άλλωστε η ίδια έχει εξομολογηθεί ότι θέλει να προσφέρει υπηρεσίες ...γραμματειακής υποστήριξης, για να μην κάνει λάθη αντισυνταγματικότητας στη σύνταξη των (αντιλαϊκών) νόμων.

Ωστόσο, αν θέλει οπωσδήποτε να κάνει κάτι «άνω - κάτω», ας ξεκινήσει από τα συρτάρια του γραφείου της... Ισως κάπου εκεί να βρίσκεται ακόμα η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η οποία, με ιδιαίτερη δική της ευθύνη ως προέδρου της Βουλής, δεν ήρθε ποτέ ούτε για συζήτηση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ