ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΤΡΑ
«Σταυροδρόμι» συνάντησης πολιτισμών το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε Μάρμαρο

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» καλλιτέχνες από Τουρκία, Συρία, Αρμενία και Αλβανία

Ολο και πιο κοντά στην ολοκλήρωση των έργων τους, τα οποία θα παραμείνουν στην πόλη, βρίσκονται οι 10 γλύπτες που συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε Μάρμαρο, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Πάτρα, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Το Συμπόσιο έχει θέμα «Πρόσφυγες 1922 - 2022», είναι αφιερωμένο στον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο, ολοκληρώνεται την Τρίτη 21 Ιούνη και έχει επί της ουσίας μετατραπεί σε ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ, μουσικής, χορού, παραστάσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κερδίζοντας ως τώρα την προσοχή χιλιάδων απλών ανθρώπων, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για την Τέχνη, τη γλυπτική, τον Πολιτισμό γενικότερα.

Εκδηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια της Ιχθυόσκαλας του Νότιου Πάρκου όπου πραγματοποιείται το κύριο πρόγραμμα. Μεταφέρθηκαν σε γειτονιές, όπου πολιτιστικοί σύλλογοι πραγματοποιούν τις δικές τους δράσεις προσκαλώντας τους συντελεστές. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα έγινε μεγάλο γλέντι στη γειτονιά των Προσφυγικών, με πρωτοβουλία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Συνεχίζοντας την «παρακολούθηση» των εκδηλώσεων, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τους γλύπτες των έργων, που έχουν να πουν ο καθένας μια δική του, ξεχωριστή ιστορία γι' αυτά. Παρακάτω, παρουσιάζουμε ορισμένες πρώτες αναφορές απ' τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν απ' το εξωτερικό.

Μέσα από τα «μάτια» των καλλιτεχνών


Ο Selcuk Yilmaz, απ' την Τουρκία, προσπαθεί να αναδείξει σε ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο ένα «δαχτυλίδι» - σωσίβιο που σπάει, με αποτέλεσμα να βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα. Εικόνα αρκετά γνώριμη στα νερά της Μεσογείου, του Αιγαίου. Οπως τόνισε, μέσα από το έργο προσπαθεί να απεικονίσει «κάποια κομμάτια που παλεύουν να ενωθούν, να έρθουν κοντά, να μη χωρίσουν».

Μιλά για προσπάθεια που συμβολίζει την προσφυγιά, που στις μέρες μας, δυστυχώς, έχει συνδεθεί και με τέτοιες εικόνες, σημειώνοντας με νόημα: «Ισως κάποια κομμάτια καταφέρουν να ενωθούν, κάποια όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα πάντα τα νικά η αγάπη, η φιλία των λαών που είναι αδέλφια και όχι οι διαφορές των πολιτικών».

Στις δυσκολίες που συνάντησε να ταξιδέψει απ' τη Συρία στην Πάτρα αναφέρθηκε ο Abdulhamid Aktam, εξαιτίας των μέτρων της ΕΕ απέναντι στη χώρα του. Μέσα απ' το έργο του θέλει να αποτυπώσει, όπως είπε, «το πορτρέτο μιας όμορφης γυναίκας στη Γη που ζητάει απ' τον θεό να σταματήσει τον πόλεμο, θέλοντας να στείλει ταυτόχρονα ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα». Χαρακτήρισε τη διοργάνωση «πολύ σημαντική, αφού δίνει τη δυνατότητα να ανταλλαχθούν γνώμες και να συναντηθούν διαφορετικές κουλτούρες μεταξύ καλλιτεχνών», ενώ αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κοινού σημείωσε:

«Είναι σημαντικό που ο κόσμος ενδιαφέρεται. Ιδιαίτερα τα παιδιά ρωτάνε να μάθουν πώς γίνεται ένα έργο. Μετά από χρόνια, όταν μεγαλώσουν και αυτό κοσμεί κάποιο χώρο, θα μπορούν να λένε ότι παρακολούθησαν τη δημιουργία του».

Εικοσιπέντε χρόνια στην Αθήνα συμπληρώνει ο Gagik Altounyan, απ' την Αρμενία, έχοντας ζήσει την προσφυγιά από πρώτο χέρι. «Ο παππούς μου ήταν πρόσφυγας το 1915, φεύγοντας απ' το Καρς για την Αρμενία. Το 1995 - '96, η ιστορία επαναλήφθηκε με εμένα», δήλωσε. Μιλώντας για το έργο του που αποτυπώνει έναν άνθρωπο ο οποίος κουβαλά στις πλάτες του τα ήθη, έθιμα και τη γλώσσα του τόπου του τόνισε: «Στην Ελλάδα με τον λαό της δεν ένιωσα ξένος ποτέ. Μοιάζουμε σε πολλά όπως όλοι οι λαοί, με τη διαφορά ότι στην Αρμενία είμαστε πιο σκληροί, διότι μας λείπει η θάλασσα».

Ο Kristaq Valera ζει στην Πάτρα απ' το 1991. Ηταν απ' τους πρώτους μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα με την Ελλάδα απ' την Αλβανία την ίδια χρονιά. «Οταν το 1985 επισκέφθηκα την πόλη, δεν περίμενα ότι το 1991 θα ερχόμουν για να ζήσω», λέει. Παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια και με νόημα επισημαίνει: «Πού να φανταστώ ότι ερχόμενος εδώ, μετά από λίγο καιρό θα έβλεπα προβλήματα που δεν γνώριζα, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", της "Pirelli" και άλλων». Εξηγεί την προσπάθειά του να αποτυπώσει σε μάρμαρο «την υδρόγειο που πάνω σε σκάφη υπάρχουν καραβάνια προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν» και δηλώνει ικανοποίηση απ' την ανταπόκριση του κοινού.

Μιλώντας όλοι με τα θετικότερα λόγια για τη διοργάνωση, τόνισαν ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τα έργα, αφήνοντας και οι ίδιοι το «αποτύπωμά» τους στην πόλη.

Συνεχείς εκδηλώσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι εκδηλώσεις. Σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, στον χώρο θα ανέβει η θεατρική παράσταση «Ονειρο Θερινής Νυκτός» του «Αρματος Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με ώρα έναρξης και τις δύο μέρες στις 9.30 μ.μ., ενώ την Τρίτη 14 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Αννη Ονουφρίου και Σταύρο Ναθαναήλ, με θέμα «Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμάμαι και λυπούμαι».

  • Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα συνεχιστεί η ανταπόκριση από το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, με δηλώσεις και άλλων καλλιτεχνών που συμμετέχουν.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Κατράκειο

Ευαίσθητος, επικοινωνιακός, εκρηκτικός, αυθόρμητος και κυρίως χαρισματικός τραγουδοποιός, με 27 χρόνια πορείας, μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 14 πετυχημένους δίσκους και πολλές σημαντικές συνεργασίες...

Οι συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη είναι πάντα ραντεβού με αγαπημένες μουσικές, γνώριμους ήχους και αναπάντεχες εκπλήξεις, και όπως υπόσχεται ο καλλιτέχνης, η συναυλία στο Κατράκειο της Νίκαιας αύριο Πέμπτη θα έχει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν πια τις συναυλίες του: Δυναμισμό, συγκίνηση και αυθορμητισμό!

Μαζί του μια εγγυημένη ομάδα άξιων συνεργατών:

Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Πάρις Περυσινάκης (λύρα, μαντολίνο), Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Νίκη Γρανά (ακορντεόν, τραγούδι), Ηλίας Δουμάνης (τύμπανα), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο). Ηχοληψία: Πασχάλης Κολέντσης, Σάκης Πυριόχος. Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr


ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: Ενα ελληνικό μουσικό πορτρέτο»

Ενα ελληνικό μουσικό πορτρέτο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα μέσα από ξεχωριστά έργα για φωνή και πιάνο παρουσιάζουν η μεσόφωνος Αρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Παρασκευή 10 Ιούνη, στις 20.30. Η συναυλία «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: Ενα ελληνικό μουσικό πορτρέτο» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου «Μίκης Θεοδωράκης».

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Romancero gitano», βασισμένο σε επτά ποιητικές αποδόσεις του Οδυσσέα Ελύτη. Θα ακουστούν επίσης τα «Οκτώ τραγούδια σε ποίηση Λόρκα» του Γιώργου Κουρουπού, γραμμένα πάνω στις ιδιαίτερες μεταφράσεις του ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη, καθώς και παραδοσιακές ισπανικές μελωδίες σε μουσική επεξεργασία του ίδιου του κορυφαίου ποιητή και δραματουργού.

Ο κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Romancero gitano», βασισμένος σε επτά ποιητικές αποδόσεις του Οδυσσέα Ελύτη, γράφτηκε για την Αρλέτα στις αρχές του 1967, ακριβώς πριν την έναρξη της δικτατορίας, εξαιτίας της έλευσης της οποίας το σχέδιο εκτροχιάστηκε. Εντέλει ο κύκλος πρωτοηχογραφήθηκε το 1970 στο Παρίσι με την Μαρία Φαραντούρη. Η αρκετά μεταγενέστερη γραφή του έργου για φωνή και πιάνο ολοκληρώθηκε από τον συνθέτη το 1998. Επίσης, τα «Οκτώ τραγούδια σε ποίηση Λόρκα» του Γιώργου Κουρουπού, γραμμένα πάνω στις ιδιαίτερες μεταφράσεις του ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη, χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια μετά την επιστροφή του συνθέτη στην Ελλάδα από το Παρίσι και δισκογραφήθηκαν το 1988 με τον Σπύρο Σακκά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τρίτη 7 Ιούνη, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της Ticket services.


Εκθεση αυτοδύναμων σχεδίων του Κυριάκου Ρόκου

Την έκθεση αυτοδύναμων σχεδίων του καλλιτέχνη Κυριάκου Ρόκου με τίτλο «Απλετο φως σε 45 εσωτερικούς βιότοπους», στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση / Γιάννα Γραμματοπούλου», επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Τα εκθέματα αφορούν τα έτη 2018 - 2022, με έμπνευση από τα γεγονότα αυτής της περιόδου: Την πανδημία, τους πρόσφυγες, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τον εγκλεισμό. Παράλληλα, στο υπόγειο λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Εξώφυλλα που σε κοιτούν», με παλαιότερα έργα του Κυριάκου Ρόκου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις δύο εκθέσεις και συνομίλησε με τον καλλιτέχνη. Στον χώρο παρευρέθηκαν η Γιάννα Γραμματοπούλου και ο γιος του δημιουργού, Δημήτρης. Ο καλλιτέχνης δώρισε στο Δ. Κουτσούμπα το λεύκωμα με κόμικ του ίδιου, με θέμα την ιστορία της χούντας και τίτλο «Αποτυπώματα 1967 - 1975».

Η έκθεση λειτουργεί έως τις 11 Ιούνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ